Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 04:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 14:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
vanKlomp napisał(a):
To musisz poczekać 2 lata. :lol:


Twoje wygląda na obiecujące. Późny zbiór, niskie kwasy, inne drożdże. Ile czasu planujesz trzymać w miazdze?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 14:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Myślę, że max 7 dni. Nie chcę żeby wyszło za ciężkie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 07:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Ja Marquette jednoodmianowe robię już trzeci raz. Ten rok jest wyjątkowy to i parametry moszczu nietypowe. Zbiór 21 września Blg26,5, kwasy 7,35g/l czyli bardzo ładnie. Nic więcej nie potrzeba. Co ciekawe w gronach nie było w ogóle zielonych niedojrzałych jagód tak typowych dla innych lat. Dobrze się zapyliło na wiosnę.
Wino wychodzi dość ciekawe. Ja prowadzę to na wysokiej pergoli, w rozłożystej formie, nie przeciążam i jak dotąd, przy późnych zbiorach, nigdy nie musiałem sztucznie odkwaszać. FML wystarcza, robię na Enertisach RedFruit.
Wino jest bardzo aromatyczne, w nosie czerwone owoce z przewagą czereśni, zrównoważone, z jedną wadą – bardzo krótkie. Bardzo łatwe do picia. Żadnych lisich i tytoniowych posmaczków.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 22:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
gbed napisał(a):
gbed napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
….
Grzegorz nie za wcześnie zerwałeś? U mnie jeszcze wisi.


Zawsze zbierałem go na końcu. W tym roku mi dziwnie wcześnie dojrzał. Zbierałem jako pierwszy. Pewnie, że mógłby jeszcze powisieć ale czy to by coś jeszcze dało. Pestki gryzłem i jadłem ze smakiem. Cukier, choć jak na tą odmianę nie najwyższy ale u mnie i tak najwyższy w historii (23,5Bx). Akurat na wytrawne. Z cukrem i tak nie pijam. Zobaczymy czy wyjdzie trawa.


Wytłoczone po 20 dniach. Na tym etapie smak i zapach OK. Jakichś ogromnych tanin jednak nie stwierdziłem.


Dzisiaj pierwsze zlanie znad osadu. Czy warto tak długo trzymać w miazdze. WARTO. Wreszcie czuć taniny. I żadnych negatywnych posmaków, jak dla mnie (ale koneserem to ja nie jestem). Zapach trochę słaby ale to zapewne wina Maurivinów (w przyszłym roku do nadrobienia). Tylko czy w innych latach będziemy mieli taką dojrzałość?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 listopada 2018, 10:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
20 dni to faktycznie długo. Trzymałeś w jakiej temperaturze? Taniny masz dojrzałe czy raczej wyługowało się zielone z połamanych szypułek? Czy wino nie straciło koloru?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 listopada 2018, 12:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Trzymałem w ok 20C (tyle miałem latem w piwnicy). Połamane szypułki wybrałem z grubsza, a potem sukcesywnie mieszając czapę ciągle wybierałem pojedyncze. Wydaje mi się, że zieleniną nie smakuje. Zobaczymy za jakiś czas. Obecnie zasiarkowane dojrzewa. Zasiarkowałem bo zauważyłem, że mój Marquette z 2016 (niesiarkowany wcale) już się degraduje. Ten z 2017 znacznie lepszy od 2016 na obecną chwilę. Na szczęście z 2016 już została jedna butelka więc nie ma co płakać.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 listopada 2018, 17:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Ja zawsze trzymam nastawy z winogron czerwonych około 20 dni.
Powstają wówczas wina pełne, intensywne w smaku. Myślę, że bardziej odpowiednie do dłuższego przechowywania.

Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2018, 08:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4620
Lokalizacja: Rybnik
Wczoraj otworzyłem Romkowego Marquette z 2015 r. I po raz kolejny muszę stwierdzić, że ta odmiana nadaje się na wino jeśli chodzi o odmiany pancerne. Wcześniej piłem markety młodsze, ale zdecydowanie czas im służy. Wino ma przede wszystkim bardzo ładny, klasyczny bukiet. Nienachalny ale zdecydowanie przypominający Rioję i powidła. To duże zaskoczenie, bo z młodego wina z tej odmiany zapamiętałem głównie wiśnie. W ustach dość miękkie, lekka goryczka, kwasowość na dobrym poziomie łatwe w piciu, przyjemne. Jak na wino z hybrydowego pancerniaka ja nie wyczuwam żadnych absmaków.
W ostatnich latach widać duży odwrót od Marquette. Nie wiem czy niezbyt pochopnie. Jeśli ktoś chce sadzić pancerniaki to na pewno ta odmiana jest dużo lepszym wyborem niż duet MF i LM.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2018, 12:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Przed wczoraj, podczas zakopywania krzewów zauważyłem, że jednym krzewie w szkółce ostało się małe gronko niezauważone przez nikogo. Skuszony "kontrolnym" gronem skosztowałem i byłem zaskoczony. Powszechnie panuje opinia,że marquette zawiera ponad przeciętny poziom kwasów, a tutaj nic. Kwasy minimalne, aromaty tak samo. Jakby to był słodki cukierek. Tylko cukier. Ale prawdą jest,że wisiało gronki dłuuugo, do oporu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2018, 18:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
W ostatnich latach widać duży odwrót od Marquette. Nie wiem czy niezbyt pochopnie. Jeśli ktoś chce sadzić pancerniaki to na pewno ta odmiana jest dużo lepszym wyborem niż duet MF i LM.

Ciekawe, jak wypadnie porównanie z "marszałkiem" z tego samego roku :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2018, 18:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1283
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
dziadek2 napisał(a):
...
Ciekawe, jak wypadnie porównanie z "marszałkiem" z tego samego roku :)


O to to to!
Koniecznie proszę o porównanie win z tych dwóch odmian :)

R.S.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2018, 18:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
piotr85 napisał(a):
Powszechnie panuje opinia,że marquette zawiera ponad przeciętny poziom kwasów, a tutaj nic. Kwasy minimalne, aromaty tak samo. Jakby to był słodki cukierek. Tylko cukier. Ale prawdą jest,że wisiało gronki dłuuugo, do oporu :D

Tak, zgadza się, posiada wysokie kwasy, do czas pełnej dojrzałości. Następnie gdy wisi dłużej to już tylko spadają.
Jest zatem pytanie, jak długo czekać i czy nasz klimat pozwoli aby zerwać zdrowe. No ale myślę że tak będzie z każdą odmianą.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2018, 19:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 19:02
Posty: 270
Lokalizacja: Rzeszów
Misza napisał(a):
(...) W ostatnich latach widać duży odwrót od Marquette. Nie wiem czy niezbyt pochopnie. Jeśli ktoś chce sadzić pancerniaki to na pewno ta odmiana jest dużo lepszym wyborem niż duet MF i LM.


Misza cieszę się z tego co piszesz ponieważ moja winnica dopiero wchodzi w okres właściwego owocowania i nie miałem okazji próbować dojrzalszego wina. Sam kierowałem się opiniami o winie i winorośli czego efektem jest kilka arów winnicy wydzielona tylko pod tą odmianę.
K.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2018, 10:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Odnośnie tego co napisał Misza o winie Romana to należy dodać poprawkę że Roman potrafi zrobić dobre wino nie tylko ze zgniłego pomidora, jak już kiedyś napisano, ale wg. mnie nawet ze starego gumofilca. :D
To co pokazał Roman ze swoich mikro nastawów szczególnie w przypadku win białych z odmian które trudno podejrzewać o taką jakość to było w Wygięzłowie prawdziwe mistrzostwo świata w zakresie umiejętności technologicznych.
Dodam że Roman przywiózł zaskakująco dobre wino z Frontenaca, moim zdaniem lepsze od jego Marquette.
W ostatnich latach chyba jak niewielu forumowiczów miałem okazję degustować wiele win z Marquette, z bardzo różnych siedlisk.
Moja opinia poza degustowanym kilka lat temu winem Mariusza (manuns) z Marquette które było bez absmaków ripariowych (zresztą Mariusz zrobił także dość dobre wino z NN) jest taka że niestety we wszystkich winach z Marquette są wyraźne absmaki ripariowe, często bardziej nieprzyjemne niż MF czy LM.
Jednocześnie miałem okazję degustować wiele LM i MF oraz te odmiany w wersji cuvee, dobrze zrobione LM zwłaszcza po dłuższym leżakowaniu dla mnie jest sporo lepszym winem niż wino z Marquette. Przykładem są wina różnych roczników z Krokoszówki Górskiej, czy wina od Rafała Steca, a zwłaszcza jego wybitne jak na polskie warunki (i medalowe) cuvee LM z Rondem.
Moim zdaniem kluczowa dla oceny możliwości uprawy jest opinia Mirka zamieszczona wyżej i opinie o tegorocznym dojrzewaniu Marquette. Podejrzewam że po prostu ta odmiana mimo wysokich parametrów cukru niewystarczająco w Polsce dojrzewa
Dla porządku Marquette w USA jest uprawiane na szerokości geograficznej Węgier, a nawet niżej na mapie, to jest inne słońce, co prawda paskudne zimy i chłodne początki wiosny, ale potem gorące lato i ciepła długa jesień.
Ktoś powie w tym roku super dojrzała i miała niskie kwasy i może wyjdzie z tego dobre wino, ale w tym roku to dojrzały wszystkie odmiany, a taki przykładowy Cabernet Franc przynajmniej jest znacznie mniej podatny na m.p. i gnicie owoców. Więc o żadnej ekologicznej uprawie Marquette np. w moich warunkach nie ma mowy.
Jeśli zakładamy że co roku będziemy mieli dobrze poniżej -30 to ok., ale jeśli w danym siedlisku nie ma takich okoliczności, a takich w Polsce trochę chyba jest, to są znacznie lepsze odmiany hybrydowe o zawartości 50% vinifery, odporne na choroby i z wysoką mrozoodpornością, jak choćby C. Cantor, czy Chancellor.
Przy tym forumowicze uprawiają po kilkanaście-kilkadziesiąt krzewów danej odmiany to nie jest problemem posadzić wczesną viniferę i ewentualnie pomęczyć się raz w roku z okrywaniem łozy mrozowej. Efekt finalny będzie znacznie lepszy, wino robi się prościej, nie trzeba mieć umiejętności Romana w dziedzinie winifikacji.
Po 6 latach uprawy Marquette mogę śmiało powiedzieć że przynajmniej w moich warunkach vinifery są znacznie łatwiejsze w uprawie, a efekt finalny w postaci wina trudny do porównania.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2018, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3948
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
RobertR napisał(a):
...
Przy tym forumowicze uprawiają po kilkanaście-kilkadziesiąt krzewów danej odmiany to nie jest problemem posadzić wczesną viniferę i ewentualnie pomęczyć się raz w roku z okrywaniem łozy mrozowej. Efekt finalny będzie znacznie lepszy, wino robi się prościej, nie trzeba mieć umiejętności Romana w dziedzinie winifikacji.
Po 6 latach uprawy Marquette mogę śmiało powiedzieć że przynajmniej w moich warunkach vinifery są znacznie łatwiejsze w uprawie, a efekt finalny w postaci wina trudny do porównania.


Czytałem wczoraj o wyjątkowym roku dla uprawy winorośli na Podkarpaciu - rekordowe zbiory, wyśmienite parametry owoców. Myśliwiec powiedział, że nie było jeszcze takiego rocznika od kiedy tylko zajął się winoroślą, a to chyba już coś ok. 40 lat ? W moim przypadku to już ok. 14, i też czegoś takiego nie pamiętam. Mam ponadto wrażenie jakiegoś niesamowitego przyspieszenia ocieplenia, tak od 2014 roku. Możliwe zatem, że takie dobre roczniki jak tegoroczny, zaczną się przydarzać częściej, możliwe, że co roku.
Co do Marquette, to ewidentnie ma problemy z taninami. Może trick MarcinaJ z taninami dosypywanymi do miazgi jej pomoże. Ale co ja mówię, jaki trick ? To przecież jedynie współczesna modyfikacja odwiecznej metody winifikacji, w kontakcie z drewnem. Ile jeszcze jest takich tricków których jeszcze nie znamy ? A gdybyśmy je znali to robilibyśmy super wina nawet z kiszonych ogórków.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO