Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 20:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
ZbyszekTW napisał(a):
Ja kupiłem kiedyś Regenta z "aptecznym" aromatem. I to okreslenie "apteczny" to jest 100% trafne, jakby ktoś przelał nieprzyjemny aromat chemiczny starej apteki do butelki...
(...)
Wydaje mi się, że ten apteczny aromat to od przeciążenia albo od chorób albo innych problemów na winnicy.

Co do dywagacji, o lepszych odmianach... To najpierw trzeba się nauczyć uprawiać Regenta tak żeby było 2 kg z krzewu (a nie 4 kg) , później trzeba się nauczyć wino robić, a na koniec się okazuje, że było warto.


Wszystko jest możliwe, acz regenty które tu wspominam były od profesjonalistów z kilkuletnim doświadczeniem więc te problemy to nie może być nic egzotycznego.
Z nauką winifikacji oczywiście się zgadzam, ale jeśli są odmiany bardziej "wybaczające" to warto to wiedzieć :)

I oczywiście dziękuję za tak szczegółowe uwagi!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 01:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Dormant napisał(a):
Zatem pytam o to, czy roesler i reberger są wolne od tej wady, którą łączę (może niesłusznie) z temperaturą winifikacji. Co za tym idzie czy winiarz ma wolność doboru temperatury czy jednak nie, a tylko ewentualnie te absmaki są uwalniane później. Bo dla mnie to jedyna poważna wada win z regenta - konieczność wyboru aromatów nad strukturą (lub akceptacja tego paskudnego aromatu).

Mam niestety ograniczone doświadczenia jesli chodzi o fermentację Roeslera i Rebergera w różnych temperaturach. Jak do tej pory, nigdy w nich apteki nie miałem. Teoretycznie, można by mieć obawy co do Rebergera gdyż jest blisko spokrewniony z Regentem, a Regent to jedyna odmiana (jak mi wiadomo) w której występują te specyficzne "apteczne" aromaty (utożsamiam je z gencjaną). Co do Roeslera to Robert wcześniej już odpowiedział.
Być może "apteka" w Regencie związana jest z temp. fermentacji jednak aby to potwierdzić trzeba by przeprowadzić eksperyment z fermentacją owoców z jednego zbioru, w różnych temperaturach.
Jak jednak wiadomo na aromaty w winie ma wpływ nie tylko temperatura fermentacji ale także np. parametery owoców/termin zbioru, długość maceracji/fermentacji w miazdze czy użyte drożdże. Tych zmiennych jest dość sporo a kombinacji jeszcze więcej. Jak mi powiedział kiedyś Marcin (MarcinJ) tajemnica wystąpienia czy braku apteki w Regencie związana jest z parametrami owoców: ponoć trzeba zbierać Regenta nieco wcześniej niż wskazują na to standardowe parametry. To mnie nie zdziwiło bo takie tricki stosowane są od dawna przy niektórych odmianach z labruską w tle.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 06:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
To moze Cabernet Cantor? Tylko nieco pozniejszy, ale w nim apteka nie wystepuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 11:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 361
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Piję moje czerwone wino 2020 zrobione z Regenta 21Bx + Marszałek 19,5Bx w stosunku 2:1. Moszcz miał 21Bx (!), kwasów ok 10 g.
Fermentowane w temp. pokojowej (23C, więc w balonie pewnie ze 26C) na drożdżach HD S62 + ciut wiórków dębowych, maceracja 2 dni. Odkwaszane nieco węglanem wapnia, ok 2,5 g. Stan na dziś: 3,63 pH, 6,4 TA, pewnie zero cukru.

W 2019 zebrałem Regenta z 21-22,5 Bx, kwasowości nie jestem pewny - partie od 6,5g do 9g TA. Fermentacja w podobnych warunkach na Lalvin 75b.

w 2018 22 Bx, kwasowość koło 8g TA, UCLM S377.

Wina są różne, lepsze, gorsze. To z 2019 smakuje dziś inaczej niż rok temu, to jasne, jest też różne od tegorocznego.

Wiadomo, że słowa nie oddadzą smaku. To z 2020 jest jakieś dzikie, specyficzne (nie nazwałbym tego apteką), czuć alkohol, ale nie ma tego bagienka, które miałem w poprzednich młodych winach. Jest lekko wodniste, mało taniczne, z lekkim słodkim aromatem, dość owocowe, mało kwaśne. Niezłe, ale dalekie od sklepowego. Puenta żony - jest to wino do wypicia :)
I specjalnie wspominam o sklepowym winie, albowiem można kupić poza Cono Sur czy Bikaverami świetne naturalne, rzemieślnicze wina, robione bez chemii, zgodnie z fazami księżyca itp, np. Nestarec na Morawach i te wina, mimo że dzikie, są jednak konkretne, opisywalne, charakterystyczne. Smaczne. Dzikie zupełnie inaczej niż nasze.

Czytam z zainteresowaniem wasze wpisy. Szczególnie te fragmenty o winifikacji. Twierdzicie, że trzeba dobrze winifikować. No ok, ale co to konkretnie znaczy? Bo wg mnie poza wyborem drożdży i ewentualnie temperatury (tu nie mam możliwości zmienienia warunków) niewiele można zmienić. Można potem bawić się chemią i poprawiać to, co się nie udało, ale przecież nie o to nam chodzi.

Mam pytanie, prośbę do kolegów. Czy któryś z was byłby w stanie przesłać jakieś małe próbki własnych produkcji z opisem, jak to zostało zrobione? Pokrywam wszelkie koszty. Po prostu chciałbym porównać teorię z efektem finalnym.

Powoli schodzę na ziemię i żegnam się z viniferą, pewnie dosadzę jakieś hybrydy.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 12:54 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
ArturK79 napisał(a):
kwasów ok 10 g.
Fermentowane w temp. pokojowej (23C, więc w balonie pewnie ze 26C) na drożdżach HD S62 + ciut wiórków dębowych, maceracja 2 dni. Odkwaszane nieco węglanem wapnia, ok 2,5 g. Stan na dziś: 3,63 pH, 6,4 TA, pewnie zero cukru.

- około
- ciut
- pewnie ze
- nieco

maceracja 2 dni
Rozumiem, że nie fermentowałeś na skórkach? To już wiesz dlaczego cienkie i bez ciała

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 13:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 361
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Arturro napisał(a):
ArturK79 napisał(a):
kwasów ok 10 g.
Fermentowane w temp. pokojowej (23C, więc w balonie pewnie ze 26C) na drożdżach HD S62 + ciut wiórków dębowych, maceracja 2 dni. Odkwaszane nieco węglanem wapnia, ok 2,5 g. Stan na dziś: 3,63 pH, 6,4 TA, pewnie zero cukru.

- około
- ciut
- pewnie ze
- nieco

maceracja 2 dni
Rozumiem, że nie fermentowałeś na skórkach? To już wiesz dlaczego cienkie i bez ciała

2 dni fermentacja na skórkach (maceracja). Nie napisałem, że brakuje mi ciała. Napisałem, że drażnią mnie dodatkowe aromaty. W poprzednch latach przy dłuższej maceracji te niepasujące mi aromaty były wyraźniejsze.

- ok.10 gram, bo nie mam laboratorium, które poda mi 100% pewne wartości. Około 10 gram czyli około 10 gram.
- ciut, czyli konkretnie 8 gr średnio palonych wiorków dębu amerykańskiego na 5,5 l moszczu. Czy jeżeli byłoby 10 gram wino byłoby diametralnie inne? A jeśli wiórki byłyby innego producenta? a jeśli byłby to dąb francuski? a węgierski? a slawoński? a nie wiórki, tylko kostki? No litości.

- pewnie bez cukru, bo zakładam, że przefermentowało wszystko. na wskaźniku jest -2 Blg. Nie wiem, może jest tam 1 gr cukru resztkowego, może 2, może 0,3 g. Jak mam to mierzyć domowymi sposobami? Litości.

Przecież nikt z nas nie ma laboratorium i nie poda Ci dokładnych obliczeń. Wszędzie trzeba założyć jakiś margines błędu.

A skoro Wam wychodzą super wina, to bądźcie tak mili i podzielcie się wiedzą tajemną :)

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 15:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Wystarczy przyjechać na któryś ze zlotów i wypróbować takie wspaniałe Regenty jakie były w Żarkach( np. ten od Mietka i Kenaja pamiętam do dziś :D ), wtedy dowiesz się więcej, bo jak widzę dyskusja odchodzi od tematu wątku.
Regent na polskie warunki (jak widać nie każde) jest świetną odmianą i kropka, trzeba tylko mieć go w na tyle dużej ilości by użyć beczki, lub dobrej jakości kostek, robić fjm na porządnych bakteriach, i trzymać długo na krzewach - to tyle z wiedzy tajemnej :lol: .
Po parametrach widzę że kolega ma nawet w 2018 wysokie kwasy, co nie świadczy dobrze o lokalizacji.
Nie ma co liczyć że z każdych warunków klimatyczno-glebowych w Polsce zrobimy wielkie wino, ale np. w większości miejsc borówka amerykańska czy bardzo zdrowa jagoda kanadyjska udaje się lepiej, wino też z niej można zrobić.
A patrząc jeszcze po lokalizacji masz parę km do p. Korola, poznałem go będąc razem na jednym ze szkoleń na Morawach, z zawodu technolog żywności na produkcji wina zna się dobrze, a skoro u niego dojrzewa CS :lol: (bardzo dobry piłem, miał mniej pirazyn niż mój CS z CF razem wzięte, no chyba że w cysternie przyjechał wiadomo skąd) to czemu Regent by miał nie dojrzewać w tych okolicach :?:

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 15:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 361
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
wiem o zlotach, bardzo chętnie kiedyś się pojawię. Póki co nie miałem jak i z czym.

w 2018 roku zebrałem Regenta 14.09, bo potem wyjeżdżałem, w 2019 przeciążyłem, bo grona zamiast 150 g, ważyły 250. Jak wspomniałem, co roku coś poszło nie tak, jestem tego świadom. Dlatego wiedząc, że Regent po wyeliminowaniu błędów powinien dojść, zacząłem rozważać inne odmiany. Może niepotrzebnie. Pytam, uczę się.
Nie chodzi o zrobienie wielkiego wina, bo takiego w Polsce nikt nie zrobi, nawet francuscy winiarze na najlepszych stanowiskach w kraju. Chodzi o smaczne i dolewające się samo do kieliszków wino :)

edit. p.Korola poznałem na degustacji polskich win Biało-Czerwone, potem pojechałem i kupiłem u niego 10 butelek i rzeczywiście wina ma dobre. Nawet chyba czerwone lepsze od białych. Więc skoro tam dojrzewa i nie marznie PN czy CS, to pozwoliłem sobie rozpocząć moje poszukiwania nowych pomysłów nasadzeń. Zwłaszcza, że Korol ma działkę w dołku, gdzie na pewno robi się zastoisko mrozowe.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 16:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Arturro napisał(a):
2 dni fermentacja na skórkach (maceracja). Nie napisałem, że brakuje mi ciała. Napisałem, że drażnią mnie dodatkowe aromaty. W poprzednch latach przy dłuższej maceracji te niepasujące mi aromaty były wyraźniejsze.

- ok.10 gram, bo nie mam laboratorium, które poda mi 100% pewne wartości. Około 10 gram czyli około 10 gram.
- ciut, czyli konkretnie 8 gr średnio palonych wiorków dębu amerykańskiego na 5,5 l moszczu. Czy jeżeli byłoby 10 gram wino byłoby diametralnie inne? A jeśli wiórki byłyby innego producenta? a jeśli byłby to dąb francuski? a węgierski? a slawoński? a nie wiórki, tylko kostki? No litości.

- pewnie bez cukru, bo zakładam, że przefermentowało wszystko. na wskaźniku jest -2 Blg. Nie wiem, może jest tam 1 gr cukru resztkowego, może 2, może 0,3 g. Jak mam to mierzyć domowymi sposobami? Litości.

Przecież nikt z nas nie ma laboratorium i nie poda Ci dokładnych obliczeń. Wszędzie trzeba założyć jakiś margines błędu.

A skoro Wam wychodzą super wina, to bądźcie tak mili i podzielcie się wiedzą tajemną


Nie denerwuj się, nauczysz się. Robert w zasadzie wszystko już napisał w poście powyżej. Ja ze swojej strony dodam, że w Regencie jest jeszcze kwestia czasu, czasu i czasu ...
Ps maceracja a fermentacja w miazdze to dwie różne sprawy stąd nieporozumienie. Twoja metoda jest ok na niedojrzały owoc
Ps2 Mikołaj ma może i zastoisko mrozowe, chociaż odpływ zimnego powietrza do Bugu jest niezaprzeczalny ale w lecie ma idealnie osłoniętą patelnie

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 16:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
U mnie Resling dojrzewa, w ubiegłym miał 25, tylko co z tego? A mowa o Suwalszczyźnie. Cukru nabierze, a co z resztą. Można kupić CS z Polski, ale te wino w porównaniu do najtańszego CS z sklepu to ochydztwo. Jest takie piękne powiedzenie. Jeśli chcesz mieć mrozoodporne, mało podatne na choroby i dobre na wino winorośl.. To posadź jabłoń.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 21:20 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Moje spostrzeżenie jak czytam wasze posty i sobie tak myślę nie tędy droga do dobrego wina w waszym klimacie. Moja propozycja byłaby całkiem inna.
Ale powoli. Bardzo często kupuję sobie na zachodzie wina ekologicznie i z Regenta również ale nie samego tylko w Cuvee z innymi odmianami i wtedy są prawie zawsze bardzo dobre.
Proszę sobie ten filmik zobaczyć i pod spodem filmiku są minuty i odmiany napisane.
https://youtu.be/suqxtSJK9Sg

Donau Riesling minuta1,15
Dużo wcześniej dojrzewa a aniżeli Riesling
Widać grona luźniejsze od R.
Bardziej owocowa od Rieslinga.
Blütenmuskateller minuta 2,39.
Zbieram dużo cukru do 20Brix
Bardzo przyjemne kwasy i bardzo aromatyczna w winie.
Odmiana Rosyjska
Pinot Nova czyli nowy Burgunder minuta 4,50
Bardzo odporna na mączniaki
Bardzo intensywny kolor niż Burgunder.
Donavelentiner minuta 6,15
Mniej kwasu i bardzo smaczne jako stołowe niż u Veletiner.
Potem robią degustację i mówią to są dobre nieskomplikowane odmiany z których idzie dobre wina zrobić w domowych ogrodowych winnicach.
Ale to nie koniec moich propozycji.

-- wtorek, 5 stycznia 2021, 22:14 --

https://www.fassadengruen.de/tafeltraub ... uskat.html
Następna odmiana bardzo odporna na choroby grzybowe i prosta w uprawie.
Jak bym miał gdzie sam bym ją z chęcią wypróbowałam.
Birstaler Muskat napisał mi winiarze na niemieckim Forum że jest zdziwiony że jeszcze jej nie mam bo jest wspaniała plenna można ją w kordonach prowadzić i nie trzeba się zamęczać z redakcją i innymi pracami.
Wino ma muskatu tyle co nic jak są dobrze dojrzałe winogrona.
To ta krzyżówka od Valentin Blattner z Szwajcarii.
Bacchus i Seval Blanc.
Bardzo wczesna bardzo plenna nie kapryśna i bardzo odporna.
Tak jak Bolero z którego ja wino robię i niekiedy mieszam z Dornfelderem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 21:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Bo te odmiany są patentowe i często nie dostępne dla zwykłego winiarza. Po wpadce z Solarisem dużo odmian Niemcy już tak łatwo nie chcą sprzedawać Polakom. Ja dorzucam - odmiana Felicja.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 22:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
A tej odmiany nikt nie chce sadzić ? https://sklep.winetech.pl/merlot-kanthus.html. Same superlatywy i jaka wczesna.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 04:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
michal278 napisał(a):
Bo te odmiany są patentowe i często nie dostępne dla zwykłego winiarza. Po wpadce z Solarisem dużo odmian Niemcy już tak łatwo nie chcą sprzedawać Polakom. Ja dorzucam - odmiana Felicja.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Mógłbyś napisać, co to za historia z Solarisem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 12:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
hybryda napisał(a):
A tej odmiany nikt nie chce sadzić ? https://sklep.winetech.pl/merlot-kanthus.html. Same superlatywy i jaka wczesna.
Opisy Winetechu są opisami z włoskich terminów dojrzewania, tak że to fake newsy. Zwróciłem im uprzejmie uwagę telefonicznie by nie pisali głupot, ci ignoranci upierali się że jest tak naprawdę Kanthus podobnie jak Volos będzie miał pirazyny.
Włochom udały się odmiany białe, najbardziej krzyżówki z Sauvignon Blanc, choć jak komuś nie będzie gnił Volos i dotrzyma go do oporu to i z tego będzie jakiś pożytek.
Kanthusa piłem z Włoch, niestety wino jechało różnymi absmakami mimo że prawie vinifera.
W ciemnych odmianach wybór jest niestety żaden. Taki mamy klimat.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO