Teraz jest środa, 21 maja 2025, 20:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 14:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Jako że rodzina nie zjadła owoców na V 68 021 i Swenson Redzie - nastawiłem cuvee fermentując w miazdze i tłocząc . Kolor wyszedł pięknie różowy a smak zadziwiający .

Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 14:39 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
[quote="dominikams"][quote="aguniatarnow"]a u mnie w tym roku nero to klapa na całego - pierwsze owocowanie -przeciążyłem krzewy i prawie nic nie dojrzało - niejadalne
zostawiłem dla os i ptaków :(


To napisz, jak przeciążyłeś, żebym ja nie musiała zostawiać tego dla os i ptaków :roll:
pierwsze owocowanie i zostawiłem po pięć -sześć gron na krzewie -bo szkoda było :oops: - oczywiście na jednej latorośli po jednym gronie ale to i tak za dużo jak na młode 2 letnie krzewy - teraz jak bym się cofnął w czasie to bym zostawił po dwa grona na krzewie :roll: , no ale u mnie ziemia nie jest za żyzna raczej lekka -co roku daję nawóz organiczny na przemian z wapno-magnezem moze ty Dominiko masz lepszą ziemię pod uprawę...

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 14:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
No to faktycznie pojechałeś :lol: (ja mam zamiar zostawić po 2 gronka na krzewie :D ). Ziemia nie za bardzo urodzajna, niżej piach (ale to dopiero ze 50 - 80 cm wgłąb, bo podnosiliśmy poziom, z tyłu działki to nawet i pół metra).

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 18:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="DW"]

Jeśli już jesteśmy w tych "dziwnych" winnych odmianach, to wywiedziałem się w Stanach, że z odmiany Swenson Red wychodzą super wina likierowe. Muszę zaznaczyć, że moi informatorzy z niejednego dzbana wino pili i nic im się nie poplątało. To tak na marginesie wcześniejszej dyskusji o doborze odmian winnych w winnicy UJ w Łazach. D

Nie tylko w Stanach - u nas też:
II Konwent Polskich Winiarzy
Roman Myśliwiec, Winnica Golesz,
Elmer 2005 białe likierowe (Swenson Red 100%) - 10% (dolano 60% destylatu winnego),
Jutrzenka 2005 białe likierowe - 10,5% (dolano 60% destylatu winnego),
Leon Millot 2006 czerwone likierowe - 11% (dolano 60% destylatu winnego).

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 21:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Wina są może super ale w USA. Gusta (o których nie dyskutujemy) są jednak inne przeciętenego Amerykanina i Europejczyka. Ktoś próbował takich win. Jakie są wasze odczucia.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Wycisnołęm z 4 krzewów Ontario (bo nikt nie chciał tego jeść :lol: ) i z jeszce jednej labruch ze 3 litry soku i wlałęm do butli 5l. Na początku jak wąchałem, to nawet nieźle pachniało. Potem nawet do tego nie zaglądałem. Teraz sprawdzę, bo już chyba tam jest wino :lol: o smaku zamelduję :lol:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 22:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
[quote="Wacek"]...a smak zadziwiający .

Wacek

Co to znaczy smak zadziwiający? Mam jeszcze trochę miejsca pod winorośl, to znaczy że mam dosadzić swensona i v-kę? Napisz coś pozytywnego. :D
P.S.
Piję "tylko" wytrawniaki.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 07:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Coś pozytywnego napiszę jak powiodą się kolejne eksperymenty :D .
Po artykule Pana Romana mam zamiar zrobić wino likierowe ( będę alkoholizował spirytusem z labruski ) .
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2008, 21:11 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Kiedyś już ten temat poruszałem na forum o walorach przerobowych Nera.
http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=25577&highlight=#25577

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2008, 21:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3949
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="J_cek"]Kiedyś już ten temat poruszałem na forum o walorach przerobowych Nera.
http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=25577&highlight=#25577


No właśnie ! Wiedziałem, że coś na temat wina z Nero już było ale nie umiałem znaleźć.

To co napisałeś zabrzmiało dla mnie bardzo optymistycznie. Właściwie to ciągle główkuję z czym to wyjdzie w kupażu. Niestety nie dowiem się dopóki nie spróbuję swojego albo czyjegoś. D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 20:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
[quote="posy"]Wycisnołęm z 4 krzewów Ontario (bo nikt nie chciał tego jeść :lol: ) i z jeszce jednej labruch ze 3 litry soku i wlałęm do butli 5l. Na początku jak wąchałem, to nawet nieźle pachniało. Potem nawet do tego nie zaglądałem. Teraz sprawdzę, bo już chyba tam jest wino :lol: o smaku zamelduję :lol:


Witam.

Miałeś coś napisać i co ?.
Pewnie zapomniałeś.
Forumowicze czekają na Twoje informacje, odczucia.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="misiek52"]
Miałeś coś napisać i co ?.
Pewnie zapomniałeś.

:oops: Przyznaję się.
W święta wstyd będzie wyjść z sekatorem to się zajmę tym wynalazkiem i 28.12 napiszę.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Powiem tak - wyborne!!!
Oczywiście jako dodatek do świątecznej galarety :lol:
Popełniłem jakiś kardynalny błąd w winifikacji (pierwszy raz białe :oops: ) i niestety wyszedł mi z tego ocet, ale jak wspomniałem - wyborny - lepszy niż taki ze sklepu, więc oczywiście polałem nim galaretę i smakowała o niebo lepiej niż ze zwykłym octem.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 23:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
[quote="posy"]Popełniłem jakiś kardynalny błąd w winifikacji (pierwszy raz białe :oops: )

zbyt wysoka temp fermentacji?

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2008, 14:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="posy"]
Popełniłem jakiś kardynalny błąd w winifikacji (pierwszy raz białe :oops: ) i niestety wyszedł mi z tego ocet

Ocet powstaje przy udziale bakterii octowych oraz powietrza (szczególnie tlenu) - to był ten 'kardynalny błąd'

Pozdrawiam
Rafał

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO