Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 06:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 17:55 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Chłopaki (dziewczyny jakoś omijają ten wątek), w całej tej dyskusji umknęła Wam zupełnie drobnostka o fundamentalnym znaczeniu: kwestia skali. Największa polska winnica - Winnica Jaworek (24ha) sprzeda w tym roku około 4000 butelek wina. Póki co jest to chyba jedyna polska winnica, której udało się do końca przebrnąć te wszystkie urzędniczo-skarbowo-akcyzowe sprawy i wprowadzić wino do obrotu. 4000 butelek na 40-milionowy kraj!!! Niech za 10 lat będzie tego wina 100, a co tam! - 1000 razy więcej. Będzie to oznaczać 4 miliony butelek, czyli jakieś 30000 hl.
Tymczasem na świecie produkuje się ponad 26 miliardów litrów, czyli 260 milionów hl wina. Nasza produkcja będzie stanowić, w optymistycznym przypadku, 0,01% światowej produkcji. To znaczy - nic. I to znaczy, że sprzeda się bez problemu, jeżeli tylko da się wypić (Polacy wypijają statystycznie 2l wina na łeb i spożycie rośnie, a krajowego wina wyprodukujemy mniej, niż 0,1 l na tenże łeb). O jakim zawojowaniu świata mowa?!
A tak w ogóle, to staram się tu znacznie mniej dyskutować o ekonomicznych aspektach uprawy winorośli i wytwarzania wina, bardziej o jakości.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 19:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] ... A tak w ogóle, to staram się tu znacznie mniej dyskutować o ekonomicznych aspektach uprawy winorośli i wytwarzania wina, bardziej o jakości.

Co prawda dyskusja nie toczyła się na temat ekonomicznych aspektów uprawy ale dobrze, że poruszyłeś ten temat. Ludzie nie będą sadzić winnic jeśli nie zobaczą czy mogą być z tego jakieś pieniądze. I nie zobaczą jeśli ciągle będziemy mówić o wymarzających czy wymagających całych ton chemikaliów viniferach. Jednak, jak tego dowiodłeś (i Jurek), dobre wina można zrobić także z hybryd, tylko jakoś obciach je sadzić. Dlatego cały czas powtarzam, że to co świetnie nadaje się do uprawy w kraju to odmiany wyhodowane do uprawy ekologicznej, i tego trzeba się trzymać. D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 20:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]Dlatego cały czas powtarzam, że to co świetnie nadaje się do uprawy w kraju to odmiany wyhodowane do uprawy ekologicznej, i tego trzeba się trzymać. D

To się trzymaj, ale nie narzucaj swego zdania innym, bo to się już nudne zrobiło.

W każdym bądź razie cieszy mnie, że coraz więcej winiarzy stawia na odmiany z których da się zrobić co najmniej dobrej jakości wino a często wino bardzo dobrej jakości. I zwykle jest to kilka odmian: parę vinifer i mieszańców uznanych za vinifery.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 20:45 
Ekspert
Ekspert

Miało być o NERO – przynajmniej tak zamierzał Wojan !
Ale jakiś „zboczeniec” zboczył na tematy ogólne, no i niech mu tam dzieci rosną i winogrona.
Co do NERO to dosadziłem w tym roku 4 szt aby zrobić z tego wino odmianowe – ewentualnie jakiś kupaż.

Ale skoro też zboczyliśmy z tematu ,to:
@ Danielu
Coraz bardziej zgadzam się z Tobą :

[quote="DW"][quote="Maciej"] ... A tak w ogóle, to staram się tu znacznie mniej dyskutować o ekonomicznych aspektach uprawy winorośli i wytwarzania wina, bardziej o jakości.

Co prawda dyskusja nie toczyła się na temat ekonomicznych aspektów uprawy ale dobrze, że poruszyłeś ten temat. Ludzie nie będą sadzić winnic jeśli nie zobaczą czy mogą być z tego jakieś pieniądze. I nie zobaczą jeśli ciągle będziemy mówić o wymarzających czy wymagających całych ton chemikaliów viniferach. Jednak, jak tego dowiodłeś (i Jurek), dobre wina można zrobić także z hybryd, tylko jakoś obciach je sadzić. Dlatego cały czas powtarzam, że to co świetnie nadaje się do uprawy w kraju to odmiany wyhodowane do uprawy ekologicznej, i tego trzeba się trzymać. D
RM, JL – nie wypadli sroce z pod ogona, polecając hybrydy dla większości zimniejszych regionów Polski.
Oni mają doświadczenie. Możemy mieć wątpliwości co do polecanych 15 lat temu hybryd. Ale czas nie stoi w miejscu.
Dzisiejsze hybrydy to nie te same co 15 lat temu.(a będą jeszcze lepsze – tylko testować)
A to ,że jakiś Niemiec twierdzi ,że RONDO jest dobre dla Polski , ja bym się nie przejmował tym zbytnio (no bo niby skont on to wie :roll: )
I dlatego testuję – a jak już cuś będę wiedział postaram się napisać.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 20:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"][quote="DW"]Dlatego cały czas powtarzam, że to co świetnie nadaje się do uprawy w kraju to odmiany wyhodowane do uprawy ekologicznej, i tego trzeba się trzymać. D

To się trzymaj, ale nie narzucaj swego zdania innym, bo to się już nudne zrobiło.

W każdym bądź razie cieszy mnie, że coraz więcej winiarzy stawia na odmiany z których da się zrobić co najmniej dobrej jakości wino a często wino bardzo dobrej jakości. I zwykle jest to kilka odmian: parę vinifer i mieszańców uznanych za vinifery.
Zdzichu
Wiem ,że jesteś ekspertem od deserówek :!: :!:
Ale co do odmian winnych :?: :?: :?:
Skąd takie kategoryczne stwierdzenia ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 20:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbyszekB"]
Ale jakiś „zboczeniec” zboczył na tematy ogólne, no i niech mu tam dzieci rosną i winogrona.

A to ,że jakiś Niemiec twierdzi ,że RONDO jest dobre dla Polski , ja bym się nie przejmował tym zbytnio (no bo niby skont on to wie :roll: )

Z wykopalisk chłopie, Jurek jest archeologiem.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 20:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"][quote="zbyszekB"]

Z wykopalisk chłopie, Jurek jest archeologiem.
I dlatego pewnie wykopał Merzlinga :lol: :lol: (chłopie :!: :!: )
Edit:
Nie chodziło o Jurka, lecz o Niemca:
Cytuj:
Żeby nie być gołosłownym, przypomnę co pewien niemiecki fachowiec powiedział o najsłynniejszym polskim winie z Ronda : doskonałe ale zupełnioteeu nierynkowe. D

Ostatnio edytowano piątek, 19 czerwca 2009, 22:48 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 21:02 
Ekspert
Ekspert

Śledzę ten ciekawy wątek i cieszę się, że możni tego forum wdali się w tak pouczającą dyskusję.
Każdy z Was ma dużo racji w tym co mówi.
Nie mogę się jednak zgodzić ze stwierdzeniem jednego z kolegów, że nie trendi jest przyznanie się do wina jako ulubionego trunku, a broń boże do robienia wina. Doskonale wiem jaką mamy spuściznę po PRL-u (pamiętam te czasy) i z jakimi argumentami musimy się mierzyć.
Ale na boga, kto jak nie my mamy edukować ludzi z naszego otoczenia. Obalać stereotypy i tłumaczyć, że polskie winiarstwo to nie współczesna fanaberia tylko tradycja. I to długa!
Moi znajomi np. dobrze wiedzą, że jak zapraszają Waldka to musi być wino. Inni mogą pić co chcą, ale dla mnie musi być wino. I to obojętnie czy to jest wesele czy grill.
Moim zdaniem na nas spoczywa olbrzymie zadanie przybliżenia tematu wina i możliwości jego uprawy w Polsce. Od kogo ludzie w naszym otoczeniu mają dowiedzieć się, że wino gronowe robione obecnie przez nas ma się nijak do tego z czasów PRL-u.
Jak podpisana została ustawa winiarska, zrobił się szum i media rozpaczliwie szukały kontaktu z ludźmi z "branży". Był to doskonały moment aby trochę tych stereotypów obalić nawet jak jedynym oświeconym był dziennikarz :cry:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 22:29 
Ekspert
Ekspert

Heavy co racja to racja. Ja myślę, że czasy gąsiorków z bety czy innej labruski odeszły do lamusa. Wczoraj przeczytałem w jakiejś kolorowej gazecie, że 35 winiarzy z Polski zarejestrowało swoją działalność winniczą. Myślę, że to nie mało oficjalnie zarejestrowanych do produkcji polskiego wina. Może ta ustawa będzie zachętą by coś ruszyło w polskim winiarstwie. A i jeszcze ta gazeta podała, że pod koniec sierpnia pierwsze polskie wina pojawią się w sprzedaży w sklepach w cenie ok. 20zł za butelkę. Nie wiem czy ta cena będzie konkurencyjna z winami np. z Lidla za 8zł z groszami z Hiszpani. No ale z czasem może się skończy proceder win polskich typu:"Czar pegeeru" czy też:"Patykiem pisane". :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 22:39 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"]
Co do NERO to dosadziłem w tym roku 4 szt aby zrobić z tego wino odmianowe – ewentualnie jakiś kupaż.

Z jaką odmianą chcesz skupażować?
Jeśli mnie w tym roku już żadne plagi nie dosięgną,to chcę zrobić Nero/Gołubok-pół na pół.Powinienem mieć w granicach 12-15l,wiem że to ilość laboratoryjna,ale jakiś zarys powinienem z tego mieć.

Pozdrawiam Leszek

PS.Wydaje mi się że nie ma o co kruszyć kopii.Większość z nas jest hobbystami,ilość odmian,ilość możliwości ich połączeń daje nam radość,możliwość wymiany poglądów,czasem drobnych sprzeczek :wink:
Jeśli skupimy się na czterech czy pięciu odmianach to FORUM się szybko wypali.Nie niszczmy tego.Sorry Jurek ,ale przemówił przez ciebie zawodowiec,dla amatorów Aurora to też winorośl.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 22:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"] No ale z czasem może się skończy proceder win polskich typu:"Czar pegeeru" czy też:"Patykiem pisane". :wink:

Nie kracz! :mrgreen:
Tradycja tak łatwo w narodzie nie ginie! :mrgreen:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 23:11 
Ekspert
Ekspert

Janusz jesteś jak zwykle" the best" w swoich wypowiedziach i trudno nie przyznać Ci racji :mrgreen: , ale przy tej ustawie może coś drgnie w polskim winiarstwie. Skoro Cię to rozbawiło co napisałem, to mam jeszcze jeden dylemat. Mianowicie te (winka), które wymieniłem wyżej to tzw. "Jabole", które z winoroślą nie miały nic wspólnego. Ich cena balansowała na granicy 2zł i ich zawartość to głównie siarka. Teraz na poważnie, czy nie uważasz, że cena dobrego wina gronowego polskiej produkcji na poziomie 20zł to nie przesada(biorąc pod uwagę fakt, że jest to start naszej rodzimej produkcji win gronowych). Piszę to na podstawie analizy cen ze sklepów win włoskich, portugalskich i hiszpańskich, których ceny oscylują na granicy 13zł. Nie wiem czy reklama typu:" Dobre bo polskie") się tutaj na coś przyda. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 23:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Janusz jesteś jak zwykle" the best" w swoich wypowiedziach i trudno nie przyznać Ci racji :mrgreen: , ale przy tej ustawie może coś drgnie w polskim winiarstwie. Skoro Cię to rozbawiło co napisałem, to mam jeszcze jeden dylemat. Mianowicie te (winka), które wymieniłem wyżej to tzw. "Jabole", które z winoroślą nie miały nic wspólnego. Ich cena balansowała na granicy 2zł i ich zawartość to głównie siarka. Teraz na poważnie, czy nie uważasz, że cena dobrego wina gronowego polskiej produkcji na poziomie 20zł to nie przesada(biorąc pod uwagę fakt, że jest to start naszej rodzimej produkcji win gronowych). Piszę to na podstawie analizy cen ze sklepów win włoskich, portugalskich i hiszpańskich, których ceny oscylują na granicy 13zł. Nie wiem czy reklama typu:" Dobre bo polskie") się tutaj na coś przyda. :wink:

Też nie wiem. Bo ja jestem tu jedyny, ktory sie nie zna na winach! :oops:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2009, 14:40 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"]... Obalać stereotypy i tłumaczyć, że polskie winiarstwo to nie współczesna fanaberia tylko tradycja. I to długa!

Bez przesady...

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2009, 17:00 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DW"] Ludzie nie będą sadzić winnic jeśli nie zobaczą czy mogą być z tego jakieś pieniądze. I nie zobaczą jeśli ciągle będziemy mówić o wymarzających czy wymagających całych ton chemikaliów viniferach.

A zobaczą, jeśli pierwsze polskie wina gronowe, których spróbują (a raczej już spróbowali), będą capiły ścierką, labruchą, a dla zamaskowania smrodku i powalającej kwasowości będą zawierały po 30-50 g cukru??!
Na szczęście wszystkie większe nasadzenia, jakie znam z ostatnich kilku lat w zachodniej i pd.-zachodniej Polsce, to niemalże wyłącznie vinifery. I to pozwala optymistycznie patrzeć na przyszłość naszego winiarstwa.

Cytuj:
Jednak, jak tego dowiodłeś (i Jurek), dobre wina można zrobić także z hybryd, tylko jakoś obciach je sadzić.

Mam zupełnie odmienne odczucia w sprawie tego obciachu. Coraz więcej ludzi, zainteresowanych viniferami, pisze do mnie na PW i maila - wiedzą, że co by się nie stało, tu dobra będzie jedynie Aurora, Bianka i Seyval plus kilka cudownych nowych odmian amerykańskich, które jeszcze nie zdążyły się skompromitować u nas, bo jeszcze nikt ich nie zna.

Cytuj:
Dlatego cały czas powtarzam, że to co świetnie nadaje się do uprawy w kraju to odmiany wyhodowane do uprawy ekologicznej, i tego trzeba się trzymać. D

Tego trzymać się nie wolno. Takim zachowaniem skażemy się nieuchronnie na wytwarzanie wina trzeciego sortu. A możliwości mamy znacznie większe. Nie jesteśmy Estonią, Finlandią czy Norwegią.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1