Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 04:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 09:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
tak na marginesie:
jeśli chodzi o ilości amatorskie - to przechowuje się tylko niedobre, nie udane wina :lol:, reszta zawsze się kończy za szybko
jeśli chodzi o winnice komercyjne - to przechowują tak długo winna, aż nie wyprzedadzą poprzedniego rocznika :wave:

Z tej samej odmiany możesz zrobić winno do długiego przechowywania jak i krótkiego to zależy od Ciebie i tą wiedzę trzeba wyczytać z fachowej literatury (bo zmiennych jest multum: do pomysłu na styl wina, przez termin zbioru, oraz dziesiątki zmiennych fizycznych i chemicznych w trakcie fermentacji). Drugorzędną sprawą jest dobór odmiany, to już bardziej nasz klimat wyklucza łatwość robienia win do długiego przechowywania.

Najważniejsze to dobrać odmianę do siedliska - reszta to już z górki, bo dobrze dobrana odmiana do miejscówki da dobre wino - po tym poznajemy, że się udało :ROFL:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Dziekuje za wyjasnienie. Ja jestem jeszcze na etapie win z ''kwasnych jablek'' :lol: . Zamaszyscie wkopalem kilkanascie, krzewow, ktore teraz jeszcze szybciej bede wykopywal :roll: Probuje teraz rozsadniej podejsc do doboru odmian. Takze pod wzgledem ich laczenia. Jako ze winniczka bedzie skromnej wielkosci, a nie bede robic odmianowych w sloikach staram sie dobrac odmiany do cuvee, ewentualnie w najlepszych latach do odmianowych. Tu pojawil sie pewien szkopul. Nagle sie okazalo, ze jedne odmiany musza polezec kilka lat aby dojrzec inne tyle az lezec nie moga. ''I caly misterny plan w ...'' Aby sprawe troche utrudnic pojawily sie jeszcze wina w typie.... (rozne typy), wiec nie tylko powyzsze, ale nie mozna poprostu wszystkiego wymieszac razem. Zeby bylo jeszcze latwiej :crazy: jeszcze siedlisko moze nie przypasowac winoroslom. Zaczyna nurtowac mnie pytanie. Co bylo takiego zlego w tym winie z ''kwasnych jablek'' :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 11:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Jeszcze dorzuć temat, że do wina cuvee odmiany muszą dojrzeć w podobnym terminie. Do tego nie wiadomo co Ci smakuje, więc najlepiej... wybierz się na zlot Ojcowa :wink: w cenie podróży/noclegu/obiadu spróbujesz kilkanaście/kilkadziesiąt win, zadasz pytania i wtedy zdecydujesz jakie odmiany chcesz uprawiać.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 12:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Slawek namowiles mnie :lol: . Ja na tym zlocie juz od dwoch dni jestem. Tak sie nie moge go doczekac :). A tak powaznie. Dzieki ZbyszkowiTW mamy byc.
Ps oczywiscie najwazniejszy warunek cuvee. Musza dojrzec mniej/wiecej w jednym czasie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 13:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
sajko71 napisał(a):
Jeszcze dorzuć temat, że do wina cuvee odmiany muszą dojrzeć w podobnym terminie.


Niekoniecznie kolego... Można zrobić oddzielnie wino z każdej odmiany, a dopiero po wyklarowaniu - w trakcie dojrzewania można sobie zmieszać :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 14:06 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 137
Lokalizacja: Rzeszów
mihuu napisał(a):
Można zrobić oddzielnie wino z każdej odmiany, a dopiero po wyklarowaniu - w trakcie dojrzewania można sobie zmieszać :-)

To już nie będzie cuvee ale kupaż. Ale efekt końcowy może być nie gorszy niż przy cuvee, tym bardziej, że mamy większe pole manewru (eksperymenty w kupażowaniu możemy robić z mikroskopijnych ilości win odmianowych).
Tyle tylko, że jak ktoś ma małą ilość krzewów dojrzewających w zbliżonym terminie to wino musi robić "w słoikach".

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 16:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
krogo napisał(a):
mihuu napisał(a):
Można zrobić oddzielnie wino z każdej odmiany, a dopiero po wyklarowaniu - w trakcie dojrzewania można sobie zmieszać :-)

To już nie będzie cuvee ale kupaż. Ale efekt końcowy może być nie gorszy niż przy cuvee, tym bardziej, że mamy większe pole manewru (eksperymenty w kupażowaniu możemy robić z mikroskopijnych ilości win odmianowych).
Tyle tylko, że jak ktoś ma małą ilość krzewów dojrzewających w zbliżonym terminie to wino musi robić "w słoikach".

Gdy odmiany o różnym czasie dojrzewania i gdy towaru mało.
Aby nie robić wina w słoikach, to zrobiłem tak:
Regent zbiór 22.09.2016 - nastaw i zadane drożdże
25.09 - dodane Bolero
29.09 - dodane Pinot Wczesny
Po kilku dniach odcedzone i przelane do balonu z rurką fermentacyjną , razem ok.15L.

Wcześniej też już podobnie praktykowałem cuvee białe.
Do młodego wina Aurore (10 dni fermentacji ) dolałem świeżo wyciśniętego soku z Hibernal'a.
Gdy nastaw osiągnął 0 Blg zlałem z nad osadu.
Patent gratis :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 17:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Sajko Ekipa malinowo-porzeczkowa :lol: Ja to co najwyzej moge przywiezdz pozytywna energie i kilka historii jak nie nalezy zaczynac uprawiac winorosli :lol:
ZbyszekB To juz ten Regent i Bolero nie mogly powisiec te kilka dni? Ewentualnie powisiec Regent a przyspieszyc ciut PNP. Czy to jakies klopoty logistyczne?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 22:13 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 137
Lokalizacja: Rzeszów
zbyszekB napisał(a):
Gdy odmiany o różnym czasie dojrzewania i gdy towaru mało.
Aby nie robić wina w słoikach, to zrobiłem tak:
Regent zbiór 22.09.2016 - nastaw i zadane drożdże
25.09 - dodane Bolero
29.09 - dodane Pinot Wczesny
Po kilku dniach odcedzone i przelane do balonu z rurką fermentacyjną , razem ok.15L.

Wcześniej też już podobnie praktykowałem cuvee białe.
Do młodego wina Aurore (10 dni fermentacji ) dolałem świeżo wyciśniętego soku z Hibernal'a.
Gdy nastaw osiągnął 0 Blg zlałem z nad osadu.
Patent gratis :lol:

Powinieneś to opatentować pod nazwą "Cuvee z odmian dojrzewających w różnym czasie" ;)
Praktykowałem to już przy wytwarzaniu wieloowocowego półproduktu do dalszego uszlachetniania. Ale wina gronowego (prawie) nikt tak nie robi.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO