Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 05:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2020, 08:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Zdanek- Moje gratulacje :thumbup:

Ja szamoczę się z jednym krzaczkiem, bo albo coś mu dolega,
albo zupełnie nie pasuje mu stanowisko.
W tym roku udało mi się zrobić 3- słownie trzy sadzonki, taki bidul był już.
Sadzonki mają się nieźle to posadzę je w zupełnie innym miejscu i może coś z nich będzie.
Smakowo bardzo mi odpowiada.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2020, 10:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Jolu, dosadzaj śmiało MB. Najwyżej zdobądź materiał z innego źródła. Jak komuś nie przeszkadzają duże pestki, to smakowo wg mnie jest świetny. Osy też go oszczędzają. :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2020, 14:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
MB to dziwna deserówka, ma grubą skórkę i dużą pestkę a więc wszystkie cechy odmiany przerobowej. Smak ma fantastyczny, mi osobiście najbardziej smakuje z czerwonych deserówek a dzięki tej skórce i pestce nadaje się na wina i to jakie. Moje wino z 2019 roku w 60% Muscat Blue ma piękne fiołkowe aromaty, jest świeże, bardzo intensywne, tryska aromatami owoców leśnych. Nawet popełniłem kilka butelek Merreta z tej domiany i jest jeszcze lepsze.

Jedyną wadą na wino to brak rejestracji i nie można z tej odmiany robić komercyjnych win, co najwyżej jako dodatek do cuve.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2020, 11:35 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 23 maja 2015, 10:02
Posty: 65
Lokalizacja: wroclaw
podepne sie jako nowicjusz - uprawiam Muscat Bleu dopiero od 5 lat - pod ten watek

MB na wino nadaje sie wysmienicie, wychodzi lekkie, owocowe, bez zadnych dziwnych "smakow" jak w innych gatunkach hybrydowych. po prostu dobre, "sesyjne", czerwone wino jak z poludnia Europy.

jako wino odmianowe ma przez pierwszych kilka miesiecy silny aromat rozany, ktory moze przeszkadzac. ale potem on zdaje sie znika - o ile pamietam, bo przewaznie az tyle u mnie nie stoi. do kupazu np. z Monarchem wysmienite, pasuje idealnie.

na moim stanowisku ma jedna wade, a mianowicie stosunkowo niska plennosc. na stronach niemieckich wyczytalem, ze ta odm. jest wrazliwa na wiatr w okresie kwitnienia, inaczej pewnie plennosc byla by wyzsza. na choroby na tym przewiewnym stanowisku odporny zupelnie.

zla wiadomosc na koniec, jak wszystkie muszkaty ("musca" to po lacinie mucha) przyciaga wrecz magnetycznie osy i inne owady, tym bardziej, ze dojrzewa wczesnie, kiedy one jeszcze grasuja. trzeba grzecznie pakowac kazde gronko do woreczka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 10:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
U mnie MB jakoś nie poddawał się osom, jak był Timur do wyboru i siatek nie zakładałam.
Od kilku lat zakładam siatki i też problemu nie widzę. Osy i szerszenie wolą Venus i Palatinę bez siatki.

Na plenność MB też nie narzekam, bo jeszcze mnie nie zawiódł :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Ostatnio edytowano piątek, 28 sierpnia 2020, 23:13 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 11:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1275
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Jak bardzo można obciążyć dobrze wyglądający krzew MB?

Mam taki z głównym pędem <> 4m ;) - w tym roku zacznę go docelowo
formować. Będzie drewno takiej właśnie długości i coś na podobę Rojata.
Część latorośli poziomo, część pionowo. Całość ozdobi drewutnię...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 16:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Muscat Bleu dobrze sobie radzi nawet w dużych formach: pergolowych czy ściennych. Jak już będzie kilkuletni to spokojnie uciągnie z 8 i więcej kg i tylko od Ciebie będzie zależeć czy będziesz go jadł czy dla jakości wina zredukujesz mu owocowanie. Zredukowany jest pewniakiem na wino, bo jest na tyle wczesny, że spokojnie w naszych warunkach osiągnie parametry. Winiarze mają z nim jeden problem, bo nie lubią muszkatu w winie czerwonym, ale piłem takie wina, które wskazuję, że pewne posmaki daje się spokojnie obejść przez umiejętną winifikacji (i podejrzewam, że przez maksymalne przetrzymanie na krzewach). Zawsze jeszcze można z niego zrobić też wino różowe.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 19:56 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
Witam

Mam 13 krzewów w szpalerze ok co 1 m, winorośl okrywana na zimę więc mrozoodpornośc mnie prawie ??? nie dotyczy.

Odmian jest łatwa w uprawie ale , zebrać owoc to nie wszystko, trze ba go jeszcze jakoś przerobić z satysfakcją.
ostatnie 3 lata:
- maceracja i zainfekowanie octówką- poszło w kanał
- maceracja , trochę dosłodzone i prawie ok , ale kwasy za małe, i muskat przechodzi w aromat róży do pączków, niektórzy to kupują , a mnie nie powala
- tłoczone po zebranie na różowe, ( ale coś nie tak), kolor przebił się jak z maceracji, jakby się utleniło ??, a może coś się dostało obcego , niby pitne , nadal brakuje mi kwasów i charakteru wina, może coś nie tak robię

może ktoś mi zdradzi jakiś inny przepis. bo w tum roku MB wyjątkowo przespał Zimną Zofię i odpalił z opóźnieniem ale, wzorcowo.


tnowak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 05:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1275
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Ja zacznę od robienia soku ;)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 września 2020, 23:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Jest to jedna z nielicznyvch odmian dająca wina na północy Polski. A może tak nie dopuścić do pełnego dojrzenia, jak to robią kanadyjczycy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 września 2020, 20:00 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
Czyli jak robią to kanadyjczycy ??

Zbierają w którym momencie ?




niwa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 października 2020, 21:09 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
niva napisał(a):
Odmian jest łatwa w uprawie ale , zebrać owoc to nie wszystko, trze ba go jeszcze jakoś przerobić z satysfakcją.
ostatnie 3 lata:
- maceracja i zainfekowanie octówką- poszło w kanał
- maceracja , trochę dosłodzone i prawie ok , ale kwasy za małe, i muskat przechodzi w aromat róży do pączków, niektórzy to kupują , a mnie nie powala
- tłoczone po zebranie na różowe, ( ale coś nie tak), kolor przebił się jak z maceracji, jakby się utleniło ??, a może coś się dostało obcego , niby pitne , nadal brakuje mi kwasów i charakteru wina, może coś nie tak robię
może ktoś mi zdradzi jakiś inny przepis. [...]

Na odmianowe mam za mało owoców. U mnie Muscat Blue został przeróbką między innymi za sprawą Jupitera który jest beznasienny i ma rewelacyjny muskat w smaku, nikt muskata blue jeść nie chciał ( z wyjątkiem ptaków i os :D ).
Tak jak w zeszłym roku, w tym roku łączę Muscata Blue z Korai Bibor i Sirame w proporcjach 1 : 1 : 1
Na mój nos Muscat blue generalnie fajnie uzupełnia się z Korai Bibor, który ma łagodny muskat o innym charakterze, lepszą kwasowość i ekstraktywność. Do tego pasuje dodatek odmiany o charakterze owocowym, w podobnym terminie jest do zbioru sirame. W przyszłości myślałbym raczej o dodatku Sevara w mniejsze proporcji. Ewentualnie spróbuję zrobić same muskaty.
Zeszłoroczne wino z muscat blue rozeszło się jako pierwsze. Tegoroczne wbrew kiepskiemu sezonowi zapowiada się całkiem nieźle.
W miazdze osiem dni żeby trochę tanin jednak było. Bardzo intensywny kolor. Fajna, nie za niska kwasowość. Aromat bardziej owocowy, faktycznie 'róża do pączków' jest, ale nie dominuje.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Ostatnio edytowano czwartek, 22 października 2020, 21:37 przez piterAdam, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 października 2020, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Moje MB
Mam 2 krzewy , jeden pod ścianą a drugi w szpalerze.Z tego pod ścianą zjadłem owoce na początku października.
Z tego w szpalerze zebrałem wczoraj - 17 Brix. Krzew kilkuletni ; ok. 2,5kg/krzew. Owoce zdrowe!
Przy takiej pogodzie jak w tym roku na Mazowszu to MB powinien mieć na krzewie nie więcej jak 1kg :wink:
PS
I nie tylko MB :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 15:35 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Muscat Bleu i Galanth - na wino - które lepsze?

Zrobiłem w 2020 wino różowe mieszane z obu odmian. W smaku nie było zle, ale nie było też czysto pod kątem hybrydowych absmakow. Mam ochotę wykopać obie odmiany, ale może ktoś winifikowal osobno i któraś odmiana wypada lepiej? Owoce Galantha są bardziej aromatyczne, ale co z jakością wina?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 15:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
MB czystego robią wino w Szwajcarii i na tym moja wiedza się kończy. O czystym winie z Galanta nie słyszałem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO