Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 10:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 21:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2009, 01:00
Posty: 75
Lokalizacja: Podkarpacie
tomest napisał(a):
Przepraszam, że zawracam głowę takimi prostymi pytaniami, jednak po to je zadaję, aby uzyskać merytoryczne odpowiedzi, bom w końcu "przedszkolak" a nie "mistrz", uczę się i tylko wstępnie rozważam możliwości. Robił ktoś z Was wino odmianowe z Muscata Blue?


W tym wątku kolega Manuns wspominał, że wino z Muskat Bleu nieźle się zapowiada. Spróbuj go zapytać.

Pozdrawiam

Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 21:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 21 lutego 2012, 16:15
Posty: 45
Lokalizacja: Konstancin - Jez/Mazowsze
Witajcie,
Minęło kilka lat od założenia wątku a nadal nikt nie pochwalił się efektem winifikacji Muscat Bleu ???
Pytam bo jest to bardzo odporna i plenna odmiana. Na razie mam jeden krzaczek (jako deser) i około 25 sadzonek :crazy: , które zastanawiam się czy sadzić jako dodatek do Rondo lub Regent.
Podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami

Ps. Chętnie kupię kilka kg. do ewentualnych eksperymentów ( najlepiej okolice: W-wy / Pułtuska / Grójca)

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 10:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Też przymierzam się do zrobienia wina, ale poczekam do przyszłego roku, ponieważ na razie mam za mało do zrobienia co najmniej 10 litrów eksperymentalnego. Ostatnie grona zostały zjedzone kilka dni temu. Cukier na poziomie 21 brx, podobnie jak Rondo, ale organoleptycznie kwasy mniej wyczuwalne.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 17:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Dorzucam Muscata Bleu do Regenta i Ronda. Pięknie dodaje aromatu do wina. Odmianowego nie zrobię, bo mam za mało, a jeśli bym więcej miała, to bałabym się, że może być za intensywny ten muskat.
Owoce na świeżo są przepyszne :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
kuneg napisał(a):
Dorzucam Muscata Bleu do Regenta i Ronda. Pięknie dodaje aromatu do wina. Odmianowego nie zrobię, bo mam za mało, a jeśli bym więcej miała, to bałabym się, że może być za intensywny ten muskat.
Owoce na świeżo są przepyszne :)

A jak oceniasz wydajność moszczu Muscata Bleu w porównaniu do Regenta?

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 20:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Nie wiem, bo po zmieleniu fermentuję wszystko razem na miazdze 3-4 dni, a dopiero potem wyciskam. Nie przerabiam osobno.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 20:32 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 21 lutego 2012, 16:15
Posty: 45
Lokalizacja: Konstancin - Jez/Mazowsze
kuneg napisał(a):
Owoce na świeżo są przepyszne

Tylko te pestki, gdyby nie one... :Yahoo!:

Pięknie dziękuję za Wasze opinie i doświadczenia, którymi się podzieliliście.
Te 3/4 kg które cały czas wiszą na krzaczku dodam do jakiegoś małego nastawu Rondo lub Regent a już od wiosny zaczynam przygodę z MB :wink2:

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 21:33 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
Witam

Odpalam w tym roku Muscat Blue ok 15 ltr moszczu w tym około 3 kg New York Muscat, jako że deserówy mają gluta, podfermentuje je trochę , zanim będę wyciskał, cukry nie powalają , kwasów tez nie za dużo, fermentujemy chyba na lavinach, ale nie pamiętam jakich. Po 2 dniach maceracji glut jest nieprzyjemny, czuć perfumiaka , i słodycz. Po 4 dniach skórki troszkę się oddzielają i moszcz przechodzi w półsłodki, oczywiście muscat jest nadal mocno wyczuwalny, ale obok stoi nastaw z MO, wiec będziemy porównywać białe z ciemnym, co z tego wyjdzie to nie wiem. Czy to będzie pijalne, się okaże, czy znajdzie swego amatora, jeżeli nie to będziemy grzać na 70

tnowak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 11:22 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 168
Lokalizacja: Bielsko Biała
Jakoś mi nie pasuje ten zapach w czerwonych winach z Muscatem B. i Galantem, w tym roku spróbuję zrobić kilka litrów różowego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 11:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
mcz napisał(a):
Jakoś mi nie pasuje ten zapach w czerwonych winach z Muscatem B. i Galantem


Niestety nie pamiętam kto, ale ktoś wspominał tu kiedyś, że MB należy dłużej potrzymać na krzaku i wtedy traci on swój, nietypowy dla wina czerwonego, muszkat.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 13:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
przemgo74 napisał(a):
mcz napisał(a):
Jakoś mi nie pasuje ten zapach w czerwonych winach z Muscatem B. i Galantem


Niestety nie pamiętam kto, ale ktoś wspominał tu kiedyś, że MB należy dłużej potrzymać na krzaku i wtedy traci on swój, nietypowy dla wina czerwonego, muszkat.


Potwierdzam, to jest fakt, wróciłem dziś rano z wakacji nie było mnie tydzień w Polsce i od razu rzuciłem się na ostatnie grona MB.
Od razu wyczułem, że muszkat jest dużo słabszy i skórka taka jakby mniej cierpka i bardziej chrupiąca.
Przepyszne, dzisiaj zmierzone 22Bx przy obciążeniu ok. 5kg
No chyba, że ten duży cukier wszystko maskuje...

Bardzo jestem ciekaw eksperymentów z winifikacją MB. Koniecznie dajcie znać.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 13:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
Muskat ... Krótka recenzja mojego wina
Na poczatek o jego winifikacji - zbior 1.10.2014
Fermentacja na maurivinach, pozniej 2-ga fermentacja jablkowo-mlekowa - chcialem mocno zbic kwasy ( dodatek spory platkow debowych francuskich i amerykanskich - nuty wanilii)
Maceracja 7 dni sr temp. 11 stopni.
Wino musi dojrzec i potrzebuje czasu. Ale daje piekna barwe i zaskakujace rezultaty dopiero po 24 miesiacach... Dodam tylko ze muskatowe aromaty ulatuja, dla mnie na całe szczeście :-)
A teraz krotka recenzja kolegi Roberta z naszego forum:

Muscat Bleu to wino z iskrą i taką magnetyczną głębią koloru.
Pierwszy nos dojrzały ziemisty. Drugi nos eksplozja aromatów, przejrzałe czereśnie przejrzałe wiśnie i gorzka czekolada, petarda aromatów.
W smaku znów dojrzałe wiśnie i gorzka czekolada i taka ziemistość która wynosi wino na wyższy poziom.
Finisz mocny przyjemny ze zbilansowaną cierpkością, trzyma zaskakująco długo ślinianki we wspomnieniu tej nuty grzechu którą się zaznało.
Zawsze można znów wypić drugi łyk i rozpocząć przygodę od nowa, z tym winem ta przygoda może trwać butelkami. Rewelacyjne wino do czerwonych mięs które można kupować skrzynkami, co ja mówię skrzynkami, ja chcę cały kontenerowiec tych butelek aby być co wieczór zabierany w tą pasjonującą przygodę.


PS w tym roku parametry - zbior 1.10.2016
21brix
8 kwasy
Obciazenie krzewu ok 5-6 kg
( za rok wieksza redukcja mnie czeka ;-)

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 20:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Galanth?! hmm... Tu się nie ma co zastanawiać. :clap: Jak nie przerobisz to ze smakiem zjesz. A jak nie posadzisz więcej sztuk to nie przerobisz, bo zjesz i nic nie zostanie. :)

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 20:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Spokojnie z tym obciążeniem, wytrzymuje spore.


Załączniki:
Muscat Bleu (2).jpg
Muscat Bleu (2).jpg [ 89.35 KiB | Przeglądane 941 razy ]

_________________
****
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Ja także Muscata bleu nie ograniczam.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO