Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 19:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 09:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
ZbyszekTW napisał(a):
I w ogóle, skoro Pinoty to takie popularne, topowe odmiany, szczególnie w nieco zimniejszych rejonach Europy - dlaczego są tak mało popularnymi dawcami genów do krzyżówek? I z białych i czerwonych - dominują całkiem inne rodziny...
Z tego co pamiętam, pinoty są bardzo niestabilne genetycznie. Może to jest powód?

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 10:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Potomkowie PN są znakomitymi rodzicami do krzyżówek, niemal całą moja winnica się z tego składa Blaufrankisch and St. Laurent.
Odmiany w typie owocowym pochodne PN nie mają pirazyn takich jak odmiany pochodne CF i CS. Niedojrzałość surowca objawia się nieco inaczej.
Co ciekawe pirazynę dość wyraźne ma Sauvignon Blanc, i to przechodzi na jego potomków, ale na szczęście po tych pirazynach niewiele zostaje, bo dojrzewają dobrze.


Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2020, 23:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
Nie wiem czy nie powinienem tego umieścić w dziale "przymrozki", ale de facto dotyczy to dyskutowanych przez nas odmian.
Langmyre Vineri winnica założona przez parę młodych szaleńców na Gotlandii z tysiącami szt. posadzonego rok temu Soreli, Volosa, Fleurtai itd. przekonała się właśnie co to znaczy klimat północy. Teoretycznie na Gotlandii klimat jest łagodzony przez wpływ Bałtyku i nie ma w maju przymrozków.
W tym sezonie mieli 2 fale mrozu. Ostatnia kilka dni temu -4. Wycięte to co ruszyło kompletnie.
https://pl-pl.facebook.com/langmyre/
https://www.instagram.com/langmyrevineri/

A już na stronie https://www.langmyrevineri.com wirtualne wina sprzedawali, i podobnie jak w Wieliczce można było zaopiekować się krzaczkami za pieniądze.
Niezależnie od przymrozków jak już pisałem co widać na Accuweather po tamtejszych "wysokich" temperaturach początku sezonu wegetacyjnego nawet bez przymrozków taki np. późno startujący Volos ma na Gotlandii szansę dojrzeć tak jak ja mam możliwość lotu na Marsa - wirtualnie.
Żeby było ciekawiej w tym sezonie posadzili kolejne sadzonki - nowe jeszcze nie zarejestrowane krzyżówki PN też pochodzące z Włoch, zapewne do testów krzyżówki PN z Kozma 20/3.

Jednak coś tam zebrali w tym roku :!: :!:
https://www.langmyrevineri.com/newslett ... ember-2020
Znalazłem gdy szukałem danych dla Sauvignon Kretos
Jeżeli u nich dojrzewa to powinien też dojrzeć i u mnie :?: :!: :D (jeżeli nie zmarznie ?) U nich pewnie więcej śniegu i nie muszą okrywać, wystarczy położyć na glebie :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2020, 16:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Wspólnie z forumowym kolegą dokonaliśmy przeglądu dość klarownych już win z Sauvignon Maris, Pannonii i Soreli.
Pannonia na szczęście po kłopotach ze spowolnioną fermentacją dobiła do półwytrawnego, nie wali więc cukrem. Wino jak dla mnie ma znakomitą strukturę, brak goryczki, zaczyna przebijać się delikatna kwasowość i spora mineralność przez resztki cukru, z owoców coraz bardziej wyczuwalna brzoskwinia i cytrusy, jakby nie te resztki cukru to byłbym bardzo zadowolony, a tak to tylko zadowolony. :lol:
Soreli (w cuvee z Fleurtai) jest do bólu powtarzalne, wino identyczne jak w 2019, (może trochę tylko bardziej ekstraktywne) i na szczęście mniejsza goryczka(może jeszcze zejdzie). Może być, wino spokojnie nadające się do dłuższego leżakowania.
Sauvignon Maris tylko 4 litry wina i klasa sama w sobie, zero utlenienia, taka lepsza wersja Sauvignon Blanc bo bardziej aromatyczna od rodzica i na dodatek bez oprysków :D Treścią i strukturą mogłaby obdzielić kilka innych odmian i jeszcze by zostało. W bardziej normalnym roku będzie jeszcze lepiej. W naszym klimacie trudno będzie znaleźć odmianę o lepszej jakości wina w tym typie. Jak komuś dobrze dojrzewa Hibernal to i Maris powinien dojrzeć.
Jedyne zastrzeżenia jakie miał kolega to oprócz Pannonii wszystkie moje tegoroczne białe wina mają zbyt małą kwasowość :lol:

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2020, 19:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
Robercie a mógłbyś coś napisać o pirazynach? W materiale autorów odmiany jest tak dziwnie napisane, że nie wiadomo czy odmiana ta ma "mocniejszy aromat" od s.blanc czy "mocniejszy aromat i pirazyny".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 7 lutego 2019, 13:47
Posty: 116
Lokalizacja: Garbow, Poł Wsch świętokrzyskie, 160m npm
Robert gdzie kupiłeś Maris przecież nie mają tego w Winetech


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Pirazyn brak. Jedynie na Sauvignon Kretos na początku dojrzewania są obecne, ale nie nachalne nawet ciekawie się komponują ze smakiem owoców, i z czasem znikają. Nawet bym chciał aby na Kretos trochę tego zostało bo smakowo było to bardzo interesujace. Nie są to pirazyny tak nieprzyjemne jak np na CF, czy CS Niestety Kretos dojrzewa na marmoladę, i z eksperymentów pirazynowych nici.
Na Maris w okresie niedojrzałości są obecne tony zieleniny, trawy, wysokie kwasy, z czasem przechodzące w takie specyficzne sauvignonowe "kocie siki", które na końcu przechodzą w tony owocowe, ale nie jedzie papryką.
Na Sauvignon Rytos nie wyczuwam ich wcale.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2020, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
sulima napisał(a):
Robert gdzie kupiłeś Maris przecież nie mają tego w Winetech
Kupowałem w Winetechu. Najpierw zamiast UD 30-080 (Sauvignon Maris) przysłali mi Sauvignon Rytos, po reklamacji ściągnęli mi z Włoch to co trzeba. Rytosa nie chciałem bo bałem się sz.p. (zbite grona) i sadzonki rozdałem, zostawiłem sobie 2 szt. i nie żałuję, bo jak na razie jakoś nie chce gnić.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 19:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
RobertR napisał(a):
Wspólnie z forumowym kolegą dokonaliśmy przeglądu dość klarownych już win z Sauvignon Maris, Pannonii i Soreli.
Pannonia na szczęście po kłopotach ze spowolnioną fermentacją dobiła do półwytrawnego, nie wali więc cukrem. Wino jak dla mnie ma znakomitą strukturę, brak goryczki, zaczyna przebijać się delikatna kwasowość i spora mineralność przez resztki cukru, z owoców coraz bardziej wyczuwalna brzoskwinia i cytrusy, jakby nie te resztki cukru to byłbym bardzo zadowolony, a tak to tylko zadowolony. :lol:
Soreli (w cuvee z Fleurtai) jest do bólu powtarzalne, wino identyczne jak w 2019, (może trochę tylko bardziej ekstraktywne) i na szczęście mniejsza goryczka(może jeszcze zejdzie). Może być, wino spokojnie nadające się do dłuższego leżakowania.
Sauvignon Maris tylko 4 litry wina i klasa sama w sobie, zero utlenienia, taka lepsza wersja Sauvignon Blanc....
Jedyne zastrzeżenia jakie miał kolega to oprócz Pannonii wszystkie moje tegoroczne białe wina mają zbyt małą kwasowość:lol:
Mniejsza kwasowość nie jest problemem, gorzej kiedy jest jej nadmiar, ale tu mogą pomóc drożdże BCS103 redukujące kwas jabłkowy w 40 % https://www.vignevin.com/outils/fiches- ... o-bc-s103/

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dzięki uprzejmości Tomka i Rebschule Tschida miałem okazję degustować kilka ciemnych selekcji stworzonych przez duet Meyer/Weiss, PIWI propagowanych i sprzedawanych przez firmę Rebschule Tschida.
Z powodzeniem i coraz większym zadowoleniem, gdyż niespodziewanie w 2020 porządnie dojrzała, uprawiam jedną z tych selekcji - Zweigelt Signum.

Tomek jako koneser win z czołowych vinifer świata miał do tych win spore zastrzeżenia, ja trochę mniejsze, jako że trochę znam specyfikę austriackich win (czerwonych oczywiście :lol: ) szczególnie z okolic Gols (Burgenland) gdzie mieści się siedziba twórcy tych win, i niestety dość często zdarzające się zamiłowanie rodaków wybitnego socjalisty A.H. do używanych beczek dających niezbyt przyjemne absmaki, i jako punkt odniesienia również austriackie z Instytutu Klosterneuburg genialne wina z Roeslera z nowych beczek (dąb amerykański). W ocenie pomogło mi też to że dwa razy z Zweigelt Signum już robiłem wino, i coś tam mogę o tym powiedzieć.
Podejrzewam że selekcje powstałe z Blaufrankisch niezbyt będą miały ochotę w Polsce dojrzewać (no chyba że w Wielkopolsce, bo tam Blaufrankisch dojrzewa :D )
Natomiast selekcje powstałe z Zweigelta myślę że mają już większe szanse, zwłaszcza Solis, gdyż w korespondencji ze mną p. Tschida zaznaczył że jest wcześniejsza od Signum, i to się wyczuwa także w winie.

Zatem w największym skrócie:
Moja podstawowa uwaga do całości win, na moim Zweigelt Signum nie było żadnej goryczki, drewnianych czy takich quasi hybrydowych posmaków, co wyczułem w mniejszym lub większym stopniu na tych winach, i raczej nie będzie to cecha odmianowa, tylko kwestia technologii produkcji tych win, które wszystkie przeszły przez beczki (wyraźnie nie nowe :!: ) Wszystkie wina mają zadeklarowane na etykiecie 12,5 vol.
Blaufrankisch Signum 2019 :
zdecydowanie jeszcze wino do dalszego dojrzewania, kolor takiego trochę bardziej ekstraktywnego Pinota, w nosie wyczułem bardzo śladowe nuty "stajenkowe", moim zdaniem niekorzystny wpływ beczki, wino w lżejszym typie , alkohol nie dominuje, dojrzałe słodkie taniny, z owoców dominująca czereśnia taka w typie Blaufrankisch, delikatna ale nie przeszkadzająca goryczka, w smaku zdecydowanie lepsze niż w nosie gdzie dominują takie quasi hybrydowo/drewniane nuty ( raczej kwestia beczki a nie odmiany), mimo wrażenia lekkości niezła struktura.

Blaufrankisch Stella 2019:
wyraźna goryczka, drewniano podtęchłe absmaki, gdyby nie ta goryczka to nad tym owocem bym piał z zachwytu bo piękne owoce czereśni bardziej w kierunku Zweigelta, w smaku zdecydowanie lepsze niż w nosie, ładne słodkawe taniny, do długiego leżenia, wino intensywniejsze w treści niż poprzednie z pięknym wpadającym w czerń rubinowym kolorem.

Blaufrankisch Solis 2019:
wszystkie uwagi jak przy winie z Blaufrankisch Stella, gdyż dość podobne całościowo, może owoc trochę mniej jednostronny w kierunku czereśni. Dobra struktura wina, ale jeszcze za młode wymaga czasu.

Zweigelt Solis 2019 (ponoć wcześniejszy od Signum):
śladowe absmaki "stajenkowe", wino w smaku mało zweigeltowe, bliższe Roeslerowi choć z delikatniejszymi niż ten taninami, dominują owoce leśne borówki i jeżyny. Najlepszy nos z tych wszystkich win. Dość gładka owocowość, i niezbyt wysoka kwasowość, co wskazuje na bardzo dobrą jakość i dojrzałość owoców, to się czuje. Takie najbardziej południowe z tych win w typie z wyczuwalnymi powidłami. Całość psuje wyczuwalna lekka goryczka i drewniane tony.

Zweigelt Signum 2019:
piękny kolor, lepszy niż u Zweigelta, bardzo dobry ekstrakt, bardzo dobra struktura takiego "rasowego" wina z charakterem, czereśnia wybitnie w typie Zweigelta (nawet chyba nieco silniejsza) podwyższona kwasowość co akurat mi nie przeszkadza, być może fjm nie przeszła do końca, na długim finiszu trochę dzikości i nieuporządkowania, wymaga dłuższego dojrzewania tak lekko 2 lata i więcej. Na tym winie najwyraźniej zaznaczył się zły wpływ beczki, co i tak nie przeszkadza mi w ocenie (i Tomkowi także) że jest to najlepsze wino z tych odmian.

W moich warunkach Zweigelt Signum jest tak dominujący że w tegorocznym winie w cuvee z Roeslerem (30% Signum) Roesler stracił w winie swoje cechy odmianowe i smakuje jak Zweigelt (taki sporo intensywniejszy :lol: ) i nie wyczuwam niczego z negatywnych elementów jakie wyczułem w tych winach z Austrii.
Myślę że te odmiany zrobione w stali lub szkle, lub dobrej beczce będą znacznie lepsze. Ewidentnie do bardzo długiego dojrzewania, co dla jednych jest plusem, a dla innych minusem.
I najważniejsza cecha, znak firmowy teamu Meyer/Weiss - odmiany są pancerne na utlenianie (jak i Roesler), co mogłem zaobserwować gdyż butelki otrzymałem po ponad tygodniu po ich otwarciu i częściowym opróżnieniu przez Tomka. Nie znam odmian mniej podatnych na utlenianie, bo w winie nawet śladu negatywnego wpływu tak długiego kontaktu z powietrzem nie było. Z uprawianych w Polsce popularnych hybryd po takim czasie nie byłoby nawet co zbierać.
Generalnie ciekawe odmiany, o odporności na mróz według rodowodu wyższej niż Roesler, i lepszej w przypadku Zweigelt Signum odporności na m.p. (na owocach). Trzeba tylko sprawdzić różnych lokalizacjach jakość dojrzewania.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 19:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3288
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
A ja sobie czytam o PIWI co tu tak ładnie opisujecie i degustuję swoją "świeżynkę" wino Soreli z Fleurtai a w weekend próbowałem z tych samych odmian u Roberta i myślę sobie, że w takich PIWI jest przyszłość. A uprawa - łatwizna! Sklarowało się już ładnie i to bez filtra. Jednak Panonia jeszcze i tak te przebija (piłem to wiem), bo jest kompletna i ma to wszystko (i więcej) co te dwa winifikowane razem. Cóż chcieć więcej? Chyba tylko sadzonek...

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 20:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Szkoda że moje Soreli z 2019 skończyło się wiosną 2020, muszę być bardziej cierpliwy.
Ta odmiana jest ewidentnie do dłuższego dojrzewania.
Otrzymałem od MarcinaJ Soreli 2019. Otwierałem je z taką nieśmiałością, bo w marcu w Żarkach ani moje ani jego d... nie urywało. głównie z powodu goryczki, ale nie tylko.
Wino nie filtrowane, warunki przechowywania miał nie optymalne, a wyklarowanie idealnie, przepiękna złota barwa sugerującą już dobra zawartość.
Postało kilka dni w lodówce w zimnie.
Już po otwarciu mnie zatkało bo miałem je w pamięci z przed 9 miesięcy. Nie to wino.
Opisywać dalej nie muszę bo wszyscy wiedzą jak smakuje gęste i treściwe Chardonnay.
Nie wiem jak to się stało, ale tak jest, jakiś cud w balonie czy co. Normalnie jak w Kanie Galilejskiej.
Na dodatek w porównaniu z Chardonnay wino jest ekologiczne.


Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2020, 10:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Robert, po Twoich recenzjach to mam ochotę brać szpadel i od razu przemodelować trochę swoją winnicę :(


Robert/MarcinJ - opisywane wino z Soreli to wino wytrawne? Czy te odmainy bardziej z cukrem się komponują, czy wytrawne wino też się broni?


Ale nic to, powoli sam się sam przkonam. Mam kilka krzewów Soreli, Fleurtai i S. Rytos - w 2021 r. pierwsze owocowanie :thumbup: Może nawet jakiś mini nastawik odmianowy się uda...


PS. Może inne osoby uprawiające PIWI z Udine również mołyby się wypowiedzieć na temat tych odmian, szczególnie w 2020 roku :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2020, 10:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Soreli Marcina jest niewielkim cukrem resztkowym, praktycznie jeszcze w kategorii wytrawne.
Co najważniejsze to jest bardzo dojrzały owoc, i w sumie kwasowość nawet mogła by być nieco wyższa.
Moje było całkowicie wytrawne, i tegoroczne takie też będzie. Tegoroczne cuvee z Soreli zapowiada się lepiej niż rocznik 2019, i jest to zasługa dodanych Sauvignonów. No i goryczka schodzi
Większą część spróbuję potrzymać dłużej niż do wiosny.
Wbrew opisom Soreli nie jest tak łatwo utlenić.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2020, 12:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
RobertR napisał(a):
kwasowość nawet mogła by być nieco wyższa.

Robert, warto jednak zmierzyć i podać wartość. Poleganie tylko na subiektywnych wrażeniach może być mylące. Gusta są różne. Ja nie przepadam z kolei za podwyższoną kwasowością. Większa część przeciętnych spijaczy dyskontowych win też :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO