Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 08:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 30 listopada 2021, 22:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 997
Lokalizacja: małopolska
sajko71 napisał(a):
Jak ktoś mierzy swoje szanse na uprawę tej odmiany to radzę dobrze przeanalizować warunki swojej "miejscówki" i termin pierwszego jesiennego przymrozku.
Czy to porada ogólna czy raczej w kontekście tego wyjątkowo kiepskiego/dziwnego sezonu?
Tak po prawdzie to u mnie żadna ciemna vinifera nie dojrzała na wino, z wyjątkiem Malbec Precoce (tego zjadły osy i szerszenie bo był za wczesny). Cukry w ciemnych viniferach były w normie lub powyżej ale TA i pH całkowicie nieakceptowane więc nawet nie próbowałem robić żadnego wina w tym roku.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 listopada 2021, 23:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3402
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
To taka ogólna porada dla "hurra-optymistów", bo po tym sezonie widać, że to odmiana nie na wszystkie miejscówki, ewentualnie na wybitne a może i okazać się, że tak naprawdę na żadne. Za różowym winem nie przepadam, więc kompromisy typu " na różowe ok a na czerwone co kilka lat" mnie nie interesują. Testuje jeszcze sezon lub dwa... ale już ukorzeniam coś na podmianę...

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 07:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1937
Lokalizacja: Cieszyn
zbyszekB napisał(a):
Aby odmiana ta osiągnęła pod koniec września takie parametry jak w poł.Rumuni ,to u mnie na pół.Mazowszu musi wisieć na krzewach conajmniej 3 tyg. dłużej. Nie każdego roku będzie to możliwe. Spodziewam się więc raczej sporadycznego dojrzewania co kilka lat i to tylko wtedy gdy krzewy będą okrywane na zimę :idea:
Monitoring dojrzewania w Rumuni i parametry wina : http://www.winogrona.org/images/4/47/Nd ... i_wina.PNG
Zbyszku,jak się ma dojrzewanie NdD do Hibernala u Ciebie?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 08:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
sajko71 napisał(a):
To taka ogólna porada dla "hurra-optymistów", bo po tym sezonie widać, że to odmiana nie na wszystkie miejscówki, ewentualnie na wybitne a może i okazać się, że tak naprawdę na żadne. Za różowym winem nie przepadam, więc kompromisy typu " na różowe ok a na czerwone co kilka lat" mnie nie interesują. Testuje jeszcze sezon lub dwa... ale już ukorzeniam coś na podmianę...


Jak to mawiają starzy winiarze; "Lepszy Regent w beczce, niż Negru de Dragasani na krzaku"

:lol: :lol: :lol:


PS. Tak sobie myślę, że przy czerwonych odmianach, to najważniejsze jest, czy przy parametrach typu "19 Brix, pH 3,20, TA 10" wyjdzie dobre wino pod względem tanin i aromatów. Bo dosypać trochę cukru można, zastosować FJM też i parametry "pomiarowe" końcowe będą jak najbardziej ok. Tylko czy wino będzie dobre... Niektóre odmiany mają tą cechę, inne nie...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2021, 20:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
piotr85 napisał(a):
.............Zbyszku,jak się ma dojrzewanie NdD do Hibernala u Ciebie?
Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Może będę wiedział za 2-3 lata, jak wszystko dobrze pójdzie :wink:

-- Pt, 03.12.2021 20:36 --

ZbyszekTW napisał(a):
............
PS. Tak sobie myślę, że przy czerwonych odmianach, to najważniejsze jest, czy przy parametrach typu "19 Brix, pH 3,20, TA 10" wyjdzie dobre wino pod względem tanin i aromatów. Bo dosypać trochę cukru można, zastosować FJM też i parametry "pomiarowe" końcowe będą jak najbardziej ok. Tylko czy wino będzie dobre... Niektóre odmiany mają tą cechę, inne nie...

Centrum Copou, winnica Iasi, 19.09.2006. wina bez fermentacji malolaktycznej; Odmiana Negru de dragasani : 10,33%vol; TA 10,45g/;; pH 3,24; cuk.reszt. 1,94g/l; ekstrakt bezcukrowy 23,86g/l; całk. związ. fnolowe 2761,22mg/l ; antocyjany 439,64mg/l
TU
Ta odmiana ma szanse u nas w cieplejszych siedliskach :!: :?: :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 14:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 254
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Dla mnie wino z Negru de Dragasani z takimi wielkimi kwasami i z cukrem resztkowym 1,94 g/l jest raczej mało zachęcające do picia. Przy takich kwasach dostaję szczękościsku :P więc cukier resztkowy na poziomie co najmniej 40 g/l poczynił wino przyjazne. Czy pominięcie FJM było celem zamierzonym w celu zachowania świeżości, specyficznego smaku i aromatu, nie osiągalne po FJM, która zmienia profil sensoryczny ?

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
hybryda napisał(a):
Dla mnie wino z Negru de Dragasani z takimi wielkimi kwasami i z cukrem resztkowym 1,94 g/l jest raczej mało zachęcające do picia. Przy takich kwasach dostaję szczękościsku :P więc cukier resztkowy na poziomie co najmniej 40 g/l poczynił wino przyjazne. Czy pominięcie FJM było celem zamierzonym w celu zachowania świeżości, specyficznego smaku i aromatu, nie osiągalne po FJM, która zmienia profil sensoryczny ?

Pominięcie fjm było celowo zamierzone, aby nie zakłócić i nie zafałszować pomiarów dojrzałości fenolowej poszczególnych odmian. Celem tych badań było wybranie odmian nadających się do uprawy w północnej strefie Rumunii.
Cytat: „. Dla północnej granicy uprawy winorośli wyznaczono cztery odmiany winorośli o lepszym potencjale fenolowym niż odmiana „Fetească neagră”: „Vulpe”, „Balada”, „Novac” i „Negru de Drăgăşani”.
No ale to i tak bardziej na południe niż Małopolska :!:
Wynika jednak z tego wniosek, że NdD jest wczeniejszy niż Feteasca Neagra :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Negru jest wcześniejsza od Feteaski i od referencyjnego Merlota.
I to wyraźnie.
Co do kwasowości wystarczy jak zerkniecie na parametry dojrzewania z 2019 gdzie było u mnie od 3 do 4,5 kg krzewu, grona do 1 kg. Rocznik jak pamiętacie delikatnie mówiąc był nie wybitny. Krzewy miały średnio po 23,5 brix, a były i grona z 26 brix na tym jednym krzewie.
Kwasowość jaką zanotowałem to równe TA 8. Pomiar powtarzany, odczynnik z Czech, więc pomiar dokładny. W Rumunii patrząc po wybitnie żyznych glebach południowych stoków Karpat i niziny naddunajskiej taka kwasowość może wynikać z wyjątkowej plenności tej odmiany. Przy tym parametry plonowania na wielkoobszarowych plantacjach mogą zaburzać wybijające zewsząd całe lato kwiatostany, których jak się potem dojrzewających do jesieni ręcznie nie usuwa to pojedyncze ważą więcej niż np. normalne grona LM, i w efekcie na krzewach mamy sporo niepożądanych owoców obciążających niepotrzebnie całość.
Jedyne ale poważne problemy jakie widzę po tym sezonie gdzie spadła latem ściana wody ponad 500 mm to duża podatność na m.rz. i potężny wzrost.
Natomiast po raz kolejny widać znakomitą odporność na m.p. i sz.p.
Niemniej jest to odmiana na suchszy klimat niż aktualnie, a niestety pomału widać że suche lata wraz z globalnym ociepleniem w sezonie wegetacyjnym odchodzą w siną dal.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2022, 09:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Moje zeszłoroczne posty w temacie mówiły o warunkach letnich skrajnie mokrych, i trudnej uprawie Negru, teraz jest odwrotnie.
Dla tej odmiany warunki wymarzone, ma sucho, w miarę nie za zimno (niestety do Dolnego Śląska brakuje mi w 2022 od maja w ciągu dnia średnio 2-3 c ) i dużo słońca. Pokazuje doskonałą odporność na suszę, zero problemów z m.rz. odmiana w 2022 niemal ekologiczna, 3 opryski na m.rz dotąd profilaktyczne, liście są już odporne. Na prawdziwego wykazuje bardzo dobrą odporność, aktualnie wystarczyła sama siarka.
Krzew który oceniłem przez dwa sezony jako wcześniejszy w tym roku również pokazuje tą cechę. To jest ok. 5-7 dni różnicy fizjologicznie. Referencyjny do Negru Merlot nie ma jeszcze zamiaru się wybarwiać, mimo że jest w termicznie lepszym miejscu.
Poniżej foto porównawcze sprzed dwóch dni grona z tego krzewu (wszystkie grona na nim mają już wybarwiające się jagody) i foto przeciętnego grona z pozostałych krzewów.
Niemniej odmiana straszliwie się przeciąża, nie mam siły z tym walczyć i dłubać się jeszcze sekatorem przy skrzydełkach, jest 1 grono na latorośl a i tak na krzewach wisi dobre 4-5 kilo, pójdzie raczej na różowe.

Podobny przypadek jak na Negru mam na dwóch krzewach Zweigelt Signum, i ok. 2 brix różnicy (w 2021 !) ale tu muszę się dokładniej przyjrzeć czy przypadkiem nie są to krzewy wcześniejszej odmiany Zweigelt Solis, bo jak zauważyłem Rebschule Tschida dość luźno podchodziła do kwestii ewentualnego pomieszania dość podobnych do siebie nowych odmian przy sprzedaży.

ObrazekObrazek

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 41 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO