Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 07:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 21 grudnia 2021, 17:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
michal278 napisał(a):
To ta gorycz ze skórki. Taki defekt jak przy Solarisie.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Goryczka w winach z odmiany Solaris i jej powody była dyskutowana już na tym forum.
Nie wszystkich win z tej odmiany dotyczy ta goryczka.
Dlatego trudna i niejednoznaczna jest ocena Solarisa.
Dla wytrwałych w czytaniu : https://www.researchgate.net/publicatio ... aris_Wines
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7466253/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6332453/ Badania duńskie
Dla mniej wytrwałych streszczenie w temacie : „Goryczkę i słoność związane z Solarisem można wytłumaczyć poziomem kwasu bursztynowego, ponieważ wykazano, że ten kwas organiczny ma słony i gorzki smak

Kwas bursztynowy jest kwasem powstającym podczas fermentacji alkoholowej. Jego zawartość w gotowym produkcie jest proporcjonalna do zawartości alkoholu: na 1% alkoholu przypada 0,1 g/l kwasu bursztynowego [www.magazynwino.pl (2015)].

0,1g/l to w normalnych warunkach, a w niekorzystnych warunkach kwas bursztynowy może być wytwarzany w większych ilościach.

Niekorzystnymi warunkami w czasie fermentacji może być np. niedostatek przyswajalnego azotu (YAN) – co jest z kolei uzależnione od wielu czynników ,takich jak: rodzaj gleby, ilość opadów, rocznik , odmiana itp.,itd. (sprawa skomplikowana)
Odmiana Solaris wykazuje małą ilość YAN , a odmiana Marquette bardzo dużą ilość przyswajalnego azotu i nie wymaga dostarczania dodatkowej pożywki dla drożdży.
Goryczkę w winie wzmaga odczuwalnie duża ilość alkoholu i kwas, a zmniejsza słodycz – dlatego wina odmiany Solaris to wina półwytrawne lub półsłodkie bez wyczuwalnej goryczki.
Wina solaris wytrawne bez goryczki, to wina na poziomie 11-12% alkoholu
PS
Być może, że odmiana Soreli też tak będzie miała jak odmiana Solaris ?
Wymaga to jeszcze jednak dalszych obserwacji i badań.
Sprawa jeszcze w "powijakach"

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 grudnia 2021, 18:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Ja miałem rozmowę z Prof. Liskiem i wg jego wiedzy to efekt grubej skórki. Informacja z Niemieckiego Instytutu.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 grudnia 2021, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
michal278 napisał(a):
Ja miałem rozmowę z Prof. Liskiem i wg jego wiedzy to efekt grubej skórki. Informacja z Niemieckiego Instytutu.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Przy winifikacji win białych , bez maceracji na skórkach , grubość skórek moim zdaniem nie ma znaczenia :?: :!:
Nie spotkałem do tej pory wyników takich badań :?: :idea:
Poproszę o wyniki badań

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 grudnia 2021, 18:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Proszę skontaktować się z Prof. Lisek w INORT. Może coś więcej powie. Może właśnie czas obróbki ma znaczenie. Kwas bursztynowy to mi się kojarzy z Cyklem Krebsa

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 grudnia 2021, 19:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Zapytałem go o gorycz i tak mi odpowiedział jak zacytowałem i tyle.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 grudnia 2021, 19:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
Miesiąc temu byłem u Sławka (sajko71) i miałem okazje degustować wino z Soreli lub cuvée z jej udziałem (dokładnie nie pamiętam) ale na pewno nie było w nim czuć goryczki. Nie wiem czy to zasługa winifikacji czy uprawy a może jednego i drugiego, najważniejsze że wino było godne uwagi.

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2022, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Kolejna nowa odmiana z Regentem. Tym razem Pinot Noir x Regent, nazwa odmiany: PINORE, kraj Słowenia.
Przeczytałem piąte przez dziesiąte: "‘Pinore’: The New Red Wine Variety Cross-Bred between ‘Pinot Noir’ and ‘Regent’ Vines
by Stanko Vršič and Klemen Vršič", link: https://www.mdpi.com/2223-7747/10/12/2666/htm
Co mnie zaciekawiło to bardzo wysoki poziom antocyjanów w winie z Pinore: 2x więcej niż u Regenta i 22x więcej niż u Pinot Noir, i szczerze powiem, że nie wiem, czy to dobrze świadczy o takim winie.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2022, 21:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
-- 09.01.2022
DW napisał(a):
Kolejna nowa odmiana z Regentem. Tym razem Pinot Noir x Regent, nazwa odmiany: PINORE, kraj Słowenia.
Przeczytałem piąte przez dziesiąte: "‘Pinore’: The New Red Wine Variety Cross-Bred between ‘Pinot Noir’ and ‘Regent’ Vines
by Stanko Vršič and Klemen Vršič", link: https://www.mdpi.com/2223-7747/10/12/2666/htm
Co mnie zaciekawiło to bardzo wysoki poziom antocyjanów w winie z Pinore: 2x więcej niż u Regenta i 22x więcej niż u Pinot Noir, i szczerze powiem, że nie wiem, czy to dobrze świadczy o takim winie.


Też nie jestem pewien , czy to dobrze świadczy o takim winie ?
Regent ma bardzo dużo antocyjanów, więcej niż niektóre vinifery.
Jeżeli w winie z 'Pinore' jest ich 2 razy więcej ???! to skąd się tam wzieły ,bo na pewno nie z Pinot Noir :wink: :?:

-- So, 22.01.2022 21:14 --

Pinot Iskra
https://www.freepatentsonline.com/y2020/0205331.html
Charakterystyka fenologiczna (w Rauscedo, Włochy):
Pękanie pąków — 6 kwietnia
Kwitnienie — 2 czerwca.
Veraison ( zmiana koloru ).-4 sierpnia.
Dojrzewanie — 29 sierpnia.
W PL będzie to około 2 tygodnie później :?: a więc dojrzewanie w drugiej połowie września?

Odmiana podobno całkowicie odporna na mączniaki : https://www.vivairauscedo.com/en/produc ... inot-iskra
Profil aromatyczny podobno bardzo podobny do wina z odmiany Pinot blanc ?
Ale inne źródło informuje o 3 razy większym aromacie różano-geraniowym :!: :!: TU
Rosa (alcol b-feniletilico) Pinot Iskra 26800 (µg/l) a Pinot blanc 8300 (µg/l)
Nie każdemu może takie geraniun pasować :wink:

Mrozoodporność ok. -20 stopni - mała na polskie warunki
Jednak odpornoś na choroby predysponuje tą odmianę do rozmnażania; krzyżówek z odmianami o większej mrozoodporności., dopóki nie będzie lepszego materiału całkowicie odpornego na mączniaki.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 14:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Bardzo ciekawa ta Pinot Iskra z Rauscedo, niemniej w opisie odporność na mróz wzięli z sufitu, bez problemu odmiana powinna od 1-3 stopnie być odporniejsza, przynajmniej na poziomie jak rodzic czyli Pinot Blanc. W moich warunkach -21 klasyczne vinifery wytrzymują bez problemów i strat (pod warunkiem że nie torturujemy roślin w sezonie brakiem skutecznej ochrony przed mączniakami, gdyż pod "opieką" wzmożonych pseudoekologicznie to mogą i po -16 paść :lol: ).
Widzę że krzyżówki hybrydy SK z klasycznymi viniferami jak Sauvignon i Pinot są bardziej udane niż te z Tocai Friulano. Patrząc po wstępnie sprawdzonych przeze mnie krzyżówkach z Sauvignon Blanc można śmiało zakładać że profil wina będzie w typie odmiany rodzicielskiej (vinifery), a z podanego terminu dojrzewania wynika że będzie na poziomie Pannonii, czyli bezproblemowe dojrzewanie.
Z krzyżówek ciemnych z PN mam Pinot Regina dzięki Panu Piątkowi, i zobaczymy jak się ta odmiana będzie spisywać. Jest to genetycznie zupełnie inny koncept niż odmiany z Udine, także jeśli idzie o odporność na mróz. O ile nie będzie sz.p. jak to u pinotowych bywa to reszta powinna być bardzo obiecująca.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2022, 18:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
...
Z krzyżówek ciemnych z PN mam Pinot Regina dzięki Panu Piątkowi, i zobaczymy jak się ta odmiana będzie spisywać. Jest to genetycznie zupełnie inny koncept niż odmiany z Udine, także jeśli idzie o odporność na mróz. O ile nie będzie sz.p. jak to u pinotowych bywa to reszta powinna być bardzo obiecująca.

Robercie, jesteś pionierem testowania nowych odmian PIWI. Trzymam kciuki za powodzenie w uprawie Pinot Regina
Podobno całkowicie odporna na mączniaki ?
Fenologia
301 - Okres pękania pąków - 20-IV (22-IV)
302 - Okres kwitnienia - 3 VI (14- VI)
303 - Okres przebarwiania - 19-lip (30-lip)
304- Okres dojrzewania fizjologicznego - 19-wrz (14-X)
505 - Zawartość cukru w ​​moszczu (° Brixa) - 23,1 (21,3)
508 - pH - 3,39 (3,13)
Nr na początku to numery deskryptorów wg OVI
W nawiasach to wartości i terminy dla cool climate :?: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2022, 19:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Posadziłem krzew w takim miejscu żeby szybko było widać właściwości uprawowe, czyli będzie miał ciepło i wilgotno na super żyznym podłożu. Obok posadzone wcześniej Calandro na które polowałem całe lata zrobiło w tym miejscu znaczne przyrosty, i już wiem że wymaga w mokrym sezonie ochrony na m.rz. niemal na poziomie vinifer.
Najbardziej nurtuje mnie odporność Pinot Regina na sz.p. gdyż w uprawie rodzic czyli PN ( klon 115) nie miał problemów z mączniakami, a jedynie z sz.p. i z roztoczami przywiezionymi z sadzonkami z Austrii, i z tego powodu spotkał się ze szpadlem.
Rodowód tego pinotowego potomka wskazuje jednak że typ wina powinien być jednak nieco inny niż PN, gdyż ma w genach klasyki o sporo cięższym profilu wina, co mnie absolutnie nie martwi, wręcz przeciwnie. Odmiana jest potomkiem Pannonii w 2 pokoleniu.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2022, 23:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
...
Najbardziej nurtuje mnie odporność Pinot Regina na sz.p. gdyż w uprawie rodzic czyli PN ( klon 115) nie miał problemów z mączniakami,
...
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Niestety ale mogą być problemy, bo grona ciasno upchane(zbite) - opis na WIKI

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2022, 09:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
zbyszekB napisał(a):
RobertR napisał(a):
...
Najbardziej nurtuje mnie odporność Pinot Regina na sz.p. gdyż w uprawie rodzic czyli PN ( klon 115) nie miał problemów z mączniakami,
...
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Niestety ale mogą być problemy, bo grona ciasno upchane(zbite) - opis na WIKI


Dlatego trzeba sprawdzić, gdyż sz.p. nie jest regułą w odmianach o zwartych gronach, czego najlepszym przykładem są Duna Gyongye czy Aboriou Noir i lata 2020 i 2021 kiedy to znakomicie sobie poradziły z warunkami atmosferycznymi, a nawet z 2021 w piwnicy dojrzewa z nich niewielki nastaw.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2022, 22:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
DW napisał(a):
Ponieważ od dawna niczego nowego nie sadziłem w tym roku zaprosiłem do siebie: Zweigelt Solis, Blaufränkisch Stella, Laurent Stella, Pinot Nova, Bouvier Stella, Muskat Stella. Starałem się wybrać najwcześniejsze, choć nie tylko.
Co Wy na to ?

W drodze: Sauvignon Signum i Veltliner Solis. Chciałem więcej naiwnie, ale jak się zgłosiłem na początku stycznia to nic innego już nie było. Dzisiaj przekopałem miejsce :)

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2022, 23:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
sajko71 napisał(a):
To za 3 lata będziemy próbować pierwszy nastawik. :wink: Będzie coś nowego zanim zaczniemy się nudzić :wink:

8 nowych odmian czyli teoretycznie 8 mini nastawów. Nigdy się nie znudzimy

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO