Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 11:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 10:51 
mistrz
mistrz

darucha napisał(a):
Ja mam z czerwonych wg ilości nasadzeń od największej ilości: Regent, Dornfelder, LM, Cabernet Dorsa, Pinot Noir, MF, Zweigelt, Rondo, i Wiszniewyj rannij tak na lekarstwo tzn 10 szt;
z białych: Bianca, Seyval Blanc, Hibernal, Solaris, Sibera, Aurora, i reszta to tak na próbę po 100 szt Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Muskat Odesski
Wcale nie myslę ich wycinać ale nauczyć się ich uprawiać i robić przyzwoite wino - cierpliwość cierpliwość cierpliwość:-)
Pozdrawiam - Darek

W sumie jestem podobnego zdania. Aby przekonać się o przydatności jakiejś odmiany na swoim siedlisku musi minąć kilka lat (min.4). To że gdzieś, i to całkiem niedaleko dana odmiana się udaje to nie znaczy, że i u nas będzie niezawodna.
Uważam, że jestem cierpliwy, ale niektóre odmiany musiałem pożegnać (np. PNP.Domina)
Są też odmiany w fazie testów np. acolon,st.laurent,kerner,dornfelder,chardonay,traminer,zwiegelt.

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 14:15 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!
Jestem tutaj nowy. Od Romana Myśliwca kupiłem polecane przez niego odmiany ok 450 Bianca i Foch. Wszelki kontakt w sprawie wskazówek urwał sie po wpłaceniu pieniędzy. Nawet problem był z odbiorem przez kuriera bo nie da sie i już!

Ranking ten jest subiektywny bo on nie nie posiada winorośli własciwej i stanowczo zakup tych odmian odradzał.
W tym roku kupiłem vinifery: Solaris, Acolon, Regent, Pinot Noir i jaki wniosek???
Regent dojrzał 2 tygodnie!!!!!! wcześniej niz wczesny niby Foch , Focha złapał maczniak a Regenta nie.
Co do zakupu sadzonek proponuje e-sadzonka.pl, wysyłka przez kuriera 70 szt kosztowała mnie 19 zł. Profesjonalnie dobiora odmianę , dopasuja podkładke do typu gleby itd. I żadnej ściemy!

P.S. Moja winnica jest na Juzre w okoliczach Czestochowy.

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 16:13 
Ekspert
Ekspert

wacek2 napisał(a):
W tym roku kupiłem vinifery: Solaris, Acolon, Regent, Pinot Noir i jaki wniosek???

Sorry, ale małe sprostowanie: Solaris i Regent są hybrydami międzygatunkowymi z przewagą genów v.vinifera.

P.S. Wpisz lokalizację do swojego profilu. :)

PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 16:19 
Ekspert
Ekspert

wacek2 napisał(a):
Witam!
Jestem tutaj nowy. Od Romana Myśliwca kupiłem polecane przez niego odmiany ok 450 Bianca i Foch. Wszelki kontakt w sprawie wskazówek urwał sie po wpłaceniu pieniędzy. Nawet problem był z odbiorem przez kuriera bo nie da sie i już!

Ranking ten jest subiektywny bo on nie nie posiada winorośli własciwej i stanowczo zakup tych odmian odradzał.
Regent dojrzał 2 tygodnie!!!!!! wcześniej niz wczesny niby Foch , Focha złapał maczniak a Regenta nie.
Co do zakupu sadzonek proponuje e-sadzonka.pl, wysyłka przez kuriera 70 szt kosztowała mnie 19 zł. Profesjonalnie dobiora odmianę , dopasuja podkładke do typu gleby itd. I żadnej ściemy!

Wyrwałeś się nagle jak Filip z konopi. :shock:
Jaki masz w tym interes?
Ile Ci płacą za reklamę i antyreklamę :?: :idea: :mrgreen:
"psy szczekają a karawan jedzie dalej"
PS
Tak dla jasności.
Nigdy jeszcze do tej pory nie kupiłem nic od RM.
A mój interes jest wcale nie mniejszy niż wacka2 :mrgreen:
Cytuj:

P.S. Moja winnica jest na Juzre w okoliczach Czestochowy.

Pojadę i sprawdzę(bo Ci nie wierzę :!: :wink: ) - daj bliższe namiary.(abym nie musiał zbyt długo szukać)

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 10:28 
mistrz
mistrz

Drogi Wacusiu2!!!!!!!!!!!
Wiem, że jesteś "nowy", ale czytać chyba umiesz????
Wątek ten nie traktuje o tym czy zakupy u RM, e-sadzonki są ok czy nie.
Od tego jest chyba wątek "kogo polecacie" czy coś tam!
Tutaj dyskutujemy o przydatności poszczególnych odmian!!!!

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 11:16 
nowicjusz
nowicjusz

Wątek się nazywa; ,, NAJLEPSZE ODMIANY wg. RM" to nie są inicjały???.
Nie oceniacie sami odmian tylko sie mnie czepiacie. Co do Regenta, Solarisa kupiłem je jako vinifery mam na nie stosowne paszporty i niech tak zostanie.
Oceny odmian:
Bianca szkodzi jej mróz kwiaty padły po majowym śniegu,owoców prawie nie było Foch późne dojrzewanie w porównaniu z Regentem w połowie października owoce były dużo mniej słodkie niz Regenta., Prim porażka nie przezimowały.
W zeszłym roku wystarczył 1 oprysk na mączniaka w tym maczniaka nie było az do czasu zaatakował w połowie września i najbardziej Focha właśnie.

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 11:32 
Kiper
Kiper

wacek2 napisał(a):
..........

Tak przy okazji wacek2 to naprawdę nie ja . :lol:

Wacek

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 13:07 
mistrz
mistrz

wacek2 napisał(a):
Wątek się nazywa; ,, NAJLEPSZE ODMIANY wg. RM" to nie są inicjały???.
Nie oceniacie sami odmian tylko sie mnie czepiacie. Co do Regenta, Solarisa kupiłem je jako vinifery mam na nie stosowne paszporty i niech tak zostanie.
Oceny odmian:
Bianca szkodzi jej mróz kwiaty padły po majowym śniegu,owoców prawie nie było...............................

Jak sądziłeś, że majowy mróz je oszczędzi to daruj sobie winorośl. Może ziemniaki???
A nie, sory ziemniaki też wrażliwe na majowe przymrozki :lol:

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 14:22 
nowicjusz
nowicjusz

Straszne śmieszne. Pewnie masz ubaw.
Gdyby 3 maja nie było minus 5 stopni to tzw. zimni ogrodnicy by nie zrobili aż takich szkód.
Problem w tym że obmarzły wtedy wszystkie młode zielone części roślin.

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 14:23 
nowicjusz
nowicjusz

A skoro radzisz ziemniaki to nawet na nich sie nie znasz bo ziemniaki po sadzeniu są głeboko w ziemi i jak juz wykiełkują początek maja- mrozu nie ma.

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 14:30 
mistrz
mistrz

wacek2 napisał(a):
A skoro radzisz ziemniaki to nawet na nich sie nie znasz bo ziemniaki po sadzeniu są głeboko w ziemi i jak juz wykiełkują początek maja- mrozu nie ma.

A właśnie się mylisz!!!!!!
Moje młode ziemniaczki w majowy przymrozek poleciały tak samo jak winorośl!!!!!!!!!

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 14:31 
nowicjusz
nowicjusz

A tak swoją droga heavy 1 skoro taki czepliwy jestes i dowcipny jednocześnie moze popraw sobie u siebie nazwę odmian bo chyba o ,,Blauerfruhburgunder" nikt nie słyszał... :lol:

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 14:46 
mistrz
mistrz

wacek2 napisał(a):
A tak swoją droga heavy 1 skoro taki czepliwy jestes i dowcipny jednocześnie moze popraw sobie u siebie nazwę odmian bo chyba o ,,Blauerfruhburgunder" nikt nie słyszał... :lol:

Myślę,że raczej większość słyszała bo jest to nic innego jak niemiecki odpowiednik PNP!!!!!!!

Czepliwy(ooooooo jakie winoroślowe porównanie :lol: ) raczej nie jestem, jak już to zszokowany, że jako osoba zajmująca się winoroślą dziwisz się,że przy -5C padła. Zapewniam cię,że i przy -1C padnie wszystko co zielone!!!!

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 14:55 
nowicjusz
nowicjusz

Blauer Frühburgunder chyba się pisze to 2 słowa.
Nie dziwie się że padły rośliny przy minus 5, tylko że śnieg 3 maja to nie jest normalne zjawisko. Swoja drogo Bianca gorzej niż Foch ucierpiała.

PostNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 15:13 
mistrz
mistrz

Canin napisał(a):
Proszę o powrót do głównego wątku dyskusji! Klasyfikacji RM różnych odmian - a nie ich sprzedaży, cen, dostępności etc.

Słusznie!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1