Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 19:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2018, 17:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 19 października 2015, 09:07
Posty: 72
Lokalizacja: Kraśnik / Rzeszów
Z pewnością na forum najdzie się wielu zwolenników winorośli o smaku muszkatu. Znamy wiele odmian o takim smaku, na tyle wiele, że można wyróżniać różne rodzaje muszkatów, od delikatnych, przez miodowe, kwiatowe, perfumowe aż po bardzo intensywne jak np w muskacie letnim. Zapraszam do dyskusji, porównań i przedstawiania swoich ogródkowych faworytów smakowych.

U mnie rok był idealny dla winorośli w gruncie.

Moim faworytem na chwile obecną jest Garold. Dojrzewa jako pierwszy. Zanim złapał cukry miał już przyjemny muszkat.
Kolejną odmianą,której smak mi odpowiada to Prim. Jak do tej pory pewniak.
Z ciemnych na chwilą obecną mogę polecić innym Muscat Bleu.
Inne odmiany miały owocowanie próbne, więc narazie się nie wypowiadam.


Ostatnio edytowano czwartek, 15 listopada 2018, 22:03 przez Czesio44, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2018, 19:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
Pisałem to w tegorocznym rankingu ale powtórzę, z odmian które normalnie owocowały(a nie tylko kontrolnie) najlepszy muszkat miał Tigin a najmocniejszy Liubimyj- taki bardzo mocny perfumowany nawet za bardzo .

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2018, 16:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Ja wymienię Liubimyja jako jedną z najsmaczniejszych odmian.Oryginalny smak muszkatu w połączeniu z cytrusami.Fajnie wyważony stosunek cukru do kwasu co sprawia że nie jest mdły.Może powisieć na krzewie bez utraty smaku.Prima Ukrainy w podobnym tonie tyle tylko że trzeba w porę zebrać bo przejrzała robi się niesmaczna.Z muszkatów polecam także starsze odmiany jak Poloeskiej Muscatoly czy Gałbenę Nou.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2018, 17:02 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
andrew54 napisał(a):
Ja wymienię Liubimyja jako jedną z najsmaczniejszych odmian.Oryginalny smak muszkatu w połączeniu z cytrusami.Fajnie wyważony stosunek cukru do kwasu co sprawia że nie jest mdły.Może powisieć na krzewie bez utraty smaku.Z muszkatów polecam także starsze odmiany jak Poloeskiej Muscatoly czy Gałbenę Nou.


Kiedy ten Liubimyj dojrzewa u Ciebie w przeciętnym roku, albo może konkretniej, jak się ma jego pora dojrzewania do np. Festivee?

-- piątek, 16 listopada 2018, 18:02 --

andrew54 napisał(a):
Z muszkatów polecam także starsze odmiany jak Poloeskiej Muscatoly czy Gałbenę Nou.


Poloskei Muscatoly to jednak chyba raczej tylko pod osłony?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2018, 17:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Podkarpacki napisał(a):
Kiedy ten Liubimyj dojrzewa u Ciebie w przeciętnym roku, albo może konkretniej, jak się ma jego pora dojrzewania do np. Festivee?
Poloskei Muscatoly to jednak chyba raczej tylko pod osłony?

Z tego co pamiętam Liubimyj dojrzewa tuż przed Festivee.Co do Poeloeskiej Muscatoly to faktycznie odmiana trudna w uprawie.Pod osłony lub do okrywania(niska mrozoodporność).Jest dość późna więc do raczej cieplejszych regionów.Smak i konsystencja owoców wynagradza trudy uprawy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2018, 21:44 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
Uprawiam kilka ciemnych odmian o smaku muszkatowym:
- Jupiter (USA) fajny muszkat, taki w kierunku słodyczy, bez pestek to ważna zaleta, nie trzeba okrywać bo na mróz odporna -27,
- BV - 16 - 18 , późna, w smaku muszkat z cytrusami dla mnie najsmaczniejsza z muszkatowych czerwonych, odporna w miarę na mączniaki ale trzeba osłonić na zimę (-24), ma dużo mniej pestek niż Muscat Blue, długo trzeba czekać na właściwy smak owoców,
- Muscat Blue - odporna, w smaku muszkat fajny ale mając beznasienne obok nikt nie chce jeść, idzie do nastawu już drugi rok,
- Nr 22 odmiana uniwersalna, późna, lekko pikantny muszkat, w szpalerze u mnie nie dojrzeje, tylko pod ścianą, dla cieplejszego siedliska dobra odmiana, luźne grona,
- Korai Bibor, węgierska, odporna przerobówka w typie muszkatu, bardzo smaczna do podjadania,

Z białych deserówek muszkatowych mam: NY 36095, bezpestkowa, wysoka odporność mączniaki i na mróz (-27). Muszkat przyjemny w smaku, bardziej w typie Jupitera niż cytrusowych winifer, choć dla mnie smaczniejsza od Jupitera.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2018, 23:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Muszkat muszkatowi nie równy, choćby intensywność aromatów jest zróżnicowana. Jak więc opisywać co najlepsze jak każdemu smakuje coś innego? :?: A w winifikacji: to lepiej, żeby muszkat się utrzymał czy może jakoś zanikł czy został czymś zrównoważony? :?: To skomplikowane i dość względne!

W "muszkatowej kategorii" (w dużych formach na ścianach) najbardziej przypadł mi do gustu Zodiak (wspaniale złożony muszkacik) oraz Galanth - wg mnie smaczniejszy od smacznego Muscata Bleu (oba z wyraźnymi pestkami i dość intensywnym smaku). (Z tej rodziny jeszcze czekam na owocowanie Garanta).
W osłoniętym szpalerze (prowadzenie niskie) wysokie doznania smakowe i stabilność owocowania zapewnia Liwia (w opisach można przeczytać, że w smaku muszkat, ale dla mnie ten smak jest jednak bardziej złożony).

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2018, 00:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 19:01
Posty: 297
Lokalizacja: centrum-Okolice Rawy Mazowieckiej
U mnie Prima Ukrainy bije w swojej kategorii wszystkich na głowę i pozostawiona do samych jesieni nie traci muszkatu i konsystencji miąższu - jest super smaczna ,może długo wisieć nie porażana przez osy i co ważne nie pęka i nie gnije (a owocuje u mnie już 3 raz i wiem co piszę ) Podobne cechy ma odmiana(inny termin dojrzewania) Waliok , może długo wisieć nie tracąc muszkatu i swoich walorów -cudowny muszkat gruszki . Bardziej intensywny muszkat gruszki ma Sianiec Prodiusiera (bardzo smaczny) lecz ta odmianę bardzo lubią osy i trzeba sie spieszyć by nacieszyć się smakiem tej odmiany - a warto ( albo zakładać woreczki na grona by zabezpieczyć owoce przed uszkodzeniem )
Pozdrawiam Jacek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2018, 06:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
jackblack napisał(a):
U mnie Prima Ukrainy bije w swojej kategorii wszystkich na głowę i pozostawiona do samych jesieni nie traci muszkatu i konsystencji miąższu - jest super smaczna ,może długo wisieć nie porażana przez osy i co ważne nie pęka i nie gnije (a owocuje u mnie już 3 raz i wiem co piszę ) Podobne cechy ma odmiana(inny termin dojrzewania) Waliok , może długo wisieć nie tracąc muszkatu i swoich walorów -cudowny muszkat
Potwierdzam wszystkie zalety tych odmian o których pisze Jacek z jednym wyjątkiem.U mnie wczesna odmiana jaką jest Prima Ukrainy wisi do tej pory i do dziś można spróbować pojedynczych jagód.Gdy zaczęła dojrzewać byłem nią zachwycony.Smak bajka ale w miarę upływu czasu jakby straciła egzotyczne nuty i pojawił się zbyt nachalny muszkat.Takie są moje odczucia dotyczące tej odmiany,jak wiadomo smak kwestią gustu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2018, 07:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 1 czerwca 2009, 01:00
Posty: 298
Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Moja rodzina i ja preferujemy odmiany o wyrazistym muszkacie, chrupkim miąższu oraz rwącej się i niewyczuwalnej skórce- poniższe odmiany są przez nas szczególnie ulubione:
Łandysz
Helena
Rodniciok
Trojka
Marusia
Ładannyj 2
Garold
Sponsor
Paryżanka
Daszunia
Tason
Alladyn
Kiszmisz Cimus
Z powyższych odmian najbardziej rozpowszechnione i lubiane są: Garold, Tason i Alladyn- pozostałe, wymienione przeze mnie w niczym im nie ustępują.
Kilkanaście odmian muszkatowych jeszcze u mnie nie owocowało i przypuszczam, że przynajmniej połowa z nich dołączy do powyższej listy- wnioskuję tak na podstawie opisów i opiniach znalezionych w internecie- na naszym Forum nie ma o nich jeszcze żadnych informacji.

_________________
Pozdrawiam z najcieplejszego miejsca w Polsce - Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2018, 12:02 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 stycznia 2017, 23:44
Posty: 187
Lokalizacja: ŚWIDNICA
lecho napisał(a):
Moja rodzina i ja preferujemy odmiany o wyrazistym muszkacie, chrupkim miąższu oraz rwącej się i niewyczuwalnej skórce- poniższe odmiany są przez nas szczególnie ulubione:
Łandysz
Helena
Rodniciok
Trojka
Marusia
Ładannyj 2
Garold
Sponsor
Paryżanka
Daszunia
Tason
Alladyn
Kiszmisz Cimus
Z powyższych odmian najbardziej rozpowszechnione i lubiane są: Garold, Tason i Alladyn- pozostałe, wymienione przeze mnie w niczym im nie ustępują.
Kilkanaście odmian muszkatowych jeszcze u mnie nie owocowało i przypuszczam, że przynajmniej połowa z nich dołączy do powyższej listy- wnioskuję tak na podstawie opisów i opiniach znalezionych w internecie- na naszym Forum nie ma o nich jeszcze żadnych informacji.


Możliwe że jesteś jednym z pionierów którzy uprawiają nieopisane odmiany (nowości) - jeżeli masz jakieś wlasne spostrzeżenia, zdjęcia i informacje - możesz dodać takie opisy do naszej bazy winorośli, a tym samym pozwolić nam zapoznać się z rewelacyjnymi odmianami.

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2018, 13:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jeśli mają być ogólnoużytkowe - czyli i do zjedzenia - i na wino, to zdecydowanie:
Z jasnych - Prim
Z ciemnych - Muskat Blue
To znane od lat i sprawdzone odmiany.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2018, 17:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1275
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
lecho napisał(a):
Moja rodzina i ja preferujemy odmiany o wyrazistym muszkacie, chrupkim miąższu oraz rwącej się i niewyczuwalnej skórce- poniższe odmiany są przez nas szczególnie ulubione:
Łandysz
Helena
Rodniciok
Trojka
Marusia
Ładannyj 2
Garold
Sponsor
Paryżanka
Daszunia
Tason
Alladyn
Kiszmisz Cimus...


Mógłbyś polecić którąś z tych odmian szczególnie odporną na mróz i choroby?

R.S.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 13:02 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 1 czerwca 2009, 01:00
Posty: 298
Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
RolnikSam napisał(a):

Mógłbyś polecić którąś z tych odmian szczególnie odporną na mróz i choroby?


Garold, Ładannyj 2 lub Alladyn - możesz wybierać

_________________
Pozdrawiam z najcieplejszego miejsca w Polsce - Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1275
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
lecho napisał(a):
RolnikSam napisał(a):

Mógłbyś polecić którąś z tych odmian szczególnie odporną na mróz i choroby?


Garold, Ładannyj 2 lub Alladyn - możesz wybierać


Dziękuję :)

R.S.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO