Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 17:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 23 maja 2015, 05:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
jasiu83 napisał(a):
Pytanko do osób uprawiających tą odmianę.

Czy podwójny guyot i rozstaw co 150cm wystarczy do poskromienia jej siły wzrostu ?

150 to max, pierwsze sadziłem co 170 i to było zdecydowanie za dużo. Latorośle i tak będziesz skracał, niezależnie od formy jaką wybierzesz.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 maja 2015, 10:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
jawormcz11 napisał(a):
Pytanie czy ''Guyot'' to właściwa forma dla tej odmiany. Latorośla mają siłę urosnąć w sezonie nawet i 3m.
Wszystkie swoje przerobówki prowadzę Guyotem w rozstawie co 0,9m i jestem pewien że jeśli bym nie ogławiał to dla większości z nich te 3m to "pikuś"
Może właśnie Marquette potrzebuje tak wielkiego ograniczenia?

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 21:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Siniaki po gradowe, czy jednak coś więcej - ślady głównie na poziomo rosnących latoroślach i tylko na tej odmianie

Obrazek

Obrazek

liście czyściutkie

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 21:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Poziomo rosnące czyli w miejscach dłużej utrzymujących wilgoć.
Na pewno nie grad. Antraknoza??

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 23:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 15 stycznia 2013, 12:07
Posty: 38
Lokalizacja: RNI
dziadek2
Tylko na stronie narażonej na uderzenia ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 08:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
idepozapalki napisał(a):
dziadek2
Tylko na stronie narażonej na uderzenia ?

Na pierwszym zdjęciu widać że naokoło.
Od drutu pewnie jest ta najdłuższa "rysa" na fot. nr 2.
Skąd moje przypuszczenie że to antraknoza. Jeśli chodzi o winorośl, to u doktorka są zdjęcia objawów tej choroby na liściach, nic na łodygach.
Jednak ta choroba atakuje wiele roślin i np. w przypadku jeżyny daje na łodygach identyczne objawy jak te zamieszczone wyżej.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 12:29 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 490
Lokalizacja: Biłgoraj
Mam takie same objawy na Regencie i niektórych deserówkach na wysokości ostatniej pary drutów. Na pewno nie było u mnie gradu. Może to od rozgrzanych drutów po ostatnich upałach z którymi stykają się latorośle?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2015, 22:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Też tak mam na Regencie i tez powyżej górnego drutu, a drutu nie dotyka.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 18:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
A pryskaliście uczciwie, profilaktycznie tego lata?
Ja się nieco opuściłam z profilaktyką, więc u mnie właśnie takie cuda są, jak u Romka na zdjęciach. W zeszłych latach tego nie było i dopadło głównie Regenta. Oprócz śladów w postaci podłużnych, wklęsłych plam, jest też karłowacenie wierzchołków latorośli i to wszystko powyżej górnych drutów w większości. Sądzę, że to antrknoza. Były też u mnie pierwsze objawy rzekomego, więc w połowie lipca ogłowiłam i poszedł ridomil gold. Na razie mam czyste krzewy. Zastanawiam się, czy nie poprawić amistarem na dniach.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 21:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 490
Lokalizacja: Biłgoraj
kuneg napisał(a):
A pryskaliście uczciwie, profilaktycznie tego lata?
Ja się nieco opuściłam z profilaktyką, więc u mnie właśnie takie cuda są, jak u Romka na zdjęciach. W zeszłych latach tego nie było i dopadło głównie Regenta. Oprócz śladów w postaci podłużnych, wklęsłych plam, jest też karłowacenie wierzchołków latorośli i to wszystko powyżej górnych drutów w większości. Sądzę, że to antrknoza. Były też u mnie pierwsze objawy rzekomego, więc w połowie lipca ogłowiłam i poszedł ridomil gold. Na razie mam czyste krzewy. Zastanawiam się, czy nie poprawić amistarem na dniach.


U mnie pełna profilaktyka. Wczoraj podczas ogławiania zauważyłem skoczka i zastanawiam się czy to przypadkiem nie jego robota.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2015, 21:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
W temacie odszypu?kowywarki "canin" napisał:
"Korzystając z okazji że uniwersytet rzeszowski zakupił sprzęt do badania próbek wina (mają ambitne plany robienia badań hybrydowych odmian popularnych w Polsce, wpływu drożdży na te odmiany itp.) wysłałem próbkę Marquette do analizy.
I niestety - pomimo że owoce były dojrzałe (pestki brązowe, cukier ustabilizowany na poziomie 22bx - mamy kwas całkowity 5,6 g/l - w zasadzie OK jak dla czerwonego wina.
Ale jednocześnie mamy 5g/l kwasu jabłkowego !!! A to oznacza że owoce były niedojrzałe !!!
W tym roku czekam na drewnienie szypułek - mniej się będą odłamywać i będzie z korzyścią dla wina."

Czy mógłbyś bardziej rozwinąć ten temat?
-parametry moszczu
-parametry wina
Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 07:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
OK, to rzeczywiście lepszy wątek do kontynuacji tego tematu

MOSZCZ Marquette
ilość 10l
cukier 24Bx (bez korekty na niecukry), niedosładzane
kwasy 9,5 g/l - odkwaszone Bianco Neve na poziomie 1,5 g/l co daje około 8g/l kwasów końcowych
zasiarkowane trochę na oko ze względu na niebyt duże ilości
fermentowane na wytrawne, bez kombinacji, drożdże Enartis Ferm SC
badanie robione w lutym

WINO Marquette
Alkohol % obj. - 11,97 (były trzy przebiegi badania z minimalnymi różnicami podaję wartości pośrodku)
Glukoza + Fruktoza g/l - 0,99
Kwasowość ogólna g/l /kw. winowy/ - 5,66
pH - 4,39
Kwas jabłkowy g/l - 5
Kwasowość lotna g/l /kw. octowy/ - 0,4
Gęstość g/cm3 - 0,9973
Fruktoza g/l - 0,61
Glukoza g/l - 0,42
Kwas mlekowy g/l - 0,4
SO2 wolny - 9,28
SO2 związany - 150,46
SO2 ogółem - 159,74

WĄTPLIWOŚCI
0) Na badanie mogło mieć wpływ długie oczekiwanie na badanie w buteleczce - około miesiąca - nie wiem w jakich warunkach, ale skoro zajmują się badaniami wina - to chyba nie trzymali tej próbki na słońcu :)
1) dziwny jest wysoki poziom kwasu jabłkowego - niedojrzałe owoce pomimo wysokiego cukru? (12% alkoholu bez dosładzania)
2) czemu tak szybko związało siarkę wolną? Siarkowane na oko więc ilości są mało ważne - ale dlaczego tak dużo związanej?
3) ja mam problem ze zbyt dużą ilością goryczki w czerwonych winach - niestety to badanie nic nie wykazało
4) badanie super - mam nadzieję że będą je rozbić


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 07:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jaki jest koszt takiego badania?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 07:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ponieważ to element badań nad winami na Podkarpaciu - to za darmo.
A co? Są chętni na takie badania? Mogę zapytać na uczelni czy nadal robią takie badania i czy są zainteresowani?

Plany tam mają ambitne, planowane są prace nad opracowaniami o wpływie drożdży, metod winifikacji, odmian, itp - ale nie na Vinifery z Francji ale na hybrydy z Podkapracia :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2015, 11:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Canin napisał(a):
MOSZCZ Marquette
ilość 10l
cukier 24Bx (bez korekty na niecukry), niedosładzane
kwasy 9,5 g/l - odkwaszone Bianco Neve na poziomie 1,5 g/l co daje około 8g/l kwasów końcowych
...
Kwasowość ogólna g/l /kw. winowy/ - 5,66
pH - 4,39
Kwas jabłkowy g/l - 5
...
1) dziwny jest wysoki poziom kwasu jabłkowego - niedojrzałe owoce pomimo wysokiego cukru? (12% alkoholu bez dosładzania)
2) czemu tak szybko związało siarkę wolną? Siarkowane na oko więc ilości są mało ważne - ale dlaczego tak dużo związanej?
...

Moszcz z dojrzałych winogron zawiera około pół/pół kwasu winowego i jabłkowego z przewagą tego drugiego (często podaje się 40%winowy do 60%jabłkowy). I tu tak było: kwas początkowy 9,5 g/l, końcowy kwas jabłkowy 5 g/l, stąd 5/9,5=52% jabłkowego, czyli grona super dojrzałe!
Z tą siarką to też normalne, to ta wolna szkodzi życiu - a nam wino ma podobno nie szkodzić ;-).


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO