zbyszekB napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
Moj Blutennmuskateller jescze nie owocowal .Ponoc jest to najwczesniejsza Austriacka odmiana dojrzewa tam nawet jeszcze w sierpniu. Mniej na uwadze ze ten sezon byl nieudany.Mam jeszcze Pinot Nova oraz Donauveltiner .Ciekawi mnie ta odmiana bo zainteresowany jestem ile smaku Severnyj Rannyj jest w Blutenmuskateler .Donauresling juz sobie darowalem bo jest najpozniejszy.
https://www.oesterreichwein.at/unser-we ... uskatellerTo nie jest austriacka odmiana ale rosyjska
Wg linku który załączyłeś dojrzewanie "średnie do późnego" a więc nie może być najwcześniejsza

i dojrzewać w sierpniu.
Wg instytutu w Nowoczerkasku potrzebuje 146 dni na dojrzewanie
Mam prośbę - nie zaśmiecaj tego wątku o odmianach PIWI

nie wykasuje tego bo ty sam sie teraz osmieszasz
ja o wszytkim wiem byla mi polecana jako najwczesniejsza z ponizszych mieknie tam juz w sierpniu . Cos tu moze sie nie zgadza ..Zobacze i sprawdze i nie podziele sie informacjami
-- Monday, 17 April 2023, 21:28 --
winluk napisał(a):
No u mnie do zbioru nadawał się po 20 października.
Jest to raczej późniejsza odmiana na moje warunki.
pamietaj ze ten i poprzedni rok byl jeden z najgorszych w historii mojej uprawy winorosli po raz pierwszy od 15 lat ledwo dojrzala Adalminna do zbioru 15 pazdziernika .A czasem Adalmina jest juz miekka w Sierpniu,czyli jest szansa ze nawet Blutenmuskatellr dojrzeje w lepsze lata pod koniec wrzesnia. Potrafia byc spore roznice i jesli nie masz porowna na przestrzeni wielu lat diagnoza moze byc inna.Gdzie ty zamawiales swoj Blutenmuskateller?
sezon 2022 byl wyjatkowy w kwietniu mrozy w srodku dnia do -5C ,maj czerwiec,lipiec zimnny jedyny upalny miesiac to sierpien .nie moglem sie nadziwic czemu wszystko twarde ,wrzesien tez byle jaki ,czasem potrafia byc upaly ,mialem szczescie ze pazdziernik byl cieply ,ale winogrona smakowaly tak samo bez charakteru odmianowego