Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 04:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 09:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 943
Lokalizacja: małopolska
Relacja z degustacji win z nowych odmian serbskich, w tym dwa wina z Panonii i dwa z Moravy:
https://svetvina.rs/othello-bw/o-novostvorenim-sortama/

-- Cz wrz 17, 2020 10:32 am --

I jeszcze degustacja wina z Panonii z winiarni Čaša vina i priča:
https://www.zeneivino.com/dame-biraju/d ... rica-2018/

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 10:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Odnośnie pierwszego linku to fakt że p. Andjelic trochę dziwną metodą winifikuje Pannonię, wiem bo piłem. Za długa maceracja(wielodniowa) nie jest wskazana dla tej odmiany. Kilkanaście godzin wystarczy.
Moja Pannonia już do zbioru :D , pestki wybarwione, jagody intensywnie żółto-szare, ale muszę poczekać na zimniejsze noce, bo jest rano za ciepło(dziś 18c).
Na szczęście trzyma kwas, więc można ją przetrzymać na krzewach, minus taki że za duży cukier zrobi i finalnie wino będzie trochę za mocne.
Zastanawiam się czy Morava w moich warunkach dojrzeje, bo to że daje wino wybitne to już wszystkie źródła mówią, co przekłada się na największe w Serbii nasadzenia spośród wszystkich odmian. Efekt przesunięcia na północ w dojrzewaniu (dłuższy dzień od maja do sierpnia) na wielu odmianach z południa obserwuję(na hybrydach), ciekawe jak by było w tym przypadku. :?:

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 11:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 943
Lokalizacja: małopolska
Pinot Nova - austriacka odmiana PIWI dająca wina w typie St. Laurent:
http://www.weinobstklosterneuburg.at/da ... va_Web.pdf
Sadzonki bez problemu do kupienia, nie wiem jak z winem.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 19:46 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
Budzik napisał(a):
Pinot Nova - austriacka odmiana PIWI dająca wina w typie St. Laurent:
http://www.weinobstklosterneuburg.at/da ... va_Web.pdf
Sadzonki bez problemu do kupienia, nie wiem jak z winem.

Może być kłopot z dojrzewaniem po naszej stronie Karpat. W typie St. Laurent jest czeski Sevar, wystarczająco odporny, dojrzewa nawet u mnie i daje dobre wina.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 października 2020, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Podczas zlewania "pod korek" nieźle już wyklarowanej Pannonii dokonałem degustacji porównawczej nastawu Soreli/Fleurtai/Sauvignon a nastawu odmianowego Pannonii.
Soreli kończy odfermentować minimalny już cukier, mocno jeszcze mętne, mimo tropikalnych warunków 25c przy zbiorze i mieleniu zero utlenienia :D kwasowość mogła by być wyższa, ale aromaty piękne choć jeszcze rozjechane, bardzo powtarzalne w stosunku do poprzedniego sezonu. Niestety na mojej glebie przy tak mięsistych owocach Soreli widzę już problem z goryczką, która mi w winie z tej odmiany za nic nie chce zejść, może ewentualnie potem filtr by tu coś pomógł. :?:
Na Pannonii chyba za słabo oceniłem zawartość cukru w owocach tej odmiany bo bardzo wolno drożdże Lalvin RHST dofermentowują pozostały znaczny niestety cukier, wygląda na to że tolerancja na alkohol tych drożdży doszła do ściany, mogłem dać LA Excellence STR bo znacznie lepiej dają radę (trudno mi je było ubić na różowym mimo temp. +2 i sporej dawki piro :lol: ) Toteż wino i tak jest już mocne a na dodatek z cukrem resztkowym, bo nie sądzę żeby dofermentowało do końca. Więc musiałem się przebijać przez ten niechciany cukier coby wstępnie ocenić to co jest poza nim. Na szczęście goryczki jak na Soreli nie ma, i to co w tle jest bardzo obiecujące. Duży ekstrakt, przyjemne, taki pełniejszy Seyval Blanc (bo i lepiej dojrzewa), aromaty cytrusów, mineralność, piękny żółto-bursztynowy kolor, kwasowość z powodu cukru trudna do oceny, ale jak dla mnie mogłaby być wyższa. I co ważne żadnych absmaków. Za jakieś 2-3 tyg. podczas zlewania i siarkowania będzie można powiedzieć więcej o ile jeszcze da radę pozbyć się tego cukru, bo jest to wkurzające, by odmiana stworzona na mineralne wina wytrawne dała wino ze sporym cukrem, ale to raczej mój błąd. To jest tak że jak chcę zrobić białe półwytrawne to mi nie wychodzi, dofermentuje zawsze do zera, a w tym dziwnym sezonie trafiło się odwrotnie, bo i muszkaty będą z cukrem resztkowym.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 października 2020, 18:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Do muszkatów słodycz pasuje, tylko się cieszyć.

A jakość wina z Panonii oceniasz na poziomie Seyval Blanc czy wyżej? SB mi pasuje profilem smakowym ale nawet przy krótkiej maceracji mam w winie lekko hybrydowy finisz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 października 2020, 18:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Myślę że jest to na razie bardzo wstępna ocena, ale żadnego absmaku hybrydowego nie ma, choć i w różnych Seyvalach również takich nie wyczułem.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 22:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jak w tym roku plonował Cabernet Volos ?
Choroby, termin zbiorów, parametry ?!
Ja trzymałem owoce na krzewach do 15 paźdz. , cukier 20 Brix, kwasów nie mierztłem,ok.1,2kg/krzew. grona C.Volos; na razie tylko 3 krzewy owocujące.
U mnie odmiana odporna na mączniaki. Na szarą pleśń odporniejsza niż Regent :!: :?: :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 października 2020, 15:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Właśnie mój ultra mikro nastaw z Sauvignon Maris (5 l)kończy fermentację. W przeciwieństwie do fermentacji Pannonii lepiej dobrałem drożdże, bo cukier praktycznie odfermentowany.
Włoskie opisy degustacji w ciemno nie kłamały. To się zapowiada rewelacyjnie, brak absmaków, brak goryczki, optymalna kwasowość( ale ciut mogła by być wyższa :lol: ) intensywny i co ważne bogaty aromat Sauvignon Blanc bez pirazynowych tonów, dużo cytrusów. Wchodzę w to :D , bo co prawda późna, ale skoro w tym roku u mnie doleciała, to doleci w każdym. Muszę tylko posadzić w lepszym miejscu, bo aktualne krzewy rosną byle gdzie.
Przy tym łatwość uprawy, odporność na mączniaki i sz.p. oraz osy na poziomie Pannonii, zresztą w profilu idealna do kupażowania i wzbogacania właśnie tej odmiany.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 16:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 314
Lokalizacja: Scyzoryków
@RobertR
Mam pytanie nawiązujące do wcześniejszego wpisu z ubiegłego roku - czy posadziłeś testowo Cabernet Stella?
Jeśli tak, to co możesz na jego temat powiedzieć?

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 17:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
goncian napisał(a):
@RobertR
Mam pytanie nawiązujące do wcześniejszego wpisu z ubiegłego roku - czy posadziłeś testowo Cabernet Stella?
Jeśli tak, to co możesz na jego temat powiedzieć?
Nie posadziłem, zostałem przy Zweigelt Signum, który patrząc na ten rok się sprawdzil.
Po tym sezonie jestem jeszcze bardziej sceptycznie nastawiony do uprawy odmian z dużą zawartością CS w genach. Zawsze będzie jechało zielenizną, czyli pirazyną jak np. u Cortis. Jedynymi potomkami CS, ale dalszymi które optymalne dojrzewają są vinifery Rubinet i Neronet.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 22:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 314
Lokalizacja: Scyzoryków
A co możesz praktycznego powiedzie o nowej węgierskiej odmianie Pinot Regina - teoria: https://www.vivaigiovanniniromano.it/pinot-regina/ i http://catalogoviti.politicheagricole.i ... codice=911

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 18:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Pamiętajmy tylko że zweigelt signum jest dwa tygodnie późniejszy od roeslera i dojrzewa tak jak zweigelt albo później


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 18:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
MarcinJ napisał(a):
Pamiętajmy tylko że zweigelt signum jest dwa tygodnie późniejszy od roeslera i dojrzewa tak jak zweigelt albo później

Dlatego właśnie wiosną 2020 usunąłem ostatnie krzewy Zweigelt'a. Roesler jeszcze na razie pozostał. O Zweigelt Signum już nawet nie marzę :lol:
Pamiętajmy tylko ,że moje uprawy to kilkaset kilometrów na północ od Małopolski :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 09:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
RobertR napisał(a):
goncian napisał(a):
@RobertR
Mam pytanie nawiązujące do wcześniejszego wpisu z ubiegłego roku - czy posadziłeś testowo Cabernet Stella?
Jeśli tak, to co możesz na jego temat powiedzieć?
Nie posadziłem, zostałem przy Zweigelt Signum, który patrząc na ten rok się sprawdzil.
Po tym sezonie jestem jeszcze bardziej sceptycznie nastawiony do uprawy odmian z dużą zawartością CS w genach. Zawsze będzie jechało zielenizną, czyli pirazyną jak np. u Cortis. Jedynymi potomkami CS, ale dalszymi które optymalne dojrzewają są vinifery Rubinet i Neronet.



Robert, ja jedynie miałem kiedyś Cortisa i mi smakował deską z szuflady, więc wyciąłem... Jeszcze miałem Dorse, ale z powodu błędów młodości ją też wyciąłem... :( Teraz żałuję i chyba od nowa posadzę...

A co odmian bez pirazyn - to rozumiem że pochodne Zweigelt/Blaufrankisch nie mają tej przypadłości?

A co z Pinotami?
I w ogóle, skoro Pinoty to takie popularne, topowe odmiany, szczególnie w nieco zimniejszych rejonach Europy - dlaczego są tak mało popularnymi dawcami genów do krzyżówek? I z białych i czerwonych - dominują całkiem inne rodziny...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO