Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 16:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 11:07 
Ekspert
Ekspert

MarkD napisał(a):
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Skorzystam na pewno.

-- czwartek, 27 maja 2021, 06:09 --

siekiernik napisał(a):
Jest tam niedaleko winnica, w Kadynach. Może warto podjechać, zobaczyć jakie odmiany tam mają. Jedne drzwi do wyważania mniej, przynajmniej w temacie doboru szczepów.

Tak, byłem widziałem. Sadzili :
Leon Millot – (V.riparia x V.rupestris x Goldriesling) 1800 sztuk
Swenson Red (synonim Elmer) – (E.S. 56 x Seibel 11 803) 240 sztuk
Marechal Foch – (V.riparia x V.rupestris x Goldriesling) 3000 sztuk
Regent – (Diana x Chambourcin) 2176 sztuk
Rondo – (Zaria Siewiera x Saint Laurent) 1320 sztuk
Aurora – (Seibel 788 x Seibel 29) 1054 sztuk
Bianca – (Seyve-Villard 12-375 x Bouvier) 2160 sztuk
Johanniter – [(Riesling x Seyve Villard 12 481) x (Pinot Gris x Chrupka)] 1627 sztuk
Solaris – [Merzling x (Zaria Siewiera x Muskat Ottonel) 2417 sztuk
Opierają produkcję na technologii żywej wody - TU ich strona

-- czwartek, 27 maja 2021, 06:13 --

................
PS2. Cieszę się że nikt nie napisał : daj sobie spokój :) Solaris mnie ratuje?

Na północnym Mazowszu :
bez strat - Marechal Foch, Leon Millot, Swenson Red,Aurora, Bianca
ok.50-60% strat - Regent, Johanniter
100% strat - Solaris (odbijają pąki ze starego drewna)
Wszystkie w/w krzewy kilkunastoletnie
Ronda już nie mam (wykopane krzewy)

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 11:41 
nowicjusz
nowicjusz

zbyszekB napisał(a):
MarkD napisał(a):
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Skorzystam na pewno.

-- czwartek, 27 maja 2021, 06:09 --

siekiernik napisał(a):
Jest tam niedaleko winnica, w Kadynach. Może warto podjechać, zobaczyć jakie odmiany tam mają. Jedne drzwi do wyważania mniej, przynajmniej w temacie doboru szczepów.

Tak, byłem widziałem. Sadzili :
Leon Millot – (V.riparia x V.rupestris x Goldriesling) 1800 sztuk
Swenson Red (synonim Elmer) – (E.S. 56 x Seibel 11 803) 240 sztuk
Marechal Foch – (V.riparia x V.rupestris x Goldriesling) 3000 sztuk
Regent – (Diana x Chambourcin) 2176 sztuk
Rondo – (Zaria Siewiera x Saint Laurent) 1320 sztuk
Aurora – (Seibel 788 x Seibel 29) 1054 sztuk
Bianca – (Seyve-Villard 12-375 x Bouvier) 2160 sztuk
Johanniter – [(Riesling x Seyve Villard 12 481) x (Pinot Gris x Chrupka)] 1627 sztuk
Solaris – [Merzling x (Zaria Siewiera x Muskat Ottonel) 2417 sztuk
Opierają produkcję na technologii żywej wody - TU ich strona

-- czwartek, 27 maja 2021, 06:13 --

................
PS2. Cieszę się że nikt nie napisał : daj sobie spokój :) Solaris mnie ratuje?

Na północnym Mazowszu :
bez strat - Marechal Foch, Leon Millot, Swenson Red,Aurora, Bianca
ok.50-60% strat - Regent, Johanniter
100% strat - Solaris (odbijają pąki ze starego drewna)
Wszystkie w/w krzewy kilkunastoletnie
Ronda już nie mam (wykopane krzewy)

No właśnie. W Kadynach mają sporo nasadzeń: Marechal Foch i Johanniter. Solaris to chyba nie ten smak który lubię (sądząc oczywiście tylko po opiniach)

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 15:21 
Ekspert
Ekspert

Kup 2-3 butelki pewnego Solarisa i będziesz wiedzieć. Johanniter dojrzeje ci raz na 5 lat. Marszałek kabernetem nie smakuje. Zasadniczo MF nie jest zbliżone do żadnej znanej klasyki :wink:

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 18:43 
mistrz
mistrz

U mnie na płn-wsch. Mazowszu rok rocznie obficie obradza i zwykle dojrzewa Regent i Aurora. Nawet po ostatniej zimie, gdzie w styczniu było pewnie koło -25°C, nie odnotawałem większych strat w tych dwóch odmianach. Aurora niby obśmiewana, ale od dwóch lat udaje mi się zrobić pijalne wino, bez absmaków.
Co ciekawe, najlepiej u mnie rosną Regenty na własnym korzeniu, te z podkładkami są w nieco gorszej formie.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 21:35 
Ekspert
Ekspert

Piłem kiedyś bardzo dobrą Aurorę z Podkarpacia. Miałem już pierwsze wina z Solarisa i pomyślałem, że dobrze mieć odmianę którą w zimę stulecia mi nie wymrozi a fajne wino też da się z tego zrobić. Po pierwszej próbie mojego wina nowe nasadzenia wykopałem i dosadzam Solarisa. Nie zamierzam robić przez 30 lat badań naukowych jak mam zrobić z tego dobre wino nawet kiedy wiem, że to się kiedyś Komuś udało.
Pijalne wino mam w sklepie pod nosem, chcę dobre wino, tak żeby zmniejszyć wypady po zaopatrzenie na Morawy.
Zabawa w 20 krzaczków jest superowa można latami wymieniać w kółko parę roślin (sam tak robię bo nie mam miejsca). Ale warto spróbować wina z danych odmian zanim się je posadzi. piotr85 napisał, że nie przepada za winem z Solarisa, ja co roku próbuje Muscarisa żeby się przekonać żeby go nie sadzić, bo wiele osób go zachwala sobie, a to nie mój gust. Nie lubię pinot grisa, a uwielbiam blancka (ale nie każdego) itd
Hybrydy to nie klasyczne sklepowe vinifery, a amatorskie wino to nie sklepowe odarte z wszelkiego życia konserwantami.

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 21:44 
przedszkolak
przedszkolak

Jeszcze do przemyślenia Dublański (wspominam ze względu na dobre opinie na forum) - minusem pewnie będzie mała wydajność przy niewielkiej ilości krzewów.

PostNapisane: piątek, 28 maja 2021, 06:07 
nowicjusz
nowicjusz

Misza napisał(a):
Kup 2-3 butelki pewnego Solarisa i będziesz wiedzieć. Johanniter dojrzeje ci raz na 5 lat. Marszałek kabernetem nie smakuje. Zasadniczo MF nie jest zbliżone do żadnej znanej klasyki :wink:

Nie ma za dużo czasu. Postanowiłem decyzję i zakup podjąć dziś i sadzić najszybciej jak się da. Jeszcze kilka dni chłodne ale początku czerwca juz ma być letni. Dzięki. Solaris wchodzi. Marszałek mnie inspiruje wraz z Leon Millot.
Pozdr

-- piątek, 28 maja 2021, 06:54 --

ArturK79 napisał(a):
U mnie na płn-wsch. Mazowszu rok rocznie obficie obradza i zwykle dojrzewa Regent i Aurora. Nawet po ostatniej zimie, gdzie w styczniu było pewnie koło -25°C, nie odnotawałem większych strat w tych dwóch odmianach. Aurora niby obśmiewana, ale od dwóch lat udaje mi się zrobić pijalne wino, bez absmaków.
Co ciekawe, najlepiej u mnie rosną Regenty na własnym korzeniu, te z podkładkami są w nieco gorszej formie.

Aurora. To nie jest nazwa dla mnie :)

-- piątek, 28 maja 2021, 06:59 --

suszi napisał(a):
Piłem kiedyś bardzo dobrą Aurorę z Podkarpacia. Miałem już pierwsze wina z Solarisa i pomyślałem, że dobrze mieć odmianę którą w zimę stulecia mi nie wymrozi a fajne wino też da się z tego zrobić. Po pierwszej próbie mojego wina nowe nasadzenia wykopałem i dosadzam Solarisa. Nie zamierzam robić przez 30 lat badań naukowych jak mam zrobić z tego dobre wino nawet kiedy wiem, że to się kiedyś Komuś udało.
Pijalne wino mam w sklepie pod nosem, chcę dobre wino, tak żeby zmniejszyć wypady po zaopatrzenie na Morawy.
Zabawa w 20 krzaczków jest superowa można latami wymieniać w kółko parę roślin (sam tak robię bo nie mam miejsca). Ale warto spróbować wina z danych odmian zanim się je posadzi. piotr85 napisał, że nie przepada za winem z Solarisa, ja co roku próbuje Muscarisa żeby się przekonać żeby go nie sadzić, bo wiele osób go zachwala sobie, a to nie mój gust. Nie lubię pinot grisa, a uwielbiam blancka (ale nie każdego) itd
Hybrydy to nie klasyczne sklepowe vinifery, a amatorskie wino to nie sklepowe odarte z wszelkiego życia konserwantami.

Solaris. Wasze opinie przekonały mnie do zakupu. Wg nich to pewniak. Pierwsze wina chciałbym mieć udane :) (choć w smaku mogą w 100% nie być w moim/ naszym guście)

-- piątek, 28 maja 2021, 07:07 --

mirass napisał(a):
Jeszcze do przemyślenia Dublański (wspominam ze względu na dobre opinie na forum) - minusem pewnie będzie mała wydajność przy niewielkiej ilości krzewów.

Ta wydajność nawet mnie nie przeraża. Myślałem o jakiejś odmianie z polską tradycją. Teraz się nie zmieści, ale do jesieni przemyślę.

Dziękuję wszystkim Szanownym Forumowiczom za rady. Były bardzo pomocne.
Pozdrawiam
MarkD

PostNapisane: piątek, 28 maja 2021, 07:11 
mistrz
mistrz

Powinieneś mierzyć siły na zamiary. Skoro większość u ciebie nie będzie dojrzewała polub to co możesz posadzić i zebrać. Solaris mnie osobiście smakuje i zbiera duże cukry, a jakoś do win półsłodkich czy słodkich przekonać się nie mogę. Zatrzymywanie fermentacji na odpowiednim poziomie bo jak nie zatrzymasz to będzie zbyt dużo procentów to kolejna sztuka którą trzeba opanować. Ale odmiana cieszy się dużą popularnością i po tylu latach nadal jest dosadzana.

PostNapisane: piątek, 28 maja 2021, 13:26 
nowicjusz
nowicjusz

maiki95 napisał(a):
Powinieneś mierzyć siły na zamiary. Skoro większość u ciebie nie będzie dojrzewała polub to co możesz posadzić i zebrać. Solaris mnie osobiście smakuje i zbiera duże cukry, a jakoś do win półsłodkich czy słodkich przekonać się nie mogę. Zatrzymywanie fermentacji na odpowiednim poziomie bo jak nie zatrzymasz to będzie zbyt dużo procentów to kolejna sztuka którą trzeba opanować. Ale odmiana cieszy się dużą popularnością i po tylu latach nadal jest dosadzana.

Dokładnie.
Tak właśnie zrobię.
Pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 28 maja 2021, 14:04 
Ekspert
Ekspert

Powodzenia.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 28 maja 2021, 23:17 
przedszkolak
przedszkolak

Możesz wziąć pod uwagę również Panonię (Castellum) ma bardzo dobre recenzje, wg. opisów wydaje się niemalże bezobsługowa a wina można oczekiwać (po opisach) naprawdę niezłych. RobertR niedawno pisał, że p. Piątek ma je w sprzedaży.
A z czerwonych Regent zazwyczaj dojrzeje a jak nie to możesz zrobić różowe.
Ale moja rada jest taka: nie sadź zbyt wielu odmian bo później szkoda wykopywać bo a nóż coś z nich jeszcze będzie i kieruj się bardziej rozsądkiem niż marzeniami.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1