Teraz jest wtorek, 3 czerwca 2025, 14:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 19:40 
czeladnik
czeladnik

a więć jak w temacie posiadam winorośl dość starą 2 krzaczki które mają po jakies 15 lat. To własnie od nich zaczeła się moja przygoda z winoroślą. Teraz mam 11 krzaczków i kilka nowych sztorbów. Jednak nieznam ich nazw. Może ktoś z was pomoże w identyfikacji tych winorosli. Teraz podam linki do fotek krzaczków starych. Acha na spodniej stronie liście mają taki jak by meszek biały czy pajęczynkię taką.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia są zrobione w tamtym roku. Kolejne zdjęcia umieszczę w przyszłości a teraz mam nadzieję że te bendą działały. Mam jeszcze dwa inne odmiany winorosli białą i fioletową. Też nieznam oidmiany biaław tamtym roku miało owoc(3lata miała) i będzie owocowąc prawdo podobnie w tym roku bo ma w tym roku 3 lata.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 19:49 
Ekspert
Ekspert

Jakaś hybryda (krzyżówka) labruski z riparią.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 20:48 
Ekspert
Ekspert

Podobne do Alwooda.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 21:10 
czeladnik
czeladnik

a oto kolejne zdjęcia innego kraczka. Ma owoce wielkości średniej bynajmiej w tamtym roku o koloże zółtawo bizielonym słodkie, dojrzewają pózno.
Owoce na tym jak to kolega nazwał labrusce być może dojrzewają pózno, owoc tez jest słodki, skórka delikanie odchodzi od miąszu, a owoc jest pyszny z małymi ziarkami, Jak się zje wiekszą ilość od razu to takie jest dziwne uczucioe pieczenia języka. A oto fotki wionorśli zólto- zielonej że tak powiem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A oto fotki winorosli kolejnej fioletowej jeszcze nie owocowała ma zaledwie 2 lata. Bardzo silnie rośnie.
Obrazek
Obrazek
Czy jeżeli ta winorośl fioletowa na pierwszych zdjęciach jest labruską to czy w takim razie można z niej robić winko planuję w tym roku zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Rób, rób, tylko nie częstuj nim innych :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 09:31 
Kiper
Kiper

Dominiko. zmieniłaś chyba nie tylko wygląd ale również styl. Stałaś się bardziej zgryźliwa. Dlaczego nie częstowac innych? Myślisz, że to wino będzie mniej aromatyczne? Wszystko zależy od upodobań.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 09:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"] Dlaczego nie częstowac innych? Myślisz, że to wino będzie mniej aromatyczne? Wszystko zależy od upodobań.

Wręcz przeciwnie, będzie bardzo aromatyczne :lol: , tylko, że ten aromat mało komu pasuje. Ale fakt o gustach się nie dyskutuje.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 17:12 
czeladnik
czeladnik

Według mnię niektórzy piszą aby pisać i sprawić przykrość innym. Chyba aby ilość postów nabić, a swoją wypowiedzią nie wprowadzają nic nowego do problemu przedstawionego.(w tym wypatku przez zemnię. Poprostu niemam narazie miejśca aby zrobić winniczkie z prawdziwego znarzenia poletko na taką winnicę kosztuje dlatego więc na krzaczkach co teraz mam testuję uczę się przycinac itp. Staram sobie wyporzyczyć ksiązki zbieram informacje na różnych stronkach w tym z tej stronki bardzo wiele wyniosłem i za to bardzo wszystkim dziękuję. WYbaczcie za błędy ale jestem zmęczony po pracy. Ale to mi się zwróci za kilka lat jak uzbierą odpowiednią sume na zakup ziemi tylko ile to jest odpowiednia suma. Myśle o poletku 1 ha. Marzyć zawsze można.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 17:38 
Ekspert
Ekspert

Żeby nie sprawiać Ci przykrości :wink: podaję swoje typy:
1.Alwood
2.Magdalenka Andegaweńska ( napewno nie żadna labrusca jak to określił Twój kolega.)
3. Jak zaowocuje , to się potypuje :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 17:59 
czeladnik
czeladnik

:D A może znasz jakąs stronkie na której mogę poczytać o tej odmianie Awood bo niemogę znaleść w google pewno zle szukam.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 18:13 
Kiper
Kiper

Ja znalazółem taka jedna stronke,ale pewnie jej nie znasz :wink: :http://www.winogrona.org/modules.php?name=Odmiany&file=index&op=szczegol&id=17

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 18:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="DavidOS"]:D A może znasz jakąs stronkie na której mogę poczytać o tej odmianie Awood bo niemogę znaleść w google pewno zle szukam.

Nie ma takiej odmiany Awood

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
współpraca ze wschodem - to przyszłość polskiego winiarstwa

Gdzieś już to wyczytałem ?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 19:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]Dominiko. zmieniłaś chyba nie tylko wygląd ale również styl. Stałaś się bardziej zgryźliwa. Dlaczego nie częstowac innych? Myślisz, że to wino będzie mniej aromatyczne? Wszystko zależy od upodobań.
Włodekj

Drogi Włodku, to nie była żadna zgryźliwość, tylko raczej żartobliwa forma zwrócenia uwagi, że nie jest to najlepszy wybór na wino. Czytając forum nie zauważyłam, żeby labruski (a właściwie wino z nich) miały jakoś dużo zwolenników, delikatnie mówiąc. Niektóre odmiany jak za bardzo dojrzeją uwalniają posmak labruski i dlatego radzi się w ich przypadku wcześniejszy trochę zbiór, żeby tego posmaku uniknąć. Gdyby ten aromat był atrakcyjny, raczej radzono by inczej, tak sądzę.

A DavidOS wyraźnie napisał
Cytuj:
Czy jeżeli ta winorośl fioletowa na pierwszych zdjęciach jest labruską to czy w takim razie można z niej robić winko planuję w tym roku zrobić

I do tego się odniosłam.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 20:07 
czeladnik
czeladnik

Przepraszam zjadłem literkię oczywiście chodziło mi o Alwood. Z góry przeprosiłem już za błędy zmenczony jestem ale to nic. A ta winorośl na ostatnich fotkach ma fioletowe owoce wiem bo od sąsiada a jego dawno nie widziałem w tamtym roku pojechał do Francji i chyba nie wrócił. Bardzo intensywnie rośnie jak by jakis altanowiec. Być może jest to podobna do ronda. Mi się wydaje że odmiana zółto-zielona to jest Iza zalewska albo Izabella... tak mi się przypomina jak ją kupowałem ze było w nazwie jakieś imię kobiety... Przyjżyjcię się fotkom pod względem tych odmian czy pasuje ona.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 21:17 
Ekspert
Ekspert

Mała podpowiedź: Iza Zaliwska bardzo wcześnie dojrzewa - w połowie sierpnia jest zdatna do jedzenia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1