Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 10:37 
Ekspert
Ekspert

krzysieks napisał(a):

Ukorzeniałem tylko Rieslinga i Kernlinga

Główną przyczynę sukcesu upatrywał bym właśnie w tym, że trafiłeś na odmiany, które dobrze przygotowały łozę do zimy i generalnie ukorzeniają się bezproblemowo. Warunki ukorzeniania miały raczej drugorzędne znaczenie. Rieslinga ukorzeniałem w 2009 r i również wynik był b. dobry. Ja ukorzeniałem w tym roku ponad 40 odmian w dużo lepszych niż Twoje warunki (ukorzeniacz, kontrolowana temperatura w trakcie wstępnego ukorzeniania, perlit, następnie namiot foliowy ect) i straty przekraczają 50 % . Do czasu przesadzenia do namiotu wszystko niby wyglądało ok. Prawie w 100 % sztobry wytworzyły kalus lub korzenie. Dopiero po przesadzeniu okazało się że pąki u wielu odmian są martwe, łoza zaczęła masowo zasychać i czarnieć , a kalus i korzenie zamieniły się w brunatne gó... .Charakterystyczne jest to, że wypadają całe odmiany. Natomiast te, które się ukorzeniają dają b.dobry wynik.
Ponieważ ukorzeniałem prawie wyłącznie własne odmiany i jedynie po kilka sztuk z każdej, miałem możliwość starannego doboru sztobrów. Niestety nic to nie dało. Fatalny ubiegły rok zrobił swoje. Pozostałe na krzewach matecznych łoza potwierdza moje przypuszczenia co do przyczyny niepowodzenia-też nie ruszyła i zaschła. Jeżeli ktoś jeszcze czeka na to że sadzonka może ruszy niech czym prędzej wykopie lub wywali z doniczki i zobaczy co ma na dole? Na 99% po kalusie lub korzeniach które były zostało to co napisałem wyżej.

PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 12:10 
przedszkolak
przedszkolak

Łoza była w dobrej kondycjii, bo nawet z tej na krzewach wybiły wiosną prawie wszystkie pąki,ale przymrozek sciął właściwie wszystko.

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 12:38 
mistrz
mistrz

DW napisał:"Pora chyba wymienić odmiany płotowo-stodołowe, ostatnio altanowe, zachwaszczające polską wieś i pamiętające czasy kina niemego, te różne Bety i Fredonie. Jako zamienniki proponuję:

1. Summersweet (ES 5-4-35)

2. Jukka (ES 5-4-16)
3. KR 87-3 (Kentville Red 87-3)

Proszę starą gwardię o kontakt na PW celem zaopatrzenia się w sztobry. Moim celem jest bezpłatne rozpowszechnienie tych odmian, zgodnie z filozofią założycieli tego forum...."

RobertM napisał:
"Przykro to pisać ale z 70 sztobrów 4 odmian ,które dostałem do mnożenia od Daniela (piramida) na dzień dzisiejszy zielone przyrosty mają dwie sztuki.... nie mam pojęcia jaki błąd popełniłem... Wypada chyba tylko wszystkich przeprosić ale piramida płotowo-stołowa w moim wykonaniu zakończyła się klęską. Z tego co się jednak zdoła ukorzenić w przyszłości mam zamiar rozsyłać sztobry".

DW napisał:"Trudno powiedzieć dlaczego takie problemy. ... Wiem jednak, że wszystko to rozmnaża się bardzo łatwo (krzewy które u mnie rosną dostałem w postaci patyków). ..."

Pora chyba wymienić starą gwardię.

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 14:23 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Prawie w 100 % sztobry wytworzyły kalus lub korzenie. Dopiero po przesadzeniu okazało się że pąki u wielu odmian są martwe, łoza zaczęła masowo zasychać i czarnieć , a kalus i korzenie zamieniły się w brunatne gó... .Charakterystyczne jest to, że wypadają całe odmiany. Natomiast te, które się ukorzeniają dają b.dobry wynik.
Ponieważ ukorzeniałem prawie wyłącznie własne odmiany i jedynie po kilka sztuk z każdej, miałem możliwość starannego doboru sztobrów. Niestety nic to nie dało. Fatalny ubiegły rok zrobił swoje. Pozostałe na krzewach matecznych łoza potwierdza moje przypuszczenia co do przyczyny niepowodzenia-też nie ruszyła i zaschła. Jeżeli ktoś jeszcze czeka na to że sadzonka może ruszy niech czym prędzej wykopie lub wywali z doniczki i zobaczy co ma na dole? Na 99% po kalusie lub korzeniach które były zostało to co napisałem wyżej.

Ja czekam na ok. 10 sztuk, pąki co prawda nie ruszyły, ale sprawdzałem korzenie kilka dni temu i wyglądają na żywe. Co ciekawe na 3 sztukach Suzy w miejscu wycięcia środkowego pąka wyrasta jakaś jasnozielona narośl (w wolnej chwili pstryknę jej fotkę), przez jakiś czas miałem nadzieję, że to zaczątek pąka, teraz juz nie wiem co za licho. I tak jak u Kapitana, albo przyjmują się niemal wszystkie sztobry z danej odmiany, albo całymi odmianami wypadają. Żałuję bardzo, że nie pozostawiałem środkowych pąków.

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 17:51 
Kiper
Kiper

Emerytka napisał(a):

:(
Na emerytów ? :mrgreen:

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 20:58 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
W tym roku chyba puszczę jeszcze Lorelei i Louise Swenson. Lorelei do tej pory była zazdrośnie przeze mnie strzeżona. W 2006 lub 2007 zawiozłem jedną sadzonkę Januszowi Czapskiemu. W 2009 (chyba) wyznał, że nie jest z niej zadowolony. W roku ubiegłym jakieś patyki dostał MarcinJ. Powiem wam, to jest zajebista hardcorowa deserówka. Problem tylko, że jest żeńska i np. przed rokiem nie w pełni wypełniła grona. Jeśli chodzi o mój gust, nie ma dla mnie smaczniejszej odmiany.

To ja się ustawiam w kolejce, jeśli zbierasz zapisy :)

Mi natomiast bardzo smakuje Siegerrebe :D, chociaż trochę deserówek też mam.

edit
Natknąłem się na fotkę Jukki http://www.mavo.biz/PublicFiles/DSCN199 ... 5-4-16.JPG

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 21:58 
mistrz
mistrz

gronkowiec napisał(a):
Emerytka napisał(a):

Niekoniecznie na emerytów.Użytkownik dziadek2 pokazał co trzeba zrobić,a RobertM pod czarną folię.Ciekawe czy Paryżankę też by tam umieścił?

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 22:08 
Ekspert
Ekspert

Oj ale niekoniecznie problemy w ukorzenianiu były z winy starej gwardii ... pisaliśmy że mogły być problemy z materiałem.
Nie oskarżajmy nikogo bo i tak tego nie wyjaśnimy w 100%

Chętnie Danielu odwiedzę Cię jesienią jeśli pozwolisz po kilka patyków aby powiększyć grono ukorzeniających dla zróżnicowania statystyk :) I tak planuje odpalić ukorzeniarke również w przyszłym sezonie więc chętnie ukorzenie coś amerykańskiego. :)

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2011, 23:23 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
...To ja się ustawiam w kolejce, jeśli zbierasz zapisy :) ...

Zapisów nie robię, w obu odmianach mam po 5 krzewów sadzonych w 2007 roku. Jeśli ktoś podejmie się to rozesłać to sztobrów starczy zapewne dla kilkunastu osób.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 08:05 
Kiper
Kiper

Emerytka napisał(a):
gronkowiec napisał(a):
Emerytka napisał(a):

Niekoniecznie na emerytów.Użytkownik dziadek2 pokazał co trzeba zrobić,a RobertM pod czarną folię.Ciekawe czy Paryżankę też by tam umieścił?

Ależ nie ma sprawy, może co po niektórzy zauważyli że na forum już mnie raczej nie ma, więc tak jakby sam się wymieniłem :D i to bynajmniej nie z powodu sztobrów. A co do sztobrów to jest już 5 :mrgreen: i jestem gotów wysłać jesienią nieodpłatnie wszystkie największemu krzykaczowi. Emerytka- jesteś pierwsza w kolejce.
P.S. 1 Bywało ,że na 50 sztobrów otrzymanych jako bardzo młodemu gwardziście przyjęło mi się 100%
P.S. 2 Ta czarna folia Emerytko to Czarna mata szkółkarska.
P.S. 3 Już znikam na dobre , papa
PROSZĘ MODERATORÓW FORUM O LIKWIDACJĘ KONTA, BEZ ODBIORU.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 08:36 
mistrz
mistrz

Tak łatwo to nie ma.Ochotnicy do wypełnienia tak ważnej misji ,nie mogą dezerterować.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 10:12 
Kiper
Kiper

Emerytka napisał(a):
Tak łatwo to nie ma.Ochotnicy do wypełnienia tak ważnej misji ,nie mogą dezerterować.

Też się zgłaszałem do tej misji a teraz się cieszę że nie zostałem powołany ! :lol:

Wacek

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 13:35 
Ekspert
Ekspert

Emerytka napisał(a):

Kim Ty jesteś?! Raptem miesiąc jesteś na forum, a już rozstawiasz ludzi po kątach i mówisz im co mają robić, a czego im nie wolno. Rób tak dalej.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 15:04 
mistrz
mistrz

Bardziej śmieszno niż straszno.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2011, 15:22 
Ekspert
Ekspert

@Emerytka
Znajdujesz się na prostej drodze do bana.
Traktuj to jako ostrzeżenie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1