Teraz jest poniedziałek, 9 czerwca 2025, 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 października 2018, 22:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
MarcinJ napisał(a):
Miałem, wykopałem, wczesny, krzewy odporne na mączniaki, może minimalnie podatny na prawdziwego.
Problem jeden - podatny na szarą pleśń, zbite grona.


Zbite to fakt, ale podatne na szarą pleśń jedynie w zawilgoconych dołkach :) U nie na górce ani śladu szarej pleśni.

PS. Tak na marginesie to podejrzewam tu Leona z Cabernetem

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 11:31 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna

Zbite to fakt, ale podatne na szarą pleśń jedynie w zawilgoconych dołkach :) U nie na górce ani śladu szarej pleśni.

PS. Tak na marginesie to podejrzewam tu Leona z Cabernetem

milo jeszcze ze tu zagladasz
Czy mozesz jeszcze raz potwierdzic co przewinelo sie przez twoja winnice?
Ile lat testujesz i czy widzisz dla jakiejs krzyzowki Blattenera jakies wieksze perspektywy?
Z tego co pamietam ty lubisz usuwac,ja usuwam tylko gdy jest to konieczne ,bo kazy rok jest inny .
pierwszym kryterium jest odpornosc na choroby


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 lutego 2020, 23:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wg https://glossary.wein-plus.eu/pinotin , twórca odmiany Pinotin przyznał się do pomyłki w rodowodzie tej odmiany.
Pinotin=Cabernet Sauvignon x ( Sylvaner x ( Riesling x Vitis vinifera) x (JS 12417 x Chancellor ))
Ale ostatnio niemieckie badania genetyczne nie potwierdziły takiego rodowodu.
wg w/w badań Pinotin = Cabernet Sauvignon x Regent i tak już zostało to zmienione i zapisane w bazie VIVC
http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=19994 :!: :!:
Jakby tego zamieszania nie wystarczało , to Instytut Francais de la Vigne et du Vin prowadząc badania fenologiczne kilkunastu odmian PIWI
stwierdził ,że Pinotin dojrzewa bardzo wcześnie ; w podobnym czasie lub nawet wcześniej od Solarisa :?: :!:
Pinotin
Solaris
Jeżeli ktoś uprawia Pinotina i takie odmiany jak: Solaris, Johanniter, Muscaris, Monarch itp to prośba o porównanie terminów dojrzewania i zbiorów tych w/w odmian.
Potrzeba będzie skorygować naszą WIKI.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 lutego 2020, 11:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2250
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Blattner mimo że niemiec to jego "produkcja" jest jeden wielki bajzel. Odmiany stworzone przez P. Piątka to przy tym Mercedes do Syrenki.
Odmiany Blattnera są nie wiadomo z jakich krzyżówek- trzeba się po smaku domyślać czego użyto.
Pinotin w winie nawet w niewielkiej ilości potrafi swoimi absmakami popsuć cały nastaw. Podobnie Cabernet Jura.
To że Pinotin jest po CS było wiadome od dawna dla każdego kto próbował owoców, ewidentnie o smaku CS. Ale to nie byłoby żadnym problemem gdyby nie wnoszenie do wina przez tą odmianą absmaków hybrydowych (lub licho wie jakich). Ostatnio porównywałem Roeslera z domieszką Pinotina i bez domieszki, nawet niewielka ilości Pinotina wpłynęła negatywnie na smak wina w porównaniu z winem z tej samej winnicy bez domieszki tej odmiany. Katastrofa. To już lepiej uprawiać LM, bo w cuvee z takim np. Rondem potrafi dać bardzo dobre wino.
Wcale taką wczesną odmianą Pinotin nie jest, gdyż potomek CS o tak silnych pirazynach musi dłużej powisieć.
Idę o zakład że tak jak nie jest to potomek PN to na 100 % nie jest to krzyżówka CS z Regentem, gdyż z takiej krzyżówki wychodzi 90% vinifera, nie powinno być dominujących hybrydowo drewnianych absmaków, bardzo zbliżonych (lecz silniejszych) do odmian mających w genach 20% i więcej winorośli amurskiej (v. amurensis). Z krzyżówki CS z Regentem powinna powstać średnio późna o dominującym smaku CS odmiana o intensywnej barwie i smaku czystej vinifery.
Powyższe dane zamieszczam w oparciu nie o teorię ale wiele prób organoleptycznych win z Cabernet Jura i Pinotina, a także po smaku owoców Pinotina na różnych etapach dojrzewania. Myślę że Marcin będzie mógł jeszcze więcej powiedzieć na temat Pinotina.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 01:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
RobertR napisał(a):
Blattner mimo że niemiec to jego "produkcja" jest jeden wielki bajzel. Odmiany stworzone przez P. Piątka to przy tym Mercedes do Syrenki.
Odmiany Blattnera są nie wiadomo z jakich krzyżówek- trzeba się po smaku domyślać czego użyto.
Pinotin w winie nawet w niewielkiej ilości potrafi swoimi absmakami popsuć cały nastaw. Podobnie Cabernet Jura.
To że Pinotin jest po CS było wiadome od dawna dla każdego kto próbował owoców, ewidentnie o smaku CS. Ale to nie byłoby żadnym problemem gdyby nie wnoszenie do wina przez tą odmianą absmaków hybrydowych (lub licho wie jakich). Ostatnio porównywałem Roeslera z domieszką Pinotina i bez domieszki, nawet niewielka ilości Pinotina wpłynęła negatywnie na smak wina w porównaniu z winem z tej samej winnicy bez domieszki tej odmiany. Katastrofa. To już lepiej uprawiać LM, bo w cuvee z takim np. Rondem potrafi dać bardzo dobre wino.
Wcale taką wczesną odmianą Pinotin nie jest, gdyż potomek CS o tak silnych pirazynach musi dłużej powisieć.
Idę o zakład że tak jak nie jest to potomek PN to na 100 % nie jest to krzyżówka CS z Regentem, gdyż z takiej krzyżówki wychodzi 90% vinifera, nie powinno być dominujących hybrydowo drewnianych absmaków, bardzo zbliżonych (lecz silniejszych) do odmian mających w genach 20% i więcej winorośli amurskiej (v. amurensis). Z krzyżówki CS z Regentem powinna powstać średnio późna o dominującym smaku CS odmiana o intensywnej barwie i smaku czystej vinifery.
Powyższe dane zamieszczam w oparciu nie o teorię ale wiele prób organoleptycznych win z Cabernet Jura i Pinotina, a także po smaku owoców Pinotina na różnych etapach dojrzewania. Myślę że Marcin będzie mógł jeszcze więcej powiedzieć na temat Pinotina.


Trochę to rozumiem co napisałeś, ale nie do końca. Po pierwsze, nie zauważyłem aby odmiany Blattnera były jakoś specjalnie popularne w naszych winnicach albo żeby ktokolwiek jakoś specjalnie trąbił na ich temat. W związku z tym, nie ma mozliwości przekonania się jak słuszne jest to co prawisz. Po drugie, to co nazywasz "produkcyjnym bajzlem" Blattnera jest raczej codziennością wszystkich hodowców zmagających się z zapylaniem wykastrowanych kwiatków winorośli, nigdy nie wiesz jaką czekoladkę wyciągniesz z tego pudełka. Po trzecie, mam Pinotina już ładnych parę lat i nigdy nie zauważyłem aby jego owoce miały ten przykry trawiasty kabernetowy smak, na którymkolwiek etapie dojrzewania. Co innego Cabernet noir albo ta druga odmiana co jej już nie mam. Może Marcin pomylił albo wymieszał sztobry ?
Co do samego Pinotina to podpisałbym się pod wszystkim co piszesz obiema rękami gdyby nie to jedno wino które Marcin przywiózł na majówkę kilka lat temu. Co tu dużo mówić, bardziej rasowego wina z polskich winnic dotychczas nie trafiłem. Marcin twierdzi, że już nigdy nie udało mu się powtórzyć takiej jakości, wszystkie kolejne próby to badziew. Zatem problem w winifikacji ?
Co do innych odmian Blattnera to jest ich jeszcze kilka poza Pinotinem i Cabernet Jura. Kapitalne wina daje np. Cabernet blanc. Zresztą, wystarczy spojrzeć na listę medalistów z PIWI 2019, dokładnie nie liczyłem ale na oko ze 30-40% medalistów to wina z odmian Blattnera. Link jest tutaj: https://www.piwi-international.de/image ... tional.pdf
Zatem serdzecznie Robercie pozdrawiam i do zobaczenia w sobotę.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2022, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zmieniłem ostatecznie w naszej WIKI rodowód odmiany 'PINOTIN'

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 22:19 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 12:35
Posty: 29
Czy ktoś może hoduje i może się wypowiedzieć na temat nowych mieszańców Blattnera a mianowicie: Sauvignac VB CAL 6-04, Riesel VB 11-11-89-12?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO