Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 19:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 marca 2019, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
U mnie wszystkie ripariowate (MF,LM,Marquette,Aurora itp) rosną silnie na glebie kl IV.
Reagują na obciążenie.
PS
Mam 2 wina z Marquette
1. -1blg/8,2g/L kwasy/ph 3,5
2. -1Blg/6,5g/L kwasy, pH 3,7 - po FJM
Tego pierwszego jeszcze nie degustowałem .
To drugie nie jest aż tak tragiczne w stosunku do win z winifer, jak to przedstawiane jest czasami na forum.
Na ostatnim spotkaniu mazowieckim (koniec stycznia 2019) furrory nie zrobiło, ale to młode wino jeszcze.... :wink:
To pierwsze do dłuższego leżakowania raczej, ale bardziej owocowe .... :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 00:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Tak, o winie wypowiadałem się wcześniej. Odmianowe z Marquette trochę przyciężkie i musi dłużej poleżeć, ale w kupażach ładnie dodaje ciała, owocowym odmianom.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 08:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
To ja mam zupełnie inne spostrzeżenie. Marquette jest jednym z najlżejszych i najkrótszych win jakie zrobiłem. Kolor i owszem ale ciała w stosunku do Regenta & Ronda & St.Croix niewiele. Bardzo zgrabne, łatwopijalne, na świeżo bardzo owocowe.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 08:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Paweł a jak długo fermentowałeś w miazdze?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 14:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
9 dni z enzymem. Tyle samo trzymałem to drugie.

A odnośnie wigoru tej odmiany. Ja mam Marquette zakrytą dużą altanę. Nadaje się świetnie. Dach jest tak szczelny, że można w deszcz siedzieć.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 16:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Pawel napisał(a):
9 dni z enzymem.

9 dni i zwiewne i ulotne? Ty na pewno masz Marquette? Marquette po 9 dnia będzie smoliste i barwi butelkę na czerwono :mrgreen:
Ja fermentuje 4 dni i nie jest lekkie (ale to już wina aromatów)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 10:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Mam Marquette :D
Jeśli dla Ciebie barwa jest synonimem ciała to tak, barwa jest ciemna.
Niemniej dla mnie ciało to coś więcej niż barwa. Dla mnie to "gęstość", ekstraktywność, alkohol, koncentracja smaków, aromatów... długość wina idzie w parze z ciałem.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2019, 08:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 559
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Witam. Napiszcie po ile latorośli zostawiacie na krzewie do owocowania? Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2019, 09:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Pawel napisał(a):
Niemniej dla mnie ciało to coś więcej niż barwa. Dla mnie to "gęstość", ekstraktywność, alkohol, koncentracja smaków, aromatów... długość wina idzie w parze z ciałem.

Czyli wg tej logiki - jak lekkie wino wzmocnimy alkoholem to stanie się bardziej cieliste? :mrgreen:

Ale rozumiem o co ci chodzi - tyle że w przypadku Marquette nawet tygodniowa fermentacja powoduje że wino staje się ciężkie, ekstraktywne i nieprzeźroczyście czerwone - więc nie chodziło mi tylko o kolor.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2019, 10:47 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 19:02
Posty: 270
Lokalizacja: Rzeszów
arki4 napisał(a):
Witam. Napiszcie po ile latorośli zostawiacie na krzewie do owocowania? Pozdrawiam


Witaj, na dorosłym krzewie prowadzonym na winnicy zostawiam 10-12 latorośli i maksymalnie 2 grona na latorośli, jeśli jest więcej ( a jest nawet po 4 grona nawet na latoroślach z oczek zapasowych i z wilków) to obrywam wszystko nadliczbowe.
Mam koło domu dorosły krzew Marquette prowadzony przy ogrodzeniu w formie casenavea z trzema długimi latoroślami na 10-15 oczek. Zostawiam wszystko w tym roku, zobaczę jak dojrzeje. W zeszłym roku zostawiałem po 2 grona na takiej samej formie krzewu, dojrzało wszystko w pierwszej połowie września (około 10 września zacząłem zrywać) ale wiadomo jaki był rok. Koło domu wystawa wschodnio-południowa. Owoce z przeznaczeniem do podjadania i na sok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 lipca 2019, 15:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wczoraj z kolegą winiarzem degustowaliśmy 2 wina tej odmiany.
Jedno otrzymałem wiosną od Grzegorza (@Gbed) a drugie moje. Obydwa wina rocznik 2018.
Wino Grzegorza - ekstraktywne, ciężkie,dużo tanin,lekka goryczka; pomierzyłem -2Blg
Wino moje - mniej tanin,więcej słodyczy (prawdopodobnie za sprawą większej ilości glicerolu); pomierzyłem -1Blg.
Najlepiej jednak smakował nam kupaż tych win fifty/fifty
Trzeba będzie kiedyś zrobić wino odmianowe z nie przeciążonych owocowaniem krzewów.
U mnie Marquette 2018 to ok.4-4,5 kg/krzew


Załączniki:
Marq2018GBED.JPG
Marq2018GBED.JPG [ 93.45 KiB | Przeglądane 718 razy ]
Marq2018ZB.JPG
Marq2018ZB.JPG [ 78.94 KiB | Przeglądane 718 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2019, 14:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mrguette w moim siedlisku rośnie bardzo ładnie, liście i owoce zdrowe, bez objawów chorobowych. Wzrost silny, mam jedynie uwagę co do plenności.
Grona niewielkie i do tego jest ich mniej niż średnia dla winorośli. Ciekawe jaki będzie ekstrat soku przy takim plonie.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2019, 15:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Mirku, a mniej to znaczy ile? Tu nie ma się co oszukiwać - ta odmiana potrzebuje większych form prowadzenia aby mogła się wykazać, no chyba, że ewidentnie jej coś nie pasuje w glebie jak u Roberta.

(fotki z dzisiaj, to tylko sprzęt oszalał)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 lipca 2019, 16:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 559
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Ja nie narzekam na wielkość gron i plenność po zmianie formy na wysoką na 2 m.


Załączniki:
img-20190628-114447.jpg
img-20190628-114447.jpg [ 94.14 KiB | Przeglądane 2052 razy ]

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 lipca 2019, 19:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Market bez ochrony już zasiedlony przez prawdziwka

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO