Teraz jest środa, 7 maja 2025, 08:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 22:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
kuneg napisał(a):
DW napisał(a):
kuneg napisał(a):
Radzę sprawdzić ten aromacik na język. Ja też robię Marszałka+LM po raz pierwszy i dopiero teraz wiem, co to znaczy aromat riparii. Fermentowałam z miazgą 7 dni. W przyszłym roku potrzymam tylko 5 dni.
To, że wino "ripie" ;) nie każdemu przeszkadza, ale i nie każdemu odpowiada.


To rypanie pochodzi z niedojrzałych owoców. Maceracja 5-4-3-2 dni nic nie pomoże jeśli materiał będzie niedojrzały. Mieszańcowe (ripariowe) aromaty w prawidłowym winie z Marszałka lub Leona to nie to samo co smrody pochodzące z niedojrzałych owoców. (...)

Niestety, muszę się chyba zgodzić co do dojrzałości owoców. Część gron była nieco opóźniona w dojrzewaniu i było ich niewiele. Miały wisieć dłużej, ale ptaki + załamanie pogody kazały przyspieszyć zbiory. Parametry były O.K., bo 22,5 brix i 10,5 g kwasów 13.09.
"Smrodek" jest niewielki na szczęście.
Już nic nie wiem... jestem żółtodziobem w sztuce robienia wina :(
MF+LM+ odrobina Marq - jest po drugim obciągu i jest dobre, tzn już nadaje się do picia. Ma odrobinę podwyższoną kwasowość, ale i alkoholu mu nie brak, tanin ma mało, ale ja tak lubię. Fermentowane w 24 st.C, bo nie mam chłodnego pomieszczenia. Aromaty, to głównie czane borówki, trochę borówki brusznicy, trochę jeżyn i jest coś jeszcze - jakby ananas i kiwi. Czarnego bzu nie czuję wcale, żadnego tytoniu ani dymu też nie ma. Smrodek zniknął po lekkim przewietrzeniu, kwasy nadal spadają. Jestem pozytywnie zaskoczona tym winem i od paru dni sączę je sobie po małej lampce.
Nic z tego nie rozumiem, ale śmiem twierdzić, że to wino jest lepsze, niż Swatowawrzineckie przywiezione z południowych Moraw z wakacji.

P.S. Jednak dalej nie wiem co to ten "smrodek riparii", skoro smrodek, o którym wcześniej pisałam, zniknął po lekkim przewietrzeniu.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 23:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Kolejna dobra opinia dotycząca smaku win tych odmian ...Podpowiedz na jakich drożdżach przeprowadziłaś fermentacje ? Myślę,że twoja codzienna degustacja nie przeszkodzi na poddania tego wina ocenie w naszym konkursie win. :)
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 06:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Drożdże to Bayanusy IOC.
Na konkurs raczej nie wyślę z dwóch powodów:
1) brak chłodnej piwnicy, a w cieple trzymać przez pół roku, to chyba niezbyt mądrze
2) ilość wina, to ledwo 7 litrów, więc ilość homeopatyczna
Najważniejsze, że nam smakuje :D

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 18:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
kuneg napisał(a):
... ilość homeopatyczna

I pewnie podobnie działa - głównie na psychikę :D

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 22:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
chyba, że nie można się tymi ilościami opić :clap:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 22:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Popełniłem w tym roku swoje pierwsze wina gronowe (nie wodniaki). Czerwone to około 70% LM i 30% MF.Jest już klarowne.Czytam, czytam o różnych smakach win z tych odmian i próbuję co parę dni. Wyczuwam w swoim czarny bez (pewnie to ten smak riparii), dojrzałe jeżyny i coś jeszcze czego na razie nie mogę określić. Powoli traci jakąś taką ostrość , która mi trochę przeszkadzała. Jest coraz lepsze. Nie piłem nigdy wina z tych odmian więc nie mam porównania ale już widzę, że to wino będzie miało "swój smak" :).


Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 października 2013, 23:01 przez jarekkk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 22:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Canin napisał(a):
chyba, że nie można się tymi ilościami opić :clap:


No mniej więcej o to mi chodziło ale także o to, że w chomeopatii najważniejsza jest wiara że pomoże a nie działanie chemiczne :D .
Czyli najpierw działa na psyche a potem na ciało. Wino też.

Kurcze, ale ze mnie filozof.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 20:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
No, to winko z MF (3/4 z całości) + LM (1/4) fermentuje na miazdze. Zebrane 5.10., owocowanie z pąków zapasowych, bo przymrozek majowy wszystko wykosił, ale dzięki temu nie trzeba było redukować.
Parametry: 20 brix w miazdze, pestki całkiem wybarwione, kwasy niewyczuwalne, owoce w pełni dojrzałe. Gdyby nie owady, byłoby o połowę więcej owoców. W tym roku właśnie z tego powodu nie ma dodatku Marketu.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 12:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
kuneg napisał(a):
No, to winko z MF (3/4 z całości) + LM (1/4) fermentuje na miazdze. Zebrane 5.10., owocowanie z pąków zapasowych, bo przymrozek majowy wszystko wykosił, ale dzięki temu nie trzeba było redukować.
Parametry: 20 brix w miazdze, pestki całkiem wybarwione, kwasy niewyczuwalne, owoce w pełni dojrzałe. Gdyby nie owady, byłoby o połowę więcej owoców. W tym roku właśnie z tego powodu nie ma dodatku Marketu.




http://www.winnicaprzybylowka.pl/179,Pu ... a_osy.html - polecam na problemy z owadami (jeśli chodzi o osopodobne)

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 19:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Dzięki, ale ja nie mam problemu z osami. Mam za to proboem z permanentnym brakiem czasu, żeby coś zrobić z tymi osami ;)
Główny problem z owadami w tym roku dotyczy raczej much owocowych.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 11:30 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 12 kwietnia 2013, 17:45
Posty: 24
Lokalizacja: okolice Skoczowa
Cześć.

Jako początkujący winogrodnik chce powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z MF. Żadne dziadostwo go nie połapalo i bardzo ładnie dojrzał. Robiłem z niego pierwszy raz wino i jestem wręcz zachwycony z tego co mi wyszło.
Barwa i smak na mój gust nie ustępuje winom sklepowym ze średniej połki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 18:44 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:26
Posty: 198
Lokalizacja: Krosno, Podkarpacie
A ja chyba wywalę Marszałka. Tylko zastanawiam się co zamiast niego posadzić?
Co jest równie niezawodne, odporne, lecz lepsze w smaku? (Regenta mam)

_________________
Pozdrawiam
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 20:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
Moim zdaniem dużo lepsze wyniki , przynajmniej w moim siedlisku, daje para Leon Milot i Rondo. I ronda wystarczy 30 %.

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 22:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
krosam napisał(a):
A ja chyba wywalę Marszałka. Tylko zastanawiam się co zamiast niego posadzić?
Co jest równie niezawodne, odporne, lecz lepsze w smaku? (Regenta mam)

Roman nie masz większego wyboru :eh: Z tej półki twoich wymagań jest niewiele odmian które mogłyby
spełnić twoje życzenia. :?
donald1209 napisał(a):
Moim zdaniem dużo lepsze wyniki , przynajmniej w moim siedlisku, daje para Leon Milot i Rondo. I ronda wystarczy 30 %.

Może to jest dobry pomysł na polepszenie smaku wina poprzez kupaż,ale w tym wypadku Rondo nie jest najlepszym wyborem nie ze względu na smak,ale na inne słabości tej odmiany.
Nie próbowałeś kupażu MF z Regentem który uprawiasz?
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 23:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Ja w tym roku miałem 1 owocowanie marszałka grona około 60 g zbiór początkiem października cukry 20 brix w miazdze, o dziwo grona z bardzo małą ilością zielonego groszku na nie których gronach było po parę zielonych jagód większość cała wybarwiona , krzewy u mnie łapały mączniaka prawdziwego (liście i latorośle).
Zrobiłem też pierwsze parę litrów wina z marszałka i w smaku czuć czarny bez i tak jak by zapach dymu jak to określam , według mnie jakieś takie przeciętne to wino w smaku ale może jak poleży dłużej to się jakoś bardziej pozytywnie rozwiną smaki no i krzewy też młode jeszcze....

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO