Teraz jest piątek, 19 kwietnia 2024, 18:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Muller-Thurgau
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 09:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 grudnia 2008, 01:00
Posty: 79
Lokalizacja: Jawor/Wroc³aw
Witajcie!

Otworzyłem ten temat, gdyż zastanawiam się nad posadzeniem sadzonek tej właśnie odmiany u siebie w winniczce, jednak nie znalazłem o niej zbyt wielu informacji. Być może w tym temacie uzbiera się ich na tyle, by rozwiać moje wątpliwości.

Jest jeszcze jedna sprawa w związku z tematem. Otóż wyczytałem wczoraj w jednej z książek o winie, że pewnego dnia Profesor Muller, z szwajcarskiego Thurgau zapragnął stworzyć grono, nadające się do wczesnych zbiorów, przypominające w smaku Riesling. Z powodzeniem skrzyżował Riesling z Sylvanerem, w efekcie czego gatunek Muller-Thurgau jest aktualnie najczęściej uprawiany w Niemczech. Czy aby na pewno jest to gatunek najczęściej uprawiany w Niemczech?

Z tego krótkiego opisu wynika, że w smaku wino z tej odmiany powinny być co najmniej niekiepskie.

W opisie odmian zamieszczonym na naszej stronie jest z kolei napisane, że owoce mają smak muszkatowy, dojrzewają między 11 a 20 września, i że nadają się do uprawy w najcieplejszych rejonach naszego kraju.

Wszystkie te informacje przemawiają jak najbardziej na plus. Po pierwsze lubię muszkatowe odmiany (delikatnie muszkatowe), a poza tym moja winniczka mieści się (będzie się mieścić) w jednym z najcieplejszych regionów w karaju, a do tego pora dojrzewania wydaje się być w miarę zachęcająca.

Z drugiej strony , wyczytałem w jednym z postów wypowiedź Macieja, który zauważa, iż wino z tej odmiany jest proste i niczym szczególnym się nie wyróżnia.

Jeśli ktoś z Was, drodzy Forumowicze, ma jakieś większe doświadczenia z tą odmianą to bardzo proszę o wskazówki, opisy, własne spostrzeżenia.

Być może wiecie, jaki to ma SAT?

Pozdrawiam!!!

_________________
www.enotech.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 13:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Michał, najpopularniejszą odmianą w Niemczech jest Riesling (21,2 tys. ha, czyli prawie 21% upraw winorośli); MT jest drugi - 14 tys. ha. Ale bardzo delikatny - to odmiana, która najczęściej wymarza w Niemczech.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 13:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 czerwca 2008, 01:00
Posty: 84
Lokalizacja: Ciemnice/ lubuskie 52° 01' 50'' N
Badania genetyczne dowiodły że w MT nie ma genów Sylvanera, jest natomiast udział Magdalenki Królewskiej. Od pewnego czasu udział MT w areale niemieckich winnic systematycznie spada, głównie na rzecz odmian czerwonych (ach ta moda). W 20o5-2006 był na miejscu 2 za Rieslingiem, który ma się dobrze i jest systematycznie dosadzany. Co do wina to są różne opinie. Ja wolę się nie wypowiadać.
Jeżeli posadzisz to szczerze radzę okrywaj, jest mało odporny na mróz a ten zdarza się także i na południowym zachodzie.
Pozdrawiam
PS. Maciej zdążył poda pewne informacje przede mną:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 14:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 7 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 347
Lokalizacja: Winnica Villa Nova k/Suwałk
No cóż Michale,
Opinie o tej odmianie są mocno podzielone. Miałem z nią sporo do czynienia, uprawiałem też przez pewien czas w swojej winnicy. U mnie nosiła ona nazwę Rivaner (tak ją zwą w krajach frankofońskich, jako Riesling+Sylvaner=Rivaner.
Jest to rzeczywiście odmiana wczesna, w Luksemburgu zbieraliśmy ją jako pierwszą, ale zapomnij o datach typu 10-20.09. Zbiera się ją jak każdą odmianę, kiedy dojrzeje. Nie wierzę, żeby pod Wrocławiem było to wcześniej niż w Luksemburgu, a tam zaczynaliśmy w okolicach 25.09.
Generalnie odmiana na bardzo przyjemne, kwiatowe w aromacie wino do zużycia w ciągu roku (Jaahreswein). Wtedy potrafi być pyszne, ale rok później to już przeciętny kwachol, który się piło dla zabicia pragnienia podczas pracy w winnicy. Hugh Johnson wyraża się o nim niezbyt pochlebnie. A jednak, jedno z najlepszych Trockenbernauslese, jakie piłem w życiu, pochodziło właśnie z tej odmiany. Oto cytat z artykułu Macieja na naszej stronie Winnice Polskie: " Müller Thurgau 2006 TbA – 6,5% alk., 16,2g/l kw., 326,5 RZ: wino absolutnie unikalne (pisaliśmy o nim w artykule „125-lecie odmiany Müller-Thurgau”) – moszcz z jednej z lokalizacji zawierał 304 Oe, tj. około 700g cukrów w litrze! Po fermentacji zawartość cukru resztkowego wyniosła 326,5g/l przy zawartości alkoholu 6,5%. Tego wina nie zapomnimy nigdy: ciemno bursztynowa suknia, silne aromaty rodzynek i chleba na pierwszym planie, finezyjne aromaty kwiatowo-miodowe w tle, skoncentrowane w ustach, wielka słodycz, jednak zharmonizowana wysoką kwasowością. Wino w konsystencji zbliżone do miodu. Jeśli uwzględnić nakład pracy (zbiór – około 20 godzin na litr moszczu), zupełnie nie dziwi cena tego szlachetnego trunku, zblizona do 150EUR/litr, choć i tak wysoka wydaje się zasadna. Z pewnością najlepsze wino z Müller-Thurgau jakie kiedykolwiek powstało i chyba nigdy się już ono nie powtórzy. Esencja i pokarm bogów. Dostępne nieco ponad 100 butelek."
Cały artykuł i trochę więcej o odmianie dostępne pod: http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... p;Itemid=6
No cóż, widać, że odmiana kontrowersyjna, ale według mnie na południowym zachodzie Polski ma szansę na sukces.
Trzeba wziąć tylko pod uwagę ważne wady: duża podatność na choroby grzybowe, zwłaszcza mączniaka rzekomego i szarą pleśń (zapomnieć o uprawach nawet pseudo ekologicznych), bardzo mała mrozowytrzymałość (-19'C) oraz bardzo słabe drewnienie łozy przed zimą (to na Suwalszczyźnie, w Dolnośląskiem nie musi być problemem). Jak ktoś chce się zmierzyć z tymi problemami, można uprawiać. Może nawet dzięki naszej specyfice klimatycznej zrobić wyjątkowe Trockenbernauslese, albo Eiswein.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 14:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 grudnia 2008, 01:00
Posty: 79
Lokalizacja: Jawor/Wroc³aw
W takim razie w niektórych książkach piszą bzdury. Tak zresztą myślałem, że to Riesling zajmuje największy areał upraw, jednak wolałem się upewnić, niż walnąć babola.
Swoją drogą, skoro zostało udowodnione genetyczne pochodzenie tej odmiany, to w opisie odmian też przydałoby się dokonać korekty.

Zapomniałem jeszcze o jednej książce, któą posiadam, a mianowicie 101 odmian winorośli R. Myśliwca i B. Sękowskiego. Podejrzewam, że większość z Was też jest szczęśliwymi posiadaczami tej ampelografii, ale dla tych, którzy takowej nie posiadają przytoczę pewne,moim zdaniem najistotniejsze, informacje.

Jak podają autorzy grona ważą przeciętnie 120 g, maksymalnie - 400 g.
Kształt gron cylindryczno-stożkowy, zwarte lub średnio zwarte.
Jagody kulisto-elipsoidalne o średnicy około 15 mm, zółtozielone z delikatnym woskowym nalotem.

Odmiana jest przystosowana do uprawy szpalerowej - polecany sposoby prowadzenia to jedno i dwuramienny sznur Guyota a także forma Casaneve'a.

Plenność - wysoka.
Pora rozpoczęcia okresu wegetacji: późna
Pora rozpoczęcia kwitnienia: średnio wczesna
Pora zbierania owoców na wino: średnia
Odporność na mrozy: (VII) średnio wrażliwa. Po uszkodzeniach regeneruje się dobrze.
Odporność na choroby: wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Wymaga stałej kontroli i profilaktycznych oprysków chemicznych.
Liście przebarwiają się na brunatno-złoty kolor.

Przeznaczenia: Odmiana typowo przerobowa służąca do wyrobu lekkiego, białego, stołowego wina typu Riesling. Odmiana polecana do uprawy w chłodniejszych regionach winniczych. Wrażliwość na mrozy i choroby ogranicza jednak zastosowanie tej odmiany na szerszą skalę w Polsce.

Poza tym jest napisane, że odmiana ta została otrzymana w 1882 roku.
Nie ma nic na temat jej muszkatowego smaku.

To są oczywiście wiadomości czysto teoretyczne, jakie serwują nam R. Myśliwiec i B. Sękowski.
Chętnie dowiedziałbym się co mają na ten temat do powiedzenia osoby, które tę odmianę hodują w swoich winnicach. Jak to jest z tymi chorobami, smakiem, odpornością i regeneracją po przymrozkach, no i jaki ma SAT, jeśli ktokolwiek wie coś na ten temat.

Pozdrawiam!!!

_________________
www.enotech.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 14:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 grudnia 2008, 01:00
Posty: 79
Lokalizacja: Jawor/Wroc³aw
Jurku,

Pisaliśmy swoje posty w tym samym czasie, jednak Ty wysłałeś swoją wiadomość szybciej. Może to teraz dziwacznie wyglądać.
Dziękuję Ci za fachową opinię.

Pozdrawiam!!!

_________________
www.enotech.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 14:35 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 360
Lokalizacja: Polkowice- Jakubów
Mam dwa krzewy MT na próbę i chętnie dosadzę jeszcze trochę. W tym roku dobrze zawiązał owoce i to po dość ostrej zimie (bez okrywania). Chętnie zjadany przez ptaki (jako jeden z pierwszych). Podstawowa ochrona (4 opryski w sezonie) zapewnia pełną zdrowotność krzewów (jak do tej pory). Najpowszechniejsza odmiana uprawiana w Czechach. Często się zdarza, że w czeskich winnicach wino z MT jest najlepszym winem jakie można tam spróbować a to ze względu na jakość i dojrzałość plonu. Na winie z MT rzadko się zawodzę. Oprócz wina z MT w tym roku najbardziej smakowały nam wina z Veltlinera Zielonego. Wg mnie odmiana MT jest jedną z odpowiedniejszych vinifer dla naszych warunków klimatycznych choć jego nazwa często kojarzona z marnej jakości niemieckimi (i nie tylko) winami stołowymi odstrasza co poniektórych "purystów" wionoroślowo-winiarskich :wink: .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 16:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 370
Lokalizacja: Mazańcowice k/ Bielska-Białej
Tak jak Art napisał w Niemczech odmiana bardzo popularna jakiś czas temu, ze względu na dużą plenność, wyrabiano z niej głównie proste wina stołowe niskiej jakości, i temu źle odbierana obecnie na rynu. Obecny areał upraw wynika z starchy nasadzeń, i to raczej tendencja spadkowa.
To informacje jakie znalazlem jakiś czas temu w internecie(prawdopodobnie wikipedia).

Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO