Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 16:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 września 2019, 13:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Dojrzewanie okolice Chardonay, czyli dla nielicznych.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 lutego 2020, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Natrafiłem na wyniki badań kilku popularnych już u nas odmian PIWI, takich jak Cabernet Cantor, Cabernet Cortis , Monarch i kilku innych mniej popularnych na tym forum.
Taniny i antocyjany były ekstrahowane przez 1 tydzień i 3 tygodnie
Wyniki na wykresie (foto nr 1)

Okazuje się ,że bardzo dużą ilością tanin charakteryzuje się odmiana C.Cantor.
Taniny z tej odmiany łatwo ekstrahują zarówno ze skórek jak i pestek. Wystarcza w zupełności jeden tydzień maceracji.
Inne odmiany wymagają nieco dłuższej maceracji i dlatego bardzo ważna w tych odmianach jest dojrzałość pestek np. w odmianie C.Cortis.

Drugą ważną rzeczą jest ilość antocyjanów i ich rodzaj (foto nr 2)
Pożądana jest duża ilość antocyjanów.
Ich rodzaj w hybrydach jest jednak inny niż w viniferach.
Vinifery mają antocyjany typu mono-glukozydy i znikomą ilość antocyjanów typu di-glukozydy ; hybrydy bardzo często odwrotnie.
Konsekwencje tego co powyżej są następujące:
Ewentualna duża obecność diglukozydów wymaga podwójnej uwagi
Pierwszy ma charakter regulacyjny w stosunku do istniejących ograniczeń prawnych. Drugi ma charakter technologiczny, ponieważ obecność diglukozydów sugeruje większą częstość mechanizmów wespół pigmentacji i samoregulacji - ze względnymi konsekwencjami dla rodzaju i stabilności koloru - w porównaniu z tym, co zwykle stosuje się do obserwacji i zarządzania w procesy produkcji wina wyłącznie w obecności monoglukozydów.

PS
W języku bardziej przystępnym dla winiarzy
- winiarze komercyjni muszą się liczyć zarówno z regulacjami prawnymi UE w tym zakresie ( nie więcej niż 15mg/l) w celu zapewnienia zgodności z limitami prawnymi określonymi przez OIV (15 mg / L malwidyn-3,5-diglukozydu), a także z mniejszą trwałością kolorów wina przy archiwizacji .
- winiarzy amatorów dotyczy jedynie ten drugi aspekt.

A jak sobie radzić z trwałością kolorów win wytwarzanych z hybryd, to inny obszerny temat.


Załączniki:
Komentarz: ekstakcja tanin 1 i 3 tygodnie
ekstrakcja tanin fot1.png
ekstrakcja tanin fot1.png [ 45.51 KiB | Przeglądane 1721 razy ]
Komentarz: antocyjany mono i di-glukozydy
malvidyna fot 2.png
malvidyna fot 2.png [ 44.17 KiB | Przeglądane 1721 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2020, 08:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Od dłuższego czasu powtarzam do znudzenia że zamiast szukać złotego cielca w postaci idealnej odmiany, na większośc terenu Polski znakomicie nadaje się C.Cantor. Brak absmaków hybrydowych, odporność na choroby i mróz. Co prawda trzeba nauczyć się z niej robić wino, ale będzie przynajmniej ekologiczne i lepsze od wina z tradycyjnych hybryd, zwłaszcza tych o mniejszej zawartości genów vitis vinifera.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2020, 18:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
Od dłuższego czasu powtarzam do znudzenia że zamiast szukać złotego cielca w postaci idealnej odmiany, na większośc terenu Polski znakomicie nadaje się C.Cantor. Brak absmaków hybrydowych, odporność na choroby i mróz. Co prawda trzeba nauczyć się z niej robić wino, ale będzie przynajmniej ekologiczne i lepsze od wina z tradycyjnych hybryd, zwłaszcza tych o mniejszej zawartości genów vitis vinifera.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Nawet duża profesjonalna winnica produkuje wina z tej odmiany :!:
https://domwina.pl/product-pol-59-Caber ... urnau.html
Szczepy:55% cabernet cantor , 35% cabernet cortis , 10% cabernet dorsa
Beczka:9 miesięcy, dąb amerykański ; 84zł ; charakterystyczne aromaty : czarna porzeczka, jeżyna; pieprz; wiśnia; zielona papryka
Tylko ta cena zaporowa :shock: jak dla mnie :lol: no i ta zielona papryka?
Czy ta zielona papryka to za sprawą cortis, czy cantor ? - bo raczej nie dorsa

Na razie mam C.Cortis i C.Dorsa, ale pewnie się skuszę wreszcie jednak na C.Cantor :wink: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2020, 18:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
W cytowanym winie pirazyna zawsze będzie pochodzić od Cortisa. Ten CS dla "dla ubogich w klimat" zawsze tak ma. Jak już pisałem na Morawach dopiero po redukcji poniżej 0.5 kg z krzewu wyszło wybitne wino bez papryki.
Cantor w moich warunkach dojrzewa na marmoladę i nie ma mowy o jakichkolwiek absmakach niedojrzałości.
Kupazowanie w/w odmian uważam za kretynizm, pasują do siebie jak pięść do nosa gdyż Cantor z cabernetem ma wspólną tylko nazwę.
Prawdopodobniej chcieli w ten sposób zamaskować wady Cortisa.






Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 lutego 2020, 13:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Ale co z tą pirazyną?
Piszecie o niej w kontekście wady a przecież to nie prawda.
Zielone aromaty,czy to trawy,groszku, zielonej papryki,znajdują się przecież w winie i nie są jego wadą.

Z cortisa można zrobić dobre wino.Zresztą będą dobre wina z tej odmiany już niebawem.
Z tego co mi wiadomo C cortis potrzebuje 2 lata w dębie,takie min.podają jego twórcy.

Za to o C cantor usłaszałem właśnie kilka wiadomości,że potrafi objawić różne,dziwne,bliżej niezidentyfikowane aromaty.

Robert 0.5kg z odmian hybrydowych,to chyba jakaś porażka...
Redukcja VV to zrozumiałe.
Może na cortisa u sąsiadów jest za ciepło?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 lutego 2020, 15:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Włodek odnośnie pirazyn w odmianach cabernetowych zrób taki mały eksperyment jaki ja zrobiłem:
Posadź parę krzewów np. CS, CF, Aliberneta, w dobrym roku zrób z nich testowy nastaw popróbuj wina, następnie udaj się do pobliskiego sklepu kup butelkę wina z CS z kraju na południe od 45 równoleżnika i znajdziesz różnicę m.in. w tej papryce której w normalnym dojrzałym winie z CS nie znajdziesz, a potem zastanów się i domyśl się że także Cortis dojrzewa pod pewnymi względami w naszym klimacie pozornie, a tłumaczenie że papryka w winie ma być przy zalewie wina z tych samych odmian bez papryki z cieplejszych warunków, jest tylko bronieniem tezy że na upartego wszystko przecież można posadzić i robić z tego wino, a polskie winnice i tak klientom każdy chłam wcisną , podpierając to odpowiednią ideologią. I tak Myśliwiec w koszulce "otua" będzie zachwalał walory swoich win z odmian hybrydowych, a np. ci z lubuskiego będą prawie płakać w wywiadach do prasy że ich Niederschlesische vinifery już mają cieplej niż w Portugalii, i niedługo będzie za gorąco dla winorośli, jednocześnie wciskając ile się da dla pelikanów chłam z nie zawsze dojrzałych owoców za cenę 3 butelek dobrego wina z Moraw czy Węgier.
Niestety naszej szerokości geograficznej dla jakościowych wymagających odmian nie zmienimy, słońca nie przesuniemy, ani też pogody jesienią, i żadne zaklęcia jak to się Cabernety w Polsce udają nie pomogą, wystarczy konfrontacja w pobliskim dyskoncie.


Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 lutego 2020, 17:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Robert co do Twojej wiedzy wątpliwości nie mam.
O uczciwości winiarzy z Polski czy z innych krajów dyskutować nie ma sensu.
Niestety wygląda to tak jak w każdej dziedzinie i tu postawił bym kropkę ;).
Co do klientów na takie czy inne wina...no trudno,trzeba popić trochę gorszych i lepszych żeby poznać różnicę.
Pamiętajmy,że kieoskie wino kupimy raz,a wrócimy po dobre...tak mam nadzieję,że jest...

Co do piryzany,mi chodziło tylko o poprawność polityczną.
Sam może do końca tego nie rozumiem,jednak termin pirazyna jest min znany.

Teraz pytam: Czy pirazyny w takim razie mogą być dojrzałe i mogą być również, jak zrozumiałem dojrzałe bardziej?
Zrozumiałem,że piszecie o niej jako wadzie.
Fakt,zielone aromaty d... nie urywają jednak nie stanowi to o wadzie,a najwyżej o kiepskiej jakości trunku.

Mnie samemu udało się zrobić "zielonego regenta" i faktycznie nie jest to wino,które bym chętnie kupił...
Ale też narazie nie sprzedaję,więc pasuje...;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 lutego 2020, 18:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
narc81 napisał(a):
.........
Teraz pytam: Czy pirazyny w takim razie mogą być dojrzałe i mogą być również, jak zrozumiałem dojrzałe bardziej?
Zrozumiałem,że piszecie o niej jako wadzie.
Fakt,zielone aromaty d... nie urywają jednak nie stanowi to o wadzie,a najwyżej o kiepskiej jakości trunku.

Mnie samemu udało się zrobić "zielonego regenta" i faktycznie nie jest to wino,które bym chętnie kupił...
Ale też narazie nie sprzedaję,więc pasuje...;)

Pirazyny (methoxypyraziny) nie dojrzewają.
Są to bardzo trwałe związki chemiczne. Postrzegane są najczęściej w smaku i zapachu jako zielony grosze, zielona papryka i pieprz. Próg sensoryczny to pojedyncze ng/L; np. zielony groszek i papryka to zaledwie 2ng/L; a pieprz to ok. 8-16ng/L.
Gdy już są w nadmiarze we winie możemy je : rozcieńczać (cuvee lub kupaż),maskować cukrem lub beczką.
Są odmiany z zasady mało lub bardzo „podatne „ na ilość pirazyn.
Do tych pierszych zaliczane są Zweigelt, Portugieser, Dornfelder itd.
Do tych drugich odmiany tzw. „bordoskie” takie jak: CS, C.Franc , Merlot ,Syrah itd.

Maksimum pirazyn w owocach winogron to faza veraison, a potem stopniowa ich redukcja pod wpływem słońca, aż do zbiorów.
I dlatego bardzo ważne są tu : odmiana, rejon uprawy, pogoda w danym roku i zabiegi agrotechniczne (usuwanie liści ,ograniczanie plonu ,ilość opadów, nasłonecznienie, nawożenie itp.,itd.) ale to już bardziej obszerny temat.
We winach hiszpańskich, włoskich , greckich jest ich zazwyczaj mniej niż we francuskich, austriackich, niemieckich i polskich :wink:
Dlatego pewnie Niemcy nie sadzą u siebie CS , a sadzą Spatburgundera i Dornfeldera ? :idea:
Moja namiastka caberneta
https://images76.fotosik.pl/224/4092bb54ec8e6d6fgen.jpg
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... -dojrz.jpg
na 8 lat tylko raz mi dojrzał przyzwoicie przy obciążeniu poniżej 1kg/krzew
Nadchodzi czas pożegnań.
Ale w cieplejszych rejonach Polski szanse ma.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 lutego 2020, 19:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Dzięki Zbyszek.
Powiem szczerze,że brakowało mi definicji pirazyn.

U siebie posadzę właśnie PN.
Zawsze jakoś na wlasne życzenie mam pod górkę.
Ale to jedyna czerwona odmiana na nowym poletku...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 lutego 2020, 19:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
Robercie, mam jeszcze kilka butelek odmianowego cortisa 2018. Nie sprawdzałem go od kwietnia 2019. Sprawdzę i dam znać jak dojrzewa.

Sprawdziłem dzisiaj.
Wino złagodniało od maja 2019. Zmniejszyły mu się kwasy z 7,4g/l na ok 6g/l .Oceniałem go w maju ub.r. na 73pkt
Dzisiaj oceniam go na 74pkt, pirazyny w dalszym ciągu lekko wyczuwalne. Taniny dębowe (beczka lub wiórki) pewnie by zatuszowały nieco tą wadę wina :?: :!:
Wg Parkera we winach ocenianych na 87pkt pirazyny nie powinny już być wyczuwalne :lol:
U mnie rocznik 2018 był jednym z najcieplejszych ostatnio, dlatego przesadziłem z plonem wielu odmian.
C.Cortis ok.2,7kg/krzew.
Dla tej odmiany , to powinno być nie więcej niż 1kg/krzew w takim roczniku jak 2018.
W chłodniejszych rocznikach to znacznie mniej.
PS
To w/w wino nie ma wad dyskwalifikujących, ale mam inne czerwone wina nieco lepsze jak np MF 2018

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 lutego 2020, 22:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 943
Lokalizacja: małopolska
W temacie nowych PIWI VCR - Cabernet Volos jest bardziej mrozoodporny niż Soreli.
Temperatura min. -26.4C, pąki/łoza (0- pełne uszkodzenia, 5- brak uszkodzeń). W obydwu odmianach przetrwały tylko pojedyńcze pąki zapasowe ale jest duża różnica w odporności łozy.

Cabernet Volos: 1/4
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Soreli: 1/2
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 17:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
W temacie nowych PIWI VCR - Cabernet Volos jest bardziej mrozoodporny niż Soreli.
Temperatura min. -26.4C, pąki/łoza (0- pełne uszkodzenia, 5- brak uszkodzeń). W obydwu odmianach przetrwały tylko pojedyńcze pąki zapasowe ale jest duża różnica w odporności łozy.
Cabernet Volos: 1/4
....
Soreli: 1/2
.......

Tomku, :thumbup:
Widać z tego ,że Włosi nie przyłożyli się zbytnio do badań na mrozoodporność swoich PIWI.
Wg nich zarówno Soreli jak i Cabernet Volos mają mrozoddporność - 24stopnie.
a patrząc na rodowody :
Soreli = Fluriano x K 20-3
Cabernet Volos = CS x K 20-3
Różnice w mrozoodporności powinny być :!:
Takie odmiany w moim rejonie nie mają szansy bez okrywania zimowego na dłuższą metę.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 13:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dostałem właśnie link z informacją że Pannonia, Bacska i kilka innych ciekawych odmian zostały dopuszczone oficjalnie do uprawy na Wegrzech. Pannonia pod nazwą Castellum, a Bacska pod nazwą Ister. Z vinifer wpisano Messias.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 13:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Robercie możesz udostępnić tego linka?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO