Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 05:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2013, 21:35 
Ekspert
Ekspert

Propozycja dla miłośników deserówek na zabicie zimowej nudy:
http://www.youtube.com/watch?v=Gs0t5shfccc
http://www.youtube.com/watch?v=2lmTFyBTp1U

PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 14:58 
czeladnik
czeladnik

Fajnie się ogląda, mają chyba ciężką ziemię, bo taka spękana, wysokie rusztowanie i dużo azotu, bo liście ciemno-zielone.

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2013, 10:23 
Kiper
Kiper

Wszystkie krzewy prowadzone niskim Guyot. Przeważają odmiany bardzo wczesnego dojrzewania 15-19 sierpień, co raczej u nas jest mało prawdopodobne w uprawie gruntowej, może w uprawie przyściennej o południowej wystawie.

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2013, 21:57 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
Przeważają odmiany bardzo wczesnego dojrzewania 15-19 sierpień, co raczej u nas jest mało prawdopodobne w uprawie gruntowej, może w uprawie przyściennej o południowej wystawie.
U nas te odmiany"rannego sroka sazrewania"pewnie dojrzeją trochę później ale nie zmienia to faktu że są bardzo interesujące a termin ich dojrzewania dodatkowo zachęca do wypróbowania ich w naszych warunkach :wink:

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2013, 22:57 
Kiper
Kiper

Fajnie, że Andrzej te filmy tu podlinkował bo można na chwilę zapomnieć o mrozie i śniegu. Mi osobiście pozwoli jeszcze dopisać kolejne odmiany do listy poszukiwanych. Najbardziej jednak zainteresowały mnie odmiany, które już u mnie rosną. Jest ich kilka jak np. Superekstra czy Sfinks. Bardzo jestem ciekawy co z nich u mnie wyrośnie, jakie parametry można u nas uzyskać?. A co do formy. Ten niski Guyot ma często grube wieloletnie skośne pnie. Niekiedy jest ich nawet kilka. Wtedy to już chyba jakaś zmodyfikowana forma prowadzenia na bardziej zasobnych glebach? Na piachach tak się raczej nie da. Tak mi się wydaje choć pewności nie mam. Generalnie takie filmiki zachęcają tylko do uprawy, jaka będzie rzeczywistość to czas pokaże.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 00:16 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
Ten niski Guyot ma często grube wieloletnie skośne pnie. Niekiedy jest ich nawet kilka. Wtedy to już chyba jakaś zmodyfikowana forma prowadzenia na bardziej zasobnych glebach? Na piachach tak się raczej nie da.

Na wschodzie prowadzą sznurem skośnym z kilkoma ramionami idącymi w obie strony z ogniwami casneava w rozstawie krzewów co 4m. U nas taki rozstaw byłby marnowaniem miejsca głownie ze względu na klimat- długi czas rozrastania się krzewów do tych rozmiarów, potem wysokie plonowanie i problemy z dojrzewaniem owoców, łozy. Myślę, że i na piasku taka forma jest możliwa do wprowadzenia, ale tu znowu klimat nam przeszkadza- @tomest wspomniał o dużych dawkach azotu stosowanych w uprawie i miał rację, ale oni w przeciwieństwie do nas mogą sobie na to pozwolić, bo im latorośle zdrewnieją nawet przy stosowaniu azotu w lipcu/ sierpniu. Z tego co koledzy pisali na forum mają rozstawy w deserówkach 1,5m do 2m. Ja mam u siebie 1-1.5m w zależności od odmiany. Chciałem prowadzić długie- 3-metrowe ramiona skośne ale wyprowadzanie formy trwałoby kilka lat i dałem sobie spokój. Teraz ramiona mam 0.5-1,5m i za jakiś czas zobaczymy jaki będzie tego skutek.

PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 14:55 
Ekspert
Ekspert

Oglądając te filmy w oko wpadło mi kilka ciemnych odmian.Ładnie prezentuje się Mawr,Rusłan,Furszetnyj i Gała.Odmiany ciemne które posiadam spisują się średnio więc trzeba będzie zapolować na coś nowego.
Z jasnych dobre wrażenie robi Antoni Wielki,Pamiati Chirurga,Bogotianowskij,Monarch,Super Extra a z różowych Gurman Rannij,Orion,Liwia, Bordowyj,Prieobrażenie,Nizina,Promietiej czy Sofia.
Na uwagę w prezentowanych winnicach zasługuje też czystość.Gleba bez chwastów,wygląda na urodzajną więc pewnie obok siedliska jest głównym czynnikiem który przyczynia się do tego że krzewy tak ładnie rosną i owocują.

PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 15:45 
Kiper
Kiper

Filmy wspaniałe nie wszystko zrozumiałem niektóre z tych odmian są już w niemieckich szkółkach
do kupienia. Jest jeszcze jeden doskonały film jak stary ruski uprawia aloszenkina nazwał bym
go elementarz dla młodych adeptów wino ogrodników.
pozdrawiam
georg

PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 18:18 
Kiper
Kiper

Przepraszam za mały O.T. ale rzuciło mi sie w oczy ( a raczej w uszy ), że w pierwszym filmie to nasi. Grankowski Bronisław syn Kazimierza i jego syn Walerian to raczej nie są typowe ukrainskie imiona i nazwiska.

Pozdrawiam

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 19:06 
Ekspert
Ekspert

W pierwszym filmie (czas 1;15;19) przedstawiona została odmiana Viva Ajka ( Rumuńska Wiktoria). Znana jest mi jeszcze Viva Ajka włoska. Tak się zdarzyło, że wszedłem w posiadanie sztobra tej rumuńskiej Ajki. Zastanawiam się jakiej nazwy używać, ale chyba zdecyduję się na Rumuńska Wiktoria. Czy jest ktoś kto wie coś więcej na temat tego poplątania nazw? Czy może te odmiany mają z sobą coś wspólnego? Z wyglądu gron, bardzo podobne.

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 20:40 
czeladnik
czeladnik

Gdzieś (niewiem gdzie) czytałem że Włosi kupili z Rumunii licecje.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Lesznz

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 21:16 
Kiper
Kiper

Też się nad tym zastanawiałem bo mam jednego patyczka. Tu o tym dyskutują: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=1479&page=3
Z różnych opisów wynika ,że to jest to samo.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 22:45 
Kiper
Kiper

Ta odmiana jest podobna do mojej dunji R73 chyba pochodzi z Słowacji

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 22:49 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Z różnych opisów wynika ,że to jest to samo.

Tak by wyglądało. O ile dobrze zrozumiałem to jest to odmiana mołdawska, a nie rumuńska?

georg napisał(a):
Ta odmiana jest podobna do mojej dunji R73 chyba pochodzi z Słowacji

Podobna to może być do setek odmian. To nie ma nic do rzeczy.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2013, 10:40 
Ekspert
Ekspert

Nic tylko jechac i popróbować :)

A widzieliście prawdopodobnie filoksere na Nizinie 0:50:14 (pierwszy film) poza tym fragmentem nie zauważyłem nic więcej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1