Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 07:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 11:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 29 września 2011, 15:32
Posty: 318
Lokalizacja: WinnicaNastazin, zachodniopomorskie
MarcinJ napisał(a):
Niektórzy mogą z osła zrobić konia a inni nie.


Albo wyprostować banana :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
bombadil napisał(a):
wacek2 napisał(a):
Mam pytanie co zdecydowało ze Regent w Niemczech jest zarejestrowany jako vitis vinifera a w Polsce funkcjonuje jako mieszaniec złożony. Może mi to ktos jakoś prosto wyjaśnić?
Tylko jak ktoś nie wie, to proszę niech sie nie wymadrza.

W unii można sprzedawać wyłącznie wino z vinifer i Niemcy aby sprzedawać wino z Regenta zarejestrowali go jako vitis vinifera. Podobnie rzecz się ma z Solarisem.

Chodzi również o antranilan metylu, który wytwarza się w procesie winifikacji moszczu z vitis labrusca i ich mieszańców. Regent nie wytwarza tego związku aromatycznego.
Poza tym Regent ma 80,06% genów Vitis vinifera+ 1,76%Vitis labrusca +14,32%Vitis rupestris+ 1,56%Vitis berlandieri+ 0,98%Vitis riparia+ 1,38%Vitis lincecumii

Edit:
już wiem dlaczego antranilan metylu jest niepożądany w winie: Antranilan metylu

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 18:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kuneg napisał(a):
...
Chodzi również o antranilan metylu, który wytwarza się w procesie winifikacji moszczu z vitis labrusca i ich mieszańców. Regent nie wytwarza tego związku aromatycznego.
Poza tym Regent ma 80,06% genów Vitis vinifera+ 1,76%Vitis labrusca +14,32%Vitis rupestris+ 1,56%Vitis berlandieri+ 0,98%Vitis riparia+ 1,38%Vitis lincecumii

Akurat to może nie jest głównym powodem awansów krzyżówek na winifery, bo taka np Bianca: 78,09%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris
+3,13%V.berlandieri +2,64%V.lincencumii
i nie awansowała na viniferę (mimo usilnych starań Janusza Cz.), bo głównym powodem było to co napisał MarcinJ "Niektórzy mogą z osła zrobić konia a inni nie"
(Niemcy mogą Węgrzy nie :lol: ; są lepsi i gorsi)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 00:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Zabawne jest to, że na większości paszportów wydawanych dla szkółkarzy winorośli, jest napis : "vitis vinifera". Nie zależnie od tego co sprzedają, czy mieszańce międzygatunkowe, czy też labruski w czystej postaci. Przypomina mi się znana bajka o muzykach pod tytułem:" Coś tu nie gra" :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 06:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
georg napisał(a):
Po przeczytaniu tych panöw wypowidzi stwierdzam ze pruby robienia takich win-mieszancöw
nie maja nic wsölnego z tozsamoscia win i regionu w jakim zostaly stworzone.
W ksiarzce wydanej na zachodzie o winnicach na slonsku, ktöra z wielka ciekawoscia przeczytalem
stwierdzono nastepujaco:Slonskie wina byly slynne z jego kwaso-miodowego smaku
i nie moglo ich brakowac na ksiarzentych stolach, to chyba cos möwi
o charakterze i torzsamoscia winiarza i regionu.
georg


Zgadzam się z Tobą w pełni. Wina można robić ze wszystkiego, ale wartość , także historyczną i kulturową, mają jednie produkty regionalne. Dolny Śląsk, jak już było wielokrotnie tu pisane, może szczycić się jako region posiadający zarejestrowany produkt regionalny "Wino śląskie". Stąd ostatnie nagrody dla "Jaworka" i "Adorii" od Marszałka Województwa. Dodałbym jedynie, ze produkt ten powinien obejmować też wina z woj. opolskiego. gdzie jest ta sama tradycja winiarska.
http://www.umwd.dolnyslask.pl/fileadmin ... laskie.png
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... no-slaskie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 15:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 17 listopada 2011, 14:04
Posty: 9
Teraz do mnie dotarło ze ta sama odmiana może być raz viniferem innym razem jako mieszaniec.
Kiepsko to wszystko wygląda.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 15:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
bombadil napisał(a):
wacek2 napisał(a):
Mam pytanie co zdecydowało ze Regent w Niemczech jest zarejestrowany jako vitis vinifera a w Polsce funkcjonuje jako mieszaniec złożony. Może mi to ktos jakoś prosto wyjaśnić?
Tylko jak ktoś nie wie, to proszę niech sie nie wymadrza.

W unii można sprzedawać wyłącznie wino z vinifer i Niemcy aby sprzedawać wino z Regenta zarejestrowali go jako vitis vinifera. Podobnie rzecz się ma z Solarisem.

Czy, aby na pewno? A co np. z Rondem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 10:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
blk napisał(a):
Czy, aby na pewno? A co np. z Rondem?


A co ma być? Angole sprzedają wina z Ronda (np. Vineyard Sommerhouse) - zastanawia mnie jednak czy ma znaczenie fakt, że używają terminu "english wine" ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 10:37 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
DarekRz napisał(a):
blk napisał(a):
Angole sprzedają wina z Ronda (np. Vineyard Sommerhouse) - zastanawia mnie jednak czy ma znaczenie fakt, że używają terminu "english wine" ?
Jeśli tak jest, to oznacza to, że nie sprzedają go jako wino gronowe. W naszej ustawie jest też rozróżnienie między winem a Polish Wine.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 10:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
DarekRz napisał(a):
blk napisał(a):
Czy, aby na pewno? A co np. z Rondem?


A co ma być? Angole sprzedają wina z Ronda (np. Vineyard Sommerhouse) - zastanawia mnie jednak czy ma znaczenie fakt, że używają terminu "english wine" ?

Kolega Bombadil napisał, że w UE można sprzedawać tylko wino z vv, a ja zapytałem co np. z Rondem,z którego wino można bez problemu kupić w Niemczech.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 11:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
A czy ktoś ma informacje jak sprzedawane jest wino z Ronda w Niemczech? Może też jako jakieś "xxxxx wein"? Oczywiście nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to raczej sprawa wpisania odmiany na listę odmian dopuszczonych do produkcji wina w danym kraju niż jakiś ogolny dla całej UE przepis typu "wyłącznie vitis vinifera" W Niemczech jest coś takiego: http://www.bundessortenamt.de/internet3 ... e_2008.pdf - niestety wydawnictwo jest płatne - więc tylko strona tytułowa :?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 16:04 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Georg z niemic
Rondo nie odrywa wielkiej roli jako wysokij rasy-klasy
bo jest za malo znane nd. dornf.,burgund.i regent w tym roku ani jednego oprysku.
Z rozmowa z mloda pania mistrzem winn.ktöra zastanawiala sie
nad wymiana starej odmiany, ktöra byla za niska dla kombajnu
jednym slowem dostala strachu rze zastanie siedziec na tym winie.
Dalej sie zastanawia na ktöra odmiane postawic.
Tani zakup winatorosli nie oznacza dobra jakosc win


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 19:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DarekRz napisał(a):
A czy ktoś ma informacje jak sprzedawane jest wino z Ronda w Niemczech? Może też jako jakieś "xxxxx wein"? Oczywiście nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to raczej sprawa wpisania odmiany na listę odmian dopuszczonych do produkcji wina w danym kraju niż jakiś ogolny dla całej UE przepis typu "wyłącznie vitis vinifera" W Niemczech jest coś takiego: http://www.bundessortenamt.de/internet3 ... e_2008.pdf - niestety wydawnictwo jest płatne - więc tylko strona tytułowa :?


W bazie VIVC - Rondo figuruje jako vinifera.
Nasadzenia w Niemczech jednak bardzo małe a więc i winka niemnoszko.

Producer: Weingut Schönhals
Wine region: Rheinhessen
District: Nierstein
Name: Reserve
Variety: Rondo
Classification: QbA
Sweetness according to the label: dry
Vintage: 2003
Alcohol according to the label: 14 %
Size / Price: 0.75l/ 18.00 ?
Reg.-Number: 42610711406
Closure: natural cork
Rheinhessen, Weingut Schönhals, 75 Points

Gdyby nie Agnieszka i Jurek to i w Polsce też nie byłby taki popularny :!: :?: :mrgreen:

pozdr. Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 21:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
zbyszekB napisał(a):
Gdyby nie Agnieszka i Jurek to i w Polsce też nie byłby taki popularny :!: :?: :mrgreen:

Zbyszek chyba trochę przesadzasz. W Polsce jest wielu entuzjastów Ronda. Jurek tylko robi fajne wina z tej odmiany, a Aga daaaawno temu je pochwaliła. Już wcześniej RM reklamował tę odmianę, a później kilka winnic potwierdziło, że może ona dać charakterne wina. Osobiście jestem fanem Ronda, ale do komercyjnych nasadzeń musiałbym ją dokładniej przetestować w danej lokalizacji. Regent pod każdym względem jest przyjemniejszy w uprawie, ale wina w czerwonej wersji mi mnie podchodzą.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 23:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
shron napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Gdyby nie Agnieszka i Jurek to i w Polsce też nie byłby taki popularny :!: :?: :mrgreen:

Zbyszek chyba trochę przesadzasz. W Polsce jest wielu entuzjastów Ronda. Jurek tylko robi fajne wina z tej odmiany, a Aga daaaawno temu je pochwaliła. Już wcześniej RM reklamował tę odmianę, a później kilka winnic potwierdziło, że może ona dać charakterne wina. Osobiście jestem fanem Ronda, ale do komercyjnych nasadzeń musiałbym ją dokładniej przetestować w danej lokalizacji. Regent pod każdym względem jest przyjemniejszy w uprawie, ale wina w czerwonej wersji mi mnie podchodzą.

W Polsce jest wielu entuzjastów ronda to fakt ,ale moim zdaniem właśnie dzięki nagłośnieniu Jurkowego wina Rondo 2005.
Ja nie jestem ani fanem ani przeciwnikiem tej odmiany.
Do komercyjnych nasadzeń ta odmiana się nie nadaje.(moim skr. zdaniem)
Nie dlatego ,że daje złe wina , ale dlatego ,że jest kosztowniejsza w uprawie i bardziej zawodna niż np. Regent. Ze względu na możliwość zimowych odwilży szybko wychodzi z uśpienia zimowego i wtedy przemarza. Trzeba by ją okrywać na zimę , ale to podnosi koszty uprawy we winnicach towarowych. I dlatego to jest odmiana dla cool climate (tam gdzie się okrywa)
Odporność na choroby też niewielka.

Podatność na choroby:
REGENT
- Peronospora sehr gering bis gering 2*
- Oidium gering 3*
- Botrytis gering bis mittel 4*
RONDO
-Peronospora gering 3*
- Oidium mittel 5*
- Botrytis gering bis mittel 4*
PINOT NOIR
- Peronospora gering 3
- Oidium gering bis mittel 4
- Botrytis mittel 5
* Die Feststellungen erfolgten in aller Regel in Prüfparzellen mit eingeschränkter Fungizidbehandlung. Deshalb sind die
jeweiligen Ausprägungsstufen und Noten mit denen umfangreich behandelter Sorten nicht direkt vergleichbar.

Nachdruck nur mit Quellenangabe gestattet.
Herausgeber: Bundessortenamt,
Osterfelddamm 80, 30627 Hannover
Telefon-Nr.: (05138) 6086-43

Jeżeli już mam u siebie okrywać, to wolę okrywać Regent?a, PNP lub Garanoir niż Rondo przy podobnych zabiegach chemicznych a i wino z nich też wcale nie gorsze.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 41 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO