Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 17:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 15 lipca 2020, 10:47 
czeladnik
czeladnik

arki4 napisał(a):
Jak tam wasze Marquetty? Redukujecie coś? Bo się zastanawiam czy wydoli w tym kiepskim sezonie. Mam po 10 łuz na krzew i 3-4 grona na każdej w wysokim prowadzeniu, na kurtynę, i tak myślę czy zostawić tylko po dwa grona czy zostawić tak jak jest. Zapyliły się ładnie.

W tym roku od wiosny zacząłem powolną redukcję, ale ilości krzewów.
Przy 50 sztukach nie nadążam z usuwaniem zielonego - pasierby pasierbów i kolejne pasierby. :crazy:
Próbowałem we wcześniejszych latach siłę wzrostu regulować obciążeniem, ale kończyło się to słabą jakością owoców, a zielone tak samo silnie rosło :lol:
Teraz na krzewie zostawiam tylko po dwa grona na łozę, których zwykle jest 6-7 sztuk.
Zastanawiam się czym moje Marquetty zastąpić? Bo niestety, ale zagęszczają się strasznie, a później w efekcie łapią MRZ.
Zostawię kilka sztuk jako "polepszacz" parametrów zbiorów, bo cukrów potrafi zgromadzić naprawdę dużo.
Próbnie posadziłem kilka sztuk Rubineta i Roslera zobaczę jak się będą u mnie spisywały.

PostNapisane: środa, 15 lipca 2020, 11:08 
Ekspert
Ekspert

jureki napisał(a):
W tym roku od wiosny zacząłem powolną redukcję, ale ilości krzewów.
Przy 50 sztukach nie nadążam z usuwaniem zielonego - pasierby pasierbów i kolejne pasierby. :crazy:
Próbowałem we wcześniejszych latach siłę wzrostu regulować obciążeniem, ale kończyło się to słabą jakością owoców, a zielone tak samo silnie rosło :lol:
Teraz na krzewie zostawiam tylko po dwa grona na łozę, których zwykle jest 6-7 sztuk.
Zastanawiam się czym moje Marquetty zastąpić? Bo niestety, ale zagęszczają się strasznie, a później w efekcie łapią MRZ.
Zostawię kilka sztuk jako "polepszacz" parametrów zbiorów, bo cukrów potrafi zgromadzić naprawdę dużo.
Próbnie posadziłem kilka sztuk Rubineta i Roslera zobaczę jak się będą u mnie spisywały.

Kolego jureki - na Dolnym Śląsku - Marquette nie ma racjonalnych powodów, żeby tą odmianę uprawiać...
Jeśli chodzi o "pancerniaki" to w naszych warunkach test to Regent.
Do tego warto posadzić właśnie Roslera, z bardziej wyrafinowanych hybryd.
A do tego trochę Vinifer - tu już jest szerokie pole do popisu.

PostNapisane: środa, 15 lipca 2020, 11:39 
Ekspert
Ekspert

Zbyszek ma rację Marquette sadzi się na Podlasiu i Pomorzu. Ja mam 15 krzewów i coraz częściej myślę o redukcji.

PostNapisane: środa, 15 lipca 2020, 15:13 
Kiper
Kiper

U mnie na Górnym Śląsku również kilkanaście krzewów, nie dosadzam ale i nie redukuję. Prowadzone w formie kurtyny są do opanowania, niewiele chorują, a wino smakuje mi osobiście dużo bardziej niż z Regenta.

PostNapisane: środa, 15 lipca 2020, 17:27 
Ekspert
Ekspert

Na Dolnym Śląsku Marketa się sadzi, ale wyłącznie na altanie. :D

PostNapisane: środa, 15 lipca 2020, 18:38 
Kiper
Kiper

Ja też nie podlasie, ale zostawiam moje 40 krzewów, głównie z uwagi na potencjalnie niskie temperatury w zimie. Ostatnio faktycznie nie ma wielkich mrozów, ale jeszcze nie dawno, bo 3 lutego 2012 miałem -31.4 stopnia! A nie zamierzam okrywać. W takich warunkach nic z moich odmian oprócz marquette, częściowo leon nie zaowocuje. A większość będzie odbijała od gruntu. Bo też nie ma tyle śniegu co kiedyś.

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 13:17 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
jureki napisał(a):
...na Dolnym Śląsku - Marquette nie ma racjonalnych powodów, żeby tą odmianę uprawiać...
Jeśli chodzi o "pancerniaki" to w naszych warunkach test to Regent.

Zbyszku Marquette posadziłem w przypływie zapału głównie za sprawą Romana (dziadek2), który obdarował mnie sporą ilością sztobrów. A że ukorzenianie dobrze przebiegło to na jesień 2014 posadziłem te 50 sztuk i tak się z nimi zmagam :) Teraz z perspektywy czasu widzę, że trochę mnie poniosło i z 20 szt wystarczyłoby. Dlatego powoli będę przeszczepiał na wiosnę kolejne krzewy. Teraz pozostaje kwestia wybory czym przeszczepić. Co byś polecił (może być na priv) z swojego doświadczenia? Niedaleko od siebie rosną nasze krzewy, choć warunki glebowe mogą mieć inne, to jednak klimatyczne dość zbliżone. Rondo i Regenta już mam po kilkanaście sztuk :)

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 09:00 
mistrz
mistrz

Czy to m.rz.? To Marquette. Czym to potraktować teraz? Revus?

Załączniki:
Marquette_2.jpg
Marquette_2.jpg [ 190.79 KiB | Przeglądane 1599 razy ]
Marquette_1.jpg
Marquette_1.jpg [ 219.31 KiB | Przeglądane 1599 razy ]

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 17:08 
czeladnik
czeladnik

Gdzieś tam kiedyś czytałem, ale źródła już nie pamiętam, że odmiana Marquette przy deszczowej pogodzie wiosną może być podatna na antraknozę i zalecane jest wykonanie zabiegu wiosną przeciwko tej chorobie. U siebie profilaktycznie przed kwitnieniem wykonuję zabieg miedzią i objawów choroby na tej odmianie nie widziałem.
Nie widziałem także na niej żadnych objawów mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego przy podstawowej profilaktyce.

Przy okazji możesz zobaczyć, czy nie masz pęknięć wzdłużnych na tegorocznych latoroślach, między innymi tym objawia się antraknoza.

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 19:03 
Ekspert
Ekspert

Odmiana bardzo podatna na antraknozę.Nie należy jej sadzić na mokrych nieprzepuszczalnych glebach.
"Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65" [cytat z WIKI]
Na suchych glebach wiosenne deszcze takie jak w czerwcu 2020 znosi dobrze :!:
Rośnie silnie. W tym roku mimo opadów w czasie kwitnienia zapyliła się wzorcowo.Wymaga reulacji plonu tzn "zielonych zbiorów".Krzewy i owoce zdrowe mimo braku oprysków i szalejącego mączniaka rzekomego na innych odmianach a szczególnie winiferach.

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 19:14 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
"Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65"

No tak – ale czy ze zdjęć nie wygląda toto bardziej na rzekomego?

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 19:34 
czeladnik
czeladnik

Wygląd porażonych gron antraknozą może być podobny do porażonych gron mączniakiem rzekomym lub przypominać grona porażone mączniakiem rzekomym.?

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 19:37 
mistrz
mistrz

Mirko napisał(a):
Wygląd porażonych gron antraknozą może być podobny do porażonych gron mączniakiem rzekomym lub przypominać grona porażone mączniakiem rzekomym.?

No a czym to licho zatem leczyć???

PostNapisane: sobota, 14 listopada 2020, 21:42 
czeladnik
czeladnik

Stan jest już zaawansowany. Ja bym wykonał zabieg miedzią, a jesienią wyciął/usunął i spalił wszystkie uszkodzone łozy na których będą widoczne pęknięcia wzdłużne kory.

-- sobota, 14 listopada 2020, 22:42 --

Tak przed zbiorami w tym sezonie prezentował się Marquette. Większych uwag do tej odmiany nie mam, co roku tak samo owocuje - praktycznie niezawodnie, nie choruje przy podstawowej profilaktyce, a grona na krzewach w czasie zbiorów zawsze były zdrowe.

Załączniki:
Marquette przed zbiorami_1 - stan na 09.10.2020.jpg
Marquette przed zbiorami_1 - stan na 09.10.2020.jpg [ 118.56 KiB | Przeglądane 1883 razy ]
Marquette przed zbiorami_2 - stan na 09.10.2020.jpg
Marquette przed zbiorami_2 - stan na 09.10.2020.jpg [ 124.87 KiB | Przeglądane 1883 razy ]
Marquette grona - 09.10.2020.jpg
Marquette grona - 09.10.2020.jpg [ 114.6 KiB | Przeglądane 1883 razy ]

PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2020, 08:44 
nowicjusz
nowicjusz

Mirko w jakiej formie prowadzisz Marquette? I co zalecasz przed posadzeniem? Kupiłem 10szt i będę sądził plan był taki aby sądzić co 2m i prowadzić w formie 2 ramiennego ramienia stałego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1