Teraz jest piątek, 19 kwietnia 2024, 03:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 20:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3070
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Mam pytanie: Czy to prawda, że Muscat bleu jest na Ukrainie używany jako odmiana przerobowa? Czy ktoś z forumowiczów próbował zrobić z niego wino? Czy warto z tą odmianą kombinować coś więcej czy tylko schrupać na deser?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 maja 2012, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3070
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Szkoda, że dotąd nikt nie zechciał się wypowiedzieć na pytanie dotyczące Muscata bleu. Mam też jeszcze jedno podobne pytanie, czy z Aloszenkina da się zrobić sensowne wino lub sok? Pytanie wynika z faktu, że mam po kilka sadzonek wspomnianych odmian i chętnie przerobiłbym w przyszłości nadmiar niezjedzonych owoców.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 maja 2012, 21:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6758
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
sajko71 napisał(a):
Szkoda, że dotąd nikt nie zechciał się wypowiedzieć na pytanie dotyczące Muscata bleu. Mam też jeszcze jedno podobne pytanie, czy z Aloszenkina da się zrobić sensowne wino lub sok? Pytanie wynika z faktu, że mam po kilka sadzonek wspomnianych odmian i chętnie przerobiłbym w przyszłości nadmiar niezjedzonych owoców.

Muscat Blleu jest typową odmianą deserową.
Z każdej odmiany deserowej też można zrobić wino !!!
Ale są też typowe odmiany przerobowe na wino i soki.
Są także odmiany uniwersalne zarówno deserowe jak i przerobowe.
Taki podział na 3 rodzaje powstał nie bez powodu :!: :!: :!:

Odmiany deserowe mają zazwyczaj mało cukru ale i mało kwasów.
Jeżeli owoce mają np 16 % cukru i 6g/l kwasów to niemalże ideał jako deser (160/6=26,6 - optimum 27)
Ale na wino to mało cukru i mało kwasów :!: :!: :!: :?: :mrgreen:
pozdr. Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 maja 2012, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1024
Lokalizacja: Okolice Jasła
Z kilku krzewów danej odmiany to trudno zrobić wino,chociaż w wersji hobbistycznej wszystko jest możliwe. Pytanie jest;czy jest sens zawracać sobie głowę robieniem wina z deserówek?
Nie wyklucza to,że są odmiany deserowe które nadają się do winifikacji jak Prim,czy Nero......
Odmiany deserowe charakteryzują się małą kwasowością więc mogą w kupażu neutralizować odmiany o wyższym współczynniku kwasowości i dodatkowo wnosić walory zapachowo smakowe jak muszkat.
Więc wszystko jest możliwe,można próbować i eksperymentować

Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 maja 2012, 22:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3070
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Podział jest dla mnie oczywisty. Wino dotąd robiłem tylko z wiśni :roll: a winogrona tylko pożeram, co pewnie wkrótce się zmieni dlatego okazyjnie pewnie użyję to co już u mnie rośnie, zanim się zdecyduję na większe nasadzenia przerobowych. A o Muscacie Bleu używanej na Ukrainie jako przerobówkę wspomina p.Zdzisław Wąsowski w Obserwacjach winiarskich na stronie http://www.malopolskiewinnice.pl/index. ... &Itemid=27 stąd moje pytania i ciekawość.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 maja 2012, 22:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6758
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
sajko71 napisał(a):
Podział jest dla mnie oczywisty. Wino dotąd robiłem tylko z wiśni a winogrona tylko pożeram, co pewnie wkrótce się zmieni dlatego okazyjnie pewnie użyję to co już u mnie rośnie, zanim się zdecyduję na większe nasadzenia przerobowych. A o Muscacie Bleu używanej na Ukrainie jako przerobówkę wspomina p.Zdzisław Wąsowski w Obserwacjach winiarskich na stronie http://www.malopolskiewinnice.pl/index. ... &Itemid=27 stąd moje pytania i ciekawość.

Bo na Ukrainie wszystkie owoce mniejsze od kurzego jaja to przerobówki :lol:
Ale gdzie nam do połud. Ukrainy :?: :mrgreen:
Przed wojnom w II RP też nie zjedzone i nie sprzedane deserówki uprawiane w Zaleszczykach i nietylko przerabiano na wino :lol: (no bo co z tem zrobić :?: :lol: )
pozdr.ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 maja 2012, 22:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1024
Lokalizacja: Okolice Jasła
Jest wiele odmian gdzie określenie danej odmiany w jej sferze uniwersalności w wielu przypadkach budzi kontrowersje,co nie przeszkadza aby kwalifikacja tej odmiany mieściła się w ramach pojęcia "deserowa i przerobowa". Można by wymienić wiele tego typu odmian ,ale to od nas zależy jak my potrafimy wykorzystać potencjał tych odmian.W uprawach wielkotowarowych sens tych podziałów zanika,ale w małych winniczkach przydomowych o mniejszych nasadzeniach ma to sens z powodów praktycznych,jeżeli nie wykorzystamy gron do bezpośredniej konsumpcji to pozostałe owoce można przerobić na wino lub soki. :P
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 00:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 czerwca 2008, 01:00
Posty: 815
Lokalizacja: okolice Brzeska, woj. małopolskie
Pod adresem http://www.youtube.com/watch?v=83wx0JbNyoY jest ocena wina z odmiany 'Muscat Bleu' - ale w języku niemieckim. Kiedyś znalazłem też w sieci fotografię butelki, którą poniżej prezentuję.


Załączniki:
Komentarz: Butelka wina z odmiany 'Muskat Bleu'
1676084622.jpg
1676084622.jpg [ 60.05 KiB | Przeglądane 8173 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 lipca 2012, 22:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3070
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Poszukałem jeszcze inne miejsca gdzie promuje się wina z Muscat bleu, co ciekawe określając je jako unikalne ( nie wiem, nie znam się :?: )
W Szwajcarii jest wino różowe: http://www.diroso.ch/en/wines/piwi
(opis: Unikalne wino różowe z eleganckiej strukturze i typowe dla Muscat bleu aromaty takie jak mango, pigwy i pomarańczy.)
a w Belgii jest nawet likierowe: http://www.domaine-du-chenoy.com/
Czyli bawią się w robienie win z tej odmiany. Jakby ktoś miał okazję próbować to proszę o opinie czy są "unikalne" czy może "unikalnie liche"? :D

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2012, 06:51 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
jak dla mnie to unikalne -problemowe bo tej zimy pierwszy raz od 5 lat przemarzło i nie będzie plonu - trzeba okrywać ziemią na zimę :(

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2012, 21:56 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
A ja posadzilem i proponuje wam galantha,w tym roku plon jest wreszcie wystarczajacy aby zrobic kilkanascie litrow wina do oceny,zaleta odmiany,smakuje jak muskat blue,nie wymarza , ladny kolor wina i odporniejszy na choroby.pozdr.Ugriszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 06:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2011, 14:22
Posty: 106
Lokalizacja: Pińczów
Czy z Muscata Blue da się zrobić dobre wino, lepsze niż z MF, LM (bo przynajmniej jest co zbierać i nie ma zielonych jagódek) czy nawet Regenta, Dornfeldera (bo smak ma lepszy i chyba nie ma licencji, więc sadzonki można zrobić samemu)? Czy będzie to "wino" wg przepisów unijnych możliwe do sprzedaży?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 20:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1102
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Albo robisz wino dla siebie i masz wszystko w d..... licencje, przepisy unijne. A jak na sprzedaż to raczej byś nie zadawał takiego pytania, bo kogo interesuje sprzedaż wina to wie co ma robić, zna dwa tomy przepisów i wie z jakich odmian zrobić wino.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 21:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2011, 14:22
Posty: 106
Lokalizacja: Pińczów
Przepraszam, że zawracam głowę takimi prostymi pytaniami, jednak po to je zadaję, aby uzyskać merytoryczne odpowiedzi, bom w końcu "przedszkolak" a nie "mistrz", uczę się i tylko wstępnie rozważam możliwości. Robił ktoś z Was wino odmianowe z Muscata Blue?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 21:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 302
Lokalizacja: Jaworzno
sajko71 napisał(a):
Mam też jeszcze jedno podobne pytanie, czy z Aloszenkina da się zrobić sensowne wino lub sok?

Jeśli pytanie wciąż aktualne to mogę się wypowiedzieć, technicznie sok z Aloszenkina zrobić się da. Gorzej ze smakiem ;)
Tydzień temu robiłam właśnie sok-syrop w sokowniku z Aloszenkina i muszę stwierdzić, że w smaku jest generalnie tylko słodki, trudno zgadnąć z jakiej rośliny to sok. Tak więc nie polecam.

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Trendiction [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO