Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 11:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Medina
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2007, 15:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Jestem ciekaw uwag na temat uprawy i wina z odmiany Medina. Widziałem , że DarekRz ją uprawia to może podzieliłby się swoimi obserwacjami. Ktokolwiek inny ją trzyma także jest proszony o skrobnięcie kilku słów.

Myśliwiec podaje mroozoodpornośc tej odmiany na poziomie -22*C natomiast vine.com.ua mówią o -25*C informując jednocześnie, że odmiana nadaje się do uprawy bez okrywania. Oba źródła sprzedają sadzonki tej odmiany. Jak zatem jest z tą mrozoodpornością ?

pzdr
Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2007, 16:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Trzymam jedną sztukę do kolekcji, rośnie przy ścianie, nie okrywam jej.
Nic więcej na jej temat nie umiem powiedzieć, może jeszcze dodam,
że część jagód została zniszczona przez upały.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2007, 07:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Też mam obecnie jedną sztuke. Ja ją okrywam, wiec nie wiem jaka jest jej graniczna mrozoodpornosc. Musze tu powiedzieć, że trzymam ja głownie ze wzgledu na dzieci - dobrze sprawuje sie jako deserówka. Na wino u mnie do dojrzałosci zbiorczej i wyraźnego aromatu muszkatowego nie dojrzewa co roku (mam ją 6 pełnych lat - teraz 7 rok). W praktyce u mnie dojrzewałaby średnio ok. 10-20 października. Jako deserówka da się zjeść już dwa tygodnie wcześniej. Jest podatna na mączniaka prawdziwego, na rzekomego nigdy mi nie chorowała. Miąższ owocow jest w srodku jasny, barwnik wyłacznie w skórce - kolor wina słaby - trzeba dlugo fermentować miazgę - co przy mojej niepełnej dojrzałosci fizjologicznej owocow raczej nie wchodzi w grę. W wersji blanc de noire może byc niezła jako kupaż z Seyval Blanc do wina musującego.

Piłem dwa wina węgierskie z Mediny - jedno półwytrawne, jedno półsłodkie - nic nadzwyczajnego.

Pozdr.,
Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2007, 12:01 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 marca 2005, 01:00
Posty: 314
Lokalizacja: ok Pajęczna
Mam 5 sztuk, w tym roku posadziłam kolejne 5 sztuk. Bardzo obficie owocuje, wymaga przerwania zawiązków. Jeden krrak bardzo ucierpial podczas tegorocznych przymrozków, ale szybko się zregenerował i z pąów zapasowych wypuśił kwiatostany. Rośie umiarkowanie. Forma prowadzenia: dzika porzeczka:):) nie za bardzo chce sie słuchać. Dojrzewa około 20 września, grona zbite. Nie chorowała, a po sąsiedzku na krzaczku był mączniak!!!
Z powodu na dużą soczystość i dobry smak nie może doczekać do winifikacji.

Agnieszka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2007, 22:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Dzięki za te informacje. Chyba jednak zrezygnyję z tej odmiany. Kuszą mnie smaczne owoce jednak niska mrozoodpornośc jest dla mnie nie do przyjęcia. Przegladałem odmiany na vine.com.ua i zainteresowało mnie to -25C. Kliknąłem do RM i dostałem odpowiedź, że te -22C to nie pomyłka.

Co do wina to RM w "Uprawie winorośli" napisał, że Medina nieźle wychodzi w kupażu z Wiśniowym wczesnym :roll:

pzdr
Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 10:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="DW"]...

Co do wina to RM w "Uprawie winorośli" napisał, że Medina nieźle wychodzi w kupażu z Wiśniowym wczesnym :roll:

pzdr
Daniel

Z tego co pamiętam to napisał, że Wiszniowyj może służyć do dobarwiania win jasnych typu Medina, lub na odwrót. O efektach kurażu poza zmianą barwy nie wspomina. Wiszniowyj sam w sobie jest bardzo aromatyczny. Medina sama w sobie powinna być muszkatowa, czyli też ma własny odmianowy charakter.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 11:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="Pawel"][quote="DW"]...

Co do wina to RM w "Uprawie winorośli" napisał, że Medina nieźle wychodzi w kupażu z Wiśniowym wczesnym :roll:

pzdr
Daniel

Z tego co pamiętam to napisał, że Wiszniowyj może służyć do dobarwiania win jasnych typu Medina, lub na odwrót. O efektach kurażu poza zmianą barwy nie wspomina. Wiszniowyj sam w sobie jest bardzo aromatyczny. Medina sama w sobie powinna być muszkatowa, czyli też ma własny odmianowy charakter.
Pozdrawiam,
Paweł

Mam 3 książki RM.
W "Wino z własnej winnicy" z 2000 roku nic nie wspomina o kupażowaniu Mediny.
W "Uprawie winorośli" z 2003 (wyd.II) pisze: "Wino dobrej jakości, chociaż o mniej intensywnej barwie, lekkie, o niskiej zawartości kwasów i garbników. Znacznie zyskuje na jakości po dodaniu ok. 20% wina z owoców Wiszniowyj Rannij"
W "Winorośl i wino" z 2006, Medina nie jest opisana.

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 12:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="DW"]...W "Uprawie winorośli" z 2003 (wyd.II) pisze: "Wino dobrej jakości, chociaż o mniej intensywnej barwie, lekkie, o niskiej zawartości kwasów i garbników. Znacznie zyskuje na jakości po dodaniu ok. 20% wina z owoców Wiszniowyj Rannij"
...
Daniel

W takim razie mieszajmy Wiszniowego z Mediną :D
Nie znam wina z Mediny. Jeśli faktycznie brak mu kwasów i garbników to Wiszniowyj faktycznie może pomóc. O poprawie barwy nawet nie wspomnę.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 19:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="DW"]
Mam 3 książki RM.
W "Wino z własnej winnicy" z 2000 roku nic nie wspomina o kupażowaniu Mediny.
W "Uprawie winorośli" z 2003 (wyd.II) pisze: "Wino dobrej jakości, chociaż o mniej intensywnej barwie, lekkie, o niskiej zawartości kwasów i garbników. Znacznie zyskuje na jakości po dodaniu ok. 20% wina z owoców Wiszniowyj Rannij"
W "Winorośl i wino" z 2006, Medina nie jest opisana.

Daniel


Dodam od siebie że odmiamy w książce "Wino z własnej winnicy" z 2000 roku opisywane i polecane do wyrobu wina w znacznej większości nie są opisywane i polecane w "Winorośl i wino" z 2006. Nawet w tabelach odmian polecanych do uprawy nie są wyszczególnione. To tylko sześć lat i takie duże zmiany. Jeszcze dobrze je nie przetestowałem a już trzeba sadzić inne polecane przez RM. Dla mnie to tochę za szybko- nie nadążam za czołówką :roll:

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Ostatnio edytowano środa, 25 lipca 2007, 23:52 przez Artur, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO