Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2021, 14:58 
mistrz
mistrz

Bardzo chętnie. Póki co znam tylko polskie wina z oficjalnej dystrybucji. Bywa różnie.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2021, 15:05 
Kiper
Kiper

Dokładnie dobrego Polskiego sklepowego to naprawdę trzeba poszukać.
Jako że właśnie nie mamy terroir idealnego, w tym upatruje nowe odmiany Piwi. Jak nie mamy idealnego stanowiska to może się znajdzie idealna odmiana na te stanowisko. Ja nadal poszukuje na glinę.
Winorośl potrafi się też adoptować do warunków. Nie wiem na ile tylko. Przy okazji.
Dużo kolegów opisuje tutaj nowe odmiany. Czy one rosną u was na podkładce czy własnym korzeniu. Szczególnie interesują mnie te z cabernetów.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2021, 16:56 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
...
Zapraszam na spotkania winogrodników i spróbować tam podawanych win. Nie spotkałem wina gorszego od biedronkowego.

Wszystkie wina na spotkaniach Ci smakowały, tak jak wszystkie z Biedry nie smakują?
Chyba troszkę przesadzasz :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 05:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
michal278 napisał(a):
Artur najdroższe wina nie są takie same co roku. Francja pryska na potęgę (...)

Francja i Niemcy mają największy w Europie odsetek winnic BIO. Ich rolnictwo zaczyna się przestawiać. Polska jest na szarym końcu rolnictwa ekologicznego. Co do reszty, zgadzam się z wypowiedziami Kolegi Dormant, zatem nie będę dublować.
ArturK79 napisał(a):
(...) W Polsce nikt nie ma dobrego terroir, bo albo zimno, albo glina, albo płasko. Niketórzy winiarze mogą mieć względne terroir, które dobrze prowadzone da coś pijalnego, ale i tak trzeba się nakombinować, co pokazują polskie wina. A jak się jeszsce odpuści nawożenie i skupi na fazach księżyca, to już nic z tego dobrego wyrosnąć nie może.(...)

Zachód kraju ma terroir i warunki jak w sąsiednich Czechach (Praga, Melnik i Litomerzyce) oraz w Brandenburgii i Saksonii. Mamy w zachodniej części kraju (opolskie, dolnośląskie, lubuskie czyli Śląsk i Nowa Marchia- okolice Gorzowa i Santoka- oraz wielkopolskie i zachodniopomorskie) stare rejony winiarskie, obecne jeszcze w XIX w., a przeżywające teraz, jak w sąsiedniej Brandenburgii, renesans. Reszta kraju? Nie ten klimat, choć może czerpać z dokonań winogrodników kanadyjskich.
Co do BIO, spróbuj win biodynamicznych z zachodniej części kraju, choćby ze Złotej Góry pod Głuchołazami.

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 06:10 
Kiper
Kiper

Dolnoslazak a co powiesz na słynny spór jednego z winiarzy z Bordeaux. Nakazano mu sądownie opryski chemiczne!!!

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 07:24 
Ekspert
Ekspert

michal278 napisał(a):
Artur najdroższe wina nie są takie same co roku. Francja pryska na potęgę to fakt, ale już z nawożenie nie koniecznie. A zobacz sobie winnice nad Saba tam żeby wejść często trzeba mieć uprząż alpinistyczna. Zobacz sobie film o Barolo.
Zgadzam się często zdarzają a są opryski, nawożenie, co gorsza samo wino jest '' uzdatniane ''. Tylko jesli bym chciał się takiego wina napić to kupię je w Biedronce
Rozumieją koledzy i koleżanki moje rozumowanie?

Trzeba pryskać i nawozić... I nijak się to ma do Terroir... Pytanie tylko, czy robimy to z głową, czy "na chama"....

I nawożeniem nie da się "stworzyć" terroir, czy też oszukać...

Terroir to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza! Terroir naszych winnic jest warownym murem. To jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza, to jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni.

:lol:

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 07:58 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
piotr85 napisał(a):
...
Zapraszam na spotkania winogrodników i spróbować tam podawanych win. Nie spotkałem wina gorszego od biedronkowego.

Wszystkie wina na spotkaniach Ci smakowały, tak jak wszystkie z Biedry nie smakują?
Chyba troszkę przesadzasz :)

Jakubie. Dokładnie tak. Win z biedronki nie kupuję, a jeśli się znajdą u mnie w domu,to podarowane. Kupuję w winarniach, których w okolicy Cieszyna jest niemało.

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 08:16 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Zachód kraju ma terroir i warunki jak w sąsiednich Czechach (Praga, Melnik i Litomerzyce) oraz w Brandenburgii i Saksonii. Mamy w zachodniej części kraju (opolskie, dolnośląskie, lubuskie czyli Śląsk i Nowa Marchia- okolice Gorzowa i Santoka- oraz wielkopolskie i zachodniopomorskie) stare rejony winiarskie, obecne jeszcze w XIX w., a przeżywające teraz, jak w sąsiedniej Brandenburgii, renesans. Reszta kraju? Nie ten klimat, choć może czerpać z dokonań winogrodników kanadyjskich.
Co do BIO, spróbuj win biodynamicznych z zachodniej części kraju, choćby ze Złotej Góry pod Głuchołazami.

Herr Dolnoślązok myślę że nie tylko w swoim imieniu dziękuję za przypomnienie tych wiekopomnych prawd, zaiste zastoiska mrozowe Niziny Dolnośląskiej mają maja znaczącą przewagę klimatyczną np. nad okolicami Sandomierza :ROFL: Jak nic wzorem Kanady pozostało tylko Marquette sadzić :(
Jak mawiał niezapomniany dr Strossmayer gdyby głupota mogła fruwać to latałaby jak gołębica.

Wracając jednak do tematu wątku na szczęście niektóre nowe odmiany PIWI i to nie kanadyjskiego pochodzenia nie potrzebują aż tak wyśrubowanych warunków subtropikalnych jakie występują (zwłaszcza tej zimy :mrgreen: ) w Niederschlesien, dadzą radę w bardzo wielu innych "kanadyjskich" lokalizacjach. Nota bene w tych gorszych lokalizacjach było tylko minimum -11 tej zimy :lol: , to trochę do koncepcji nie pasuje, ale jak wiadomo meandry globcia i pewnych projekcji czy też bardziej dysfunkcji są zawiłe.
I choćbyś - cytując klasyka zatańczył i zaśpiewał - to i tak nigdy nie zrobisz, ani ci wielcy winiarze szczególnie aus Ostpommern, takiego czerwonego wina jakie wychodzi w moich okolicach :lol:

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 08:31 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok, mylisz pojęcie terroir z obszarem, na którym wyrośnie winorośl. Terroir, dobre terroir rozumiem jako szczególne warunki, dające wyjątkowo interesujące wina.
Gdy mówisz o licznych obszarach ze świetnym terroru na Śląsku w uszach pobrzmiewa mi samochwalstwo pana Smolisa, Francuza polskiego pochodzenia, który twierdził, że u niego w Brzezinach pod Łodzią jest świetne terroir i dlatego robi tam świetne wina metodą szampańską.
Piłem. Bardzo średnie, różowe wręcz zepsute.

Francja pryska na potęgę, bo cały świat chce pić "francuskie wina". Oczywiście może być sporo bio upraw, nie wykluczam tego, ale wina supermarketowe, które zalegają na miliardach półek w sklepach na całym świecie to masowa produkcja. Opryski, nawozy, aromaty, chemiczna stabilizacja.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 09:04 
Ekspert
Ekspert

ArturK79 napisał(a):
samochwalstwo pana Smolisa, Francuza polskiego pochodzenia, który twierdził, że u niego w Brzezinach pod Łodzią jest świetne terroir i dlatego robi tam świetne wina metodą szampańską.

Co do Brzezin to bym nie był tak na nie. To są Wzniesienia Łódzkie. Jak ma stok o odpowiedniej wystawie to terroir może być całkiem dobre. Ale co innego jest terroir a co innego umiejętność zrobienia dobrego wina (do tego metodą szampańską)

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 09:28 
Kiper
Kiper

Nie zapominajmy że okolice Brzezin to słynne sady Skierniewickie. Więc warunki idealne wręcz.
W kwestii nawożenia, to może po prostu podkładki mają płytki system korzeniowy i z tego powodu trzeba nawozić. Bo winorośl potrafi mieć swój korzeń grubo ponad 10 metrów więc ma skąd ciągnąć potrzebne sobie makro i mikro składniki.

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 09:50 
Ekspert
Ekspert

michal278 napisał(a):
Nie zapominajmy że okolice Brzezin to słynne sady Skierniewickie. Więc warunki idealne wręcz.
W kwestii nawożenia, to może po prostu podkładki mają płytki system korzeniowy i z tego powodu trzeba nawozić. Bo winorośl potrafi mieć swój korzeń grubo ponad 10 metrów więc ma skąd ciągnąć potrzebne sobie makro i mikro składniki.

To,jaki system korzeniowy rozwinie podkładka,zależy od jej rodziców.
https://www.vinarskepotreby.cz/clanky/d ... otreby.htm

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 09:58 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
Zachód kraju ma terroir i warunki jak w sąsiednich Czechach (Praga, Melnik i Litomerzyce) oraz w Brandenburgii i Saksonii.
I właśnie w tym punkcie wciąż się mylisz. Notorycznie mylisz klimat z mikroklimatem i warunkami siedliska.
Przyjmując nawet, że Dolny Śląsk ma taki sam klimat jak Czechy czy Saksonia, to brakuje mu właśnie takich terroirs jak we wspomnianych regionach. Winnice nie pokrywają bowiem całych tych regionów, a znajdują się tylko w określonych siedliskach o wyjątkowych warunkach.
Na Dolnym Śląsku takich miejsc praktycznie nie ma, a na zboczach przypominających te dolnośląskie, w Saksonii czy Czechach winnic nie uświadczysz.
Klimat bowiem, który tak sfetyszyzowałeś, stanowi tylko jeden z wielu elementów składowych siedliska. Jak w matematyce: "warunek konieczny niewystarczający".

Przykładowe zdjęcia poglądowe:

RADEBEUL
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

MĚLNÍK
Obrazek
Obrazek

Dlatego ja pomimo pewnej przewagi klimatycznej Dolnego Śląska nad innymi regionami, gdybym miał zakładać winnicę, to i tak wołałbym okolice Kazimierza Dolnego czy Sandomierza. Bo mają spełnione te pozostałe warunki, których nie spełnia praktycznie żadne miejsce na Dolnym Śląsku (z pojedynczymi wyjątkami).

Pisałem Ci już o tym już dawno temu i nie raz, a Ty wciąż ten "klimat" i "klimat". Nic się nie nauczyłeś.

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 10:15 
Kiper
Kiper

Panowie i panie muszę przeprosić. Miał być temat o PIWI A wyszedł o siedlisku, nawożeniu i innych rzeczach. Za rozpoczęcie dyskusji przepraszam.

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 12:46 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
michal278 napisał(a):
Panowie i panie muszę przeprosić. Miał być temat o PIWI A wyszedł o siedlisku, nawożeniu i innych rzeczach. Za rozpoczęcie dyskusji przepraszam.

Wracamy więc do tematu nowych odmian PIWI :-)
Jest jeszcze jedno opracowanie Uniwersytetu Novi Sad z opisami kilkudziesięciu odmian. Google ładnie tłumaczy Serbski na Polski, więc można skorzystać.

http://polj.uns.ac.rs/sites/default/fil ... ERZIJA.pdf

Taka mała Serbia a darmowe opracowania na tak wysokim poziomie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1