Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 08:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 15 sierpnia 2012, 12:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
czyżby w warunkach południowej Polski Marquette dojrzewała aż tak późno,


Na południu nie ma problemu, ale znam miejsca w Polsce gdzie okres wegetacji jest prawie dwa miesiące krótszy niż u mnie - no może nie każdego roku, ale jednak.

Mamy tu zwyczaj zwracać się do siebie per Ty.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 sierpnia 2012, 09:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 czerwca 2008, 01:00
Posty: 818
Lokalizacja: okolice Brzeska, woj. małopolskie
dziadek2 napisał(a):
Pewnie wszyscy, którym zależało na tej odmianie to już ją testują - w zeszłym sezonie nie było nawet chętnego do rozsyłki "chrustu".

Chętnie przyjmę w tym roku jesienią ów "chrust" 'Marquette' od Kolegi do rozdysponowania. Najpierw postaram się ukorzenić te patyczki, a następnie rozdam sadzonki osobom zainteresowanym w moim rejonie (okolice Brzeska i Bochni w Małopolsce). Wiele osób pyta mnie w moim środowisku o taką właśnie odmianę przydatną do uprawy na pergolach i innych wysokich konstrukcjach, której nie trzeba okrywać na zimę. W dodatku można z niej uzyskać przyzwoite wino i przetwory bezalkoholowe pozbawione paskudnego posmaku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2012, 19:19 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 września 2005, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa-Wyszków
Może ktoś wie, gdzie to kryształowe cudo można zakontraktować z dostawą na wiosnę 2013, oczywiście gołokorzeniowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 21:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 czerwca 2008, 01:00
Posty: 818
Lokalizacja: okolice Brzeska, woj. małopolskie
Trzeba próbować zakontraktować "to cudo" u polskiego Dionizosa w Jaśle. On pierwszy opisał u nas w Polsce tę odmianę w swej książce z 2009 r. i zapewne produkuje sadzonki 'Marquette' na zamówienie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Jagody na kontrolnych gromach Marquette miały dziś 20Brix.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 22:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Jarek , ja testuję jeden krzew z sadzonki z tamtego roku na ekstremalne warunki - w tym też na maksymalne obciążenie ( ok 25 gron) . W gronie trafiają się niedorozwinięte jagody i w wyniku przeciążenia i panujących u mnie susz są one małe , ale dzisiaj zmierzone mają 20-21 Brix.

Pozdrawiam .
Mariusz .


Załączniki:
DSC_0107.JPG
DSC_0107.JPG [ 80.59 KiB | Przeglądane 862 razy ]
DSC_0106.JPG
DSC_0106.JPG [ 113.06 KiB | Przeglądane 862 razy ]

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2012, 10:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
31. 08. 2012 :
Marquette - 24 Brix.

Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2012, 11:57 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 12 grudnia 2011, 22:21
Posty: 72
Lokalizacja: Płock
A jak w smaku , słodki czy kwaśny?

_________________
Pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2012, 13:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
manuns napisał(a):
31. 08. 2012 :
Marquette - 24 Brix.

Pozdrawiam.
Mariusz.

A mierzyłeś kwasy?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2012, 16:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Gdybym mierzył poziom kwasów, to nie widzę powodu żebym ich miał nie podać. Zdaję sobie sprawę, że to bardzo ważna wskazówka przy zbiorze, ale jakoś do tej pory nie miałem okazji zakupić potrzebnego sprzętu.
Jagody są bardzo słodkie, a kwasy organoleptycznie nie wyczuwalne ( tylko że wysoki poziom cukrów może to odczucie fałszować ).
Może Jarek ( Erikos ) je mierzył ? Może Roman ( dziadek2 ) ? Albo inny szczęśliwy właściciel tej odmiany ? Jutro przyjrzę się wybarwieniu pestek...
Wydaje się, że w mojej nie najlepszej lokalizacji nie powinno być najmniejszych problemów z osiągnięciem pełnej dojrzałości technologicznej tej pancernej odmiany.

Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2012, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
U mnie na dzień dzisiejszy tylko 20Brix (pestki cakowicie wybarwione)
Kwasów nie mierzyłem ,bo musiał bym poświęcić cały zbiór :mrgreen: (2 grona)
Porównałem jednak smakowo z LM i MF - kwasy i cukry podobne.
Frontenac tylko 16 Brix m a kwaswy bardezo wyczuwalne !
Koniec sierpnia to nie jest pora dojrzewania odmiany Marquette :!: :!: :lol:
pozdr. Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 września 2012, 09:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Sprawdziłem te pestki. Wybarwione w 100 %. Ze zbiorem :lol: poczekam jednak jeszcze kilka dni .

Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 września 2012, 10:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
dziadek2 napisał(a):
Pewnie wszyscy, którym zależało na tej odmianie to już ją testują - w zeszłym sezonie nie było nawet chętnego do rozsyłki "chrustu".


Sam jesteś sobie winny Romanie. Krzew z Twojego chrustu już rośnie. Drugą sadzoną, musiałem się podzielić z kolegą. Dzięki.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 września 2012, 19:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
manuns napisał(a):
Sprawdziłem te pestki. Wybarwione w 100 %. Ze zbiorem :lol: poczekam jednak jeszcze kilka dni .

Pozdrawiam.
Mariusz.

Ze zbiorem poczekaj przynajmniej z tydzień.
U mnie bez ściółkowania czarną folią takie cukry powinna osiągnąć za ok. 2 tygodnie ?

z 25 gron powinieneś utoczyć około 2L odmianowego wina !
Ja może za rok ? jak dobrze pójdzie !?
pozdr.Zbyszek
PS
Roman wysłał mi wiosną próbkę wina odmianowego, ale niestety "górnicy" na poczcie w Katowicach wypili :lol: :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2012, 13:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
zbyszekB napisał(a):
Ze zbiorem poczekaj przynajmniej z tydzień.
U mnie bez ściółkowania czarną folią takie cukry powinna osiągnąć za ok. 2 tygodnie ?

Wydaje mi się , że znacznie wcześniej . U mnie te cukry pod koniec rosły gwałtownie .
zbyszekB napisał(a):
z 25 gron powinieneś utoczyć około 2L odmianowego wina !

Może i nawet więcej by się uzbierało ( w ogrodzie mam jeszcze trzyletni krzew i w winniczce jeszcze trzy , na których pozostawiłem tylko grona kontrolne ) , ale już zdecydowałem , że w tym roku jeszcze nie będę robił z niego wina odmianowego i trafi do gąsiora z innymi czerwonymi wcześniakami . I tylko na nie jeszcze czeka.


Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO