Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 21:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 22:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
To co napisałem wyszło podczas rozmowy z prof. Piątkiem. Mówił że pił trzy wina i trzy były zupełnie różne, w tym jedno nie pijalne a od dobrego winiarza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 06:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Robię wino z Marquetta od kilku lat i... niezbyt mi smakowało, ciężkawe - nawet jak fermentuje się w miazdze dosyć krótko. Otworzyłem ostatnio butelkę z 2015 roku - i smakuje zdecydowanie lepiej, ułożyło się straciło tą chropowatość której nie lubię.
To chyba odmiana która potrzebuje więcej czasu - inne wina są już pijalne po roku/dwóch, to musi poleżeć. Czy ktoś ma podobne obserwacje?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 07:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zgadza się. Ja wino z Marquette trzymam w balonie min 3 lata dopiero potem butelkuję. Już po tych 3 latach smak jest zdecydowanie lepszy.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 10:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
U mnie też jakoś dziwnie w tym roku. Właśnie porobiłem pomiary cukru i obejrzałem sobie pestki. Marquette wygląda na gotowy do zbioru - pestki w 100% wybarwione i bez goryczki. Za to Gałubok, który co roku zbierałem 2-3 tygodnie przed Marquette musi jeszcze trochę powisieć.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 12:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
A mierzyłeś kwasy?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Nie, ale na razie nie zamierzam. I tak muszę jeszcze poczekać do przyszłej soboty. Zmierzę po zmieleniu i zadecyduję jakie drożdże.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 21:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
Nie, ale na razie nie zamierzam. I tak muszę jeszcze poczekać do przyszłej soboty. Zmierzę po zmieleniu i zadecyduję jakie drożdże.

Grzegorzu,
nie spiesz się ze zbiorem tej odmiany, jeżeli nie musisz i owoce zdrowe :?:
Ta odmiana tak jak i inne ripariowate bardzo wcześnie wybarwia pestki. U mnie też już od tygodnia ma wybarwione. Moje owoce mają 19-21Brix, kwasy wyczuwalne organoleptycznie, ale mniejsze niż u Frontenac.


Załączniki:
Komentarz: 28/08/2018 - 19-21 Brix
28082018 Marquette.jpg
28082018 Marquette.jpg [ 129.25 KiB | Przeglądane 564 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 11:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
U mnie też Marqette wygląda na dojrzałego, w tym roku w ogóle zaszalał bo najwcześniej zawiązał kwiatostany i grona.
Ogólnie to był jakieś 2-3 tygodnie przed resztą odmian, miał już zawiązany "groszek" a inne dopiero w połowie kwitnienia.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 11:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
gbed napisał(a):
...

Grzegorzu,
nie spiesz się ze zbiorem tej odmiany, jeżeli nie musisz i owoce zdrowe :?:
Ta odmiana tak jak i inne ripariowate bardzo wcześnie wybarwia pestki. ….


Pewnie to racja. Moja inna odmiana z serii płotowców Petite Amie (także ripariowata) też zaskakująco ma już dojrzałe pestki chociaż zawsze była napóźniejszą z białych. W tym roku pójdzie jako cuvee z Solarisem (?!).

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 17:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 559
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
U mnie cukier 22 -23, pestki wybarwione ale w smaku jeszcze trochę, kwas trochę musiałby jeszcze spaść, ale owoce zdrowe więc będą wisieć do oporu.


Załączniki:
IMG_20180829_144351.jpg
IMG_20180829_144351.jpg [ 86.87 KiB | Przeglądane 471 razy ]

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 07:41 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 168
Lokalizacja: Bielsko Biała
Co masz zamiar zrobić z tym zielonym groszkiem?
U mnie też jest w tym roku taki problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 08:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 559
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
mcz napisał(a):
Co masz zamiar zrobić z tym zielonym groszkiem?
U mnie też jest w tym roku taki problem.

Jeżeli już się nie wybarwi to trzeba będzie wydłubywać po zbiorach a przed młynkiem.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 12:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
arki4 napisał(a):
mcz napisał(a):
Co masz zamiar zrobić z tym zielonym groszkiem?
U mnie też jest w tym roku taki problem.

Jeżeli już się nie wybarwi to trzeba będzie wydłubywać po zbiorach a przed młynkiem.

Po młynkowaniu zielony groszek powinien zostać przy szypułkach :?: :wink:
U mnie w tym roku zielony groszek mają wszystkie ripariowate :LM,MF,Frontenac i Marquette.
Owoców jest tyle ,że nie dał bym rady przebrać ręcznie. Wszystko pójdzie na młynko-odszypułkowywarkę.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 14:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
mcz napisał(a):
Ja chyba zrobię różowe.

Nie da się :D

Znaczy się technicznie będzie różowe, ale będzie wyglądać jak czerwone a smakować - jak coś pośredniego :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 01:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
No cóż, znowu przeciążyłem, ale u mnie tak widać musi być. Z 15 krzewów (część pierwsze owocowanie) zebrałem 70 kg mimo potężnej redukcji wiosną.
Cały sezon bardzo suchy. Stan idealny, trochę groszku.
Miazga: 23,5 Bx, Kwasy 10g/l.
Wolałem zebrać, bo na jutro zapowiadali totalne burze i ulewy.
SAT na dziś:
2760 metodą (Min-Max)/2
i 2670 metodą średnią.

-- wtorek, 11 września 2018, 01:20 --

Robię czerwone. Zmieściło mi się dopiero w trzech fermenterach (muszę kupić coś większego).
Do tej pory maksymalnie macerowałem 12 dni (w zeszłym roku). Myślę że w tym dojdę do 20 dni.
Nie co roku się trafiają tak dojrzałe pestki.
Czy ktoś już fermentował Marquette'a w miazdze tak długo? Czy można się spodziewać jakichś negatywnych efektów?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO