Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 03:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 19:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
....

Dla porównania odmiany wczesne, o których jakości wina mam jak najlepsze zdanie, ale w tym roku zniszczone przez grad i owady a w konsekwencji weszła i sz.p. :
Soreli (piękna "tokajska" pleśń jak się niektórym tu marzy, poradźcie trzymać dalej na Tokaja bo piękna pogoda ma być w październiku :lol: ):

Obrazek
Obrazek

.......

Robercie, trzymaj koniecznie ,aż dojrzeje na Tokaja :wink:
Jeżeli nie lubisz win słodkich ,to zbyt masz zapewniony :!: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 10:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Żeby tylko ktoś początkujący nie potraktował Was serio ;) Tokajska pleśń u nas to chyba tylko na Solarisie, bo on dobija do odpowiedniego poziomu cukru zanim... spleśnieje :mrgreen: (chyba że wda się ocet albo inne nietokajskie "dodatki").


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 11:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Oczywiście to są żarty, nawet nie zamierzam tych zgnitkow zbierać.
Właśnie zebrałem Pannonię, może jakieś 20 l finalnie będzie wina.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 14:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Z włoskich odmian PIWI mam po 3 krzewy testowe : Soreli i C.Volos
W tym roku
- Soreli częściowo uległa zasychaniu szypułek, ale w mniejszym stopniu niż Osceola Muscat. Zdrowe zebrane jagody miały ok.21Brix ale pestki jeszcze nie całkowicie wybarwione.
- Cabernet Volos , pomierzyłem dzisiaj dojrzałość - cukier 18 Brix, ale pestki jeszcze całkowicie zielone, kwasy mało wyczuwalne organoleptycznie, owoce całkowicie jeszcze zdrowe.
Dziwny jakiś ten rocznik 2021 :shock:
W ub. roku te w/w odmiany dojrzewały bez takich problemów jak w tym roku :?: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 21:07 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 27 lipca 2020, 09:49
Posty: 77
Lokalizacja: ok. Jasła
U mnie też pierwszoroczniaki, więc do wyciągania wniosków jeszcze czas, ale bez oprysków Pannonia świetnie sobie poradziła. Solaris dostał mocno rzekomym, niektóre deserówki również a Pannonia lepiej się trzyma niż Muscat Bleu czy Galanthe. Pannonia bez oznak grzybów.

_________________
Blog o sadownictwie, ogrodnictwie i życiu na wsi - http://www.bukowysad.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 09:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja mam posadzone jeszcze 25 st. Sauvignon Kretos. Pierwszy rok wzrostu.
Przycinałem je ostatnio - wzrost silny, dodatkowo masa pasierbów.
Ale było pare zabłąkanych jagód na tych krzewach - smak - rewelacja! :-)
Nie mogę się doczekać przyszłego roku - oby nie wymarzły tylko...

PS. Co bym dodał - sadzonki na SO4 - miały po 40 cm długości do miejsca szczepienia... Posadziłem tak sporo wystające ponad grunt, bo się nie mieściły w wykopanych dołkach...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 09:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Zbyszek, podpisuję się prawie wszystkimi ręcami :)
Też mam 25 szt Kretosa, też musiałem wysoko sadzić, też uważam, że smak owoców jest obłędny (1 grono się zapodziało).
Tyle tylko, że u mnie rośnie raczej słabo (od 0,5m do 1,5m przyrosty), ale ja mam piach. Podkładka SO4.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 października 2021, 16:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 19 września 2018, 13:07
Posty: 9
Lokalizacja: Skoczów
Dla porównania kilka odmian rosnących u mnie wg zdrowotności, wszystkie w ten sam sposób chronione raz siarkol, raz miedzian, raz serenade i kilka razy alkalin/lub wodorowęglan potasu:
Panonia/Castellum
Obrazek
Fleurtai
Obrazek
Soreli
Obrazek
Sauvignon Rytos
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Sauvignon Rytos zgodnie z opisem wykazuje doskonałą odporność na mączniaka prawdziwego i rzekomego oraz średnią wrażliwość na zgniliznę i pleśń.
Czy to na ostatnich zdjęciach to zgnilizna i pleśń? Bo na początku myślałem, że MR...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 października 2021, 17:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Cabernet Volos , pąki częściowo przemarzły ostatniejn zimy prz -25st. Zaowocował z pąków głównych oraz z zapasowych.
Na krzewach wisi jeszcze po ok.1,2kg zdrowych owoców.
- z pąków głównych cukier 22-24Brix, pestki wybarwione tak szacunkowo w połowie :shock:
- z pąków zapasowych cukier 19-20 Brix, pestki wybarwione(dojrzałe) tak około 20%
A jak ta odmiana sprawuje się u innych forumowiczów :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 października 2021, 18:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
U mnie volos jeszcze wisi.
Obciążenie około 1.5 kg na krzew.
Brix mierzony tydzień temu rzędu 20-21.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 października 2021, 13:02 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
ZbyszekTW napisał(a):
Co myślicie o nowych PIWI oferowanych przez e-sadzonkę?

Cytat ze strony "e-sadzonka co nowego"
...
Podobnie rzecz ma się z odmianą Calardis Blanc, która oferuje podwojną odporność na mączniaki i szarą pleśn, a na którą zamówienia składane są już nawet na kilka lat naprzód. W chwili obecnej jest to jedna z najciekawszych odmian odpornych (jako jedyna łączy geny Rpv3.1 i Rpv3.2), aromatycznie zbliżona do Rieslinga, która w degustacjach w ciemno bywa nawet wyżej od niego oceniana.
...
.


Ja może w kwestii tego calardisa. Otóż znalazłem takowy dokument:
Fäulnisanfälligkeit und Frosttoleranz: Wichtige Kriterien für die Selektion von pilzwiderstandsfähigen Sorten

I tam im wyszło, że calardis blanc żyje do -15st.C jak jest zimniej to kaplica. Mrozoodporność nikła, a po ostatniej zimie chyba wiadomo, że globalne ocieplenie nam lokalnie może przyjść z opóźnieniem ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 października 2021, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Sauvignon Maris tuż przed zbiorem.Obrazek

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 października 2021, 21:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3289
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Przy tym nawale deszczy jakie miałeś w tym sezonie w swojej lokalizacji to tak zdrowe grona to wielki sukces. Zresztą kto ma cokolwiek jeszcze zdrowego na krzewach w tym terminie. :clap:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 października 2021, 15:00 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
RobertR napisał(a):
.....Andreas bardzo się "zmęczył" degustując białe bo nie wypluwał, więc degustacja czerwonych będzie w kolejnym filmie.....
Coś długo trwa zmęczenie. Nie ma kolejnego filmu z degustacji czerwonych kundli :P

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Najnowsze badania białych ,włoskich odmian PIWI z UDINE , bo z lat 2019-2020
Odmiany : UD 80-100; Soreli, UD 30-080, Sauvignon Rytos, Sauvignon Kretos – na tle odmian referencyjnych : Ortrugo(Trebbiano) oraz Sauvignon Blanc.
Artykuł ukazał się w sierpniu 2021 w Journals Horticulturae Volume 7 Issue 8 10.3390/horticulturae7080229
Badania były prowadzone pod kątem przydatności niektórych nowych odmian PIWI w ciepłych regionach uprawy winorośli, jednak niektóre informacje mogą być przydatne także w chłodniejszych rejonach.

https://www.mdpi.com/horticulturae/hort ... 9-g001.png
Rysunek 1; Sezonowe dzienne trendy temperatury minimalnej (Tmin), średniej temperatury (Tmean), temperatury maksymalnej (Tmax), opadów deszczu (niebieskie paski) i akumulacji ciepła (skumulowane GDD) obliczone zgodnie z Winkler [34] w 2019 r. (A) i 2020 r. (B). DOY = dzień roku.
https://www.mdpi.com/horticulturae/hort ... 9-g002.png
Rysunek2; Sezonowa ewolucja całkowitych rozpuszczalnych substancji stałych winogron (TSS, panele A,B),pH(C,D)i kwasowości miareczkowej (E,F) w 2019 r.(A,C,E)i 2020 r.(B,D,F) dla 5 odmian odpornych na patogeny (symbole białe) i 2 odmian referencyjnych V. vinifera (symbole czarne). Każdy punkt reprezentuje średnią z trzech replikatów ± SE. DOY = dzień roku.
https://www.mdpi.com/horticulturae/hort ... 9-g003.png
Rysunek 3; Sezonowa zmienność kwasowości miareczkowej wyrażona w funkcji całkowitych rozpuszczalnych substancji stałych (TSS) w 2019 r.(A,C)i 2020 r.(B,D)dla 5 odmian odpornych na patogeny (symbole białe) i 2 odmian referencyjnych V. vinifera (symbole czarne). Dane pasowały do następujących równań: UD 30–080 2019 y = 70,07 − 5,62x + 0,12x2, R2 = 0,994; UD 30–080 2020 r. = 60,68 − 4,10x + 0,06x2, R2 = 0,996; Sauvignon Kretos 2019 y = 67,86 − 5,21x + 0,11x2, R2 = 0,976; Sauvignon Kretos 2020 y = 63,80 − 4,54x + 0,08x2, R2 = 0,991; Sauvignon Rytos 2019 y = 58,94 − 4,03x + 0,08x2, R2 = 0,991; Sauvignon Rytos 2020 y = 59,89 − 4,39x + 0,09x2, R2 = 0,993; Sauvignon Blanc 2019 y = 49,32 − 2,53x + 0,02x2, R2 = 0,971; Sauvignon Blanc 2020 y = 53,47 − 4,20x + 0,09x2, R2 = 0,980; UD 80–100 2019 r. y = 72,20 − 5,60x + 0,12x2, R2 = 0,989; UD 80–100 2020 r. = 73,80 − 5,53x + 0,11x2, R2 = 0,992; Soreli 2019 y = 57.47.86 − 4.91x + 0.11x2, R2 = 0.966; Soreli 2020 y = 56,61 − 4,66x + 0,10x2, R2 = 0,989; Ortrugo 2019 y = 49,13 − 4,00x + 0,09x2, R2 = 0,983; Ortrugo 2020 r. = 50,06 − 4,23x + 0,10x2, R2 = 0,991. Wszystkie wymienione korelacje były istotne na p < 0,05.
https://www.mdpi.com/horticulturae/hort ... 9-g004.png
Rysunek 4; Sezonowa ewolucja kwasu jabłkowego winogron (panele A,B)i kwasu winowego (C,D) w 2019 r. (A,C) i 2020 r. (B,D) dla 5 odmian odpornych na patogeny (białe symbole) i 2 odmian referencyjnych V. vinifera (czarne symbole). Każdy punkt reprezentuje średnią z trzech replikatów ± SE. DOY = dzień roku.
https://www.mdpi.com/horticulturae/hort ... 9-g005.png
Rysunek 5; Sezonowa ewolucja winogron całkowite rozpuszczalne substancje stałe (panele A–D),szybkość degradacji kwasu jabłkowego (panele G–J)i temperatura minimalna (niebieska linia), średnia temperatura (szara linia) i maksymalne temperatury (czerwone linie) okresu (panele E,F)w 2019 r.(A,C,E,G,I)i 2020 r.(B,D,F,H,J) dla 5 odmiany odporne na patogeny (białe symbole) i 2 odmiany referencyjne V. vinifera (czarne symbole). Każdy punkt reprezentuje średnią z trzech replikatów ± SE. DOY = dzień roku. T = temperatura.
https://www.mdpi.com/horticulturae/hort ... 9-g006.png
Rysunek 6; Równowaga między kwasowością miareczkową i kwasami organicznymi w winogronach 5 odmian odpornych na patogeny i 2 odmian referencyjnych V. vinifera, przy progu całkowitej rozpuszczalnej substancji stałej około 20 °Brixa (panele A,B)oraz równowaga między całkowitymi rozpuszczalnymi substancjami stałymi i kwasami organicznymi w winogronach tych samych odmian, przy progu kwasowości miareczkowej około 7 g/l (panele C, D).Skalowanie dla kwasowości miareczkowej i kwasu winowego wynosi 0–12 g/l, dla kwasu jabłkowego 0–6 g/l, a dla całkowitej rozpuszczalnej substancji stałej wynosi 12–24 °Brixa. Dane zebrane w ciągu dwóch sezonów.


Jest to artykuł z otwartym dostępem, rozpowszechniany na licencji Creative Commons Attribution License, która zezwala na nieograniczone wykorzystanie, dystrybucję i powielanie na dowolnym nośniku, pod warunkiem, że oryginalna praca jest odpowiednio cytowana.
Investigating Evolution and Balance of Grape Sugars and Organic Acids in Some New Pathogen-Resistant White Grapevine Varieties
Badanie ewolucji i równowagi cukrów winogronowych i kwasów organicznych w nowych, odpornych na patogeny białych odmianach winorośli

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO