Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 00:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 11:25 
Kiper
Kiper

Też wydaje mi się,że to normalne. W listopadzie ubiegłego rokumoje trzy wina "dostąpiły zaszczytu" :D pomiarów w tym samym miejscu
Białe, cuve wszystkiego co dojrzało, czyli bianka, seyval, aurura, solaris, razem 25 litrów.
Nie robiłem FJM i kwas jabłkowy 5.6 g/l, kwas mlekowy 0.
Natomiast w winach czerwonych gdzie była FJM kwas jabłkowy 0.5 g/l a kwas mlekowy 2.4 do2.9 g/l

Krzysztof

PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 13:55 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Kwasowość ogólna g/l /kw. winowy/ - 5,66
Kwas jabłkowy g/l - 5
Kwasowość lotna g/l /kw. octowy/ - 0,4
Kwas mlekowy g/l - 0,4

To może ja czegoś nie rozumiem - kwasowość (pierwsza pozycja) to całkowita kwasowość!?
Jeśli całkowita to 5.6, a jabłkowa to 5 - to stosunek kwasu jabłkowo do winowego jest zaburzony w winie.
Moszcz był odkwaszany Bianco Neve który ma redukować wszystko równo. No, powiedzmy, mogło się coś wymrozić - ale nie aż tyle.
Ja spodziewałem się że takiej proporcji - całkowita 5.6, jabłkowy 3, winowy 2, potem reszta

Bo jeżeli czytać to osobno to mielibyśmy 5,66 + 5 = 10,66 g/l a wino nie było aż tak kwaśne. No i sprzeczne z moimi pomiarami moszczu.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 14:19 
Kiper
Kiper

O ile dobrze rozumiem, to 5,66 to kwasowość ogólna, ale wyrażona w g/l kwasu winowego i nie można do tego dodawać czy odejmować od tych g/l kwasu jabłkowego. Pomyślałem, że to drugie to po prostu zawartość kwasu jabłkowego w g/l kwasu... jabłkowego. Ale to chyba bez sensu, bo to by oznaczało, że miałeś 100% kwasu jabłkowego (o ile dobrze rozumiem to, co w linkach poniżej). Dlatego podejrzewam, że poniżej masz kwasowość ogólną wyrażoną w g/l kwasu jabłkowego. Ale przydałoby się, żeby to zweryfikował chemik, bo ja nim absolutnie nie jestem.

Linki:
http://krainacydru.pl/kwasowosc-cydru-i ... y-czesc-1/
http://krainacydru.pl/kwasowosc-cydru-i ... y-czesc-2/
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=985

PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 14:37 
Ekspert
Ekspert

Kwas całkowity w moszczu, a w gotowym winie zawsze się będzie różnił, ten w gotowym winie będzie mniejszy.
Kwas moszczu = kwas jabłkowy + winowy + reszta do zaniedbania
kwas jabłkowy - można zredukować tylko przez Fermentację Jabłkowo Mlekową
(u Ciebie nie było kwasu mlekowego - zatem nie było FJM)
kwas winowy - redukuje się np. Bianco Neve, ale generalnie jeśli w winie jest potas to z niego z k. winowego robi się sól - i w sumie zawsze tak jest. (wymrażanie, długie przechowywanie, przechowywanie w chłodzie - czynniki wspomagające tworzeniu się soli)
Dodam jeszcze, że dla naszego aparatu gębowego bardziej kwaśny jest kwas jabłkowy niż winowy czy mlekowy.

Twój pomiar całkowitego kwasu w moszczu jest prawidłowy, przy założeniu braku FJM pomiar kwasu jabłkowego w gotowym winie daje informacje ile było kwasu winowego. K_całkowity - K_jabłkowy = K_winowy.
Zakładam tutaj, że wszystkie 3 kwasy mają tą samą masę cząsteczkową (oczywiście tak nie jest k. winowy jest o 10% cięższy od jabłkowego), ale w aptece nie jesteśmy i żeby wyrobić sobie przybliżoną opinie o jakości moszczu można w 1szym przybliżeniu zakładać równy ciężar kwasów.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 14:58 
Ekspert
Ekspert

Tak, FJM nie było.
Jeśli Bianco Neve koryguje kwas winowy to wiemy dlaczego zachwiana była ta równowaga kwasów - było odkwaszone 1,5g/l
Ale dalej mi się to nie sumuje :)

Moszcz był dobry ale mógł by być lepszy - o te 1,5g/l kwasów mniej :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 15:12 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Moszcz był odkwaszany Bianco Neve który ma redukować wszystko równo. No, powiedzmy, mogło się coś wymrozić - ale nie aż tyle.

Bianco Neve, to KHCO3, więc redukuje tylko kwas winowy. Teoretycznie jest możliwe, że kolejne 3,5 g kwasu winowego przeszło w kamień winny, przy odpowiednich warunkach przechowywania, ale tylko teoretycznie. Mam wątpliwości, co do rzetelności tych pomiarów. W winie znajduje się 5g/l kwasu jabłkowego i pH wyniosło 4,39 ? :shock:

PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 16:06 
Ekspert
Ekspert

Chyba jednak nie ma innego wyboru, jak przeprosić się z drożdżami metabolizującymi kwas jabłkowy :)

PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 19:41 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Chyba jednak nie ma innego wyboru, jak przeprosić się z drożdżami metabolizującymi kwas jabłkowy :)

Właśnie mieli robić takie zestawienie, różne drożdże na tej samej partii winogron - potem obiektywne badania i subiektywna ocena degustatorów. Chętnie bym takie coś zobaczył.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 22:19 
Ekspert
Ekspert

Badania paramertów moszczu kilku odmian, m. in. Marquette również w zależności od GDDC można znaleźć TUTAJ
Można sobie porównać dane dotyczące odmiany Frontenac z jakimś dziwnym opracowaniem naszego rodzimego "badacza", które można znaleźć TUTAJ

PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 09:05 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Mam wątpliwości, co do rzetelności tych pomiarów. W winie znajduje się 5g/l kwasu jabłkowego i pH wyniosło 4,39 ? :shock:

Bardzo podejrzane. Nigdy takiego pH w winie nie widziałem. 3,49 to tak. Bardzo dojrzały Regent po mlekowej dochodzi do 3,9-4, ale aż tyle?

PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 09:46 
Ekspert
Ekspert

Te dwa opracowania pokazują jak ważne jest to forum i krajowe badania.
Opracowanie amerykańskie tabela 2.2.1 stosunek kwasu winowego do jabłkowego dla odmiany Frontenac 0.75, dla opracowania polskiego tabela 8 to samo wynosi 0.15 ! (słońce w malowiczej Garlicy nie świeci tak samo jak w Minesocie).

Wracając do Marquette w Minesocie dała moszcz identyczny z MF, ale wcale to nie znaczy, że u nas ten kryształ będzie zachowywał się jak Marszałek.

PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 09:51 
Kiper
Kiper

cyt.:...Bardzo podejrzane. Nigdy takiego pH w winie nie widziałem. 3,49 to tak. Bardzo dojrzały Regent po mlekowej dochodzi do 3,9-4, ....

Podejrzewam, że literówka, miało być 3.49.
U mnie wino bez FJM pH 3.41 a Rondo po FJM 4.07

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 10:43 
Ekspert
Ekspert

Sprawdziłem i nie pomyliłem się, były trzy pomiary:

pH
4,43
4,4
4,39

wcześniej podałem pośredni, ale wyniki są dosyć zbieżne

PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2015, 20:58 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Kwasowość lotna g/l /kw. octowy/ - 0,4

pomiar wysokiego pH potwierdza obecność kwasu octowego

Coś tam temu winu dolega, może wspomniane parę postów wyżej złe przechowywanie przed pomiarem. Ale istotny jest wniosek, że owoce Marquette u Canin'a były dojrzałe.

PostNapisane: środa, 29 lipca 2015, 00:56 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
pomiar wysokiego pH potwierdza obecność kwasu octowego

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl, bo nie rozumiem jaki to ma związek, zwłaszcza, że kwasowość lotna (0,4g/l) jest średnią wartością wystepującą w większości win. Moim zdaniem ktoś popełnił błąd podczas oznaczania zawartości kwasów lub pomiaru pH, bądź zapisywaniu danych. Przy stężeniu 40mmol/l kwasu jabłkowego pH nie może być tak wysokie (4,39).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1