heavy napisał(a):
Nawet nie czytałem tej pisaniny powyżej!!!
Bo odpowiedź na zadane pytanie jest prosta (w naszym klimacie)..... solaris i johaniter!!!!
I koniec, zamknąć wątek i gość ma odpowiedź na zadane pytanie!!!
Więcej takich konkretnych odpowiedzi!!!!!
Jeśli nawet nie raczyłeś przeczytać tej "pisaniny" powyżej (w co śmiem poniekąd wątpić), to na jakiej podstawie i w oparciu o jakie kryteria wygłaszasz takie kategoryczne sądy z pozycji ex catedra. Pisząc o "naszym" klimacie, masz, zdaje się, wyłącznie na myśli klimat Szczecina i okolic, zauważ jednak (czy też raczej przyjmij do wiadomości), że Polska jako całość jest dość mocno zróżnicowana klimatycznie, i obejmuje również rozległe obszary ze znacznie surowszymi, kontynentalnymi zimami, a jednocześnie z nie gorszymi warunkami termicznymi (a raczej chyba lepszymi) latem i jesienią. Do takich należy m.in. również całe, szeroko pojęte Podkarpacie (niezależnie od swego wyraźnego wewnętrznego zróżnicowania klimatycznego). W takich lokalizacjach nastawiać się wyłącznie na uprawę odmian typu Solaris i Johanniter, równa się być zdeklarowanych miłośnikiem hazardu ... no chyba, że ktoś ma względnie niewielką ilość krzewów oraz siły i niezłomny zapał do corocznego okrywania.
Tak się składa, że przeglądałam na dniach coś w rodzaju katalogu prezentującego największe podkarpackie winnice, zasługujące w polskich uwarunkowaniach na miano profesjonalnych lub przynajmniej aspirujące do tegoż miana. I co się okazuje, gdy chodzi o dobór odmian? Spotyka się wprawdzie tu i ówdzie Solarisa i Johannitera (ale rzadziej), natomiast wszędzie królują wszechwładnie Seyval Blanc i Aurora (sporo też Jutrzenki, co zresztą w tym regionie wcale nie dziwi). Wprawdzie publikacja sprzed kilku lat, ale wątpię, by w międzyczasie preferencje znacząco się zmieniły. W wiodącej winnicy Golesz cała paleta odmian mocno zróżnicowanych odmian, z bardzo znaczącym wkładem rożnych "pancerników". Podobnie zresztą wśród odmian na wina czerwone. To wiele mówi.
-- wtorek, 24 października 2017, 12:19 --
[quote]Do mnie smak już parę razy dotarł[quote]
Można poznać odczucia; da się wypić?
-- wtorek, 24 października 2017, 12:20 --
PS. Przepraszam za prosty błąd techniczny.