Teraz jest piątek, 5 grudnia 2025, 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 782 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2025, 22:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 365
Lokalizacja: Scyzoryków
Ja zebrałem w obu lokalizacjach Sauvignon Maris w dniach 22 i 23 października przy bardzo ładnej i ciepłej pogodzie, jak na tę porę roku. Wszystkie krzewy mam na własnych korzeniach. Obciążenie ich było bardzo zróżnicowane - prawie same skrajności. Od 2-3 gron na krzewach, które ubiegłoroczny grad najbardziej uszkodził, po nawet 3,5 kg z krzewu. Grona bardzo zdrowe i ładne. Na tej odmianie nigdy nie miałem zasychania szypułek. Nie było jagód, które z jakiegokolwiek powodu trzeba byłoby odrzucić.

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2025, 22:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2346
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dlatego cieszę się że udało mi się skutecznie zaszczepić i posadzić cały szpaler Sauvignon Maris na podkładce 101-14, gdyż lata są mokre, podkładka lubi wodę, ale też doskonale sobie radzi z wysokim pH podłoża, zdrowe grona, bez zasychania szypułek, a parametry zbiorcze regularnie lepsze niż na SO4.
Nastaw właśnie ruszył na dedykowanych drożdżach do Sauvignon Blanc firmy Lalvin.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 października 2025, 07:18 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 22:54
Posty: 6
Lokalizacja: Rzeszów
Czy możecie coś powiedzieć na temat mrozoodpornosci Sauvignon Maris? Różne wzmianki odnośnie tego szczepu pojawiają się na forum, ale weryfikacji tego akurat nie zauważyłem. Co prawda czytałem, że jest to -20 stopni, ale czy faktycznie, no i jeśli tak to czy nie jest to od czasu do czasu kłopot w naszych polskich realiach? A co do wina - bardziej typu Sauvignon Blanc w stylu New Zeland z czarną porzeczką czy raczej jak te z cieplejszych rejonów?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 października 2025, 15:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2346
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Skoro vinifery u mnie bez uszkodzeń wytrzymują -22 to chyba hybryda mniejszej mrozoodporności mieć nie będzie. Podstawą jest stan zdrowotny krzewów przed zimą.
Oba włoskie Sauvignony mają lepszą aromatykę od odmiany rodzicielskiej. Paradoksalnie to Kretos ma więcej pirazyny, ale za to jest wcześniejszy. Typ uzyskanego wina zależy od przebiegu pogody w danym roku. Chłodniejszy sezon wegetacyjny u Sauvignon Maris lepiej wpływa na aromatykę. Dlatego z wina z 2024 nie jestem przesadnie zadowolony, za dużo brzoskwini, a za mało typowych dla Sauvignon aromatów. Z tego roku będzie lepiej.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 października 2025, 17:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7077
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Terminy i parametry dojrzewania sauvignonów PIWI w porównaniu do Sauvignon Blanc
http://www.winogrona.org/images/a/a4/PIWI_Sawignon.JPG
Sauvignon Maris gromadzi mniej kwasu jabłkowego niż Kretos i Rytos.
Najwięcej kw. jabłkowego gromadzi Sauvignon Blanc
PS
Czy ktoś z posiadaczy S.Maris zauważył już wadę kwiatostanów w postaci odchylonych pylników ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 października 2025, 19:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4012
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zbyszekB napisał(a):
Terminy i parametry dojrzewania sauvignonów PIWI w porównaniu do Sauvignon Blanc
http://www.winogrona.org/images/a/a4/PIWI_Sawignon.JPG
Sauvignon Maris gromadzi mniej kwasu jabłkowego niż Kretos i Rytos.
Najwięcej kw. jabłkowego gromadzi Sauvignon Blanc
PS
Czy ktoś z posiadaczy S.Maris zauważył już wadę kwiatostanów w postaci odchylonych pylników ?

A ta ilość dni dojrzewania w tabelce to od czego liczona ? Od początku roku ? Bo np. 213 dni to ok. 6,5 miesiąca.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 października 2025, 21:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7077
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Terminy i parametry dojrzewania sauvignonów PIWI w porównaniu do Sauvignon Blanc
http://www.winogrona.org/images/a/a4/PIWI_Sawignon.JPG
Sauvignon Maris gromadzi mniej kwasu jabłkowego niż Kretos i Rytos.
Najwięcej kw. jabłkowego gromadzi Sauvignon Blanc
PS
Czy ktoś z posiadaczy S.Maris zauważył już wadę kwiatostanów w postaci odchylonych pylników ?

A ta ilość dni dojrzewania w tabelce to od czego liczona ? Od początku roku ? Bo np. 213 dni to ok. 6,5 miesiąca.

Ilość dni w tabelce liczona jest od początku roku.
Poprawiłem tabelkę bo był były w niej błędy (ilości dni)
Poniżej aktualne tabelka
http://www.winogrona.org/images/d/d9/Sauvig-PIWI.JPG
W uzupełnieniu : początki wegetacji (pękania pąków) są podobne dla wszystkich odmian w tabeli tz. od 90 do 93 dni a więc początki kwietnia;
początki veraison (BBCH81) Kretos 197, Rytos i Maris po 210, S.Blanc 217

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 października 2025, 10:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 475
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Jezeli Sauvignon Maris jest taki wspanialy to czemu Sauvignon Maris znikl z list VCR.Jest tylko Sauvignon Rytos Sauvignon Kretos,Sauvignon Nepis


https://www.vivairauscedo.com/en/?s=sauvignon+&lang=en


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 października 2025, 11:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3392
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Odpowiedź na Twoje pytanie jest związana z wątpliwością w pytaniu Zbyszka:
zbyszekB napisał(a):
...Czy ktoś z posiadaczy S.Maris zauważył już wadę kwiatostanów w postaci odchylonych pylników ?
Otóż taka przypadłość (obcopylność?) nie musi przeszkadzać hobbystom (z powodu dużej różnorodności uprawianych odmian), ale jest wykluczająca, gdy chodzi o winnice przemysłowe sadzące jedną odmianę na dużych areałach. Podejrzewam, że to dlatego ta odmiana nie jest promowana.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 października 2025, 11:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2346
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
WinnicaUdziejek napisał(a):
Jezeli Sauvignon Maris jest taki wspanialy to czemu Sauvignon Maris znikl z list VCR.Jest tylko Sauvignon Rytos Sauvignon Kretos,Sauvignon Nepis


https://www.vivairauscedo.com/en/?s=sauvignon+&lang=en
Gdyż według włoskich opisów nie licząc tego że wina z tej odmiany oceniono wyżej niż z Sauvignon Blanc, to uznano że UD 30-080 jest odmianą obcopylną :)
Faktycznie kwiatostany Sauvignon Maris ma nietypowe, ale nigdy nie miałem problemów z zapylaniem, i nie wgłębiałem się w temat sposobu zapylania, gdyż czasem to był nawet wolał mniej zwarte grona. Ale skoro nie podlega sz.p to również się do tego przyzwyczaiłem.
Co do danych z tabeli, u mnie oryginalny Sauvignon Blanc dojrzewał ok. tydzień wcześniej niż Sauvignon Maris, ( może miałem jakiś wcześniejszy klon ?), mniej więcej na poziomie S. Rytos, pod koniec września/pierwszym tygodniu października. Ale coroczne infekcje sz.p. a nawet pojawianie się szlachetnej pleśni, spowodowały że złapałem za szpadel. W tym przypadku hybrydy moim zdaniem wyszły lepsze od oryginału. Jednakże marka rynkowa Sauvignon Blanc powoduje że marketingowo hybrydowym potomkom będzie ciężko, zwłaszcza że oprócz Sauvignon Maris pozostałe selekcje są bardziej kapryśne i nie tak pancerne.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 października 2025, 12:58 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 475
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
No to wielka szkoda ze tego nie mam. Czy ktos moglby odsprzedac lozy? Podejrzewam ,ze to ma tez mniej pirazyn dlatego moze tez ussunieto z list VCR ,ale w zimne lata na dalekiej polnocy jak w Polsce jest to pozadana cecha . Ma tez mniej cukru niz pozostale Sauvignon

moge cos udostepnic na wymiane


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 października 2025, 13:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 365
Lokalizacja: Scyzoryków
Ja w 2023 i w obecnym sezonie przetrzymywalem Sauvignon Rytos z bardzo dobrą zdrowotnością gron i zbierałem razem z Sauvignon Maris, aby razem trafiały do nastawu. Pomimo trochę zwartych gron (ale nie tak jak rosnący pomiędzy nimi Pinot Gris, który już szarą potrafi złapać), po raz kolejny nie miałem jakiejkolwiek infekcji, jakąkolwiek pleśnią. I dlatego, w oparciu o te dotychczasowe doświadczenia uprawowe zaliczam ją do niemal pancerniaków.

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 listopada 2025, 21:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 994
Lokalizacja: małopolska
https://www.vinievitiresistenti.it/2025 ... dizionale/
Merlot Kanthus i Merlot Khorus w degustacji w Apulii wypadły lepiej od Merlota :think:

Ja akurat nie zdecydowałem się na żadnego z nich, a szkoda ale już nie wracam do tematu po negatywnym wyniku eksperymentu z Volosem.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 listopada 2025, 23:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 475
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Pamietam ten niesamowity aromat z ubieglych lat .Nie mam pojecia co sie ostatnio dzieje czemu to ma taki dziwny smak skory .W stosunku do Cabernet Sauvignon Merlot ma mniej pirazyn.
Cabernet ma bardziej zielny posmak a Merlot skory .Podobna jest do nich jest Pinot Nova ( Pinot Noir z domieszka tam gdzies merlota i brak skory ) Ciekawy tez jestem Austriackiego Melota - Merlot Stella.
Merlot Khorus jes to moja najpozniesza odmiana (3 tygodnie po Merlot Khantus) jedyny ktory musialem winogrona wyrzucic w tym roku .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2025, 16:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2346
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Budzik napisał(a):
https://www.vinievitiresistenti.it/2025/10/17/i-merlot-piwi-testati-in-puglia-come-e-meglio-del-merlot-tradizionale/
Merlot Kanthus i Merlot Khorus w degustacji w Apulii wypadły lepiej od Merlota :think:

Ja akurat nie zdecydowałem się na żadnego z nich, a szkoda ale już nie wracam do tematu po negatywnym wyniku eksperymentu z Volosem.


Jakość tych włoskich krzyżówek robionych według węgierskiego wzorca, zarówno czerwonych, jak i białych to jest według mnie absolutna czołówka. Niestety odmiany czerwone z tych selekcji raczej nie dadzą optymalnego efektu w naszym klimacie, będzie to ten rodzaj pseudo-dojrzałości jaki jest np. na Cabernet Cortis. Będą pirazyny z powodu banalnego, czyli zbyt małej ilości energii słonecznej potrzebnej do optymalnej dojrzałości, a co już zapewnia zaledwie 2 stopnie szerokości geograficznej na południe. Na te parametry niestety wpływu nie mamy.
Natomiast białe odmiany z tych selekcji to co innego, nawet tak późna Sauvignon Maris daje radę. Są to w degustacji odmiany również oceniane wyżej od odmiany rodzicielskiej - Sauvignon Blanc. Posiadają trwałą i intensywniejszą aromatykę (zwłaszcza w chłodniejszych latach) od SB, która to odmiana lubi gubić aromaty. O walorach uprawowych, czyli pancerności na choroby przypominać nie trzeba.
Wczoraj zlewałem kolejny raz znad osadu tegoroczne Sauvignon Maris. Jest bardzo dobrze (użyte drożdże - Sauvy), mimo sporego obciążenia krzewów i chłodniejszego sezonu wino będzie znacznie lepsze od zeszłorocznego, z dość ciepłego sezonu. Tak że sposób na tą odmianę metodą doświadczalną znalazłem, gdyż co roku dość przesadnie redukowałem plon, odlistniałem grona do gołego, i w cieplejszych latach zamiast typowych aromatów SB wychodziła dominująca brzoskwinia/morela, co mi niezbyt odpowiada. Postanowiłem również dosadzić Sauvignon Kretos na własnych korzeniach, co powinno spowolnić silny wzrost Kretosa, i opóźnić zbyt wczesne dojrzewanie tej odmiany u mnie na SO4, co tylko zwiększało uszkodzenia od owadów.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 782 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], johnwoo i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO