Teraz jest środa, 7 stycznia 2026, 18:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 09:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"]
A muskat odeski kapitana raczej na pewno utleniony - trochę szkoda tych rześkich aromatów :cry:

Gdy dwóch fachowców tak twierdzi, to nie będę się upierał. Dodam tylko, że zdjęcie zrobiłem zaraz po ściąganiu, z lampą błyskową w ciemnej piwniczce. no i wino jest trochę wymieszane z resztkami osadu. Do brunatnego koloru jest mu daleko. Kuba jak możesz to zamieść zdjęcie swojego po ściągnięciu.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 17:00 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"] Kuba jak możesz to zamieść zdjęcie swojego po ściągnięciu.

Kapitan a ja swoje wino z Muskata Odeskiego mogę pokazać :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 17:35 
Kiper
Kiper

[quote="Artur"][quote="kapitan"] Kuba jak możesz to zamieść zdjęcie swojego po ściągnięciu.

Nie jestem Kapitanem, ale pewnie że możesz pokazać - śmiało :wink:
chętnie obejrzymy :P

Pozdrawiam
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 18:29 
Kiper
Kiper

[quote="rafallus"][quote="Artur"]Nie jestem Kapitanem, ale pewnie że możesz pokazać - śmiało :wink:
chętnie obejrzymy :P

Pozdrawiam
Rafał

Zachęcony zaproszeniem Rafała pokazuje swojego MO. Butla większa to wino zebrane na początku września a ta mniejsza to dwa tygodnie później.
Przy tej większej pływak z biowinu wskazał 20 stopni a winogrona zebrane dwa tygodnie później miały lepszy wynik tj. 21 stopni. Kwasowości nie badałem.

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 19:40 
Kiper
Kiper

No to wygląda nieźle :!: Gratuluję !
Czyli późniejszy (zbiorniczek po lewej) zbiór jest bardziej kłopotliwy w klarowaniu, czy jeszcze nie zakończył tego procesu?

Pozdrawiam
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 20:10 
Kiper
Kiper

[quote="rafallus"].........................Czyli późniejszy (zbiorniczek po lewej) zbiór jest bardziej kłopotliwy w klarowaniu, czy jeszcze nie zakończył tego procesu?

Pozdrawiam
Rafał

Jeszcze parę dni temu dwutlenek węgla wychodził przez rurkę, ale dzisiaj nic nie zauważyłem. Nie powinno być problemu z klarowanie bo fermentowałem prawie krystaliczny sok.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="Artur"] Nie powinno być problemu z klarowanie bo fermentowałem prawie krystaliczny sok.

Możesz po krótce opisać jak udało Ci uzyskać prawie krystaliczny sok?
W moim po sedymentacji wprawdzie wyeliminowałem frakcję stałą , jednak do klarowności było mu bardzo daleko.
Obecnie nastaw jeszcze fermentuje i wygląda tak :

Obrazek

A tak wyglądał dokwaszacz/wypełniacz (Sibera) :

Obrazek
Pocieszam się tym ,że mój MO jest miesiąc młodszy i dogoni Twój w swej klarowności :wink: Dwa lata temu bez przeprowadzenia sedymentacji moszczu, wyklarował mi się po 4 miesiącach :oops:

[quote="Misza"] Kuba, czy masz jakieś doświadczenia z goryczką z poprzednich lat?

Prawdę mówiąc tylko takie , że stwierdzałem jej obecność i intuicyjnie kojarzyłem ją z dużą ilością osadu martwych drożdży. Dlatego zrobiłem przedwczesny , awaryjny obciąg fermentującego jeszcze nastawu, z dobrym skutkiem zresztą.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 06:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"] Dwa lata temu bez przeprowadzenia sedymentacji moszczu, wyklarował mi się po 4 miesiącach :oops:

Zawsze w odwrocie jest cudotwórczy Klarsol Super :wink:

PS. Może Heniek przeniósł by tą dyskusję do Wytwarzania wina?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 08:24 
Ekspert
Ekspert

Mój nastaw na (pierwsze) białe zciemniał. Jest to wynik utlenienia, czy trzymania w świetle dziennym?

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 17:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Mój nastaw na (pierwsze) białe zciemniał. Jest to wynik utlenienia, czy trzymania w świetle dziennym?

Dawaj Grzegorz fotkę, będziem radzić:)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 17:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="Artur"]

Artur, kurna Ty to umisz! :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 20:01 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]....Możesz po krótce opisać jak udało Ci uzyskać prawie krystaliczny sok?.....................

Uzyskanie krystalicznego soku przy Muskacie O. nie jest takie trudne. Musisz tylko to zrobić inaczej jak robią to pozostali winiarze. Olmek jak chcesz mieć inne wino (czytaj lepsze :wink: ) to trzeba to zrobić tak.
Jagody należy zgnieść,zasiarkować i potraktować pektopolem. Całość zostawiłem w spokoju do dnia następnego. Na drugi dzień pozyskiwałem sok. Ja prasy nie posiadam więc za prasę posłużyła mi pielucha tetrowa.
Po wyciśnięciu bardzo gęsty moszcz wlałem do butli i wyniosłem do zimnego pomieszczenia ok 12 stopni C. Całość tak stała ponad tydzień czasu. Sok MO pomimo że był gęsty to czyścił się wspaniale. Części stałe osiadały na dno w całości a uzyskany sok był całkowicie klarowny. Przez te dziewięć dni klarowania uzyskałem dwie trzecie czyściutkiego mosczu.
Dłużej nie czekałem, bo obawiałem się że może ruszyć mi fermentacja.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 20:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"][quote="olmek"] Dwa lata temu bez przeprowadzenia sedymentacji moszczu, wyklarował mi się po 4 miesiącach :oops:

Zawsze w odwrocie jest cudotwórczy Klarsol Super :wink:

PS. Może Heniek przeniósł by tą dyskusję do Wytwarzania wina?

Nie będę przenosił bo za mało o wytwarzaniu wina, a więcej o tym jaki jest Muskat Odeskij :lol:
No i czekam na opisy tych win już w finalnym produkcie.

No, a teraz a propo, to Kuba chciałem się zapytać skąd masz takie nietypowe szkło. I jak to się dzieje że to stoi pionowo 8O

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 20:48 
Kiper
Kiper

[quote="Artur"][quote="olmek"]....Możesz po krótce opisać jak udało Ci uzyskać prawie krystaliczny sok?.....................

Uzyskanie krystalicznego soku przy Muskacie O. nie jest takie trudne. Musisz tylko to zrobić inaczej jak robią to pozostali winiarze. Olmek jak chcesz mieć inne wino (czytaj lepsze :wink: ) to trzeba to zrobić tak.
Jagody należy zgnieść,zasiarkować i potraktować pektopolem. Całość zostawiłem w spokoju do dnia następnego. Na drugi dzień pozyskiwałem sok. Ja prasy nie posiadam więc za prasę posłużyła mi pielucha tetrowa.
Po wyciśnięciu bardzo gęsty moszcz wlałem do butli i wyniosłem do zimnego pomieszczenia ok 12 stopni C. Całość tak stała ponad tydzień czasu. Sok MO pomimo że był gęsty to czyścił się wspaniale. Części stałe osiadały na dno w całości a uzyskany sok był całkowicie klarowny. Przez te dziewięć dni klarowania uzyskałem dwie trzecie czyściutkiego mosczu.
Dłużej nie czekałem, bo obawiałem się że może ruszyć mi fermentacja.

A jak się to ma do aromatów.Czy przy tak długiej sedymentacji nie ulegną "rozmyciu"?

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 23:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Artur"]
Uzyskanie krystalicznego soku przy Muskacie O. nie jest takie trudne. Musisz tylko to zrobić inaczej jak robią to pozostali winiarze...

W sumie trochę niekonwencjonalnie , ale jak widać skutecznie :roll:
Niestety pokpiłem sprawę nie dodając pektopolu , ale był dostępny tylko w Biedronce w bardzo opłakanym stanie.
Czy w związku z długą sedymentacją soku zastosowałeś pirosiarczyn w zwiększonej dawce ?

[quote="Heniek"]
No, a teraz a propo, to Kuba chciałem się zapytać skąd masz takie nietypowe szkło. I jak to się dzieje że to stoi pionowo

Heniu , to mały nastawik , służący jako wypełniacz balonu po pierwszym zlaniu w całkiem typowym szkle , dokładnie w czymś takim:
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... ucts_id=71
Na zdjęciu butla sprawia wrażenie większej i w sumie szkoda ,że nie występuje w wersji 20l , bo jest bardzo hydrodynamiczna :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1