Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 04:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 09:32 
Ekspert
Ekspert

tak na marginesie:
jeśli chodzi o ilości amatorskie - to przechowuje się tylko niedobre, nie udane wina :lol:, reszta zawsze się kończy za szybko
jeśli chodzi o winnice komercyjne - to przechowują tak długo winna, aż nie wyprzedadzą poprzedniego rocznika :wave:

Z tej samej odmiany możesz zrobić winno do długiego przechowywania jak i krótkiego to zależy od Ciebie i tą wiedzę trzeba wyczytać z fachowej literatury (bo zmiennych jest multum: do pomysłu na styl wina, przez termin zbioru, oraz dziesiątki zmiennych fizycznych i chemicznych w trakcie fermentacji). Drugorzędną sprawą jest dobór odmiany, to już bardziej nasz klimat wyklucza łatwość robienia win do długiego przechowywania.

Najważniejsze to dobrać odmianę do siedliska - reszta to już z górki, bo dobrze dobrana odmiana do miejscówki da dobre wino - po tym poznajemy, że się udało :ROFL:

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:31 
mistrz
mistrz

Dziekuje za wyjasnienie. Ja jestem jeszcze na etapie win z ''kwasnych jablek'' :lol: . Zamaszyscie wkopalem kilkanascie, krzewow, ktore teraz jeszcze szybciej bede wykopywal :roll: Probuje teraz rozsadniej podejsc do doboru odmian. Takze pod wzgledem ich laczenia. Jako ze winniczka bedzie skromnej wielkosci, a nie bede robic odmianowych w sloikach staram sie dobrac odmiany do cuvee, ewentualnie w najlepszych latach do odmianowych. Tu pojawil sie pewien szkopul. Nagle sie okazalo, ze jedne odmiany musza polezec kilka lat aby dojrzec inne tyle az lezec nie moga. ''I caly misterny plan w ...'' Aby sprawe troche utrudnic pojawily sie jeszcze wina w typie.... (rozne typy), wiec nie tylko powyzsze, ale nie mozna poprostu wszystkiego wymieszac razem. Zeby bylo jeszcze latwiej :crazy: jeszcze siedlisko moze nie przypasowac winoroslom. Zaczyna nurtowac mnie pytanie. Co bylo takiego zlego w tym winie z ''kwasnych jablek'' :lol:

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:50 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze dorzuć temat, że do wina cuvee odmiany muszą dojrzeć w podobnym terminie. Do tego nie wiadomo co Ci smakuje, więc najlepiej... wybierz się na zlot Ojcowa :wink: w cenie podróży/noclegu/obiadu spróbujesz kilkanaście/kilkadziesiąt win, zadasz pytania i wtedy zdecydujesz jakie odmiany chcesz uprawiać.

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 12:07 
mistrz
mistrz

Slawek namowiles mnie :lol: . Ja na tym zlocie juz od dwoch dni jestem. Tak sie nie moge go doczekac :). A tak powaznie. Dzieki ZbyszkowiTW mamy byc.
Ps oczywiscie najwazniejszy warunek cuvee. Musza dojrzec mniej/wiecej w jednym czasie.

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 13:32 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Jeszcze dorzuć temat, że do wina cuvee odmiany muszą dojrzeć w podobnym terminie.

Niekoniecznie kolego... Można zrobić oddzielnie wino z każdej odmiany, a dopiero po wyklarowaniu - w trakcie dojrzewania można sobie zmieszać :-)

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 14:06 
czeladnik
czeladnik

mihuu napisał(a):
Można zrobić oddzielnie wino z każdej odmiany, a dopiero po wyklarowaniu - w trakcie dojrzewania można sobie zmieszać :-)

To już nie będzie cuvee ale kupaż. Ale efekt końcowy może być nie gorszy niż przy cuvee, tym bardziej, że mamy większe pole manewru (eksperymenty w kupażowaniu możemy robić z mikroskopijnych ilości win odmianowych).
Tyle tylko, że jak ktoś ma małą ilość krzewów dojrzewających w zbliżonym terminie to wino musi robić "w słoikach".

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 16:29 
Ekspert
Ekspert

krogo napisał(a):
mihuu napisał(a):
Można zrobić oddzielnie wino z każdej odmiany, a dopiero po wyklarowaniu - w trakcie dojrzewania można sobie zmieszać :-)

To już nie będzie cuvee ale kupaż. Ale efekt końcowy może być nie gorszy niż przy cuvee, tym bardziej, że mamy większe pole manewru (eksperymenty w kupażowaniu możemy robić z mikroskopijnych ilości win odmianowych).
Tyle tylko, że jak ktoś ma małą ilość krzewów dojrzewających w zbliżonym terminie to wino musi robić "w słoikach".

Gdy odmiany o różnym czasie dojrzewania i gdy towaru mało.
Aby nie robić wina w słoikach, to zrobiłem tak:
Regent zbiór 22.09.2016 - nastaw i zadane drożdże
25.09 - dodane Bolero
29.09 - dodane Pinot Wczesny
Po kilku dniach odcedzone i przelane do balonu z rurką fermentacyjną , razem ok.15L.

Wcześniej też już podobnie praktykowałem cuvee białe.
Do młodego wina Aurore (10 dni fermentacji ) dolałem świeżo wyciśniętego soku z Hibernal'a.
Gdy nastaw osiągnął 0 Blg zlałem z nad osadu.
Patent gratis :lol:

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 17:38 
mistrz
mistrz

Sajko Ekipa malinowo-porzeczkowa :lol: Ja to co najwyzej moge przywiezdz pozytywna energie i kilka historii jak nie nalezy zaczynac uprawiac winorosli :lol:
ZbyszekB To juz ten Regent i Bolero nie mogly powisiec te kilka dni? Ewentualnie powisiec Regent a przyspieszyc ciut PNP. Czy to jakies klopoty logistyczne?

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 22:13 
czeladnik
czeladnik

zbyszekB napisał(a):
Gdy odmiany o różnym czasie dojrzewania i gdy towaru mało.
Aby nie robić wina w słoikach, to zrobiłem tak:
Regent zbiór 22.09.2016 - nastaw i zadane drożdże
25.09 - dodane Bolero
29.09 - dodane Pinot Wczesny
Po kilku dniach odcedzone i przelane do balonu z rurką fermentacyjną , razem ok.15L.

Wcześniej też już podobnie praktykowałem cuvee białe.
Do młodego wina Aurore (10 dni fermentacji ) dolałem świeżo wyciśniętego soku z Hibernal'a.
Gdy nastaw osiągnął 0 Blg zlałem z nad osadu.
Patent gratis :lol:

Powinieneś to opatentować pod nazwą "Cuvee z odmian dojrzewających w różnym czasie" ;)
Praktykowałem to już przy wytwarzaniu wieloowocowego półproduktu do dalszego uszlachetniania. Ale wina gronowego (prawie) nikt tak nie robi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1