Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 22:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
vanKlomp napisał(a):
Po majowych przymrozkach wszystko odbijało z pąków zapasowych i ten groch właśnie stąd. Nie wiem czy uda im się dojrzeć.

Zebrałeś cokolwiek, chociaż do późniejszej "obróbki termicznej"?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 12:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Niestety sprawa beznadziejna. Jagody bardzo drobne o wysokich kwasach (15-16). Zebrane 16.10. Przefermentowałem ale chyba tak jak piszesz poddam obróbce termicznej chociaż mało tego jest.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 12:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cukier na poziomie kwasów, czy ciut lepiej? Fermentowałeś na drożdżach MAURIVIN B?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 12:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Cukry na refraktometrze 15 brix czyli jak odejmiemy poprawkę na niecukry to masakra. Maurivinów mi brakło a ponieważ ilość była niewielka i nie miałem nadziei, że coś z tego wyjdzie dałem Fermivin dosładzając nastaw. Wyszedł kwasior. Bianco neve też niewiele dało.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 19:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
vanKlomp napisał(a):
Maurivinów mi brakło

Jeśli cokolwiek na nich robiłeś to mogłeś dodać fermentującego moszczu czy miazgi. Do "uszlachetnienia" bez różnicy.

Brakuje jeszcze wyniku ZbyszkaB, u niego market też startował z zapasowych, no ale wiadomo...

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszek pewnie czyta to może coś na ten temat na maila przyśle.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 22:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
dziadek2 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Zbyszek pewnie czyta to może coś na ten temat na maila przyśle.

Zgadłeś, Zbyszek przesłał wyniki, ale nie wspomniał o umieszczeniu ich na forum, więc na razie zachowam dla siebie.


Zbyszek dosłał wiadomość, że nie ma nic przeciwko umieszczeniu wyników a nawet przynosi mu to satysfakcję, więc to czynię.
Dziwię się trochę, że mu się chce różne rzeczy robić. skoro i tak nikt tego nie doceni.
Cytuj:
Marquette ? 17/10/2014; 25,5Brix; kwasy 12,6g/l; pH 3,06
Przy owocowaniu z pąków zapasowych nie ma zielonego groszku.
Odporność na mączniaki większa niż u LM

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... a_2014.jpg

http://pl.wikipedia.org/wiki/Marquette_ ... %C5%9Bl%29
http://commons.wikimedia.org/wiki/Categ ... 28grape%29


To chyba tyle, coś więcej na ten temat to jedynie Zbyszek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 00:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Cytuj:
Marquette ? 17/10/2014; 25,5Brix; kwasy 12,6g/l; pH 3,06
Przy owocowaniu z pąków zapasowych nie ma zielonego groszku.
...


Jak to się potwierdzi to będziemy na wiosnę czekać na przymrozki albo obrywać pierwsze latorośle i zmuszać do owocowania z zapasowych. :D

Pozdrawiam (także ZbyszkaB)
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 10:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
12,6g/l odkamieniacz do WC całkiem dobry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 10:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie przesadzaj. Labruchy mają po 16. Dobra winifikacja i kwasy spadną o 1/3.
W odwodzie zostaje jeszcze w razie czegoś kupaż np z Mediną.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 listopada 2014, 23:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Taka super odmiana w poprzednim sezonie, każdy ją chciał a teraz klapa?
Może to tylko zły rok jak uważacie?

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2014, 08:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Sam widziałeś jaki był rok. A jeszcze do tego zeszłoroczne wrześniowe przymrozki, które wcześnie zakończyły wegetację i spowodowały m.in słabe drewnienie łozy.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2014, 09:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
W naszym klimacie przeważnie są kiepskie lata dla winorośli, jednak do drewnienia marketa ciężko się przyczepić - drewnieją nawet pasierby.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2014, 09:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
W tym roku tak. Nie było żadnego problemu. W zeszłym moje młode krzewy jakoś do września nie za bardzo zdążyły.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2014, 19:59 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 19:25
Posty: 670
Lokalizacja: okolice Siedlec/Łukowa
zajaczek83 napisał(a):
Taka super odmiana w poprzednim sezonie, każdy ją chciał a teraz klapa?
Może to tylko zły rok jak uważacie?


Czy klapa? Nie powiedziałbym tak. Przy uprawie winorośli w naszym kraju trzeba wyjść z określonego założenia, odpowiedzieć na pytanie jakiej odmiany szukamy(realnie). Mi wyszło, że ma być to odmiana mrozoodporna, o podwyższonej odporności na choroby(nie ma odmian całkowicie odpornych), dojrzewająca do końca września, dobrze drewniejąca, plenna(min. 6t/ha), dająca aromatycznie czyste wino. I wyszło mi, że ta odmiana spełnia te założenia. Można przyczepić się do kwasów, ale nawet przy wyjściowych 12g/l da się uzyskać wino o akceptowalnym poziomie.

_________________
Ukłony,
Sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO