TatOR napisał(a):
Jeszcze pytanie o Nadjeżdę:
Grzegorz (McGr3gor) - mógłbyś napisać na podstawie czego oceniałeś ... że zwłaszcza źle tolerowała słońce - musiałem ją ocieniać
Na podstawie jakich wniosków to wysunąłeś?
To jest stary opis z początków jej kariery dotyczący okresu po jej wsadzeniu, teraz jest ok. W tym roku pozmieniam opisy bo będzie już materiał do oceny (zeszły rok była totalna klapa więc zostały opisy sprzed kilku lat).
Cytuj:
I jeszcze jedno - czy po kilku latach Nadjeżda się ustabilizowała z kondycją i owocowaniem? Czy pomaga jej większa ilość drewna?
Tak, u mnie Nadjeżda owocuje stabilnie, w tym roku trochę nieoczekiwanie zakwitła jako ostatnia, ale jako ostatnia też startuje pąki więc pewnie przez to kilka odmian ją wyprzedziło. Wczoraj wieczorem oglądając kwiatostany zauważyłem też że na Nadjeżdzie (i Aładdinie też) kilka kwiatostanów prawie w całości zaschło i opadły szypułki, wcześniej się jej to nie zdarzało. Dzisiaj się temu przyglądnę dokładnie. Grona ma duże czasem do 1kg, jagody w gronach wyrównane, nie wiem czy u innych też tak jest ale kolor liści ma najjaśniejszy z moich odmian i nie sądzę że chodzi tu o niedobory poprostu chyba ten typ tak ma.
Co do ilości drewna to wydaje mi się że większość deserówek (i Nadjeżda nie jest tu wyjątkiem) lubi mieć go dużo. Puściłem ostatnio Dienała na wysoką pergolę zostawiając 2,5m łozę. W tym roku boję się o jej wytrzymałość. Grona sądząc po kwiatostanach będą wielkie a jest ich naprawdę sporo. Mam już 2 pergole dostawię chyba 3 nie wiem tylko jak z zimowaniem w takiej wysokiej formie.
Tomek77 napisał(a):
Grzegorz, Nadieża w top3 białych odmian?
Mój wpis dotyczył Reginy. Nadjeżda jest w top 3 odmian ciemnych