Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 11:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
vanKlomp napisał(a):
Nie tak dawno miałem gości z Korei. Poczęstowałem ich winem półsłodkim z labruski NN.
Byli zachwyceni.


Również nie tak dawno uczestniczyłem w degustacji kilku Brunello di Montalcino Olgi Pelluso. Koreańskich współdegustatorów strasznie wykrzywiało, po drugim winie sobie odpuścili, najwyraźniej nie byli zachwyceni. Właściciel trattorii przyglądał się im najpierw ze zdumieniem, później z lekkim uśmieszkiem. Natomiast dawno temu poczęstowałem (a w zasadzie oddałem mu cały rocznik :mrgreen: ) gościa, który pomagał mi w ogrodzie napojem alkoholowym z Bety. Zachwyt to zbyt małe słowo. De gustibus non est disputandum, ale chyba nie tak do końca.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 13:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5468
Lokalizacja: Łódź i okolice
Koreańczykom nie smakowało Brunello di Montalcino? Może było za młode? Wtedy daje się odczuć dużą kwasowość. Jest trochę szorskie. Tak w ogóle to Koreańczycy chyba nie przepadają za winami wytrawnymi wolą deserowe. A wino, o którym ja mówiłem nie miało takiego nachalnego smaku labruski. Było łagodniejsze. Coś takiego jak pisał Zdzisław.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 13:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
To były roczniki 2006 i 2007. Zrezygnowali przy Donna Olga Collezione Arte 2006, które było aksamitne jak skóra węża.
Pewnie Vin Santo by im smakowało.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 14:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
gronkowiec napisał(a):
Jaki z tego wniosek, ano taki, że potencjalny klient decyduje co mu smakuje, a nie co powinno smakować w ocenie uznanych somelierów.

Z tym się całkowicie zgadzam a najważniejsze robić wino, które nam osobiście smakuje.
Robiłem próby z różnymi odmianami, ale z labruskowatych najbardziej pijalne wychodzi mi z Seneki :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Witam wszystkich po małej przerwie :D

Odnośnie KR 87-3. Owoce faktycznie mają jakby nieco labruski w smaku, zdaje się, że o tym kiedyś wspominałem. Jednak, smak ten nie jest typowy i w winie trudno się go doszukać. W tym roku zrobiłem drugi nastaw, w trakcie fermentacji ani aromaty ani smak nie były zachęcające. Po ok. 3 tygodniach stwierdzam jednak, że na tym etapie dojrzewania rysuje się perspektywa na coś pijalnego, o przyjemnych owocowych aromatach, smak również korzystnie ewoluuje.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 20:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
Witam wszystkich po małej przerwie :D

Odnośnie KR 87-3. Owoce faktycznie mają jakby nieco labruski w smaku, zdaje się, że o tym kiedyś wspominałem. Jednak, smak ten nie jest typowy i w winie trudno się go doszukać. W tym roku zrobiłem drugi nastaw, w trakcie fermentacji ani aromaty ani smak nie były zachęcające. Po ok. 3 tygodniach stwierdzam jednak, że na tym etapie dojrzewania rysuje się perspektywa na coś pijalnego, o przyjemnych owocowych aromatach, smak również korzystnie ewoluuje.

Danielu,
witaj po małej przerwie :?: :shock:
Ale TY dołącz do tej swojej oferty "na płoty i stodoły" jeszcze odmiany : Marquette i Osceola Muscat
I wtedy będzie OK
Ja też wtedy skorzystam z oferty :wink: :!:
pozdr.ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 21:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
W tym roku wydaję do piramidy Louise Swenson, Petite Amie i , tak oczekiwane przez Zbyszka, Osceola Muscat.

O Louise Swenson chyba już pisałem. Dość słabo rośnie i na 100% nie nadaje się na pokrycia altanowe. Systematycznie plonuje i jest dość odporna na choroby. Do najwcześniejszych nie należy, w moich warunkach dość długo trzeba czekać na pełną dojrzałość. Ładnie schodzi z kwasów.

Osceola Muscat może okazać się pewnym rozczarowaniem. Nie każdego roku daje muszkatowe aromaty. Jest pozornie wczesny jednak musi długo wisieć aby zejść z kwasów do rozsądnych poziomów oraz aby w końcu pojawiły się te muszkaty. Owoce o b.wysokiej wydajności moszczu. Niska wydajność z ha. Może kaprysić w zawiązywaniu owoców.

Petite Amie - dość słaby wzrost. Dla mnie rewelacja aromatyczna - róża w najczystszej postaci. Prawdopodobnie może robić za Gewurztraminera. Dość późna i wysokokwasowa.

Z tych trzech odmian robię w tym roku ok. 15 litrów cuvee. Zapowiada się świetne wino.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 21:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2010, 09:46
Posty: 414
Lokalizacja: Warszawa
Jako, że nie załapałem się w ubiegłym roku na piramidę chętnie rozmnożę nowe odmiany płotowe szczególnie wspominianą Petite Amie :)

_________________
Pozdrawiam, Radek


Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 09:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 29 listopada 2011, 19:20
Posty: 21
Lokalizacja: Gdańsk
Witam.

Chętnie włączę się w akcje p-s. Interesują mnie te nowe odmiany oraz Kentwill Red 87-3.

Pozdrawim Janusz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 10:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5468
Lokalizacja: Łódź i okolice
Też by mnie interesował osceola muscat. Jak by była możliwość to też jestem chętny.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 18:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Sztobry w tym roku rozprowadza Roman (dziadek2). Proszę wpisywać się na listę, zgłaszać ilości i odmiany w tym wątku: polityka-obyczaje/piramida-plotowo-stodolowa-t6338-105.html

Na trudne warunki Pruszcza Gdańskiego nadaje się niewiele odmian. Z piramidy spokojnie mogę polecić Summersweet jako odmianę deserową oraz Osceola Muscat na wino białe - jest wcześniejszy od Seyval blanc. Inne odmiany znajdziesz w innych wątkach.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 17:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
gronkowiec napisał(a):
...Odmiana raczej będzie nadawać się do wyrobu win mocnych, półsłodkich dla amatorów którym nie przeszkadza ów aromat.

Na tym etapie winifikacji wychodzi, że KR 87-3 raczej nie będzie nadawać się na wina odmianowe. Wszystko w niej jest b. intensywne: kolor, smak, aromat. Cecha pozytywna to aromat, bardzo mocno owocowy, owoce raczej leśne, przyjemny. Smak natomiast to negatywne zaskoczenie, nie idzie w parze z aromatem, b. mocny, specyficzny, trudny do zaakceptowania.

Zrobiłem eksperymentalny kupaż z VB 91-26-4, pisałem wcześniej, że to wino jest aromatycznie kompletnie nieudane, i stał się mały cud, z dodatkiem KR 87-3 stało się miłe i pijalne. To była jednak tylko próba w szklance, po kilkanaście ml każdej odmiany. Czekam jeszcze aby zlać te dwa wina razem i pozostawić na jakiś czas do przegryzienia.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 21:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
DW napisał(a):
gronkowiec napisał(a):
...Odmiana raczej będzie nadawać się do wyrobu win mocnych, półsłodkich dla amatorów którym nie przeszkadza ów aromat.

Na tym etapie winifikacji wychodzi, że KR 87-3 raczej nie będzie nadawać się na wina odmianowe.... Zrobiłem eksperymentalny kupaż z VB 91-26-4, pisałem wcześniej, że to wino jest aromatycznie kompletnie nieudane, i stał się mały cud, z dodatkiem KR 87-3 stało się miłe i pijalne...

Ja też postaram się zrobić eksperymentalny kupaż, lub cuvee w wersji wytrawnej i deserowej. Daniel, a dlaczego jeszcze nie wstawiłeś fotek dojrzałych gron w odmianach ? W jakim terminie dokonałeś zbioru ?

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
gronkowiec napisał(a):
... Daniel, a dlaczego jeszcze nie wstawiłeś fotek dojrzałych gron w odmianach ? W jakim terminie dokonałeś zbioru ?

Co do fotek, to nie ma sprawy, sam wstawisz w przyszłym roku :)
KR 87-3 zebrałem w tym roku ok. 25 sierpnia (tak właśnie mam wpisane: ok. 25 sierpnia - SAT 2150). I to jest właśnie do sprawdzenia, różne terminy zbioru, czas maceracji, itp. Nikt tego nie wie, co jest dla tej odmiany optymalne, sprawdzić trzeba samemu.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 17:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
gronkowiec napisał(a):
....weź pod uwagę, że przyszłe lata mogą spłatać figla i nie będzie co fotografować :cry:

Chyba nie będzie tak źle... To nie jest odmiana którą łatwo jest zniechęcić do owocowania.
Niestety, nia mam zdjęć dojrzałych gron, jedyne zdjęcia to te z 2011 roku które zmieściłem na flickr.com
Gdyby ktoś zastanawiał się nad zielonym groszkiem to go nie ma.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mojeek [Bot] i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO