ZbyszekTW napisał(a):
RobertR napisał(a):
Jak dożyjemy to odmianowe będzie w 2019 z Soreli, bo jest tego na tyle, a niektóre łozy mają po 2 cm grubości
Już miałem szykować miejsce i zamawiać sadzonki ale to ostatnie zdanie mnie powstrzymało

Robert, jak to Soreli rośnie? Jak Rondo/Solaris czy do jakiej odmiany ma podobną siłę wzrostu?
Zbyszek nie mam Ronda, ani Solarisa i nigdy nie planowałem ich mieć, więc nie wiem jak by u mnie rosły. Dzieci Solarisa za to rosną u mnie bujnie.
Włoskie podkładki SO4 w moich warunkach zwłaszcza po większych deszczach po okresie suszy dają silny wzrost. Na szczęście Soreli nie ma tyle pasierbów co Volos, a grubość łozy wynika też z cięcia głównie na 2 oczka.
Generalnie większość białych odmian w przeciwieństwie do czerwonych rośnie u mnie bardzo kulturalnie i wręcz średnio, co mnie bardzo cieszy gdyż latem przy takiej Pannonii, Csersegi F., Generosie, Gyongyrieslingu nie ma praktycznie nic do roboty, a Kozmopolita rośnie wręcz słabo, do tego wszystkie mają pionowy pokrój krzewów. Natomiast Soreli i Dublański to jedyne białe odmiany rosnące równie mocno jak czerwone, w przypadku Soreli i Dublańskiego pokrój krzewu nie jest tak pionowy jak wcześniej wymienionych odmian, więc trochę roboty jest. Po dorośnięciu myślę że krzewy powinny trochę wyhamować
Ale ja do tego jestem przyzwyczajony bo gleba kl. 1-2. nożyce do żywopłotu akumulatorowe na wysięgniku z regulowanym kątem pracy latem załatwiają sprawę.