suszi napisał(a):
Gdzieś pomiędzy klimatycznym Mazowszem a Dolnynym Śląskiem jest konkretna krakowska winnica. 28 hektarów Srebrnej Góry są dobrym komercyjnym przykładem winnicy w której nasadzenia to kompromis. Wina ich jakość i cena pokazują na co taki Kraków stać.
1. Tanie (jak na Polskie warunki) wina z winorośli hybrydowych, z posmakami do których może nie jesteśmy przyzwyczajeni, ale naprawde poprawnie zrobione (np. w ofercie dyskontu Lidl).
2. Dwa razy droższe wina viniferowe (nie dlatego, że są dwa razy lepsze!)
a) często roczniki z zieleniną np. Pinoty
b) praktycznie zawsze doskonałe z nowych rodzajów vinifer np. Acolon
Fakt czesto pomijany na forum: cena wina z vinifer jest wyższa od wina z hybryd (narazie przy polskiej mikroskopijnej produkcji sprzedaje się wszystko bez względu na cenę).
Druga sprawa która mnie osobiście denerwuje to wiara (może nie słusznie), w łatwość winifikacji vinifer. Kto nie umie zrobić wina z Solarisa w dowolnej lokalizacji w kraju (o dobranym stylu do danej miejscówki) to w tej samej lokalizacji będzie miał kłopoty ze zrobieniem wina z vinifery (nawet jak się doczeka owoców).
Jako praktyk w winifikacji vinifer odpowiem że czym innym są słabe wina z vinifer w naszym klimacie wynikająca głównie z niedojrzałości surowca, przeciążenia itp. g... lokalizacji, złego doboru odmiany, a czym innym jest winifikacja tego co w miarę dojrzewa. Oprócz PN winifikacja jest banalna i wystarczy się trzymać reguł sztuki.
Dunaja nawet jak nogami zrobisz to i tak wyjdzie. Zresztą o różnicach w zawartości tanin i polifenoli vinifer i hybryd wielokrotnie było tu już pisane.
Dla celów edukacyjnych polecam kanał na YouTube winnicy Weingut Schwarz, bardzo sympatycznych ludzi którzy otwierają przed nami prawie wszystkie tajniki winifikacji. Dowiecie się stamtąd na pewno więcej niż z niektórych postów na forum. Oni dosłownie pokazali jak nogami ,<Badewanne Wein> można zrobić wino, i to cuvee PN z egzotycznym Malbekiem.

w ilościach - forumowych -
A i klimat mają w pewnych aspektach nieciekawy czyli przymrozki wiosenne.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka