-- 09.01.2022
DW napisał(a):
Kolejna nowa odmiana z Regentem. Tym razem Pinot Noir x Regent, nazwa odmiany: PINORE, kraj Słowenia.
Przeczytałem piąte przez dziesiąte: "‘Pinore’: The New Red Wine Variety Cross-Bred between ‘Pinot Noir’ and ‘Regent’ Vines
by Stanko Vršič and Klemen Vršič", link:
https://www.mdpi.com/2223-7747/10/12/2666/htmCo mnie zaciekawiło to bardzo wysoki poziom antocyjanów w winie z Pinore: 2x więcej niż u Regenta i 22x więcej niż u Pinot Noir, i szczerze powiem, że nie wiem, czy to dobrze świadczy o takim winie.
Też nie jestem pewien , czy to dobrze świadczy o takim winie ?
Regent ma bardzo dużo antocyjanów, więcej niż niektóre vinifery.
Jeżeli w winie z 'Pinore' jest ich 2 razy więcej ???! to skąd się tam wzieły ,bo na pewno nie z Pinot Noir

-- So, 22.01.2022 21:14 --
Pinot Iskrahttps://www.freepatentsonline.com/y2020/0205331.htmlCharakterystyka fenologiczna (w Rauscedo, Włochy):
Pękanie pąków — 6 kwietnia
Kwitnienie — 2 czerwca.
Veraison ( zmiana koloru ).-4 sierpnia.
Dojrzewanie — 29 sierpnia.
W PL będzie to około 2 tygodnie później

a więc dojrzewanie w drugiej połowie września?
Odmiana podobno całkowicie odporna na mączniaki :
https://www.vivairauscedo.com/en/produc ... inot-iskraProfil aromatyczny podobno bardzo podobny do wina z odmiany
Pinot blanc ?
Ale inne źródło informuje o 3 razy większym aromacie różano-geraniowym
TU Rosa (alcol b-feniletilico) Pinot Iskra 26800 (µg/l) a Pinot blanc 8300 (µg/l)
Nie każdemu może takie geraniun pasować
Mrozoodporność ok. -20 stopni - mała na polskie warunki
Jednak odpornoś na choroby predysponuje tą odmianę do rozmnażania; krzyżówek z odmianami o większej mrozoodporności., dopóki nie będzie lepszego materiału całkowicie odpornego na mączniaki.