Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 13:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 18:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Witam
- zastanawiałem się ostatnio i próbowałem szukać, ale ostatecznie postanowiłem zapytać: jakie odmiany, z Waszego doświadczenia, gromadzą w miarę regularnie najwięcej cukru? Chodzi mi zarówno o jasne jak i o ciemne. Z góry dziękuję.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 20:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Odm.Frontenac Gris.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 23:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Z przerobowych np. Solaris, Baltica, Marquette, Frontenac, ...
Ale oczywiście sam cukier niewiele mówi o wartości odmiany.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 23:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
terroirPL napisał(a):
Z przerobowych np. Solaris, Baltica, Marquette, Frontenac, ...
Ale oczywiście sam cukier niewiele mówi o wartości odmiany.

Solaris tak, ale pozostałe ? Coś nie jestem przekonany.

A kolejne zdanie jak najbardziej słuszne.
przykład - Krystally - dużo cukru, mało kwasów - ale cóż - bez smaku, tylko do kupaży
inny przykład - Summersweet - bardzo słodki - ale za to labruskowaty, nie na wino


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 00:17 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Canin napisał(a):
... Solaris tak, ale pozostałe ? Coś nie jestem przekonany. ...

Nie jestem pewien Frontenaca (znam tylko z literatury) - ale pozostałe osiągają u mnie 25Bx.
Skąd Twoje wątpliwości - masz inne doświadczenia?

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 00:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Najwięcej cukru u mnie gromadzą:
Z odmian jasnych : Solaris,La Crescent.
Z odmian ciemnych: Frontenac,Marquette.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 08:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Wszystkim bardzo dziękuję. Myślałem o dosładzaniu nastawu koncentratem z winogron (chciałbym w przyszłości uniknąć dosładzania zwykłym cukrem) - stąd moje pytanie. Dlatego wymyśliłem sobie żeby posadzić kilka krzewów tylko z takim przeznaczeniem. Taka odmiana, tak myślę, powinna oprócz gromadzenia dużej ilości cukru, również być w miarę neutralna smakowo. Nie wiem czy dobrze kombinuję - czy ktoś ma takie doświadczenia?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 09:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Trzeba było Przemek od razu tak zadać pytanie. Odpowiedzi zgoła byłyby inne i może bardziej trafne. W tym przypadku dla win białych Solaris i Kristali jak najbardziej tak.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2015, 11:20 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Witam,
Odmiany deserowe zostały wymyślone i wyselekcjonowane do bezpośredniego spożycia, są zdrowe i od ich jedzenia się nie tyje. Dlatego generalnie muszą one zawierać mniej cukru jak mają odmiany przerobowe, które mają, co najmniej dwa razy więcej cukrów. Na smak wpływa również ilość kwasów zawartych w jagodach. Przyjmuje się, że odmiany deserowe nie powinny mieć więcej cukru jak 16-18% i więcej kwasów jak 6-7 g/L.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 02:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
trestan48 napisał(a):
Witam,
Odmiany deserowe zostały wymyślone i wyselekcjonowane do bezpośredniego spożycia, są zdrowe i od ich jedzenia się nie tyje. Dlatego generalnie muszą one zawierać mniej cukru jak mają odmiany przerobowe, które mają, co najmniej dwa razy więcej cukrów. Na smak wpływa również ilość kwasów zawartych w jagodach. Przyjmuje się, że odmiany deserowe nie powinny mieć więcej cukru jak 16-18% i więcej kwasów jak 6-7 g/L.

Jaka jest graniczna zawartość cukru przy której zaczyna się tyć? :wink:
Jeśli przerobowe mają "co najmniej dwa razy więcej cukrów" niż deserowe, to osiągasz wynik 32-36%?
/rozumiem 1% to 10g cukru na kg/

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 11:50 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 11:35
Posty: 421
Lokalizacja: Mazowsze
trestan48 napisał(a):
Witam,
Odmiany deserowe zostały wymyślone i wyselekcjonowane do bezpośredniego spożycia, są zdrowe i od ich jedzenia się nie tyje. Dlatego generalnie muszą one zawierać mniej cukru jak mają odmiany przerobowe, które mają, co najmniej dwa razy więcej cukrów. Na smak wpływa również ilość kwasów zawartych w jagodach. Przyjmuje się, że odmiany deserowe nie powinny mieć więcej cukru jak 16-18% i więcej kwasów jak 6-7 g/L.

Niezupełnie się z tym zgadzam. To, że są zdrowe to nie podlega najmniejszej wątpliwości. O ich prozdrowotnych zaletach można wyczytać wszędzie. I powinno się jeść ich dużo. Ale niestety nie można powiedzieć, że się po nich nie tyje. Winogrona i banany (dojrzałe) zawierają duże ilości cukru a więc są wysokokaloryczne i ,,opychanie'' się nimi nie ujdzie nam płazem. Nie piszę tego ot tak sobie, tylko wiem co mówię. Po sezonie winogronowym wszystkim moim domownikom się przybrało na wadze. :D
Poza tym odmiany deserowe nie zawsze zawierają mniej cukru od przerobowych. Taki np. Wostorg potrafi zgromadzić 22-25% cukru, podczas gdy niektóre przerobówki osiągają 18-20%.
Odmiany przerobowe też można traktować jako deserówki zbierając je w fazie dojrzałości konsumpcyjnej, gdzie poziom cukru jest mniejszy niż w dojrzałości ,,na wino''. Ale niestety nie będzie to różnica:
trestan48 napisał(a):
które mają, co najmniej dwa razy więcej cukrów

_________________
Pozdrawiam. Aśka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 17:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Witam,
Zgoda, macie rację, sorry. Tylko, że ja napisałem "nie powinny mieć więcej cukru jak 16-18%" ale czy oznacza to, że od tej wartości przerobowe mają 2 razy więcej cukrów, czy od minimalnej, którą to ja miałem na uwadze. Moim zdaniem te odmiany, które mają więcej cukrów jak 16-18% powinny się nazywać ogólnoużytkowe lub uniwersalne a nie deserowe. To co zamieściłem na forum, to po prostu skopiowałem fragment mojej broszury, którą napisałem dla początkujących działkowiczów a której to nie mogę jak do tej pory opublikować na www.winogrona.org. Może to i dobrze, gdyż gdyby mi przyszło tłumaczyć się z każdego zdania zrozumiałego opacznie to bym chyba oszalał. Ale przyszło mi na myśl, żeby wysyłać pocztą internetową tę broszurę każdemu, kto tego zechce. Broszura liczy sobie 13 stron i byłaby dobrze zrecenzowana przez forumowiczów i poprawiona aby nie wystąpiły takie nieporozumienia. Mogę wysłać tę broszurę każdemu na jego adres prywatny e-mail, nie PW. Kto chce niech wyśle mi na PW swój adres prywatny e-mail i takie opracowanie otrzyma.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 21:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
przemgo74 napisał(a):
Wszystkim bardzo dziękuję. Myślałem o dosładzaniu nastawu koncentratem z winogron (chciałbym w przyszłości uniknąć dosładzania zwykłym cukrem) - stąd moje pytanie. Dlatego wymyśliłem sobie żeby posadzić kilka krzewów tylko z takim przeznaczeniem. Taka odmiana, tak myślę, powinna oprócz gromadzenia dużej ilości cukru, również być w miarę neutralna smakowo. Nie wiem czy dobrze kombinuję - czy ktoś ma takie doświadczenia?

A jak chcesz ten sok koncentrować?

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 01:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
trestan48 napisał(a):
Witam,
Zgoda, macie rację, sorry. Tylko, że ja napisałem "nie powinny mieć więcej cukru jak 16-18%" ale czy oznacza to, że od tej wartości przerobowe mają 2 razy więcej cukrów, czy od minimalnej, którą to ja miałem na uwadze. Moim zdaniem te odmiany, które mają więcej cukrów jak 16-18% powinny się nazywać ogólnoużytkowe lub uniwersalne a nie deserowe. To co zamieściłem na forum, to po prostu skopiowałem fragment mojej broszury, którą napisałem dla początkujących działkowiczów a której to nie mogę jak do tej pory opublikować na http://www.winogrona.org. Może to i dobrze, gdyż gdyby mi przyszło tłumaczyć się z każdego zdania zrozumiałego opacznie to bym chyba oszalał. Ale przyszło mi na myśl, żeby wysyłać pocztą internetową tę broszurę każdemu, kto tego zechce. Broszura liczy sobie 13 stron i byłaby dobrze zrecenzowana przez forumowiczów i poprawiona aby nie wystąpiły takie nieporozumienia. Mogę wysłać tę broszurę każdemu na jego adres prywatny e-mail, nie PW. Kto chce niech wyśle mi na PW swój adres prywatny e-mail i takie opracowanie otrzyma.


Wstaw ją w nowym wątku, przeczytamy, wspólnie podyskutujemy, to jest forum dyskusyjne :)

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 07:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
przemgo74 napisał(a):
Wszystkim bardzo dziękuję. Myślałem o dosładzaniu nastawu koncentratem z winogron (chciałbym w przyszłości uniknąć dosładzania zwykłym cukrem) - stąd moje pytanie. Dlatego wymyśliłem sobie żeby posadzić kilka krzewów tylko z takim przeznaczeniem. Taka odmiana, tak myślę, powinna oprócz gromadzenia dużej ilości cukru, również być w miarę neutralna smakowo. Nie wiem czy dobrze kombinuję - czy ktoś ma takie doświadczenia?

Jeśli nie planujesz podbicia procentów a tylko dosłodzenie, to możesz po prostu małą część moszczu zasiarkować , zamrozić i wykorzystać po fermentacji nastawu jako dosładzacz.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO