Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 04:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 02:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ja nie mówię że wino jest złe - jest dobre - jak na riparię :)

Ziemię mam nieco kwaśną, lekką, dojrzało nieźle 25bx i ~7g/l kwasów, bez dosładzania, bez odkwaszania (w zeszłym roku 24bx i ~9,5g/l kwasów)

Można spróbować go zrobić nieco lżejsze, z krótszą maceracją - ale cudu raczej nie będzie, moim zdaniem porównywalne z Marszałkiem - no może minimalnie lepsze (niestety w tym roku Marszałka robiłem różowego i nie mam porównania tych samych roczników - a szkoda)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 10:47 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 265
Lokalizacja: Stalowa Wola
Canin napisał(a):
Ja nie mówię że wino jest złe - jest dobre - jak na riparię :)
Można spróbować go zrobić nieco lżejsze, z krótszą maceracją - ale cudu raczej nie będzie, moim zdaniem porównywalne z Marszałkiem - no może minimalnie lepsze (niestety w tym roku Marszałka robiłem różowego i nie mam porównania tych samych roczników - a szkoda)


Zrobiłem pierwsze wino z samego Marqetta na drożdżach Maurivin B. Odkwaszenie tymi drożdżami okazało się wystarczające. Co do smaku i aromatów moja ocena pokrywa się z opinią kolegi Canina. W porównaniu z Marszałkiem Marqette ma jednak ładniejsze, nieco większe jagody i grona wyrównane bez groszku co jest zaletą przy ręcznym obieraniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 14:25 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
Canin napisał(a):
dojrzało nieźle 25bx i ~7g/l kwasów, bez dosładzania, bez odkwaszania (w zeszłym roku 24bx i ~9,5g/l kwasów)


W jakim terminie osiągnął takie parametry.Kiedy zbierałeś?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2016, 15:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
10.10.2015 - szło pogorszenie pogody (Marszałek 12.10.2015 - jak zbierałem to pękały jagody pod palcami - był super dojrzały)
a w poprzednim roku:
24.09.2014 - nie pamiętam dlaczego nie trzymałem dłużej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 15:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
To ciekawe co piszecie o tej odmianie!!!
Ja swoje sadzonki sprowadziłem z Kanady- zobaczymy co wyrośnie :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 maja 2016, 18:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dałem ogłoszenie na forum
"wymienię się winem z Marquette"
Zgłosiło się 3-ch "zawodników"
Wysłałem wszystkim próbki.
Od dwóch z nich dostałem także próbki.
Czekam na trzecią od potentata uprawy tej odmiany - 150 litrów wina z rocznika 2015.

Od jednego z kolegów otrzymałem opinię o moim winie z cuvee Marquette &Frontenac
Cytat:
"Witaj,
dzisiaj usiadłem do wina i ocenę trochę utrudnia to, że jest nagazowane. Coś jak frizzante. Ale do meritum: kolor burgund wpadający w karmin z wyraźnym połyskiem, dobrze sklarowane, alkohol na szkle ponad 13%. W nosie wiśnie, tytoń i coś hybrydowego ale to bardzo delikatny aromat. W ustach znowu wiśnia, czarna porzeczka, odrobinę konfitury. Jest też mocno utajony czarny bez. Kwasowość trochę zbyt niska, co bardzo mnie dziwi. Całkiem długie. Ogólnie jest sporo owocu i soczystości. Trochę brakuje taniny. Alkohol bardzo ładnie wkomponowany w bukiet, w smaku nie więcej niż 12%. Jestem pd wrażeniem tego wina, bo biorąc pod uwagę, że wino zrobione jest z dwóch hybryd jest na prawdę bardzo dobre i pije się je z ogromną radością. Gdyby porównywać do vinifer to ma jednak coś "zielonego", ale jak już wcześniej zaznaczyłem jest to bardzo delikatne zarówno w bukiecie jak i w samku. Ja jestem fanem Tempranillo, więc lubię taniny. Z tego wina można wywnioskować, że Marquette jest podobne do Garnacha - mało taniny i dużo owocu. Dosadzam do 50 sztuk! " (gdy zechce, to się ujawni ?)
Dodam
Gdy wysyłałem to wino , to było jeszcze półwytrawne , nie siarkowane.
Takie wino degustowaliśmy pod koniec marca z Robertem R i ocenił Robert ,że to wino ma ok.8-10g/l cukru.
Marquette dosadzam. zamiast MF :!: LM nadal zostaje.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 maja 2016, 19:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbyszek, a jak pozbyłeś się kwasów . Robiłeś FJM?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 maja 2016, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Nie robiłem FJM . Po tygodniowej fermentacji kwasy spadły o połowę i to już drugi rok z rzędu. Do trzech razy sztuka :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 maja 2016, 21:24 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Zbyszku a jakie drożdże użyłeś?

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 maja 2016, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Maurevin B

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 maja 2016, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
No to wiele wyjaśnia.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2016, 15:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jeszcze jedna opinia o winie "cuvee marquette&frontenac 2015"
Opinia z końca marca 2016 gdy to wino było jeszcze b.młode i nie było jeszcze nagazowane.
"Pierwsze wrażenia, przyjemny nos, faktycznie lekko merlotowaty, trochę śliwki, na dalszym planie jakby porzeczka, czuć alkohol, odnoszę wrażenie ,że napowietrzanie mu służy i jakby zmienia pierwszy nos w którą stronę nie potrafię odpowiedzieć.
Półsłodkie, nie wiem czy badałeś cukier ale obstawiam tak ze 20g. resztkowego, kwasowość niewyczuwalna być może przykryta cukrem, konfitury, wino jeszcze delikatnie niespokojne, taniny b. miękkie a kolor delikatny a?la rondo, finisz długi, ogólne wrażenie b. pozytywne.
Napisz może kilka słów nt. kwasowości , drożdży i skoro nie siarkowałeś to czy fermentację przerywałeś poprzez schładzanie czy zdechły ze wzg. na alkohol ?..."

Moje uwagi co do odmiany 'Marquette'
Bardzo duże cukry ( u mnie na poziomie 23 do 26 Brix - zależnie od rocznika), duża kwasowość (u mnie na poziomie 12g/l), średnie taniny (dobrze coś dodać o większych taninach - gdy ktoś preferuje wina o wysokich taninach !),praktycznie u mnie odmiana bezobsługowa, dotyczy okrywania na zimę i oprysków.
Wysoki poziom kwasowości moszczu bardzo szybko bez specjalnych zabiegów osiąga 6g/l w winie !!!
Dosadziłem i mam nadzieję w tym roku nareszcie na wino odmianowe ? jak dobrze pójdzie ?!
Proszę o opinie na temat odmianowego wina z tej odmiany.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2016, 16:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 marca 2014, 13:41
Posty: 13
Lokalizacja: okolice Dukli, Równe
Witam,

A jak próbki 2/3 zawodników? Pytam, bo popełniłem ok. 80 krzewów 3 lata temu zachłyśnięty opiniami o tej odmianie... :D :D

pozdrawiam

A.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2016, 22:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
U mnie "market" dobrze zniósł wiosenne przymrozki

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 08:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Moja MG bardzo słabo się zapyliła - grona lużne mało jagódek
Niestety piątkowy wiatr przerzedził wiele latorośli, marnie będzie

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], Trendiction [Bot] i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO