Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 00:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Muscat Bleu
PostNapisane: piątek, 22 lipca 2022, 18:39 
mistrz
mistrz

Popełniłem kiedyś róż MB + Galanth, pite młodo w okolicy Bożego Narodzenia. Bardzo smaczne bożole ;) Pamiętam też przy wyciskaniu, że Galanth miał dużo więcej zapachu niż MB, chyba barwy też (mam nadzieję że nie mylę jednego z drugim, ale to już 2 lata temu było). MB dużo zdrowszy u mnie i w tym roku też pięknie owocuje.

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2023, 19:43 
Ekspert
Ekspert

Żyjecie?

Udało mi się wyprowadzić ładną formę trzech krzewów na drewutni - w zeszłym roku było sporo owoców, krzewy wyglądały bardzo ładnie.

Niestety w tym roku mrozy dały w dupę i wygląda na to, że nie będę miał prawie w ogóle owoców.
Wszystkie pąki na wysokości około 2.5m zostały uszkodzone, prawie wcale nie ma kwiatostanów...

Co ciekawe - w zeszłym roku chciałem rozbudować krzew z prawej strony o odnogę na południowej ścianie - wyprowadziłem długą latorośl, którą później odgiąłem na tej ścianie i w tym roku wyrosły z niej piękne łozy, ze zdrowymi liśćmi i zdrowymi kwiatostanami...

Nagrałem filmik pokazujący jak to wygląda, zmieszczę go na końcu...

I tu rodzi się pytanie - jak prowadzić te krzewy żeby wytrzymały przymrozki? Czy muszę po prostu zainstalować nad nimi zraszacze i lać wodę razem z resztą???

https://youtu.be/HiOyMPF9G1g

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2023, 06:26 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć. Za krótkie tniesz czopy. Widać że dostały przymrozkiem, ale wtedy kwiatostany nie znikają. Są, tylko się osypują, a u Ciebie praktycznie ich nie ma. Ja tak miałem z pierwszym moim krzakiem tej odmiany. Puściłem go na kurtynę, na ogrodzeniu w jedną stronę i pierwsze owocowanie wspaniałe, potem ciąłem ta jak Ty i,,kicha" przez dwa lata. Coś tam było ale mizeria jak u Ciebie. Wymyśliłem sobie ramię w drugą stronę i szok :o . Z jednej strony krzewu prawie nic a z drugiej piękne owocowanie, i to mi dało do myślenia. Teraz tnę na 3 - 4 pąki i jest OK.
Trzy nowe krzaki mam w formie guyot i jest super.
Zwróć uwagę że młoda łoza z dalszych pąków ma piękne kwiatostany, Fakt była za ,,winklem" i nie dostała przymrozkiem co widać po liściach. Gdyby dostała to kwiatostany by były tylko bez kwiatków.

PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2023, 07:07 
Ekspert
Ekspert

mikrowinko napisał(a):
Zwróć uwagę że młoda łoza z dalszych pąków ma piękne kwiatostany, Fakt była za ,,winklem" i nie dostała przymrozkiem co widać po liściach. Gdyby dostała to kwiatostany by były tylko bez kwiatków.

No tak jest jak widać...

Co z tym zrobić? Zostawić jak jest i na jesieni uciąć dłuższe czopki?
Czy uciąć poziome drewno i wyprowadzić nowe ramie a potem robić jakby guyoty na wysokości 2.5m?

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2023, 08:58 
nowicjusz
nowicjusz

Ja mam stary krzak na pniu 1,2 m, stare ramię z jednej strony 2,5 m i guyo z drugiej strony ok. 1m, bo tyle miejsca. Taka kombinacja :) . Guyot to max 1 - 1,2 m bo na dłuższym to pierwsze latorośle rosły słabiej, a bujały te od końca. Nowe krzaki w guyocie na pieńku 60 cm, łoza ok 1 m. i widzę że lepiej się czuje w tej niższej formie.
Nigdy nie ciąłem jesienią, zawsze marzec.
Jestem amatorem i to tylko takie moje obserwacje.
Pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2023, 14:42 
mistrz
mistrz

mikrowinko napisał(a):
Ja mam stary krzak na pniu 1,2 m, stare ramię z jednej strony 2,5 m i guyo z drugiej strony ok. 1m, bo tyle miejsca. Taka kombinacja :) . Guyot to max 1 - 1,2 m bo na dłuższym to pierwsze latorośle rosły słabiej, a bujały te od końca. Nowe krzaki w guyocie na pieńku 60 cm, łoza ok 1 m. i widzę że lepiej się czuje w tej niższej formie.
Nigdy nie ciąłem jesienią, zawsze marzec.
Jestem amatorem i to tylko takie moje obserwacje.
Pozdrawiam.

Przyjmuje się że na Guyot nie dłuższe łozy jak 1m, przy cięciu dłuższym często występuje dominacja wierzchołkowa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1