Teraz jest środa, 7 maja 2025, 08:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 15:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Canin napisał(a):
...EDIT: jest tu jakis znawca mieszańcowych aromatów? - chętnie wysłał bym próbkę Regent&Rondo
Zapraszam Jurek, do III Edycji Konkursu forumowego win gronowych. Jest też opcja nie uczestniczenia w Konkursie, tylko sama ocena wina, wyniki nie będą podawane, ocenę otrzymasz na PW.

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 15:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ricci pomysł nie jest zły, choć zeszłoroczne wino jest po prostu złe (trzeba mieć trochę samkrytyki) co komisja wykaże a ja nadal nie będę wiedział co to za smak. Do maja tegoroczne jeszcze nie dojrzeje (choć też ma wadę - małą bo małą - ale ma) ale może do nastepnego konkursu coś wystawię.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 16:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
dziadek2 napisał(a):
Jednak będą dwa różowe wina odzielnie fermentowane, marszałek miał tyle zielonego groszku, że nie odważyłem się robić czerwonego.

U mnie w tym roku co jest dziwne dla tej odmiany nie było zielonego groszku,ale pomimo to w gronach jagody nie równo dojrzewały,szczególnie na krzewach starszych,ale tutaj była walka z mączniakiem pr.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2013, 10:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Canin napisał(a):
Ricci pomysł nie jest zły, choć zeszłoroczne wino jest po prostu złe (trzeba mieć trochę samkrytyki) co komisja wykaże a ja nadal nie będę wiedział co to za smak.


Jurek, jeżeli chcesz wyróżnić aromaty riparii w winie, musisz poszukać osoby nie tolerującej czarnego bzu. Ktoś taki bez pudła wykryje nawet śladowe ilości. Na Komisję raczej bym nie liczył z racji tego, że w związku z długoletnią praktyką winiarską jej członków, czarny bez w przeszłości mógł być jednym z surowców wykorzystywanych do produkcji "wina" i jego posmak nie został zakodowany jako coś nieprzyjemnego. Natomiast znawcą amurskich aromatów jak dobrze pamiętam jest Heniek.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 października 2013, 18:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Roman - mój MF też miał sporo zielonego groszku. Zebrałem 4 duże skrzynki i aby uczestniczyć w konkursie win czerwonych, który organizuje Ricci, obierałem grona z zielonego groszku. Praca nie hańbi tylko uszlachetnia.

Pozdrawiam Janusz

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 14:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Wiem, że praca uszlachetnia, ale doba jakaś krótka ostatnio, rok kiepski, brak ambicji konkursowych - maszynowo poszło :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 21:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Ja niestety też ręcznie odszypułkowuję i każdego roku obiecuję sobie że to ostatni raz.
Zwłaszcza jak się ma do porównania np. takiego Dornfeldera.....
Zielonego groszku miałem jednak bardzo mało.
W tym roku miazgę LM/MF fermentowałem trzy dni i wydaje mi się to optymalnym rozwiązaniem.
Mi osobiście raiparia zupełnie nie przeszkadza , może faktycznie dla tego że robiłem i piłem wiele razy wino z czarnego bzu .

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 października 2013, 13:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
manuns napisał(a):
W tym roku miazgę LM/MF fermentowałem trzy dni i wydaje mi się to optymalnym rozwiązaniem

Ciekawe jaka będzie końcowa ocena, ale moje jedyne pijalne, czerwone z marszałka też było po trzydniowej fermentacji miazgi - dopóki go nie utleniłem.... :oops: :silent:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 października 2013, 20:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Fermentuję w miazdze na maksa - 12-14 dni. Wyciskam wszystko, co możliwe. Moje wino ma mnie leczyć. Nie ważne, że ciągnie labruską czy raiparią. Wypijam sam (bo nikt nie chce go pić jak jest wytrawne) i nie muszę się dzielić.

Pozdrawiam Janusz

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 października 2013, 21:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
JanuszJ49 napisał(a):
Nie ważne, że ciągnie labruską czy raiparią. Wypijam sam ...... i nie muszę się dzielić.
Pozdrawiam Janusz

Zaczynam rozumieć czemu mnie takie wina zbytnio nie pociągają - nie lubię sam się napić :wink: :lol:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 października 2013, 23:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Canin napisał(a):
dłuższa ferementacja [...] również ujawnia się specyficzny absmak - kojarzący mi się z dzikim winem, trochę podobny do smaku riparii tylko mniej dymny [...] w Dornfelderze mnie to zaskoczyło - w końcu przez niektórych jest nawet uznawany za Vinifere. Odfermentowałem też próbkę Blauburgera i też ten posmak gdzieś tam jest.

Po zlaniu wina znad grubego osadu po tłoczeniu absmak w Dornfelderze zniknął! Po prostu go nie ma. To chyba oznacza że ten aromat był w osadzie i próbowanie "brudnego" wina chyba nie ma większego sensu (poza wykryciem wad do skorygowania).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2013, 17:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 18 października 2013, 17:28
Posty: 31
Lokalizacja: Jura
Witam , jestem tutaj nowy, mam pytanie o Focha, czy to, że u mnie wcześniej dojrzewa Regent to normalne? Zawsze jest tak, że Regent jest słodki a Maszałek kwaśny i ma ,, zielony groszek'?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2013, 19:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
W tym roku nie tylko MF ma zielony groszek. Inne odmiany także to mają. W naszym rejonie była kiepska pogoda w czasie kwitnienia. U mnie nawet stara Beta i Cascada tak fatalnie dojrzewała.

Pozdrawiam Janusz

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2013, 23:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Canin napisał(a):
Canin napisał(a):
dłuższa ferementacja [...] również ujawnia się specyficzny absmak - kojarzący mi się z dzikim winem, trochę podobny do smaku riparii tylko mniej dymny [...] w Dornfelderze mnie to zaskoczyło - w końcu przez niektórych jest nawet uznawany za Vinifere. Odfermentowałem też próbkę Blauburgera i też ten posmak gdzieś tam jest.

Po zlaniu wina znad grubego osadu po tłoczeniu absmak w Dornfelderze zniknął! Po prostu go nie ma. To chyba oznacza że ten aromat był w osadzie i próbowanie "brudnego" wina chyba nie ma większego sensu (poza wykryciem wad do skorygowania).


Po dzisiejszej próbie - niestety nie ustąpił.
Stwierdzam że mam ten problem we wszystkich winach czerwonych, nie dotyczy różowych i białych. Jedyne co je łączy to a) terior b) są czerwne i fermentują w skórkach c) dotyczy odmian mieszańcowych (Rondo, Regent) i szlachetnych (Blauburger, Dornfelder) d) były fermentowane na lalwinach 71B

Już sam nie wiem czego się przyczepić. Może te Lalwiny dają ten posmak riparii? No chyba że to jakie Brettanomyces zakaziło sprzęt, prasę i td?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2013, 12:43 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2009, 01:00
Posty: 75
Lokalizacja: Podkarpacie
Canin napisał(a):
Już sam nie wiem czego się przyczepić. Może te Lalwiny dają ten posmak riparii? ...


Zrób próbę na innych drożdżach. Jedno z win, które robiłem w 2011 na Lawinach wyszło praktycznie niepijalne. Za bardzo zredukowało kwasy i zostawiło specyficzny posmak, który można porównać do smaku mokrego surowego drewna. Do czerwonych stosuję Byosal HS, a częściej Enartis Challenge Red Fruit .

Pozdrawiam

Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: jarekj2358 i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO