Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 07:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Też nie trafiłeś :lol: niemieckiego to się chyba trochę później nauczyli...

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 20:04 
Ekspert
Ekspert

To trzeba będzie zmodyfikować opis w odmianach.

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 21:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="77Mirek"]Witam wszystkich.
Interesuje mnie Wasze zdanie na temat najsmaczniejszych odmian
deserowych jakie można uprawiać w naszych warunkach klimatycznych.
Spróbujcie wymienić i krótko opisać smak pięciu najsmaczniejszych odmian.

Jaki kolega cwany.........wymieńcie i już!!!!!!!!!!!!!
A lata prób i doświadczeń to co!!!!!!!!!
A kolega wie, że w Polsce są różne strefy klimatyczne i że Płn.-Zachód to co innego niż Płd.-Wschód.
Ja z całą konsekwencją będę odsyłał takich jak Ty (nie douczonych) do lektury literatury, bo z treści pytania wynika, że nie czytałeś na ten temat za wiele!

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 22:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]

A kolega wie, że w Polsce są różne strefy klimatyczne i że Płn.-Zachód to co innego niż Płd.-Wschód.
Ja z całą konsekwencją będę odsyłał takich jak Ty (nie douczonych) do lektury literatury, bo z treści pytania wynika, że nie czytałeś na ten temat za wiele!

heavy to odeślij kolegę do tej "literatury" podaj coś, udowodnij, że już jesteś "douczony" i pochwal sie swoimi osiągnięciami i w swojej strefie klimatycznej i południowo wschodniej Polsce. A jak nie to nie pisz nowicjuszom bzdur w aroganckim stylu bo nie o to chodzi na tym forum. Tu pomagamy!!! I masz minus który przekazuję do Janusza.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2007, 14:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"][quote="heavy"]

heavy to odeślij kolegę do tej "literatury" podaj coś, udowodnij, że już jesteś "douczony" i pochwal sie swoimi osiągnięciami i w swojej strefie klimatycznej i południowo wschodniej Polsce. A jak nie to nie pisz nowicjuszom bzdur w aroganckim stylu bo nie o to chodzi na tym forum. Tu pomagamy!!! I masz minus który przekazuję do Janusza.

Heniek
A czy o donoszenie na kolegę tu chodzi?????????????????????

Wyluzuj trochę, a poczucie humoru to gdzie???

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2007, 15:13 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Heavy, po co użyłeś 25 wykrzykników i 50 znaków zapytania? Po co odpowiadasz na prośbę o pomoc wysyłając do "literatury", nawet jej nie wymieniając, nie podając linka? Przecież nie ma obowiązku zabierać głosu w każdym temacie - jak nie masz nic do powiedzenia, to przecież łatwiej jest nic nie mówić.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2007, 17:04 
Kiper
Kiper

Uważam, że nasze lata prób i doświadczeń mają służyć wszystkim uczestnikom forum i nie tylko, a 77Mirek nie określił się do typu uprawy(osłony czy grunt).

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2007, 19:03 
przedszkolak
przedszkolak

Interesuje mnie uprawa deserowych odmian winorośli w gruncie, w okolicach Warszawy.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2007, 20:00 
Ekspert
Ekspert

Jako pewną średnią masz Ranking.
A jeżeli chcesz poznać osobiste gusty i preferencje kogoś konkretnego to jego pytaj.
Np. moja pierwsza żona nad wszystkie wielkoowocowe deserowce przedkłada Iliczewskiego. No i co z tego, że na ogół ta odmiana chodzi jako winiarska? :D
Janusz
PS
A propos rankingu: w styczniu zacznę się czepiać o typowania do kolejnej edycji. :mrgreen:
J.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2007, 23:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Heavy, po co użyłeś 25 wykrzykników i 50 znaków zapytania? Po co odpowiadasz na prośbę o pomoc wysyłając do "literatury", nawet jej nie wymieniając, nie podając linka? Przecież nie ma obowiązku zabierać głosu w każdym temacie - jak nie masz nic do powiedzenia, to przecież łatwiej jest nic nie mówić.

Drogi Maćku!
Po co.....po co........ i po co????????
Ano po to aby podkreślić i zaakcentować to co napisałem. To gdybyś nie wiedział po co są znaki interpunkcyjne. I policz jeszcze raz bo się mylisz!

A teraz do rzeczy.
Zabieram głos bo mam na to ochotę i nic Ci do tego. Mam wiele do powiedzenia i chętnie doradzę koledze jak sprecyzuje swoje pytanie.
Tak zadane pytanie świadczy o chęci pójścia drogą na skróty bez zapoznania się z podstawową literaturą.
A co do literatury to chyba każde dziecko wie jaka jest obecnie dostępna (Madej,Myśliwiec,Lisek), ci autorzy nie zmieniają się od lat.
Więc zamiast marnować swoją "kiperowską" energię na brednie doradź nowemu koledze bo czeka na fachową odpowiedź.
I zakończmy ten wątek bo nie o to tu chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2007, 23:41 
mistrz
mistrz

heavy:
Cytuj:
To gdybyś nie wiedział po co są znaki interpunkcyjne.

Nie jest to popis erudycji.Oprócz znaków zapytania i wykrzykników są i inne,których wręcz należy używać w tekście pisanym. A Ty z uporem maniaka lub niedouczonego w języku polskim unikasz np. przecinków,dwukropków,myślników,które uczyniłyby Twoja myśl bardziej zrozumiałą.Jak nie umie sie pisac - trzeba uczestniczyć w forum "mówionym"...

Cytuj:
Więc zamiast marnować swoją "kiperowską" energię na brednie doradź nowemu koledze bo czeka na fachową odpowiedź.

Czytam posty Macieja. I Twoje. Mam wyrobione zdanie, że Maciej piszę bardzo treściwie,rzeczowo i przekazuje sporo wiedzy. "Kiperowskiej" wiedzy. Natomiast Twoje są puste,najczęściej zbliżone do pojęcia "brednie". I przebija z nich niczym nie uzasadnione poczucie wyższości. Szczególnie,gdy "dorwiesz" młodziaka,który nieopatrznie wstąpił na forum...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2007, 08:09 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Czytam posty Macieja. I Twoje. Mam wyrobione zdanie, że Maciej piszę bardzo treściwie,rzeczowo i przekazuje sporo wiedzy. "Kiperowskiej" wiedzy. Natomiast Twoje są puste,najczęściej zbliżone do pojęcia "brednie". I przebija z nich niczym nie uzasadnione poczucie wyższości. Szczególnie,gdy "dorwiesz" młodziaka,który nieopatrznie wstąpił na forum...

I tu Ciebie Romku popieram w 100%. Zachowanie heavego przypomina mi "falę" w MON-ie w latach 80-tych i ściganie młodzieży tzw. kotów. Zapał w atakowaniu i tzw. docieraniu młodzieży był odwrotnie proporcjonalny do kultury osobistej, inteligencji i wykształcenia ścigającego :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2007, 08:28 
mistrz
mistrz

[quote="77Mirek"]Interesuje mnie uprawa deserowych odmian winorośli w gruncie, w okolicach Warszawy.

A wracając do meritum :lol: to - jeżeli mogę coś doradzić - 77Mirek skontaktuj się przez PW, z którymś z bardziej doświadczonych forumowiczów z twojej okolicy. W moim przypadku to sprawdziło sie w 100%. Napisałem do Wacka ( okazało się, że ma winniczkę kilometr od mojego domu), zaprosił mnie do siebie, pooglądałem, posłuchałem, jesienią popróbowałem :D i wsiąkłem :wink: W podobny sposób poznałem DarkaRz i RobertaM. Takie spotkania są dla mnie istną skarbnica wiedzy i doświadczenia, a co najważniejsze zdobywaną od przesympatycznych osób, które uprawiają winorośl w mojej okolicy.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2007, 23:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Też nie trafiłeś :lol: niemieckiego to się chyba trochę później nauczyli...

Heniek

A co powiesz na to:

http://home.online.no/~l-bentel/Sorter-eng.html

:lol:

Może to Ty się mylisz, skoro nie napisałeś czyja to odmiana?

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 18:25 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Posy, Pan z Norwegii napisał sobie na swojej prywatnej stronie internetowej, co chciał. Naprawdę - nie wszystko, co w Necie napisane, to prawda.
Rondo wyprowadził w 1964 roku prof. dr Vilem Kraus, który do dzisiaj jest Czechem, mieszka w Czechach i mówi po Czesku. Owszem - przekazał materiał Panu Helmutowi Beckerowi z Geisenheim, stąd niektóre źródła to jego podają jako autora.
Sam Instytut z Geisenheim nie ma jednak wątpliwości, kto jest autorem Ronda. Jak nie dasz rady znaleźć sam, to podam link :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1