Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 05:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 20:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
Ja go ograniczalem ale rok byl obiecujacy. Bez ograniczania spokojnie 10ka by pekla :-)
Wniosek jest taki... mozna z bleu robic dobre ale ciezkie wina. Barwi pieknie, ale potrzebuja czasu i fermentacji JM.

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 10:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Marcinie, udowodniłeś, że z tej odmiany możemy w Polsce zrobić bardzo dobre wino. Gratuluję.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 14:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Po takim sezonie jak 2016 nad Muscatem Bleu i Galanthem trzeba się poważnie zastanowić jako alternatywami dla późniejszych odmian przerobowych, bo mają one przynajmniej możliwość do końca września porządnie dojrzeć i nie zgnić zanim nastąpią jesienne perturbacje pogodowe, a nie szarpać się z Merlotami jak ci z Wieliczki z nadzieją że będziemy mieli październik jak w Grecji :lol: - (ciekawe jaki im w tak wspaniałych okolicznościach przyrody wyjdzie rocznik 2016 :?: ) , stąd pomału systematycznie dosadzam MB(i wreszcie posadzę Galantha).

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 14:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Galanth i Muscat Bleu mają też poważny plus: da się przyoszczędzić na opryskach.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 14:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
gronkowiec napisał(a):
Marcinie, udowodniłeś, że z tej odmiany możemy w Polsce zrobić bardzo dobre wino. Gratuluję.


Dziękuję :-)

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 15:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
RobertR napisał(a):
Po takim sezonie jak 2016 nad Muscatem Bleu i Galanthem trzeba się poważnie zastanowić jako alternatywami dla późniejszych odmian przerobowych, bo mają one przynajmniej możliwość do końca września porządnie dojrzeć i nie zgnić zanim nastąpią jesienne perturbacje pogodowe, a nie szarpać się z Merlotami jak ci z Wieliczki z nadzieją że będziemy mieli październik jak w Grecji :lol: - (ciekawe jaki im w tak wspaniałych okolicznościach przyrody wyjdzie rocznik 2016 :?: ) , stąd pomału systematycznie dosadzam MB(i wreszcie posadzę Galantha).


Ocho, czyżbyśmy mieli nowego Świętego Gralla? :mrgreen: Dopiero mi Marquette zaczęły mocniej owocować, Pinota W mam jednego, a NN Gronkowca nie zbudował jeszcze pnia.
Ale tym razem jestem do przodu bo Galantha już mam owocującego. :Yahoo!: (tyle, że jednego :( ).

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 15:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Po takim sezonie jak 2016 nad Muscatem Bleu i Galanthem trzeba się poważnie zastanowić

Odmianowego nie robiłem, ale Muscata Bleu od dawna łączę w nastawie z Nerem, Kazaczką i Mediną.
W zeszłym roku połączyłem resztki niemieszczące się w balonie z resztkami Ronda i to połączenie mi osobiście spasowało.
W tym roku już dzisiaj połączyłem całe oba nastawy, ale tym razem oba na "różowo" - czas pokaże czy dobrze
zrobiłem :)

Cytuj:
Ale tym razem jestem do przodu bo Galantha już mam owocującego. :Yahoo!: (tyle, że jednego :( ).

To jestem ciut do przodu - mam dwa i oda owocowały pierwszy raz w tym roku :wink:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 15:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
RobertR napisał(a):
Po takim sezonie jak 2016 nad Muscatem Bleu i Galanthem trzeba się poważnie zastanowić jako alternatywami dla późniejszych odmian przerobowych, bo mają one przynajmniej możliwość do końca września porządnie dojrzeć i nie zgnić...(ciekawe jaki im w tak wspaniałych okolicznościach przyrody wyjdzie rocznik 2016 :?......
Większe ilości Muscat Bleu mogłem już dosadzić kilka lat wstecz, ale powstrzymywało mnie słaba plenność w niskiej formie, ale kiedy moją lokalizację zaczęły nawiedzać coroczne przygruntowe przymrozki wyprowadziłem formę wysoki jednoramienny Guyot na pniu 1,7 metra. Po 2 latach, kiedy pień zgrubiał 2,5-3 cm odmiana pokazała swoją klasę po względem plenności, wielkości gron i jagód. W tym roku krzew był obciążony co najmniej 7-8 kg dorodnymi gronami, które mogłem na wino zebrać 20-25.09. Kwasów nie mierzyłem, ale refraktometr pokazał średni 21 brix. Kwasy nie powinny być problemem przy dostępności wielu gatunków drożdży metabolizujących kwas jabłkowy. Mam jeszcze trochę miejsca na dosadzenie 4 krzewów, to razem będzie 9 sztuk i to wystarczy na zrobienie co najmniej 20 litrów.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 15:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
gronkowiec napisał(a):
RobertR napisał(a):
Po takim sezonie jak 2016 nad Muscatem Bleu i Galanthem trzeba się poważnie zastanowić jako alternatywami dla późniejszych odmian przerobowych, bo mają one przynajmniej możliwość do końca września porządnie dojrzeć i nie zgnić...(ciekawe jaki im w tak wspaniałych okolicznościach przyrody wyjdzie rocznik 2016 :?......
Większe ilości Muscat Bleu mogłem już dosadzić kilka lat wstecz, ale powstrzymywało mnie słaba plenność w niskiej formie, ale kiedy moją lokalizację zaczęły nawiedzać coroczne przygruntowe przymrozki wyprowadziłem formę wysoki jednoramienny Guyot na pniu 1,7 metra. Po 2 latach, kiedy pień zgrubiał 2,5-3 cm odmiana pokazała swoją klasę po względem plenności, wielkości gron i jagód. W tym roku krzew był obciążony co najmniej 7-8 kg dorodnymi gronami, które mogłem na wino zebrać 20-25.09. Kwasów nie mierzyłem, ale refraktometr pokazał średni 21 brix. Kwasy nie powinny być problemem przy dostępności wielu gatunków drożdży metabolizujących kwas jabłkowy. Mam jeszcze trochę miejsca na dosadzenie 4 krzewów, to razem będzie 9 sztuk i to wystarczy na zrobienie co najmniej 20 litrów.


formę wysoki jednoramienny Guyot na pniu 1,7 metra. ?
To jak Ty zbiory prowadzisz? pień1,7m? Ja mam wysoki bo 1,10, podwójne stale ramiona, im więcej drewna tym lepiej.

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 15:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
WinaMarcina napisał(a):
formę wysoki jednoramienny Guyot na pniu 1,7 metra. ?
To jak Ty zbiory prowadzisz? pień1,7m? Ja mam wysoki bo 1,10, podwójne stale ramiona, im więcej drewna tym lepiej.

Zapewne kurtyna.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 16:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Nie żadna kurtyna, tylko wysoki Guyot z swobodnie zwisającymi latoroślami, które czasami przeplatam na drucie 1,3 metra nad ziemią.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
gbed napisał(a):
Ocho, czyżbyśmy mieli nowego Świętego Gralla? :mrgreen: Dopiero mi Marquette zaczęły mocniej owocować, Pinota W mam jednego, a NN Gronkowca nie zbudował jeszcze pnia.
Ale tym razem jestem do przodu bo Galantha już mam owocującego. :Yahoo!: (tyle, że jednego :( ).


Jak na razie święty Graal jest u mnie jeden nazywa się Roesler (plus kilku dobijających się w miarę upływu czasu pretendentów). Chodzi o to że przy tak krótkim okresie wegetacyjnym, ilości opadów i chorób jakie się w tym klimacie trafiają czasem nawet dla Roeslera może być za krótko aby porządnie dojrzał(zasadniczo dojrzewa w pełni na ok. 10.10). Byle jaka dojrzałość aby tylko "winko" zrobić mnie nie interesuje. A MB czy Galanth przynajmniej porządnie dojrzeją, MB jest u mnie jedną z najwcześniejszych i najzdrowszych odmian.
W perspektywie tego roku już teraz widać że uprawa vinifer w przypadku dużych nasadzeń może się skończyć katastrofą. Nawet pancerniaki jak C. Cantor - co prawda nie pryskane pod koniec łapały sz.p.
A Vinifery jak np. 100% Zweigelta mi zgniło mimo pełnej ochrony chemicznej, oraz 85 % Dunaja, a teraz gnije np. Merlot itd.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 21:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
RobertR napisał(a):
...Jak na razie święty Graal jest u mnie jeden nazywa się Roesler...
Najciekawsze jest to, że u mnie najzdrowsze tego roku były właśnie vinifery. Ani jedno grono nie miało szarej pleśni. Wracając do Roeslera, niestety nie jest taki super.
Jagody pękają, a w nich rozwija się szara pleść. Porażone są cholernie nie smaczne, co dyskwalifikuje całe wino. Musiałem tego roku odszypułkowywać ręcznie.
Najśmieszniejsze jest to, że ograniczyłem go do około 1kg/krzew. Cukier doszedł do 21,4 Brix ale kwasy 11,85g/l nie pozwoliły mi zrobić niczego niż miód pitny.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Erikos napisał(a):
RobertR napisał(a):
...Jak na razie święty Graal jest u mnie jeden nazywa się Roesler...
Najciekawsze jest to, że u mnie najzdrowsze tego roku były właśnie vinifery. Ani jedno grono nie miało szarej pleśni. Wracając do Roeslera, niestety nie jest taki super.
Jagody pękają, a w nich rozwija się szara pleść. Porażone są cholernie nie smaczne, co dyskwalifikuje całe wino. Musiałem tego roku odszypułkowywać ręcznie.
Najśmieszniejsze jest to, że ograniczyłem go do około 1kg/krzew. Cukier doszedł do 21,4 Brix ale kwasy 11,85g/l nie pozwoliły mi zrobić niczego niż miód pitny.


Jak niedawno napisał na forum ZbyszekB nie ma co na siłę dopasowywać odmiany do danego stanowiska tylko uprawiać to co do danego siedliska pasuje. Takich odmian wyklarowało się u mnie co najmniej kilka. To jest właśnie Muscat Bleu, Goecseji Zamatos, C. Cantor, Duna G., ale przede wszystkim Roesler który zachowuje się u mnie inaczej niż w wielu innych siedliskach, nie choruje na m.rz, nie zapada na sz.p. zebrałem go 02.10 przed ulewnymi deszczami z cukrem 22 Brix, kwas niecałe 9g/l (mniej niż w 2015) i co najważniejsze prawie 4 kg z krzewu :!: (rozstaw 1,25m)przy obciążeniu zaledwie 1 grono na latorośl. :) Oczywiście chętnie przetrzymał bym go do połowy października ale przy tm "globalnym ociepleniu" październikowym w Polsce i temperaturami 5 c nic by to nie dało, a pewnie by sprawę pogorszyło. Jak dotąd największym zagrożeniem dla Roeslera były osy, ale w tym roku się wyniosły, bądź gniazda zalała woda. Przy tym przebiegu pogody w 2016 ( to już dobrze ponad 400 mm deszczu od pocz. lipca) vinifery oprócz Rubineta, Aliberneta, CF i CS dały d.... kompletnie (ale Rubinet i Alibernet to ilościowo dobrze ponad połowa moich vinifer i 25 % wszystkich nasadzeń, więc tragedii nie ma).

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 10:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
RobertR napisał(a):
... zebrałem go 02.10 przed ulewnymi deszczami z cukrem 22 Brix, kwas niecałe 9g/l (mniej niż w 2015) i co najważniejsze prawie 4 kg z krzewu :!: (rozstaw 1,25m)przy obciążeniu zaledwie 1 grono na latorośl. :) ...
Tak się składa, że w 2015r też miałem obciążenie 4kg z krzewu i Kwasy 8,77g/l więc nie ma reguły, u Ciebie zachowuje się podobnie jak u mnie.
RobertR napisał(a):
...nie ma co na siłę dopasowywać odmiany do danego stanowiska tylko uprawiać to co do danego siedliska pasuje. ...przede wszystkim Roesler który zachowuje się u mnie inaczej niż w wielu innych siedliskach,...
Idąc za powyższym stwierdzeniem to także nie pasuje on do Twojego siedliska skoro kwasy ledwo poniżej 9 udało się osiągnąć. Sam napisałeś:
RobertR napisał(a):
...Byle jaka dojrzałość aby tylko "winko" zrobić mnie nie interesuje...
Niestety z powyższych parametrów czyli nie dojrzałych owoców "wina" nie zrobisz. Więc jaki to święty graal?

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO