Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 20:16 
Ekspert
Ekspert

Dziś wyciągnąłem z ziemi martwą sadzonkę Nadieżdy, która po zimie ruszyła z pąka przynasadowego i przetrwała majowy przymrozek, ale dziś zobaczyłem, że ten przyrost zielonego zasechł. Ponieważ rosła u mnie najgorzej ze wszystkich deserówek, więc postanowiłem sprawdzić co dzieje się na dole. I tak, słaby system korzeniowy jak na dwuletnią sadzonkę i szyjka korzeniowa w przekroju brązowa bez zielonego, więc słusznie założyłem, że na wybicie jakiegoś pąka nie było szans. Ciekawe czy dostał mi się taki słaby egzemplarz sadzonki czy też ten typ tak ma. Dodam, że inne odmiany z tej samej szkółki mają się dobrze i ładnie rosną. Nie wiem co ją dobiło ostatecznie, ale jestem trochę zdegustowany i nie wiem czy ją jeszcze posadzę(może szkoda zachodu?)

PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 20:57 
Ekspert
Ekspert

Możliwe że przypadek bo ja akurat miałem identyko sytuacje z Kodrianką. Bardzo ładna była ale nie ruszyła po zimie i też brązowa w przekroju przy korzeniu. Miejsce napewno OK bo wcześniej rosła inna odmiana przez lato.

PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 21:58 
przedszkolak
przedszkolak

Moja pierwsza sadzonka Nadieżdy Azos zachowywała się podobnie. Wsadzona wiosną cały rok się męczyła jak by coś jej tam nie pasowało, chociaż obok inne bardzo ładnie rosły. Wiosną następnego roku wyglądała tak jak by nie przetrwała zimy. Postawiłem na niej krzyżyk i zakupiłem nową sadzonkę u tego samego źródła ale teraz w doniczce. Posadziłem ją na miejscu tej co to nie chciało się jej rosnąć. Starej sadzonki nie wyrzucałem tylko dałem jej jeszcze szansę przesadzając ją do doniczki. Ta nowa Nadieżda ładnie rosła ale ku mojemu zdziwieniu i ta w doniczce po pewnym czasie też ruszyła do życia. Na jesień obie były równe i ładnie wyrośnięte. Może i lantan daj swojej Nadieżdzie jeszcze jedną szanse ale najlepiej w większej doniczce
wtedy korzenie będą miały cieplej i lepiej się będą rozwijały.

Pozdrawiam - Krzysztof

PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 22:38 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Space i Krist za słowa otuchy. Posadzę ją jeszcze raz i będę się starał stworzyć najlepsze warunki do wegetacji. Jak to mówią "do trzech razy sztuka".

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 06:53 
Ekspert
Ekspert

Coś z tą Nadieżdą jest. Na trzy identyczne sadzonki z ubiegłorocznego ukorzeniania, jedna rośnie jak szalona (w pojemniku), a dwie za nic nie chcą ruszyć (jedna w pojemniku, druga w gruncie w namiocie). Wszystkie trzy w ubiegłym roku rosły doskonale, miały silne systemy korzeniowe i były przechowane w bezpiecznych warunkach. Nie potrafię tego zrozumieć.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 12:21 
czeladnik
czeladnik

Za szybko wyrzucamy sadzonki . Pisze My bo i ja ten sam błąd popełniałem . W ubiegłym roku WIKTORIA pod folią ruszyła dopiero 1 lipca !!!!!!!!!!!!!!!! w tym roku ma 10 kiści kwiatów gotowych do kwitnięcia . Oczywiście zostawie 1 lu 2 . Tak że nie ma co się śpieszyć z wywalaniem . Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 11:16 
Ekspert
Ekspert

Już gdzieś pisałem, co do Nadieżdy, moja pod folią, nie drewniała, zamarła a wybiła na wiosnę, chyba z zastępczego pąka z ubiegłorocznego sztobra i rośnie ;)

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 23:33 
Ekspert
Ekspert

Dziękję Wam za opinie o Nadieżdy, jest więc trudna w uprawie, a już myslałem, że to moje fanaberie na jej temat. :wink:

PostNapisane: sobota, 28 maja 2011, 05:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
wielkamalpa1 napisał(a):
Za szybko wyrzucamy sadzonki . Pisze My bo i ja ten sam błąd popełniałem . W ubiegłym roku WIKTORIA pod folią ruszyła dopiero 1 lipca !!!!!!!!!!!!!!!! w tym roku ma 10 kiści kwiatów gotowych do kwitnięcia . Oczywiście zostawie 1 lu 2 . Tak że nie ma co się śpieszyć z wywalaniem . Pozdrawiam

No to czekam z Dornfelderem. Nasadzony 21 kwietnia nie ruszył do dziś.

PostNapisane: sobota, 28 maja 2011, 13:18 
Ekspert
Ekspert

Ja mam ten sam problem z Johanniterem też nasadzony w końcu kwietnia i 30% sadzonek nie ruszyło do dziś. Pozostałe rosną normalnie.

PostNapisane: sobota, 28 maja 2011, 14:02 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
Już gdzieś pisałem, co do Nadieżdy, moja pod folią, nie drewniała, zamarła a wybiła na wiosnę, chyba z zastępczego pąka z ubiegłorocznego sztobra i rośnie ;)

U mnie w tunelu rośnie O.K.Nie mam z nią jakiś większych problemów.W tym roku ruszyły na niej wszystkie pąki ,ma ładne kwiatostany więc liczę na pierwsze owocowanie.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 13:18 
Kiper
Kiper

lantan napisał(a):
Dziś wyciągnąłem z ziemi martwą sadzonkę Nadieżdy, która po zimie ruszyła z pąka przynasadowego i przetrwała majowy przymrozek, ale dziś zobaczyłem, że ten przyrost zielonego zasechł. Ponieważ rosła u mnie najgorzej ze wszystkich deserówek, więc postanowiłem sprawdzić co dzieje się na dole. I tak, słaby system korzeniowy jak na dwuletnią sadzonkę i szyjka korzeniowa w przekroju brązowa bez zielonego, więc słusznie założyłem, że na wybicie jakiegoś pąka nie było szans. Ciekawe czy dostał mi się taki słaby egzemplarz sadzonki czy też ten typ tak ma. Dodam, że inne odmiany z tej samej szkółki mają się dobrze i ładnie rosną. Nie wiem co ją dobiło ostatecznie, ale jestem trochę zdegustowany i nie wiem czy ją jeszcze posadzę(może szkoda zachodu?)

Cytuj:
Możliwe że przypadek bo ja akurat miałem identyko sytuacje z Kodrianką. Bardzo ładna była ale nie ruszyła po zimie i też brązowa w przekroju przy korzeniu. Miejsce napewno OK bo wcześniej rosła inna odmiana przez lato.

O niedobrze :( Akurat identycznie słabo obie te odmiany u mnie wyglądają. Kodrianka co prawda ruszyła ale wolno jej idzie wzrost. A Nadieżda to tak ruszyła jak ślimak...przez tydzień wypuściła jeden 2cm liść :shock:

Najpierw stała w miejscu ze 2 miesiące na pędzie 10cm z 3 liścmi.

A obok Timur, Łora i Wiktoria mają już po metr długości. Jak Nadieżda nie ruszy mocniej to kiepsko zimę widzę.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 13:44 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Cytuj:

O niedobrze :( Akurat identycznie słabo obie te odmiany u mnie wyglądają. Kodrianka co prawda ruszyła ale wolno jej idzie wzrost. A Nadieżda to tak ruszyła jak ślimak...przez tydzień wypuściła jeden 2cm liść :shock:

Najpierw stała w miejscu ze 2 miesiące na pędzie 10cm z 3 liścmi.

Ja identyczną sytuację mam z dwuletnimi sadzonkami arkadii. Też stoją w miejscu, przyrosty ok 10cm. Kodrianka jakos po maju dała sobie radę może dlatego, że starsza?. W tym roku miałem posadzić Nadieżdę ale w świetle tego co piszecie muszę się głęboko zastanowić.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 13:52 
Kiper
Kiper

Tak szczerze to Arkadia u mnie wygląda podobnie jak Kodrianka. Nie wspomniałem o niej, bo rośnie w trochę innym miejscu od pozostałych, więc nie wiem czy to uczciwe porównanie.

Gdyby pominąć ten szczegół, to zdecydowanie na równi z Kodrianką. Wedle wzrostu by to wyglądało u mnie tak:

Łora>Timur>Wiktoria>Regina>Karmakod>Liwia>Arkadia=Kodrianka>Nadieżda

Wszystko wsadzone w jednym czasie z jednego źródła.

Tak więc, jeżeli jest jakaś analogia między Kodrianką, Arkadią i Nadieżdą to jest prawdopodobieństwo, że u Ciebie będzie z nią tak samo jak z Arkadią.

Może chodzi o rodzaj gleby.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 14:08 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
...miałem posadzić Nadieżdę ale w świetle tego co piszecie muszę się głęboko zastanowić.

Nie zastanawiaj się tylko sadź, to bardzo dobra odmiana warta swojego miejsca w kolekcji.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1