Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 01:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 14 marca 2019, 15:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 14 lipca 2016, 13:01
Posty: 243
Lokalizacja: Kraków/Jura
RobertR napisał(a):
Korci mnie też, ale technicznie to trudne do wykonania aby te kilka kg które powinienem zebrać w tym roku przeznaczyć na mini nastaw odmianowy, to już w listopadzie w postaci "bożole" można by spróbować, ale wiem że nie mam niestety takich umiejętności jak Roman, ani jego dokładności w robieniu win białych.


Pojedziesz jeszcze ze 2 razy na Morawy i ogarniesz temat :)

Pozdrawiam,
Arek

_________________
Pozdrawiam,
Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 marca 2019, 22:01 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
RobertR napisał(a):

Właśnie otrzymałem maila od P. Andelića żeby nie spieszyć się z otwieraniem tego wina, gdyż właśnie rocznik 2017 był świeżo butelkowany, i radził żeby z otwarciem co najmniej do końca maja wytrzymać, a najlepiej w 2 połowie roku dopiero otworzyć.
Ale nie wiem czy wytrzymam :D
Z drugiej strony opis tego wina z wystawy w Belgradzie w międzyczasie przeczytałem więc to na razie powinno mi wystarczyć.

A widzisz :) .
Czy moglbys ''wkleic'' ten serbski opis? Na opisie forum widze, ze ''wino w typie Rieslinga''. Tak by wskazywal rodowod, ale jak to zwykle bywa nie jest sierota. Rownie dobrze mogl przejac cechy drugiego rodzica. Dlatego ciekaw jestem tego opisu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 13:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Panonia
To niemalże vinifera , bo ponad 90 % udziału to V.vinifera, wtym ok. 50% to Riesling Reński.
Panonia (syn SK 90-2) = Sremski Karlovci 86-2-293 X Riesling 239-20 Gm
SREMSKI KARLOVCI 86 2-293 =
(KUNBARAT X TRAMINER) X BIANCA = SREMSKI KARLOVCI 77 4- 5 x Bianca ; SAVAGNIN =TRAMINER
Odpornoć na mrozy do sprawdzenia ale nie mniejsza niż Rieslinga i Bianci.
Na choroby odporna, odmiana typu PIWI
W Serbi (region Bácska) dojrzewa w terminie podobnym jak odmiana Chardonnay.
Wg https://images81.fotosik.pl/973/9cb0889c7fda3739.jpg odmiany Chardonnay i Seyval dojrzewają około 17 dni po Chrupce Złotej.
W Polsce powinna dojrzewać wszędzie tam gdzie dojrzewają Seyval i Bianca.
Wino w typie rieslinga a czasami też chardonnay ?! http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/pano ... 89596.html.
W wolnych chwilach sporządzę opis na WIKI

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 18:42 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Rzeczywiscie opis napawa wielkim optymizmem. Ja tam jestem laikiem. Powiedz Zbyszku jak daleko od Rieslinga do Chardonnay? Czy jest to mozliwe? U mnie powinna dojrzewac bez problemu :) Takze jezeli tylko uda sie zdobyc sadzonki napewno znajde dla niej godne miejsce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Termin dojrzewania Pannonii u mnie na pewno jest wcześniejszy niż Chardonnay (efekt przesunięcia na północ) o co najmniej dobry tydzień.
W winnicy skąd otrzymałem wino dojrzewa pod koniec sierpnia, podobnie na południowych Węgrzech w cytowanym już wcześniej przeze mnie węgierskim artykule na tej tej odmiany. Podobnie w Vindulo w Wojvodinie.
W Serbii kariery nie zrobi z powodu zbyt wczesnego terminu dojrzewania, problem technologiczny przy zbiorze w wysokich temperaturach, największe aktualnie nasadzenia w b. Jugosławii są siostrzaną odmianą Morava, która ma termin dojrzewania jak Riesling, czyli u nich optymalnie, wino w typie Sauvignon Blanc.
Wino z Pannonii Vindulo podaje że w delikatnym typie Rieslinga, z kolei to co robią pod Belgradem bardziej w typie Sauvignon Blanc. W naszym klimacie wino powinno być bardziej aromatyczne, z racji niższych temperatur w okresie dojrzewania.
Tu jest opis wina z Vindulo:
http://www.vindulo.com/vindulo-en/eureka-en.html
Pan Andelić jak pisze na stronie zanim zasadził winnicę próbował wina z obydwu odmian, i jemu posmakowało wino z Pannonii a nie z Moravy, dlatego posadził Pannonię.

Jeden ze znalezionych w necie opisów tłumaczenie poprzez google:
"Długie i oryginalne białe wino z odmiany Panonia. Pachnie melonem, morelą i jabłkiem, w ustach jest dużo kremowej, wyraźnej mineralności. Wykończenie jest długie z nutami czerwonego grejpfruta, dlatego polecamy to wino jako aperitif lub solone migdały pieczone, orzech włoski, pistacje. Ale domowe lody lub jagnięcina pod miodem go nie skrzywdzą."
"Ćilibar to nowoczesne i orzeźwiające wino. Pachnie jak pigwa, morela i jabłko. W ustach jest dużo, na podniebieniu kremowy z wyraźną mineralnością. Aromaty cytrusowe pozostają w gardle przez długi czas."
Inne opisy wskazują niekiedy aromaty gruszki. W smaku bardzo podobnie ma odmiana Soreli choć z przewagą dojrzałej gruszki.
Chyba takie dramatyczne nie jest skoro biorą to wino od niego ambasady mające siedzibę w Belgradzie.
Po Rieslingu odmiana odziedziczyła utrzymywanie kwasowości, mimo pełnej dojrzałości co jest plusem, choć w 2018 kwasowość spadła u mnie do ok. 7g/l ale to rok niemiarodajny.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 19:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Robercie, czy widzisz jak szczerze i szeroko sie do Ciebie usmiecham o sadzonki Pannonii :D . Jako psiarz proponuje rowniez sprawdzic inbred liniowy na dziadka Traminera :lol: Coraz bardziej wciaga ta pasja.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 19:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Robercie,
wszystko jeszcze przed nami i się okaże po kilku latach uprawy i wytwarzania wina :!: :?:
A tymczasem,
dla miłośników pinotów .

Węgrzy : Andor Szabó, Sarolta Hoffmann, Pál Kozma ; wyhodowali pinota o podwyższonej odporności na choroby i mrozy zimowe pod nazwą ‘Pinot regina’ (synonim 4-7-29/3)
Jako odmiany odporne zostały wykorzystane : M. rotundifolia, Kunbarát, Bianca
https://agroforum.hu/assets/uploads/201 ... ma-Pal.jpg
Odmiana jw. została już zarejestrowana w UE i posiada licencję do 31/12/2049
A więc można z niej wyrabiać już komercyjne wina odmianowe pod nazwą „Pinot Regina”
Nazwa nośna. (nazwy nośne to „cabernet”; „pinot”; „chardonnay” itd. Gwarantujące dobrą sprzedaż sadzonek i wina z odmiany)
Cytat:
„Bezpieczna uprawa tradycyjnych odmian winogron na Węgrzech jest nie do pomyślenia bez chemicznej ochrony roślin. Koszt chemicznej ochrony roślin powoli zbliża się do połowy całkowitych kosztów produkcji w wyniku stale rosnących cen składników aktywnych.
Ilość stosowanego środka ochrony roślin na jednostkę powierzchni w produkcji winogron osiąga podobny poziom w przypadku jabłek o znacznej powierzchni”.

Alternatywa do klasycznych pinotów
Kto pierwszy w Polsce ?
Liczę na Krzysztofa (vanKlomp) który ma znajomości na Węgrzech ?! i ma już dzięki temu w swojej kolekcji odmianę węgierską ‘Messiasz’
PS
Następna węgierska odmiana to ‘Pálma ‘ która czeka w kolejce do rejestracji CPVO
Włosi ze swoimi merlotami cabernetami i innymi odmianami mają słabą siłę przebicia w CPVO , bo czekają nadal w poczekalni do rejestracji w UE.
Francuzi dogadali się z Niemcami (INRA/JkI) i już zarejestrowali takie odmiany jak : Granita, Boungoray, Picarlet, Froreal, Valtis, Artoban, Vidoc itp.
Odpornoć na choroby francuskich nowych hybryd gwarantuje udział M. rotundifolia
W węgierskiej odmianie ‘Pinot regina’ też V.rotundifolia ma swój znaczny udział.
A poza tym udział odmiany ‘Bianca” podwyższa odporność na mrozy.
Wszystko na Węgrzech idzie w dobrym kierunku dla polskiego klimatu i winiarstwa :!: :D

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 19:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Nie znalazlem jeszcze opisow innej bardzo ciekawej odmiany - Fleurtai. Procz tego kwiecistego opisu ze strony importera informacji na temat drzewa genealogicznego, w jakim typie/do jakiego wina moznaby je porownac.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
maiki95 napisał(a):
Robercie, czy widzisz jak szczerze i szeroko sie do Ciebie usmiecham o sadzonki Pannonii :D . Jako psiarz proponuje rowniez sprawdzic inbred liniowy na dziadka Traminera :lol: Coraz bardziej wciaga ta pasja.


Fakt inbred na Traminera to same plusy. :D Zwłaszcza że Pannonia nie odziedziczyła minusów czyli prawie nie ma pasierbów, i nie zagęszcza się.
Ponad 60 szt. sztobrów się ukorzenia. :D
Co do nowych węgierskich odmian to RP wiem że już trzyma rękę na pulsie. :D Zwłaszcza te z genami v. rotundifolia.
Nie jestem jednakże zainteresowany, czerwone wystarczą mi te co są, zwłaszcza że testuję Zweigelt Signum i Negru de Dragasani, a białych nowych odmian mam 15, większość już owocowała i zapowiadają się dobrze, sadziłem po szczegółowej analizie danych na temat każdej z tych odmian.
Co do Fleurtai to wszystko w necie jest włącznie ze szczegółowym profilem wina.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 19:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jak żyć z tym wszystkim :crazy:
Karczować, sadzić nowe odmiany co 3 lata czy jak :crazy:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 20:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Jak żyć z tym wszystkim :crazy:
Karczować, sadzić nowe odmiany co 3 lata czy jak :crazy:

Żyć się da :wink:
Ale trzeba być przygotowanym na zalew nowych odmian coraz lepszych, trzeba też umieć wybierać w nawale ilości zarówno deserówek ze wschodu jakl i odmian winnych z zachodu.
Gorzej gdyby nie było w czym wybierać :lol:
A forum jest po to aby nie błądzić po omacku :wink: :!: :idea: nawet wśród nowości zachwalanych przez hodowcę :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 20:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Jak żyć z tym wszystkim :crazy:
Karczować, sadzić nowe odmiany co 3 lata czy jak :crazy:

Może prościej i szybciej nauczyć się robić względne wino z tego co już rośnie, a dosadzać i ciągle testować nie zaszkodzi - najważniejsza płynność tego procesu.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 20:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Jak żyć z tym wszystkim :crazy:
Karczować, sadzić nowe odmiany co 3 lata czy jak :crazy:

Może prościej i szybciej nauczyć się robić względne wino z tego co już rośnie, a dosadzać i ciągle testować nie zaszkodzi - najważniejsza płynność tego procesu.

Roman,
strzał w 10 tkę :clap:
Amatorzy tacy np jak ja mając kilkanaście krzewów odmiany nie mam problemu z wymianą odmiany na nową (nie zawsze lepszą)
Też jestem ostrożny mimo tak małej ilości i dlatego nie karczuję od razu a sadzę obok siebie nowszą odmianę.
Tak było z Muskatem Odeskim (12 lat ) posadziłem obk 4 lata temu Osceola Muskat.
Krzewy już plonują OM ale jeszcze się waham bo wino z MO podobno dobre i bądź tu mądrym :wink:
Profesjonaliści którzy mają po kilka ha , nie są tacy skorzy do wymiany, bo przede wszystkim koszty !
Wcale się nie dziwię :!: :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 12:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Jest już pierwsze komercyjne wino z białych odmian z Udine, cuvee Soreli Fleurtai i Sauvignonów:
https://www.lavinium.it/ethos-il-primo- ... a-forchir/
Opis zachęcający, choć mnie akurat do Soreli nikt nie musi zachęcać. W tym sezonie pełne owocowanie, i pierwsze na Fleurtai, oraz pewnie jakieś kontrolne powinny się pojawić na Sauvignon Kretos, S. Rytos, i UD 30-080(Sauvignon Maris).
Podejrzewam że w naszym klimacie będzie lepsza aromatyka niż we Włoszech, bo tam im trochę za ciepło.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 18:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
zbyszekB napisał(a):
Tak było z Muskatem Odeskim (12 lat ) posadziłem obk 4 lata temu Osceola Muskat.
Krzewy już plonują OM ale jeszcze się waham bo wino z MO podobno dobre i bądź tu mądrym :wink:
Profesjonaliści którzy mają po kilka ha , nie są tacy skorzy do wymiany, bo przede wszystkim koszty !
Wcale się nie dziwię :!: :!: :!:

Eeeee... przesada.
Muscat Odeski - kłopot z zapylaniem (u mnie lepiej plonuje w obecności Sibery), fajna wydajność soku 1,97l wina/krzew (odstęp co 1 metr, ilość po sedymentacji i pierwszym obciągu), niestety goryczka (2h maceracji)
Osceola Muscat - zalatuje Labruską, nieakceptowalnie w wytrawnym i wyczuwalnie w półsłodkim. Planuję słodkie dla mnie wyczulonych podniebień :lol: niestety w ostatnim roku strasznie popękało, ściągnęło osy, podgniło i poszło w rurę
Muscaris - wszystko pięknie, słodkie, nie choruje, ładnie dojrzewa, nie pęka, wino fajne - ale miąższ dosyć zwarty, sok puszcza gorzej - choć przy pektoenzymie wydajność 1,21l/krzew nie jest zła

Ja powoli dosadzam Muscarisa ale MO i OM nie skasowałem jeszcze.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO