Teraz jest środa, 25 czerwca 2025, 19:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 17:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
zbyszekB napisał(a):
Spieszcie się z sadzeniem tej odmiany , coby zdążyć przed rejestracją!

Dlaczego? Myślałem, że sadzenie jej już teraz, przynajmniej do uprawy towarowej, jest ryzykowne.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 18:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Amawin napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Spieszcie się z sadzeniem tej odmiany , coby zdążyć przed rejestracją!

Dlaczego? Myślałem, że sadzenie jej już teraz, przynajmniej do uprawy towarowej, jest ryzykowne.

Wszystko co nie ma rejestracji w UE jest ryzykowne w towarowych (dużych) nasadzeniach.
Np.Frontenac,Jutrzenka, Sheridan,Aurore,Gołubok,Marquette,Traminette itd

-- Śr, 21.09.2016 18:57 --

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
23 Bx i ok.12g/l kwasów, a wino "przednie"!

Zbyszku, a przednie to ile w skali pięcio-punktowej ?

W skali pięcio-punktowej to 3+ :mrgreen:
Romanie , są na poprzednich stronach (w tym wątku)opinie o tym winie.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 08:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Market zebrany z cukrem 28,5 brix.
Rośnie jak szalony, ale plenność wyjątkowo marna :( Nie wiem, czy miałam 5 kg z 4 krzaczorów z altanki w ogrodzie. Uwzględniając wiek krzaków, to powinno być co najmniej 2 razy więcej. Zastanawiam się, czy nie pozbyć się tej odmiany. Marszałek z Leonem z 4 krzaczorów z tej samej altany dał 40 kg owoców o cukrze 24 brix. Kwasów nie mierzę przy tych ilościach, które mam - ufam mojemu językowi.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 09:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Plenność nie jest mocną stroną Marketa, i trudno mi znaleźć klucz.
Mam kilka krzewów matecznych które kolejny raz owocują źle, oraz 35 krzewów namnożonych które owocują przyzwoicie (ale też szału nie ma). Oczywiście te które nie owocują albo kiepsko owocują - rosną jak szalone. Owocujące rosną bardzo mocno - ale do opanowania.
Wina wychodzą słabe - w tym roku zrobię lekkie czerwone - kilka dni fermentacji w miazdze (bo różowe też wychodzą dziwne - niby czerwone w kolorze ale bez garbników - coś jak włoskie obiadowe rose - ani to czerwone ani różowe) - takie lekki czerwone może będzie OK jako obiadowe.
Jedyne co chroni mojego Marketa to fakt że Marszałek, który lepiej plonuje - jest strasznie wrażliwy na herbicydy z okolicznych pól.
Tak więc miejsce lidera wśród pancerniaków - nadal nie obsadzone :)
Testujemy Courdeca (Pinarda/gronkowca czy jak tam)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 18:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Dziwne, może za mało pąków zostawiacie. U mnie z 4 krzewów na pergoli zebrałem 20,5 kg. W zasadzie to z dwóch starszych i z dwóch dla których to było pierwsze owocowanie. Cukier z oczywistych powodów niższy - 21Bx w miazdze - ale akurat na wytrawne. Pestki ciemne więc nie narzekam. Kwasu nie mierzę, i tak dałem Maurivin B. W zeszłym roku macerowałem tydzień. W tym roku 9 dni.

Aha: było 277 gron.


Załączniki:
Marquette_Winobranie_11_500.JPG
Marquette_Winobranie_11_500.JPG [ 142.58 KiB | Przeglądane 1324 razy ]
Marquette_Winobranie_12_500.JPG
Marquette_Winobranie_12_500.JPG [ 127.32 KiB | Przeglądane 1324 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
gbed napisał(a):
Dziwne, może za mało pąków zostawiacie.

Może tak być. Ja mam rozstaw 1m na podwójnym Gujocie i zostawiam łozę z każdego krzewu na 1 m (no może na 1,2 m - bo trochę zachodzą łozy). Może trzeba zostawiać więcej?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 20:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Rozstaw w rzędzie miedzy krzewami 1 m dla takich odmian jak :MF,LM i Marquette to zdecydowanie zbyt mało.
U mnie jest 1,5 m i gdybym sadził teraz to dał bym 2 m.
W/w odmiany preferują glebę lekko kwaśną pH 6-6,5.
Na glebie zasadowej źle się zapylają i mają dużo tzw. zielonego groszku.
U mnie w tym roku krzewy Marquette (ze względu na grad) są niedociążone, wczoraj parametry 26,4Bx/kwasy 10,8g/l, jeszcze zostawiłem mimo zapowiadanych deszczy, bo zdrowe :D

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
.....
W/w odmiany preferują glebę lekko kwaśną pH 6-6,5.
Na glebie zasadowej źle się zapylają i mają dużo tzw. zielonego groszku.
....

Nie wiem czy to jest reguła. U mnie pH w okolicy 7,2-7,5. W zeszłym roku nie było wcale zielonego groszku. W tym roku był (i trochę ręcznie wybrałem) ale raczej bym winił w tym roku fatalną pogodę w czasie kwitnienia.
Z tym pH u mnie to taka walka. Co roku jesienią po opadnięciu liści nawożę potasem i magnezem (wynikało mi z zaleceń) w formie siarczanów, żeby choć trochę zakwasić. Ale to i tak niewiele daje w pomiarach.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 21:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
Moje marquette maceruje się w żołądkach szpaków, niezabezpieczone w tym roku padło ofiara nalotu, puszczone na podwójnego guyota, szacunkowo na krzewie bez redukcji było ok 2 - 3 kg średnich i małych gron, cukry nie mierzone były, jednak lekkie kwasy wyczuwalne, wzrost raczej silny,odporność na choroby wysoka, zobaczymy w przyszłym roku powinny owocować następne 4 krzewy, jak zdążę zabezpieczyć przed Zośką i szpakami to może się coś uda więcej napisać


tnowak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Ja nic nie redukuję, ale zdarza się, że z wielu pąków latorośle nie startują, albo są bezpłodne. Jakieś przymrozki wiosną były i Marszałek z Leonem lepiej z tego wyszły. Może rzeczywiście przy podmurówce jest zbyt zasadowo.

Spróbuję zostawić jeszcze więcej pąków w przyszłym roku.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 21:24 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 29 stycznia 2016, 13:15
Posty: 134
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
zbyszekB napisał(a):
Nie wiem czy to jest reguła. U mnie pH w okolicy 7,2-7,5. W zeszłym roku nie było wcale zielonego groszku. W tym roku był (i trochę ręcznie wybrałem) ale raczej bym winił w tym roku fatalną pogodę w czasie kwitnienia.
Z tym pH u mnie to taka walka. Co roku jesienią po opadnięciu liści nawożę potasem i magnezem (wynikało mi z zaleceń) w formie siarczanów, żeby choć trochę zakwasić. Ale to i tak niewiele daje w pomiarach.

Potas i magnez w formie siarczanów to raczej tylko pomocne w utrzymaniu pH, do zakwaszenia najlepiej nadaje się kwas. Tak zakwaszałem ziemie pod borówkami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 21:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 29 listopada 2015, 21:46
Posty: 11
Lokalizacja: gdansk
gbed napisał(a):
Dziwne, może za mało pąków zostawiacie. U mnie z 4 krzewów na pergoli zebrałem 20,5 kg. W zasadzie to z dwóch starszych i z dwóch dla których to było pierwsze owocowanie. Cukier z oczywistych powodów niższy - 21Bx w miazdze - ale akurat na wytrawne. Pestki ciemne więc nie narzekam. Kwasu nie mierzę, i tak dałem Maurivin B. W zeszłym roku macerowałem tydzień. W tym roku 9 dni.

Aha: było 277 gron.


Z wysokiej pergoli przy tarasie domu z jednego krzewu zebrałem 14,9 kg 69 gron,średnio 22 dkg jedno grono.Zebrałem wczoraj przed następnym deszczem /ma padać cały tydzień/Pomiary
refraktometrem 23,8 do 26,7brx.Przerabiał będę jutro.Wczoraj i dziś przerabiałem z winniczki między innymi Marguett wyszedł nastaw 18 litrów 22,8 brx dałem Maurivin B.Będę macerował krócej 6 dni.
Wzeszłym roku macerowałem 9dni i coś wyszło nie tak,pozostała lekka goryczka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 22:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Bardzo duże grona Ci wyszły - 220g. U mnie średnio pewnie z 80g.
1. Czy podlewasz?
2. Czy nawozisz azotem w trakcie sezonu?
3. Jakie masz pH gleby?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2016, 06:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
yagoda2 napisał(a):
Chciałbym wszystkich czytających mój ostatni post przeprosić za zamieszanie jakie niezamierzenie spowodowałem.Niedawno kupiłem nową wagę firmy Łucznik.Kilka razy używałem ją przy pieczeniu
chleba ze skutkiem normalnym.Przy ważeniu winogron przeniosłem ją do innego pomieszczenia i wtedy prawdopodobnie uległa przestawieniu na inną funkcje z czego nie zdawałem sobie sprawy.
W efekcie podałem wynik niestety w funtach.Prawidłowo, zebrałem z tego krzewu 6,76 kg. winogron,średnio 98 g. kiść.Nie pomyślałem nawet że ta waga ma taką funkcje.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Janusz.

Nie wygaszaj, bo to istorna informacja.
Dzięki za sprostowanie :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 22:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Analizy chemiczne, oceny sensoryczne i instrukcje wyrobu win z odmian Marquette i Frontenac - wg UM/NGP
http://northerngrapesproject.org/wp-con ... asting.pdf

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mojeek [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO